www.ilewazy.pl - Fotograficzny przelicznik wag
Produkty
Bakalie i nasiona
Mięso, wędliny i dania mięsne
Nabiał i jaja
Napoje
Owoce i ich przetwory
Produkty gotowe
Produkty zbożowe
Ryby i dania rybne
Słodycze i przekąski
Tłuszcze
Warzywa i ich przetwory
Wykonane przez Izabelę
Dziennik
Przelicznik
Porównywarka
Porady
Słownik
O stronie
Lista przebojów
Co, jak i dlaczego ważymy?
Zasady komentowania
Kontakt
Kalkulator
Zaloguj
Zarejestruj
www.ilewazy.pl
»
Słownik
Słownik
A
Acesulfam K
Adipocyty
Aflatoksyny
Agar
Alergia pokarmowa
Aminokwas
Anabolizm
Anemia
Anoreksja
Antocyjany
Antyoksydanty
Apetyt
Aspartam
B
Barwniki
Betakaroten
Beztłuszczowa masa ciała
Biała tkanka tłuszczowa
Białka
Biegunka
Bilans energetyczny
Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy nierozpuszczalny w wodzie
Błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie
BMI (body mass index)
Brązowa tkanka tłuszczowa
Bulimia
C
Całkowita przemiana materii (CPM)
Celiakia
Cholesterol
Choroby cywilizacyjne
Chrom
Ciała ketonowe
Cukrzyca
Cukrzyca ciężarnych
Cukrzyca typu I
Cukrzyca typu II
Cynk
D
Data minimalnej trwałości
Dieta ketogeniczna
E
Efekt jojo
Emulgator
Erytrytol
F
Fosfor
Fruktoza
G
GDA (wskazane dzienne spożycie)
Genetycznie modyfikowana żywność
Gęstość energetyczna
Gęstość odżywcza
Glikogen
Glukoza
Gluten
Grelina
H
Hipercholesterolemia
Hiperglikemia
Hipoglikemia
Histamina
Homocysteina
I
Indeks glikemiczny
Insulina
Insulinooporność
Inulina
Izotonik
J
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Jod
K
Kaloria
Kapsaicyna
Karnityna
Katabolizm
Kazeina
Kofeina
Ksylitol
Kwas foliowy (witamina B9, folacyna)
Kwas pantotenowy (witamina B5)
Kwasy tłuszczowe ”trans”
L
Laktaza
Laktoza
Leptyna
Likopen
Lipidogram
Ł
Ładunek glikemiczny
M
Magnez
Makroelementy
Metabolizm
Mikroelementy
Mikroflora jelitowa
N
Nadciśnienie
Nadwaga
Nasycone kwasy tłuszczowe
Neuropepetyd Y
Niedowaga
Nietolerancja pokarmowa
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT
Normy żywienia
Nutrigenetyka
Nutrigenomika
O
Olestra
Ortoreksja
Osmolalność
Oświadczenie zdrowotne
Oświadczenie żywieniowe
Otyłość
Otyłość brzuszna
Otyłość pośladkowo-udowa
P
Pektyny
Podstawowa przemiana materii PPM
Poliole
Ponadpodstawowa przemiana materii PPPM
Potas
Prebiotyk
Probiotyk
Produkt bezglutenowy
Przeciwutleniacz (jako substancja dodatkowa do żywności)
R
Regulator kwasowości
S
Sacharoza
Sacharyna
Selen
SIBO
Skrobia
Skrobia oporna
Sód
Stewia
Substancja dodatkowa do żywności
Substancja słodząca
Superfood
Suplement
Synbiotyk
Syrop glukozowo-fruktozowy
Ś
Środki konserwujące (konserwanty)
T
Termin przydatności do spożycia
Tłuszcze
W
Wapń
Wartość odżywcza
Węglowodany
Węglowodany proste (cukry proste)
Węglowodany złożone
WHR (waist to hip ratio)
Witamina A
Witamina B1 (tiamina)
Witamina B12 (kobalamina)
Witamina B2 (ryboflawina)
Witamina B6 (pirydoksyna)
Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina D
Witamina E
Witamina H (biotyna)
Witamina K
Witamina PP (niacyna)
Witaminy
Wolne rodniki
Wymiennik białkowy
Wymiennik tłuszczowy
Wymiennik węglowodanowy
Z
Zaparcie
Zespół jelita drażliwego
Zespół metaboliczny
Zespół złego wchłaniania
Ż
Żelazo
Żywność ekologiczna
Żywność funkcjonalna
Żywność o obniżonej wartości energetycznej
Żywność wzbogacana (fortyfikowana)