5 oliwek zielonych nadziewanych cytryną

Oliwki zielone nadziewane cytryną

5 oliwek zielonych nadziewanych cytryną waży 19 g.

  100g na zdjęciu (19 g)
Energia 144 kcal 27 kcal
Białko 1,0 g 0,2 g
Tłuszcz 15,0 g 2,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,0 g 0,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik b.d. -
Sól 3,5 g 0,7 g

Oliwki zielone nadziewane cytryną kalorie w 100g: 144kcal

Zobacz więcej: oliwka oliwki cytryna porcja 19g

Ostatnia aktualizacja: 2018.12.29

Ważenie dodano: 2018.12.24 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, oliwki zielone, nadzienie z cytryny nie mniej niż 9,5% masy po odsączeniu (woda, cytryna, stabilizator: alginian sodu), sól morska, substancja wzmacniająca smak i zapach: glutaminian sodu, regulator kwasowości: kwas mlekowy i kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, aromaty
Informacje: Może zawierać śladowe ilości pestek.
Producent: Fragata

Mamy 6 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Jak to możliwe, że produkt roślinny, a nie zawiera węglowodanów? Nie wkradł się tu przypadkiem jakiś błąd?
  • Paula536 2018/12/26 22:16
    Produkty roślinne są zazwyczaj bogate w węglowodany, ale przecież są również źródłem tłuszczy i białek. Właściwości odżywcze oliwek nie powinny dziwić zwłaszcza że to z nich tłoczona jest oliwa. Niskoweglowodanowe sa również orzechy, awokado, pestki, kokos
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/12/27 11:14
    @Tvk_91 wartości odżywcze zgadzają się z tymi deklarowanymi przez producenta.
  • Moim zdaniem producent coś namieszał w tych wartościach, no zwykłe oliwki: http://www.ilewazy.pl/10-oliwek mają normalnie węglowodany i błonnik, a tu zero? To co się z nimi stało? ;)
    Rozumiem, gdyby był to np. sam wytłoczony olej, czy jakiś inny wyizolowany składnik, ale tu jest normalny "owoc", skład jego miąższu chyba zawiera trochę węgli i błonnika?
  • Przy okazji, na wakacjach, nieco na południe od Polski ;) miałam okazję konsumować sałatkę z różnymi warzywami, były m.in. oliwki, ale były nieco większe, twardsze, w ogóle nie były kwaśno-słone jak te nasze ze słoika, wręcz lekko słodkie w smaku. Zastanawiam się, czy one po prostu były świeże, tzn. nie-marynowane???
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/12/29 12:09
    @Tvk_91 błonnik zapewne w tych oliwkach jest, tylko producent nie zbadał jego zawartości, bo nie ma takiego obowiązku. Sądzę, że te dane są realne, bo niektóre odmiany oliwek mają większą zawartość tłuszczu, a mniejszą węglowodanów.

    Oliwki z linku to średnia dla wielu odmian.
    http://www.ilewazy.pl/10-oliwek

    Z tego co wiem, to raczej nie jada się oliwek surowych, bo są bardzo gorzkie. Być może te były inaczej (krócej?) marynowane,

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę