Bakłażan

Bakłażan waży 300 g. Warzywo pozbawione części niejadalnych waży 240 g.

  100g na zdjęciu (240 g)
Energia 26 kcal 62 kcal
Białko 1,1 g 2,6 g
Tłuszcz 0,1 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 3,8 g 9,1 g
Błonnik 2,5 g 6,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Bakłażan kalorie w 100g: 26kcal

Zobacz więcej: sztuka 260g bakłażan

Ostatnia aktualizacja: 2023.09.11

Ważenie dodano: 2023.09.11 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 67 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/13 12:32
    Bakłażan zwany jest również: oberżyną, gruszką miłosną, jajkiem krzewiastym, psianką podłużną.
  • bandyta1983 2010/10/13 21:01
    o kurcze, to bardzo "chude" warzywo! a jak by to można łatwo i dietetycznie przyrządzić...? akurat widziałam pod domem w promocji.. mogłabym zaryzyować kupno, ale nie wiem, jak się za to zabrać ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/14 14:54
    Ja wykorzystałam powyższego bakłażana do sporządzenia spaghetti. Bakłażana pokroiłam w centymetrowe plasterki, lekko posoliłam, odstawiłam na pół godziny. Odcisnęłam sok i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną patelnię teflonową psiknęłam kilka razy atomizerem z oliwą z oliwek, wrzuciłam posiekany czosnek i plasterki bakłażanów, smażyłam kilka minut, po czym dodałam puszkę pomidorów wraz z sokiem, przyprawiłam. Dusiłam kilka kolejnych minut. Następnie dołożyłam ugotowany makaron spaghetti pełnoziarniste. Dokładnie wymieszałam. Każdą porcję posypałam łyżeczką startego parmezanu. Danie to jest bardzo smaczne i pożywne.
  • z baklazana mozna zrobić leczo :) albo pokroić w paski posolic w jajku w bulce tartej i usmazyc na patelni :)
  • Dzięki serdecznie za zważenie zaproponowanego prze ze mnie bakłażana, widzę, że nie tylko mnie zainteresowało to pyszne warzywko :))
    Pozdrawiam
  • bandyta1983 2010/10/15 07:22
    oo ten sos spaghetti brzmi baardzo atrakcyjnie! Czy zużyłaś do niego całego bakłażana?I czy myślicie, że można potem ewentualnie podzielić sos na porcje i je pozamrażać? (jestem jednoosobowym gospodarstwem domowym;)
  • Bakłażana ,można też pokroić w plastry (w poprzek) przyprawić i usmażyć na oliwie na patelni do grilowania(można też na grilu,ale teraz już ciut za zimno :)) Bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, więc po usmażeniu , można odcisnąć w papierowym ręczniku. Ogólnie fajna przekąska.
  • bandyta1983 2010/10/15 11:31
    te smażone przepisy są ciekawe, może kiedys wypróbuję ten w panierce (łatwy dość:) a ja nie jestem miłośniczką gotowania). Ale teraz się trochę odchudzam, więc bardziej mi się podobają koncepcje duszone. Mam też teraz świetną patelnię teflonową (normalnie jajko sadzone można na niej zrobić bez żadnego tłuszczu!!),więc beztłuszczowe podsmażenie bakłażana do sosu do spaghetti będzie ok.
    Miłego dzionka!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/10/17 15:47
    bandyta1983: tak, do sporządzenia spaghetti zużyłam całego bakłażana - porcja dla mnie i Macieja :)
    Nie zamrażałam tego dania, więc nie wiem jak się zachowuje, ale mam pomysł. Możesz jednego dnia sporządzić sos z całego bakłażana, kilku ząbków czosnku, całej puszki pomidorów i dodać jeszcze to, na co będziesz miała ochotę, np. pieczarki, oliwki itd... Połowę możesz zjeść z makaronem spaghetti posypując parmezanem lub innym rodzajem sera, a w następnym dniu ugotujesz np. ryż, kaszę itp.. i będziesz miała po pierwsze wykorzystane składniki, po drugie wartościowy obiad, a po trzecie urozmaicenie.
  • Ostatnio zrobiłam sobie takie jakby kanapki baklazanowe z vegepasta - taka http://www.biopunkt.pl/vege-pasta-francuska-100g-polsoja-p2771.html - poprostu posmarowakam nią "usmazone" na teflonie plasterki baklazana ;) dla mnie to taka alternatywa dla jakiś chipsow czy krakersow hehe
  • najlepszy bakłażan faszerowany i zapiekany w piekarniku, bez grama tłuszczu :)
  • Hmmm teraz doczytalam opis - części niejadalne stanowią aż 60g? :O co w takim razie oprócz ogonka nie nadaje sie do spożycia, bo on sam chyba tyle nie waży?
  • Haruka - ogonek tyle może ważyć. ;)
  • fascinated 2011/05/21 14:51
    A ta "skórka" granatowa też zalicza się do niejadalnych części? może dziwne pytanie, ale dopiero dziś spróbuję tego warzywka i nie jestem obeznana ;) a drugie pytanie - ile może mieć kcal plaster centymetrowy grillowany?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/05/21 15:14
    @fascinated: Skórkę można spokojnie jeść, jednak jest to kwestia gustu (nie każdemu będzie odpowiadać smakowo).
    Skoro cały bakłażan ma praktycznie pomijalną ilość kalorii to nie warto się w ogóle przejmować plastrem bo to pewnie będą jakieś pojedyncze kalorie. Nie ma sensu tego w jakikolwiek sposób tego liczyć.
  • Bakłażany są świetne ogólnie, nawet same, upieczone lub smażone bez przypraw. A jak się je wypcha ryżem z jakimiś warzywkami... Albo mięsem mielonym z podsmażoną cebulką - pyszności! :)

    Często piszecie o "pomijalnych ilościach kalorii". To mnie interesuje. Jaka to jest "pomijalna ilość"? Czy to znaczy, że po prostu nie warto ich liczyć, czy też - że i tak się od nich nie utyje? A jeśli to drugie, to czego się nie liczy w takich bilansach kalorycznych?
  • No właśnie, czego?
  • jJaka bedzie jego wartość po ugrillowaniu? W oogóle jak zmieniaja sie wartości ważyw po grillowaniu, prosze o oodp. :))
  • WiFiRiFi 2012/05/01 19:31
    No na logikę- jeśli nic nie dodasz, czytaj np nie skropisz warzyw oliwą itp to wartości w sztuce się nie zmienią, zmieni się tylko jego waga i ilość kcal na 100g.
  • Dziś zrobiłam tak: grillowałam bakłażana w plastrach, potem polałam go pastą tahini i posypałam serem pecorino. Wiecie co? Nawet nie spodziewałam się, że to będzie tak dobre! Brakowało mi tylko kapki sosu pomidorowego, ale połączenie lekko cierpkiej tahini i ciepłego bakłażana ze słonym serem mnie powaliło! Następnym razem uzupełnię danie o sos i będzie mega !
  • Przyznam się, że nigdy chyba go nie jadłam o_o trzeba by było spróbować!
  • Witajcie, najprostszy sposob na baklazana to grillowanie :) Na elektrycznym grillu , kladziemy baklazana w plastrach ( okolo 8 plastrow powinno wyjsc ze sredniego warzywka). Potem tylko solimy o kropimy octem balsamicznym. Doskonale smakuje razem z cukinia przyzadzona w ten sam sposob. Potrawa szybka i dietetyczna( ocet balsamiczny wspomaga odchudzanie). POLECAM :))
  • maggieo muszę koniecznie wyprobowac;P
  • dominisiaVELdoma 2013/05/02 23:07
    witajcie!
    ja polecam tosty z baklazankiem. sa wyborne! w ogole trafilam tutaj przegladajac baklazany na grafice google! jest super! :)
  • Właśnie zjadłam bakłażana pierwszy raz w życiu, ugotowałam go w plastrach na parze. Sam z solą jest na prawdę ekstra! <3
  • Ja przyrządzam w piekarniku faszerowanego mięsem mielonym, z czosnkiem, cebulą, pomidorami, zapiekany z serem żółtym ;) Pyszności!
  • Italia 00 2014/09/04 10:29
    Kroisz w kostkę ,oddajesz dwa trzy żabki czosnku ,do tego świeża natka pietruszki wszystko na patelce albo do garnka oddajesz łyżkę oliwy z oliwek a pozniej trochę wody zeby sie nie przypaliły i dusisz aż do miękkości pyszne
  • Jeśli kupię niedojrzałego bakłażana, to jest jakiś sposób, żeby dojrzał?
  • @Maciej "Skórkę można spokojnie jeść"
    To dobra informacja ;)

    Chyba kiedyś jadłam, ale zupełnie nie pamiętam, jak smakuje. Zrobię grillowany na patelni, z ziołami i serem, do tego albo ryż, albo ziemniaczki :)
  • Co do tej skórki, to jest to zależne od konkretnego żołądka :-) Ja zawsze zdejmuję skórkę przed grillowaniem, bo kilka kilkakrotnie cierpiałam z powodu okropnego bólu brzucha po porcji grillowanego bakłażana ze skórką. Ona jest gruba i ciężkostrawna, więc nie każdemu przypadnie do gustu.
  • A ile w tym bakłażanie jest cukrów?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/31 11:58
    @Tolciak: Ok. 2,5 - 3 g / 100 g.
  • Bakłażan jest oczywiście najlepszy grillowany, ale jeśli ktoś nie ma grilla lub możliwości, można go zrobić w inny banalny sposób. Osobiście bardzo lubię takie zestawienie: bakłażan i cukinia pokrojone w plastry, papryka czerwona i żółta w duże kawałki, czosnek ząbki na pół, cebula w plastry. To wszystko mieszam w miseczce, polewam niewielką ilością oliwy z oliwek, solę i dodaję przyprawy, które lubię. To zmieszaniu wszystkiego wkładam do piekarnika (najlepiej w silikonowej foremce) na ok 30 min. Po wyjęciu pycha! Każde warzywo (nawet czosnek) smakuje dobrze.
  • Ja znowu o ciazy xD na jednym z forow dla mam, oprocz watrobki, na liscie produktow zakazanych znalazl sie tez wlasnie baklazan.. w czym jest on taki szkodliwy dla ciezarnych? Przeciez to warzywo, a myslalam ze one raczej nie szkodza a pomagaja...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/05/30 19:49
    @PaulaMaj: Jako dietetyk nie spotkałam się z naukowymi obostrzeniami wobec spożywania bakłażana w ciąży. Jeżeli ktoś znajdzie fachową publikację na ten temat, w ramach ciekawostki chętnie się z nią zapoznam.
  • Niestety kobieta ktora to napisala nie poparla tego niczym konkretnym, tylko stwierdzila ze lekarz jej mowil. Dlatego za bardzo nie moglam w to uwierzyc... chociaz w watrobke tez nie wierzylam xD
  • Poszlaka 2016/08/26 15:08
    Bakłażan przyrządzony na parze i wrzucony do jajecznicy teksturą przypomina grzyby i smakuje wybornie. Polecam! :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/27 13:34
    @Poszlaka: Przyznam, że z zaciekawieniem przeczytałam Twój komentarz. Pokuszę się któregoś razu o takie przyrządzenie jajecznicy. Myślę, że jeszcze smaczniejsze byłoby takie danie z dodatkiem pomidorów :)
  • Czy mogę prosic dokładniejszy przepis na tego bakłażana na prze .
  • Ja robie mini pizze z baklazana...sa przepyszne! Kroje go na centymetrowe plastry, sole i czekam az pusci sok. Odciskam, klade na blaszke i polewam sosem jak do pizzy ( blenduje puszke pomidorow z czosnkiem, ziolami prowasalskimi,sola), na sos klade to na co mam ochote-oliwku, kukurydze, wedline, mozarelle...pieke okolo 30 min.w 215 stopniach
  • Macie jakieś pomysły, czym go doprawić? Mam zamiar zrobić smażony, do tego sos pomidorowy w bałkańskim/śródziemnomorskim stylu i jakiś ser do posypania.
    A z czym go zaserwować? Ryż będzie pasować, czy lepsze młode ziemniaczki?
    Moje doświadczenie z bakłażanem jest praktycznie zerowe ;)
  • @Tvk_91 papryka wędzona i czosnek; tymianek+czosnek, curry albo natka pietruszki :) Moim zdaniem ryż lepiej pasuje niż ziemniaki.
  • razowe spaghetti? :P
  • Zawsze zastanawiałem się jak bakłażan może smakowac innym osobom , jak dla mnie ma obrzydliwy smak niczym niedogotowane pyry ;-) .
  • I kasza gryczana niepalona :D
  • Pomarańcza 2017/07/16 23:24
    Cały bakłażan z ogonkiem lekko smaruję olejem i kładę na patelnię - z 4 stron ma się przyrumienić i zmiękknąć. Najlepiej by nie pękł, razem z nim grilluję całe cebulę i chili, paprykę. Miąższ bakłażana, paprykę cebulę drobno siekam, dodaję 1 ząbek z praski, sok z cytryny i limonki sól pieprz sporo oliwy z oliwek i oliwki, kolendrę, natkę /sporo/ albo to co lubisz i podaję lekko ciepłe do grilla lub na kanapkę lub do grillowanych warzyw z jogurtem albo dip
  • @Ijon "Zawsze zastanawiałem się jak bakłażan może smakowac innym osobom [...]"
    Ja wiem, że kiedyś jadłam, ale zupełnie nie potrafię sobie przypomnieć, czy miał jakikolwiek smak. Będę kombinować w przyszłym tygodniu, może po paru eksperymentach zagości na stałe w moim menu ;)

    @pastelova dzięki za podpowiedzi, kupię do niego tymianek :)
  • Pieczony bakłażan posmarowany hummusem, albo z sosem tzatziki jest pyszny. :) Na grillu też zawsze przyrządzamy mieszankę warzyw - grillowana cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki.
  • Pomarańcza
    Twój sposób przyrządzenia jest ciekawy choć ze względu na użytą kolendrę i oliwę nie dla mnie , bardziej zasmakowała mi wersja pastelovej :-) .
  • No i zjedzony ;) Zrobiłam smażony razem z ćwiartkami młodych ziemniaczków, do tego gęsty sos pomidorowy doprawiony czosnkiem, sosem sojowym, garam masala, ostrą papryką i odrobiną cukru. Gotowe danie posypałam serem typu feta i prażonym słonecznikiem.
    Wyszło bardzo ciekawie, niemniej następnym razem bakłażan zastąpię cukinią albo pokombinuję z różnymi kolorami papryki.
    A bakłażana przetestuję w jakimś innym daniu, bo dla mnie jest mało wyrazisty w smaku.Te warzywo lepiej wygląda niż smakuje ;)
  • masterofdisaster 2018/01/16 21:46
    Trochę późno, ale chciałam się odnieść do tej ciąży :) Jedzenie baklażanow generalnie nie powinno nikomu szkodzic, ale... zależy jak je przygotujemy. Należą do rodziny psiankowatych i tak jak np. ziemniaki zawierają solaninę. Jeśli się je nieodpowiednio przygotuje, czesc moze w nich zostać. Normalnie nikomu to nie zaszkodzi lub będzie go bolał brzuch, ale w ciąży zjedzenie nieodpowiednio przygotowanego bakłażana może nie być zbyt zdrowe. Podobnie jak surowego ziemniaka :) Tyle ze latwiej rozpoznac kiedy gotowy jest ziemniak niż bakłażan. Dlatego baklażany najlepiej jest na ok. 30 minut obficie zasypac sola, potem wyplukać i odcisnac i dopiero potem, jak już nieco "skapcanieja" i wyplynie z nich to, co ma wypłynąć, robić z nimi co kto lubi.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/17 09:05
    @masterofdisaster dzięki za tą wskazówkę. Dobrego dnia!
  • Spróbujcie bakłażana po turecku, dla mnie to najlepszy sposób na bakłażana!!! kroję warzywko w plastry, wacikiem nasączonym olejem smaruję każdy plasterek i piekę pół godziny w 200 stopniach. Gorące plastry podaję z sosikiem jogurtowo - czosnkowym. PYCHOTKA!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/03/02 10:10
    @Nenai a do tego jeszcze pestki granata. Uwielbiam!
  • zakochałam się w tym warzywie! robię danie z kuchni francuskiej- RATATOUILLE. Wszystkim gorąco polecam!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/05/30 07:42
    @MalyKsiaze klasyk jednogarnkowy, pełen aromatów. Ja wekuję ratatoille, by było na ciężki dzień.
  • o nigdy nie pomyślałam by zawekować! mam pytanie- kiedy bakłażany są najtańsze? kiedy jest ich "pora"?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/05/30 09:34
    Mniej więcej wtedy co pomidory, czyli koniec lipca, sierpień i początek września.
  • A ja dziś kupiłam bakłażan odmiany graffiti, jest w kolorze liliowym w białe prążki :) W sklepie mieli też bakłażan okrągły.
    Próbowałam kiedyś bakłażana, d**y nie urwał ;) dam mu druga szansę, mam teraz nową teflonową patelnię, pokombinuję coś z grillowanymi plastrami z ziołami
  • @Tvk_91 polecam, wychodzi w ten sposób przepyszny! ja kocham bakłażana, zazwyczaj robię z niego curry lub moussakę
  • @hiimmorgi a jak polecasz go doprawić? Jakie zioła, trzeba go najpierw zasypać solą i odsączyć?
    A ma ktoś pomysł na wykorzystanie bakłażana i kapusty jednocześnie? Akurat takie mam zasoby lodówkowe ;) Może jakieś wege łazanki-bakłażanki? ;)
  • @Tvk_91 jak mi się chce to zasypuję i zostawiam a potem odsączam, jak nie - nie ma tragedii. mi super gra albo w klimatach cynamonowo-rozmarynowych, albo w jakimś indyjskim curry, żółciutki od kurkumy, albo w caponacie, podkreślony octem balsamicznym i czosnkiem.
    ja bym z tego zrobiła pad thaia/stir fry z makaronem lub ryżem, kapucha plus bakłażan to takie azjatyckie połączenie. pokrój go w kostkę, zasyp solą, walnij jakąś przyprawę a la pięć smaków, coś ostrego, wrzuc jeszcze marchewke, cebulke, troche czosnku, imbiru jak masz, podsmaż, kapuste cienko poszatkuj, dodaj do tego, na koniec wymieszaj z makaronem/ryżem i fajnie jak masz jakieś tofu czy inne białko :P
    łazanki z bakłażanem też brzmią spoko, fajnie by było dodać do tego pieczarki i dużo tymianku i papryki wędzonej
  • @hiimmorgi dzięki za porady :)
    Dziś był na obiad: bakłażan, cebula czerwona, 4 małe listki kapusty, kawałek zielonego ogórka podsmażone na oleju kokosowym z dodatkiem curry, sosu sojowego, bazylii i łyżeczką pasty harissa, do tego wrzucony ugotowany makaron typu MIE; dobre, ale odrobinę przegięłam z harissą ;)
  • A na jutro będzie reszta bakłażana, tym razem z wędzonym tofu i garścią mieszanki warzywnej chińskiej i makaronem azjatyckim z dodatkiem jajka (kapitalny do smażenia, dostępny w leclerc).

    Generalnie ciekawe warzywo, ale ma trochę mało wyrazisty smak, lekko grzybowy, i masakrycznie chłonie tłuszcz :D
  • brzmi pysznie! fajnie, że eksperymentujesz @Tvk_91
    tak, dlatego preferuję go piec albo smażyć bez tłuszczu. no i warto spróbować baba ghanoush, najpyszniejsza rzecz z bakłażana ever
    albo kawior z bakłażana
  • Jak obliczyć ile kcal ma taki jeden podłużny plaster bakłażana pieczony i sowicie polany olejem?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2022/12/20 08:18
    @KrwawaMarryLilith To dość proste! Musisz poznać masę tego plastra bakłażana, czyli go zważyć - i to samo zrobić z taką ilością oleju, której użyjesz. Znając kaloryczność 100 g bakłażana i 100 g oleju łatwo wyliczysz kaloryczność takiego połączenia z proporcji. Pomiary nie będą idealne, bo kuchnia to nie laboratorium, a bakłażan straci nieco wody w czasie pieczenia, więc jego kaloryczność nieco się zmieni, ale orientacyjne na tyle, że będziesz mniej więcej wiedzieć, ile to kalorii. Bakłażan zresztą ma tu mniejsze znaczenie niż o wiele bardziej kaloryczny olej.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę