Brzuszek wędzony z łososia

Brzuszki wędzone z łososia

Brzuszek wędzony z łososia waży 80g.

  100g na zdjęciu (80 g)
Energia 357 kcal 286 kcal
Białko 17,3 g 13,8 g
Tłuszcz 32,0 g 25,6 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Brzuszki wędzone z łososia kalorie w 100g: 357kcal

Zobacz więcej: sztuka 80g łosoś wędzony brzuszki

Ostatnia aktualizacja: 2019.01.24

Ważenie dodano: 2010.02.06 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 23 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • taak dużo? :O
  • czarna6kijana 2010/10/04 18:31
    Łosoś to tłusta ryba, a brzuszek to jedna z najtłustszych jego części, więc nic dziwnego w sumie. Niewielka ilość takiego łososia nie zaszkodzi, a wręcz pomoże- to są przecież tłuszcze bardzo zdrowe, których większość z nas ma spory niedobór...
  • Mam pytanie do Pani Izabeli. Czy brzuszek z łosiosia (niewędzonego) ma jaki sam rozkład kalorii i BTW co wędzony?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/03/12 17:38
    Brzuszek surowy w stosunku do wędzonego będzie posiadał zmniejszoną ilość poszczególnych składników wchodzących w skład energii. Jednak nie będą to znaczące wartości.
    Podczas wędzenia następuje zmniejszenie zawartości wody w produkcie (poprzez wyparowanie - co powoduje niejako zagęszczenie pozostałych składników), a także wiele zmian chemicznych i fizykochemicznych.
    Przyznam, że zaskoczona jestem tym pytaniem. Czyżbyś chciała sporządzać na ich bazie jakąś potrawę?
  • Dziękuje za odpowiedź. Pytałam ponieważ zauważyłam że w przypadku niektórych produktów wędzonych i niewędzonych ilość kalorii znacznie się zmienia. Jestem na diecie więc kalorie oraz rozkład BTW są dla mnie ważne.
  • czy wędzony łosoś sprzedawany w kawałku to jest właśnie brzuszek, czy może w ogóle jeszcze inna część ryby, akurat za każdym razem spotykam się ze słowem 'kawałek' na naklejce a nie brzuszek i zastanawiam się jak się sprawa przedstawia w rzeczywistości.
  • Jeśli to brzuszek to w sklepie z całą pewnością będzie tak podpisany z racji tego że ma inne walory smakowe niz inne części ryby (spowodowane to jest nagromadzeniem tłuszczu w tej części ryby). Raz na jakiś czas brzuszek w diecie jest mile widziany, aczkolwiek nie przesadzajmy ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/12 13:55
    Brzuszki rozpoznasz po tym, że są cienkie i dość długie. Często też aż "lśnią" od dużej zawartości tłuszczu. Wskaźnikiem będzie też na pewno cena: często o połowę niższa od pozostałych kawałków z tej ryby.
  • Warto zaznaczyć, że brzuszek z powyższego zdjęcia jest wyjątkowo elegancki, w marketach zwykle to są długie, tłuste i dość nieapetyczne skwarki, upchane byle jak w kartonie ;(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/03/12 14:30
    @Dorota: "Warto zaznaczyć, że brzuszek z powyższego zdjęcia jest wyjątkowo elegancki" Masz rację. Z tego co pamiętam, to był pierwszy w życiu zakupiony przeze mnie brzuszek. Był bardzo smaczny, dość chudy jak na brzuszki z łososia. Delikatna struktura mięsa, rozpływający się w ustach. Został zakupiony w przystani rybackiej. Niestety, tylko raz trafiłam na takie cudo... Kilka miesięcy temu naszła mnie ochota na rybną odmianę smakową i kupiłam jedną sztukę brzuszka. Był to praktycznie sam tłuszcz + skóra. około 30 zł za kilo. Zupełnie się nie opłaca zarówno pod względem ceny, jak i smaku i wartości.
  • Uwielbiam brzuszki. :) Chleb razowy ze słonecznikiem, masło ekxtra i na to pół pokrojonego brzuszka: pychota! Czy brzuszki są zdrowe, pani Izabelo?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/04 12:16
    @Mimi: do powyższej kompozycji dodałabym jeszcze warzywa. W ramach urozmaicenia menu, brzuszki będą również dobrym produktem. Warto pamiętać, że zawierają dużo tłuszczu. Wprawdzie tłuszcz ten jest dobrej jakości, ale osoby z nadwagą / otyłością i niektórymi schorzeniami i tak powinni zwracać szczególną uwagę na jego ilość w diecie. Brzuszek taki dostarcza również mniejszą ilość pełnowartościowego białka w porównaniu na przykład do innych części z łososia.
  • Ja mam problemy z niedowagą, więc na brzuszek dla siebie i córeczki mogę sobie co tydzień pozwalać. :) Pani Izabelo, a jakie warzywa będą do brzuszka pasować? Uwielbiam warzywa, ale do brzuszka nic mi nie pasuje. ;(
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/05/05 12:43
    @Mimi: "a jakie warzywa będą do brzuszka pasować?" To już jest indywidualna kwestia smaku. Ja sporządzając kanapkę z rybą wędzoną jako dodatek dokładam najczęściej pomidory, ogórki kiszone, kiełki (szczególnie słonecznika), sałaty.
    Ale zjadłabym również z każdym innym warzywem surowym, gotowanym bądź pieczonym :)
  • ja do rybki wędzonej dodaję ogórki konserwowe bądź kiszone, pomodory, natkę pietruszki, szczypiorek, koperek i... ananasa:P
  • Czy na obiad złożony z kilku liści sałaty lodowej, 4 łyżek fasoli białej konserwowej oraz 1 brzuszek można sobie pozwolić przy zdrowym trybie życia?
  • @franekapusta nawet dwa ci nie zaszkodzą, dieta dietą ale nie przesadzajcie przy takich rzeczach w drugą stronę :p samo zdrowie
  • Pani Izabelo dysponuje informacjami o zawartości Omega-3 w takich brzuszkach? Zwykły kawałek filetu wędzonego (100g) to około 2-3g na 10-12g tłuszczu. Czy tutaj na te 32g tłuszczu na 100g można liczyć 6-8g omega-3?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/26 21:42
    @TatiQ: Na jednej z zagranicznych stron przeczytałam informację, iż w 100 g brzuszków z łososia znajduje się około 1 g kwasów omega-3.
  • a czy ktos sie orientuje jaka to jest czesc lososia?
    brzuszek?
    http://www.bangla.pl/zdjecia-biedronka-losos-marinero-wedzony-na-goraco-lagodny-pieprz-koper-up35568-18.htm
    bardzo mi smakuje i nie wpadlam na to ze ten kawalek to moze nie byc filet,tylko inna czesc.... a kalorycznosc jakkby nie bylo prawie dwa razy wieksza :)
    nie zebym dlatego przestala go jesc ale lubie byc swiadoma ;)
  • Witam.
    Mam pytanie. W auchanie są zawijańce z łososia ze śliwką. Pyszne. Zastanawiam się z jakiej części łososia są zrobione? Czy może ktoś się orientuje? Niestety liczę wartości kaloryczne i nie wiem jak to podliczać. Bardzo proszę o odpowiedź.
  • kwasy omega 3 są bardzo nietrwałe i obróbka termiczna powoduje ich destrukcję. tworzą się wolne rodniki. zdrowy tłuszcz ryb to tylko z surowych.
    z przerażeniem patrzę jak ludzie ulegają mitom i kupują odpady produkcyjne po kilkanaście PLN za kg.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/24 08:32
    @bam nie do końca jest tak, jak piszesz. Rzeczywiście kwasy tłuszczowe omega 3 są wrażliwe na temperaturę, ale w rybie ochronnie działają na nie białka, które ścięte w pewien sposób zabezpieczają omega 3. Inaczej jest w przypadku „czystego” tłuszczu np. w oleju lnianym, tutaj nienasycone kwasy tłuszczowe są bardziej narażone na działanie temperatury.
    Nie zmienia to faktu, że rzeczywiście smażenie dla omega 3 jest zabójcze, bo temperatura smażenia jest bardzo wysoka. Lepiej zatem ryby piec lub gotować na parze.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę