Białko jaja kurzego

Białko jaja kurzego (rozmiar L) waży 35g.

  100g na zdjęciu (35 g)
Energia 48 kcal 17 kcal
Białko 10,9 g 3,8 g
Tłuszcz 0,2 g 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 0,7 g 0,2 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,5 g 0,2 g

Białko jaja kurzego kalorie w 100g: 48kcal

Zobacz więcej: sztuka 35g jajko jajo białko Wielkanoc

Ostatnia aktualizacja: 2017.12.11

Ważenie dodano: 2009.08.12 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 44 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Żółtko jest o wiele bardziej kaloryczne, więc robię jajecznicę z samych białek w ziołach: oregano itp.. albo na pomidorku.
    pomidor 30kcal bialka (2x) 30 kcal
    i pychota!
  • a czy po uuotowaniu jaja na twardo i oddzieleniu to bialko ma tez 17 kcal?
  • ma chyba 20 kcal, takie ugotowane, jak się orientuję
  • a to wiedza z jakiejś ksiązki czy z internetu? ja nigdzie nie moge znajeżć tej inf..
  • Gotowanie, samo w sobie nie zwiększa wartości kalorycznej, nie ważne co się gotuje.
  • Za zważenie białka dziękuję! Bardzo mi to ułatwi :)
    Pozdrawiam

    Joolianka
  • @ Klaudia: i jesz na śniadanie 60 kcal?
  • Mademoiselle 2011/05/25 20:15
    a jak to jest ze spalaniem kalorii podczas trawienia białka? Słyszałam, że na diecie proteinowej nie trzeba liczyć kalorii własnie głównie dlatego, że organizm na strawienie białka wydatkuje więcej energii niż z tego białka przyswaja.. a jak to jest naprawdę?
  • Mademoiselle mowiac bardzo oglednie 'trawienie' bialka (i nie chodzi tu tylko o bialko jaja), ale ogolnie bialko jako makroskladnik - taki jak weglowodany i tluszcze - pochlania sporo energii, ale nie tyle, by bilans byl ujemny. Jesli 1g bialka ma okolo 4kcal to efektywnie przyswojone moze byc powiedzmy 2/3, a ile z tego co zjesz sie 'przyda' zalezy tez od przyswajalnosci danego bialka.
    Odpowiadajac na Twoje pytanie - wydatkuje wiecej niz w przypadku weglowodanow i tluszczow, ale nie wiecej niz dostarcza samo bialko, wiec kontrola kalorii jest przydatna, aczkolwiek kalorie to jedno, a w miare rozsadnie skomponowane posilki to drugie.
  • Nie wiem, gdzie o to spytać, wiec dam tutaj... Czy to prawda, ze do przyswojenia określonej ilości białka wymagana jest tez pewna ilośc weglowodanow?
  • a z tymi kaloriami... ja mam tak, ze jezeli wierm, ze zjadlam malo kalorii, tpo czuje sie nienajedzona... za to jezeli zjem posilek, ktorego bilans kaloryczny jest w sam raz to czuje sie supernajedzona. to wszytsko dzieje sie w mozgu ;]
  • jej, mialam dodać ten komentarz do ważenia z zieloną herbatą ^^
  • Nie ma jak ubić mikserem z kakao i cukrem, wychodzi pyszna czekoladowa bita śmietanka :D która ma malutkoo kalorii :)) Poolecam na diecie, jesli kogoś bierze ochota na słodkie.
  • spróbuję ;)
  • super, wypróbuję! Kolejny pomysł na spożycie białka(jako wart.odżzywczej, nie części jajka) Ja dodam słodzik^^
  • Czy po ugotowaniu białko zmienia swoje wartości odżywcze?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/11/16 21:09
    @Paweł: "Czy po ugotowaniu białko zmienia swoje wartości odżywcze?" Jeżeli chodzi o liczby, to nie ulegną one jakimś szczególnym zmianom. Pod wpływem temperatury, białko jaja kurzego ulegnie zmianom fizykochemicznym, między innymi ulegnie denaturacji - co zwiększy jego strawność i przyswajalność dla organizmu. Oczywiście zbyt długie przetrzymywanie białka w podwyższonej temperaturze, spowoduje efekt odwrotny, czyli pogorszenie strawności i przyswajalności.
  • dziewczyny ostrożnie z tym ubijanym białkiem, surowe zawiera awidynę utrudniającą wchłanianie biotyny, której niedobór prowadzi do poważnych problemów ze skórą. obróbka termiczna rozwiązuje problem, więc albo zróbcie sobie z tych białek bezy, albo przynajmniej spożywajcie również żółtka (zawierają sporo biotyny).
  • entropia 2012/12/15 18:02
    ktoś tu chyba nieco popłynął z tą awidyną. Chyba rigby nie zdajesz sobie sprawy z tego, że trzeba by było jeść te surowe jaja w naprawdę wielkich ilościach: na śniadanie, obiad i kolację:p Google.pl są ok, ale zdrowy rozsądek podpowiada, by nie tylko stamtąd czerpać swoją wiedzę:))
  • Nemulek1997 2013/01/27 01:30
    Nie chcę się czepiać, ale jeżeli jajko L waży około 70-80g to jak to możliwe że [białko (35g)+zółtko (20g) ] skorupka waży 15-25g?
  • @Nemulek1997:
    Przed chwilą zważyłam dokładnie dwa kolejne jaja L. Różnice dwgramowe, więc średnio tak:
    całe jajo 69 g
    białko 37
    żółtko 19
    skorupa 11
  • Nemulek1997 2013/01/27 10:58
    Dzięki, moja waga pokazuje z dokładnością do 20g więc trochę problemów z tym mam. Oczywiście nie robi to różnicy przy 1-3 jajach ale jak się korzysta z 10-15 to już tak :P
    Białko 55%
    Żółtko 30%
    Skorupa 15%
  • Trzeba wpaść w niezłą paranoję żeby jeść jajecznicę z samych białek... Życzę dużo zdrowia, bo wyrzucanie żółtek doprowadzi Was tylko do chórób.
  • Jeżeli ktoś spożywa czerwone mięso, tłusty nabiał i jajka w większych ilościach niż sugerują zalecenia żywieniowe to wyrzucanie żółtka i używanie samego białka od czasu do czasu jest jak najbardziej wskazane. Oczywiście lepiej zjadać całe jajko, a ograniczyć inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, chodzi tu głównie o cholesterol.
  • Jem tylko białka, więc nie mam się widzę czym martwić :) żółtka są be
  • Nie mogę uwierzyć ze dalej wierzycie w ten mit na temat cholesterolu... Można jeść jaja z żółtkiem nawet i 12 na dzień i tłuste mięsa, sery, mleko ale ważne jest aby mieścić się w dziennym zapotrzebowaniu na tłuszcze, a zwierzęcy tłuszcz jest dużo zdrowszy od roślinnego i bardziej nam potrzebny. W przyrodzie nigdy nie było czegoś takiego jak olej i margaryna, to stworzyli sobie ludzie, dawniej był tylko smalec, masło i tłuszcze ze zwierząt i było mniej chorób, wszyscy byli zdrowi i silni.
  • @Kage ale ja nie jem żółtek bo zwyczajnie ich nie lubię i dla mnie są za tłuste. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że jajko ma zarówno dobry i zły cholesterol, więc dobrze wyrównuje jego poziom w ciele. Z tym, że ja przy moim trybie życia i odżywnianiu nie czuję, aby okropne w smaku zółtko było mi niezbędne. I całkowicie nie zgodzę się z faktem, że tłuszcz zwierzęcy jest zdrowszy, a tym bardziej nam potrzebny. BZDURA nad bzdury. A dawniej ludzie byli zdrowi dlatego, że nie jedli konserwantów i innej chemii. Tu cały sekret.
  • Też bardzo nie lubię smaku żółtek i raczej je omijam w mojej diecie, ale raczej nie spożywam samych białek, bo po co? Są inne, dużo smaczniejsze źródła białka, a jajek przecież nie muszę jeść :D
  • Ja jem całe jajo i staram się je często komponować w posiłki! To na kanapkę, to do wypieków, do placków. I żółtko i białko zdrowie oraz pychota! :)
  • Dlaczego została wycofana kategoria " białko WPC " ? masakra jakaś zważcie na to , że z tej strony korzysta wiele osób trenujących na siłowni , uprawiających sport i usunięcie tej kategorii powoduje , że strona jest bardzo nie przydatna. Dlaczego tak się stało ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/31 18:23
  • O kurcze jest ! : ) dziękuje bardzo bo zawsze wpisywałem " białko " i mi wyskakiwało a dziś próbowałem wpisywać różnych zdań i nie pokazywało się. Dziękuje bardzo i przepraszam za kłopot a dla mnie to ważne bo wliczam sobie ten proszek w dzienne zapotrzebowanie KCAL.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/31 21:03
    @Tomek1990: Proszę bardzo :)
    Po wpisaniu "białko" też wyskakuje, ale aktualnie ukazuje się już na 11 stronie: http://www.ilewazy.pl/produkty/page/11/q/bia%C5%82ko, ponieważ to słowo jest bardzo popularne ;)
  • Czy jeśli nam jajko klasy M i chcę obliczyć tylko kcal białka to wystarczy że je zważe i pomnożę przez 49 oraz podziele przez 100 ? Czyli jakoś tak : waga x 49 :100.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/24 21:10
    @Tolciak: Proszę bardzo, w podlinkowanym komentarzu znajdziesz ściągawkę, która posłuży Ci do szacowania: http://www.ilewazy.pl/jajo-kurze-klasa-wagowa-m#komentarz-45304
  • Pilnie proszę o podpowiedź, czy da się na samym białku zrobić panierkę do ryby? Do pierogów potrzebne mi było żółtko, i zostawiłam też białko bo szkoda wyrzucić; będzie się to odpowiednio kleić, nie rozleci się podczas smażenia?
    Preferuję panierkę bezglutenową... ;)
  • @Tvk_91
    Można, ja kleję panierkę nawet na mleko ;)
  • Ja jem sniadanie z 5 bialek i 1 calego jajka i do tego 50g platkow owsianych. To wystarczy zeby miec sily a jednoczenie posilek jest niskotluszczowy;) i zaznacze ze nie zaleca sie jesc wiecej niz 6zoltek w tygodniu.
  • Piksu
    Zdrowy człowiek może i dziesięć jaj zjadać dziennie bez jakichkolwiek skutków ubocznych a wręcz przeciwnie organizm na tym korzysta , np jajka są swietne dla odchudzających się . Nie wierz w te mity o cholesterolu .
  • Przecież są gotowe białka jaj albo płynne albo sproszkowane. To białko jaja to inaczej albumina - używana ciągle przez piekarnie i cukiernie. Wystarczy wpisać na allegro. Taki 1 kg sproszkowanych białek to 260 jaj. Ja też nie jem żółtek, jak niektórzy tutaj komentujący. Ale jeżeli się tych żółtek nie wykorzystuje gdzieś indziej, to z samego szacunku dla jedzenia nie wypada, żeby to trafiało do śmietnika... Jest wiele sklepów, ja zamawiam od sprawdzonego producenta. Od razu mam pewność ze żółtka też wykorzystują, bo żółtka w proszku też sprzedają.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/11/29 08:19
    @patrycja0098 wiele osób używa samych białek okazjonalnie, np. do wypieku ciast. Z tego powodu nie dla każdego zakup białek sproszkowanych jest dobrą inwestycją ograniczającą marnowanie żywności. Kreatywny kucharz i dla żółtek znajdzie zastosowanie :).
  • A ja mam pytanie, ile białka powinno się spożywać przy średnio aktywnym trybie życia (zapotrzebowanie ok. 2500-2800 kcal)? Jajek sobie nie odmawiam, tak samo serów czy ryb; po podliczeniu dzisiejszego jadłospisu wyszło mi 120g białka, to jest u mnie ponad 2g/kg masy ciała. Nie jest to trochę za dużo, może powinnam się ograniczać? Są jakieś przeciwwskazania do tak dużego spożycia?
  • I jeszcze w temacie jajek ;) Ostatnio jadłam u koleżanki jajecznicę z pomidorami i zieloną cebulką, pod koniec smażenia został dodany pokruszony kozi ser. Rewelacja!!! :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/11 08:55
    @Tvk_91 zalecane spożycie białka według norm polskich wynosi 0,9 g/kg masy ciała. Ilość tą zwiększa się u osób aktywnych fizycznie do 1,2-2 g/kg/ masy ciała, jednak nie ma potrzeby by u osób trenujących rekreacyjnie spożycie biała było aż tak wysokie.

    Nie ustalono górnego, bezpiecznego spożycia.
    Zbyt wysokie spożycie biała sprzyja zakwaszeniu organizmu, obciąża nerki, zwiększa wydalania wapnia z moczem i podnosi ryzyko kamicy nerkowej. Ciężko jednak określić od jakiego poziomu spożycia biała mogą pojawić się negatywne konsekwencje zdrowotne.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę