Bułka kajzerka

Bułka kajzerka waży 60g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 297 kcal 178 kcal
Białko 9,2 g 5,5 g
Tłuszcz 3,6 g 2,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,9 g 0,5 g
Węglowodany 56,7 g 34,0 g
Błonnik 1,9 g 1,1 g
Sól 1,2 g 0,7 g

Bułka kajzerka kalorie w 100g: 297kcal

Zobacz więcej: sztuka 60g bułka kajzerka

Ostatnia aktualizacja: 2018.04.07

Ważenie dodano: 2009.07.25 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 80 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Z jakiej mąki jest wypiekana taka bułka? Wyglądem bardzo przypomina bułkę pszenną.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/11 12:20
    Bułka sporządzana jest z mąki pszennej z wysokiego przemiału (tzw. jasnej). Pod względem składników odżywczych, jej skład jest bardzo zbliżony do "tradycyjnej" bułki pszennej.
  • dużo ma kcal.. :(
  • cv sdfvb 2010/11/09 18:58
    mało :)
    ja jem jedna na sniadanie:) rozkrajam na pol i plastry sera zoltego i mniam
  • Ja kroję sześć małych kanapek na to szyneczka i pycha ale musi być świeżutka
  • wole bułki niz chleb, jakos bardziej potrafie sie najesc niz chlebem
  • ja tego wszystkiego nie rozumiem, wszyscy trąbią jakie to białe pieczywo jest niezdrowe itd...wydaje mi się, że kluczowa jest tu ilość bo jeśli zjem pół takiej bułki zamiast kromki razowca to chyba nie spowolni to chudnięcia???
  • jej to sporo jak na taka małą bułeczkę! nie wiem czemu ale byłam przekonana, że jasne pieczywo jest mniej kaloryczne od ciemnego (no i oczywiście mniej zdrowe). no cóż, i tak białego pieczywa u mnie w domu nie ma od jakiś 10 lat:>
    @Kate chyba nie spowolni chudnięcia ale dostarczy ci mniej składników odżywczych
  • Droga Kate wszystko jest niezdrowe jeśli je się tego w nadmiarze, a co do pieczywa ciemnego, oczywiście, że jest zdrowsze bo jest z mąki żytniej, zawiera więcej błonnika - a jest on bardzo ważny, jak wiadomo bierze udział w perystaltyce jelit, i syci na dłużej. zawiera składniki odżywcze, np. magnez, żelazo. A niestety własnie tych składników pozbawiona jest mąka pszenna z której robi się pieczywo białe. Poza tym do produkcji pieczywa białego stosuje się ulepszacze, właśnie żeby takie bułeczki były puszyste, a to rozpycha żołądek, a niektórzy mogą nawet mieć przez to problem trawienne, bóle brzucha, wzdęcia.
    Oczywiście czasem można sobie pozwolić na białe ale jednak jako przyszły technolog żywienia człowieka, namawiam na przerzucenie się na pieczywo ciemne, dla zdrowia :)
  • Jeśli komuś ciemne nie smakuje to nic go nie przekona ;) schudnąć można tez jedząc jasne, znam wiele osób, które jedzą tylko białe pieczywo, a i tak są szczuple
  • beatrice 2012/01/03 19:46
    na innych stronnach kcal kajzerki to ok 136, 120 , 150 a czemu tu jest tak dużo? nie kapuje
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/03 20:00
    @beatrice: wartości pochodzą z Instytutu Żywności i Żywienia. Warto też wiedzieć, że w każdej piekarni skład kajzerki może delikatnie odbiegać od innych o tej samej nazwie, mogą się różnić między sobą wagą po wypieku itd..., czyli jednym zdaniem: każda wskazana przez Ciebie wartość + ta ze zdjęcia może być prawdziwa. Dowiedzielibyśmy się tego dopiero po spaleniu takiej bułki w kalorymetrze, albo skrzętnie ważąc w piekarni wszystkie surowe składniki i wyrób po wypieku, a następnie robiąc stosowne obliczenia.
  • a czy bułki i ogolnie pieczywo zaleca sie jesc przy odchudzaniu??
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/11 13:45
    @epileptyk: według mnie, dieta = styl życia. Czyli powinno się spożywać podczas jej trwania większość takich produktów, które będzie się konsumowało przez kolejne lata funkcjonowania. Dlatego nie ma przeciwwskazań do pieczywa podczas redukcji wagi, ale należy zwrócić uwagę by optymalnie było to pieczywo z mąki pełnoziarnistej lub razowej, a także dopasować jogo ilość do aktualnego stanu organizmu.
  • Ale czy mąka pełnoziarnista pszenna jest zdrowa?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/11 14:10
    @Michał: jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych, to w odpowiednich ilościach jak najbardziej.
  • Kupiłem ostatnio Pełne Ziarno z Lubelli, mimo, że producent dość znany, to mam jakieś zastrzeżenia do tej mąki. Naleśniki z niej świetnie się smaży na teflonie bez tłuszczu (serio bez przywierania i w ogóle), ale producent nie deklaruje się co do jej typu, więc sądze, że ani 1850 ani 2000 to nie jest.
  • U mnei w książce do techniki pokazywało, że kajzerka ma 124 kcal i tak też to zawsze liczyłam, bo tam nie może być błędu. : O
    Teraz, to w sumie sama nie wiem czemu wierzyć...
  • Lał, czasami komentarze Pani Izy są takie...no profesjonalne :)! Jak Pani się stara! A to w sumie bardzo dobrze, bo to pozwala mi walczyć z moimi lękami żywieniowymi. milion plusów dla dla Pani!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/25 13:07
    @Irresa: "U mnei w książce do techniki pokazywało, że kajzerka ma 124 kcal" A jakiej wagi bułki dotyczyła ta kaloryczność ? Albo jakie wartości były podane dla 100 g bułki ?
    Ważne, żebyś zdawała sobie sprawę, że rzadko kiedy otrzymasz bułkę kajzerkę charakteryzującą się jednakowymi wartościami książkowymi.
    Każda piekarnia posiada własną, tylko sobie znaną recepturę. Poza tym bułki z jednej piekarni będą ważyć 40 g, z innej 50, a jeszcze z kolejnej 60. Dlatego chodzi w takim przypadku o szacowanie, a nie wartości bezwzględne. Zachęcam do takiego toku myślenia.
    "Teraz, to w sumie sama nie wiem czemu wierzyć…" Warto wierzyć zdrowemu rozsądkowi.

    @Monia: Dziękuję za uznanie. Miło mi :)

    @Michał: zachęcam do zapoznania się z treścią poniższych komentarzy:
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-pszennej-pelnoziarnistej#comment-19331
    http://www.ilewazy.pl/szklanka-maki-pszennej-pelnoziarnistej#comment-19873
  • Fajna alternatywa dla osób chcących zaoszczędzić
    (np podczas studiów) zapych i tanie..
    ale koleżanka uświadomiła mnie, że ZAPYCHA i można latwo tak przytyć więc zrezygnowałam
  • witam, kajzerki sa pyszne na sniadanie, ale maja za duzo kalorii, po co psuc sobie linie jezeli kromka chleba graham zawiera juz okolo 60 kalorii czyli polowe mniej, wlasnie sprawdzilam na tej stronce, a mysle ze swiezutki chlebek graham lub buleczka na sniadanie tez jest zjadliwa :)
  • Coraz częściej spotykam się z tym, że i kajzerkę wagowo "odchudzono". Teraz raczej waży już 50g.
  • Karolina 2013/01/30 15:32
    Supermarketowe ważą nawet tylko ok. 45g. Ale ja kupuję częściej z piekarni i mają po 62g.
  • Właśnie chciałam napisać, że wyjątkowo duża ta kajzerka. Ja już takich niestety nie widuję...Ale może to i dobrze, bo wybieram wtedy grahamki. :)
  • Mam poważne pytanie. W sieci sklepów lidl pojawiła się kajzerka ale ciemna,razowa i chciałabym wiedzieć czy kaloryczność jest ta sama, czy wyższa, jak to wygląda w rzeczywistości proszę o pomoc :)
  • Myślę, że sama kaloryczność jest podobna, a nawet trochę niższa, ale już składniki odżywcze zależą od tego czy jest to faktycznie razowa buła, czy tylko barwiona
  • kaloryczność dla 100 g oczywiście :) Bo przecież zależy ona też od wagi :)
  • Cała bułka ma trochę tych kcal, ale na połówkę można sobie spokojnie pozwolić ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/06/09 22:55
    @Bethany: Stwierdzenie, że \"można sobie spokojnie pozwolić\" na taką połówkę bułki (z kontekstu wypowiedzi wynika, że na całą to już nie) budzi mój wewnętrzny opór i zapala lampkę ostrzegawczą przy czytaniu komentarza. Połowa takiej bułki to ok. 90 kcal czyli mniej niż 5% przeciętnego dziennego zapotrzebowania energetycznego dla kobiety i dawanie do zrozumienia, że na tyle można sobie pozwolić a na więcej już nie uważam za nieodpowiednie.
    Takie komentarze moim zdaniem budują niewłaściwe podejście do jedzenia i mimo, że nie łamią naszych zasad wprost to ciężko mi nad nimi przejść do porządku dziennego. Nie wykluczam opcji, że piszesz tak z powodów zdrowotnych, gdzie odpowiednio zmniejszone porcje mogą być wskazane, jednak bez szerszego kontekstu pozostaje obawa co do motywacji i tego jak taka wypowiedź może zostać odebrana przez innych użytkowników.
  • Maciej, ale przecież resztę tych twoich procentów można uzupełnić czyms innym. Niech najlepiej wszyscy pochłoną bułki i potem się toczą zamiast iść, pewnie.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/06/10 07:17
    @bethn: Oczywiście, że można to uzupełnić, jednak nie taki jest wydźwięk komentarza, do którego się odnoszę.
  • Maciej zgadzam sie z Toba! Czesto czytam ze cos ma za duzo kalorii za duzo weglowodanow albo o sposobach na maksymalne odchudzenie posilku.Zastanawiam sie czy to ze mna jest cos nie tak czy z ludzmi :( ja mam juz swoje lata a mimo to czytanie takich komentarzy daje mi do czasem do myslenia wiec moge sobie wyobrazic jak takie komentarze dzialaja na odchudzajace sie nastoatki czy mniej odprne osoby! ostatnio zauwazylam ze niejedzenie stalo sie bardzo modne i mnie to przeraza :(
  • @Beth bulki wcale nie sprawia ze ludzie beda sie jak Ty to okreslilas-toczyc! dwie bulki z jakas wedlina ,serem, plastrem pomidora czy czymkolwiek to przeciez mimo wszystko odpowiednia ilosc kalorii na posilek! zeby sie \"toczyc\"to takie buki by musiay byc podstawa kazdego posiku i jedzone w nadmiernych ilosciach! weglowodany tez sa bardzo nam potrzebne! a komentarz ze na polowke bulki mozna pozwolic tez wywolje u mnie dziwne emocje, pozwolic sobei raz na jakis czas mozna na jakies slodycze ciasto czy pizze a nie na taka bulke!
  • Majkun, a widzisz, ja zamiast puste kalorie wolę uzupełnić je warzywami albo owocem, ryba tez na pewno lepsza, które też dadzą mi weglowodany, a nie dadza mi opony na poł swiata. Bułka to puste kalorie.
  • owoce i warzywa sa wazne ale oprocz tego sa wazne tez weglowodany! i porownywanie owocow i warzyw do pieczywa czy makaronu jest bezsensu bo jedno drugiego nie wyklucza a wrecz powinny sie uzupelniac, i nie zgadzam sie z tym ze bulki to puste kalorie, zawsze mozesz wybrac bulki lepszej jakosci np graham, razowe orkiszowe z dodatkami slonecznika orzechow czy otrebow, jest mnostwo alternatyw dla bialej prostej kajzerki. Pozatym kajzerka nie sprawi ze bedziesz miala opony "na pol swiata"
  • @bethn żeby się toczyć to właśnie musiałabyś zjeść dużo owoców i warzyw bo one mają dużą objętość i są ciężkostrawne, a bułki mają energie - skrobie, to ona jest dla nas niezbędna a nie fruktoza i nadmiar błonnika. Bułka to nie puste kalorie, nawet ta pszenna zawiera witaminy B no i przede wszystkim węglowodany dzięki którym jesteś w stanie się poruszać. Kto powiedział że słodycze dają oponę, że to dzięki nim odkłada się tłuszcz? Zapasy gromadzimy tylko wtedy gdy nasz organizm dostaje zbyt dużo energii niż jej spala i ta energia może być zarówno z ryby jak i z bułek, truskawek, jajek czy słodyczy. Osoba jadąca na samych słodyczach i nie wychodząca poza swoją całkowitą przemianę materii będzie szczupła ale jej kondycja, mięśnie, włosy, skóra, paznokcie, zęby i samopoczucie nie będą w najlepszym stanie. Dlatego więc lepiej jeść zdrowo ale bez przesady. Jak chcesz zjeść raz na jakiś czas czekoladę to ją po prostu zjedz a nie zastępuj jakąś rybą. Do tego można dodać tabletkę z witaminami jak już się tak bardzo boimy że umrzemy od tej czekolady!
  • Moim zdaniem ludzie przywiązują coraz większą wagę do jedzenia. Nawet nie chodzi tylko o odchudzanie, ale ogółem- wszędzie nowe programy kulinarne, na każdym kanale ciągłe wzmianki i wmawianie, że "odpowiednie" jedzenie pomaga zmienić życie. Oczywiście, zgadzam się, że zdrowe odżywianie jest bardzo ważne i odkąd tak jem, czuję się świetnie i osiągam świetne wyniki sportowe. Mimo to, powinien to być jedynie dodatek do życia, a nie główny element. Obsesje na temat kaloryczności są bez sensu- i tak to wartości odżywcze są najważniejsze. Niestety ludzie coraz bardziej zatracają się we własnych schizach na ten temat, a media jeszcze bardziej to nakręcają. Przykre, po prostu przykre.
  • czy taka bułka na prawdę ma tylko tyle kcal? bo zakupiłam podobną w lidlu, która może mieć podobne wartości.
  • Pieczywo jest tanim zapychaczem, weglowodanow trzeba jesc jak najmniej duzo białka wtedy jest sie szczupłym i ma sie dobry poziom cukru we krwi
  • Agataskate, węglowodany powinny stanowić 70% diety. Jak je się głównie białko to obciąża to nerki, wątrobę, utrudnia wchłanianie substancji,a mózg długo na ketonach też nie pociągnie
  • Tak jak koleżanka u góry napisała białko uszkadza nerki, wiem coś o tym bo jestem chory i musze uważać na nerki, to że od chleba sie tyje o oczywiście prawda, to jest zboże bardzo oczyszczone, sporo glutenu, praktycznie nie zawiera jakichś pokaźnych witamin itd. dlatego tez trzeba jeść pełne ziarno, weglowodany jak także tłuszcz to ważne składniki naszej diety. Byłem juz raz na diecie białkowej, głodówkach i ogólnie ubogicz w tłuszcz i weglowodany, ale kończyło sie to fiaskiem, teraz zbilansowałem sobie diete gdzie jem normalnie ale patrze na to jakie tłuszcze i weglowodany spożywam, nie jem wogule chleba, zbóż zawierających gluten, czyli praktycznie nic ze sklepowej pólki z wypiekami, zero słodkości, rano jem kasze jaglaną, jem dużo warzyw, tłuszcze spożywam raczej dobrej jakości, orzechy, łosoś, mięso z własnej hodowli królików, jestem na sterydach i narazie moja waga spadła nawet.
  • [Komentarz usunięty - nie na temat] Izabela
  • Droga Użytkowniczko,
    Twoje dwa komentarze zostały usunięte, ponieważ ich treść była niezgodna z regulaminem www.ilewazy.pl
    Zapraszamy do skontaktowania się z nami za pomocą formularza znajdującego się pod tym linkiem: http://www.ilewazy.pl/kontakt
    Również pozdrawiam
    Izabela
  • bardzo lubię te bułki, ale mają strasznie dużo kalorii :( na diecie zbyt często sobie nie można pozwolić.
  • @edziak27 178kcal to wcale nie jest tak dużo, szczegolnie na śniadanie. Wystarczy dolozyc jakies wazywka i plasterek sera czy szynki i wyjdzie smaczna, niskokaloryczna kanapka :)
  • niccoer2 2014/03/03 00:30
    @kalincia nie bardzo, spójrz na ilośc węgli, a sa to puste kalorie niedające zadnych wartości odżywczych, po których człowiek zaraz znów będzie głodny. Lepiej na diecie postawić na pieczywo razowe, pełnoziarniste, albo samemu piec bułeczki z otrębów, jeżeli ma się taką możliwość.
  • Między węglowodanami a cukrami jest malutka różnica (raczej nie w nazwie bo stosuje się to zamiennie ale jednak z tego co widzę na opakowaniach różnica jest), dlatego często na opakowaniu jest wyróżnione np. "węglowodany 10g, w tym cukry 8g) a puste kalorie to jedynie cukry. Węglowodany do których zaliczane są cukry złożone (np. skrobia) nie są dla nas słodkie ale co więcej nie są pustymi kaloriami. Tutaj nie jest uwzględnione ile cukrów prostych (pustych kalorii) zawiera się w kajzerce więc ciężko się do tego ustosunkować.
  • Bułka kajzerka pełnoziarnista ile będzie miała kalorii ?
  • Też prosiłabym o informacje na temat kajzerki pełnoziarnistej, czy miałaby przybliżone wartości? Pytam bo na stronie tabele-kalorii jest około 90 kalorii różnicy między taką, a pełnoziarnistą.
  • o i ja poszukuję wiarygodnego źródła dla kajzerki razowej ;) miła odskocznia od razowego raz na jakiś czas ;)
  • Wątpię, że kajzerka ma tyle kalorii, przydałoby się badanie w kalorymetrze jakichś z różnych marketów. Prawie 300kcal a ok 340 ma mąka. Przecież kajzerka nie składa się wyłącznie z mąki. Jest jeszcze woda która ma 0 kcal, ulepszacze 0 kcal i inne badziewia.

    Jedynym wytłumaczeniem może być cukier.
  • Sprawdziłem na zagranicznych stronach i podają różnie 120-240 kcal i to jestem w stanie zrozumieć.
    Jak robię ciężki chleb to ma 240 kcal.
  • 3,6 g tłuszczu to jednak więcej niż w zwykłym chlebie
  • A jednak się pomyliłem, wartości były dla pojedynczych kajzerek, więc x2. :)
  • http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Bu%C5%82ka-wieloziarnista-Lidl.html czy to możliwe, że taka sama kajzerka tyle, że wieloziarnista ma o tyle mniej kalorii?
  • czy jest szansa na zważenie kajzerki wieloziarnistej nowakowski dostępnej w sieci Lidl(wypiek własny) http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003120080482. oraz innych tego typu bułek/chlebów dostępnych w popularnych sieciach?pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/24 19:30
    @inka1703: Zachęcam do zapoznania się z treścią poniższych komentarzy:
    http://www.ilewazy.pl/bulka-kajzerka#komentarz-1234
    http://www.ilewazy.pl/bulka-kajzerka#komentarz-1242
    @Olcia86: Na tę chwilę nie zamierzamy tego czynić. Na ilewazy.pl znajduje się duży wybór pieczywa i myślę, że każdy znajdzie coś podobnego do tego, co spożywa, aby oszacować wartości produktu.

  • Gabrielqa 2015/05/25 17:51
    Czy mogłabym prosić o zważenie i kaloryczność kajzerki wieloziarnistej z Lidla? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/25 18:53
    @Gabrielqa: Zacytuję swoją odpowiedź, która podałam wyżej:
    "Na tę chwilę nie zamierzamy tego czynić. Na ilewazy.pl znajduje się duży wybór pieczywa i myślę, że każdy znajdzie coś podobnego do tego, co spożywa, aby oszacować wartości produktu."
  • Ludzie, co Wy z tą kajzerką z lidla? To juz trzecie zapytanie w tym wątku; no chyba, że to jakaś kryptoreklama ma być ;)
    Wystarczy przejrzeć różne bułki i chleby wieloziarniste dostępne tutaj w bazie danych, wybrać ten, który najbardziej przypomina naszą bułeczkę, dodać do kalkulatora i zmienić mu wagę na taką jak ma ta kajzerka. Proste? ;)

    Rzadko jadam kajzerki, ale jak juz czasem kupię, to zawsze robię kanapkę z tuńczykiem z puszki; nie wyobrażam sobie innego pieczywa do tej ryby ;)
  • Te buły z Lidla to nis specjalnego. Małe, nadmuchane i barwione słodem.
  • link do bloga (nie znam autorki), na którym podany jest skład pieczywa (czy raczej pieczywo-mrożonek) z Lidla: http://weganizmpraktyczny.blogspot.com/2015/04/chlebowa-notka-czyli-troche-o.html
  • ktoś wie ile waży zwykła biała kajzerka z żabki?
  • mademoisele 2017/05/23 09:28
    Ta bułka z tyłu po prawej na talerzu przypomina mi bułkę, której kaloryczzności nie mogę znaleźć, ktoś, coś ? Proszę i dziękuję!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/05/23 09:39
  • Najlepsza kanapka na świecie to świeżutka kajzerka cienko posmarowana masłem, do środka: solidny plaster żółtego sera, pomidor, zielony ogórek (najlepiej gruntowy), trochę majonezu i szczypta pieprzu.
    Uwielbiam na śniadanie; a nawet jak na podwieczorek mam czasem ochotę na słodkie, ale w zasięgu mam taką bułeczkę, to wszelkie słodycze mogą się schować ;)
    W sklepiku szkolnym w liceum miałam dostępne takie kanapki, ale przeważnie w zwykłej dużej bułce; kajzerki najczęściej były z szynką i ogórkiem konserwowym
  • Aśeczka 2018/02/23 11:57
    A ja jem 6 kajzerek i 6 jajek na miekko na śniadanie czy to źle?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/23 12:12
    @Aśeczka nie można oceniać wycinka z jadłospisu. Z pewnością warto kajzerki zamienić na pieczywo razowe, dodać warzywa i urozmaicić dodatki białkowe. No i ilość...niemała :).
  • @Aśeczka wow, na ile godzin Ci starcza takie obfite śniadanie? Chociaż trudno mi w to uwierzyć... ;)
  • A orientuje się ktoś, jakie są wartości dla tzw. bułeczek, które można dostać w pizzeriach? Najczęściej jest to 7 małych kulek + porcja masła lub sosu; praktycznie w każdym lokalu są zbliżone wielkością. Obstawiam, że ta porcja bułeczek to jest równowartość ciasta dla najmniejszej dostępnej pizzy... Wyjdzie jak taka kajzerka czy trochę więcej?
  • 24Nutrition 2018/04/06 11:17
    @Tvk_91 powiem tak, ileby to nie było to sama koncepcja spożywania produktów z mąki pszennej wysokiego przemiału, której wartość odżywcza jest zerowa a reakcja organizmu niekorzystna, jest słaba. Nawet jak tu podano, kajzerka 60g -> 35g węglowodanów prostych o wysokim indeksie glikemicznym (85 bodaj). Nawet jeżeli te 7 kulek było równoważne takiej kajzerce to dla zobrazowania proponuję wsypać do szklanki wody 7 łyżeczek cukru i wypic. Takie pieczywo daje nam jedynie niezdrowy i nie pożądany wysoki wyrzut insuliny z trzustki. Co więcej węgle proste od razu będą się wchłaniać do organizmu i dokładać w postaci tkanki tłuszczowej bo nie dostarcza się pożądnej porcji dobrej jakości białka (te '5g' w bułce to nawet nie biorę pod uwagę bo to tak fatalnej jakości białko, że szkoda pisać + organizm i tak nie jest w stanie go dobrze rozpoznać i rozłożyć). Generalnie mocno odbiegłem od tematu ale generalnie rzecz ujmując, wszelkie dyskusje o pszenicy w dzisiejszych czasach są kompletnie bezcelowe. Jedyne co można uzyskać z takich produktów to cukrzyce.
  • zaciekawiona 2018/04/06 15:45
    W związku z tym że szlaki biochemiczne zawsze były moją słabą stroną, bardzo prosiłabym @24Nutriotion o odniesienie się do swoich słów "Co więcej węgle proste od razu będą się wchłaniać do organizmu i dokładać w postaci tkanki tłuszczowej bo nie dostarcza się pożądnej porcji dobrej jakości białka" w jaki sposób miałoby się to odbywać.
    Bardzo proszę też powiedzieć skąd to twierdzenie o tym, że dyskusje o pszenicy są bezcelowe. Produkty pszeniczne (jak właśnie tego typu kajzerka) wspaniale spisują się w dietach osób z chociażby chorobami nerek i właśnie w dzisiejszych czasach, gdy medycyna idzie naprzód i taki osoby czekają długie lata życia dyskusja o tego typu produktach jest jak najbardziej celowa.
    Bardzo przepraszam za zboczenie z tematu dyskusji, ale uważam że nie można tak demonizować jednej bułki.
  • kozaśnierzna 2018/04/06 21:39
    24Nutrition sama raczej nie jadam produktów pszenicznych, ale nie róbmy z kajzerek czegoś na miarę trucizny. Jeszcze nie słyszałam żeby ktoś od tego umarł i nie sądzę, aby spożywanie tego typu produktów było największym błędem żywieniowym jaki można popełnić :P
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/06 21:59
    @zaciekawiona @24Nutrition użył dużego skrótu myślowego. Domyślam się, że mogło chodzić o to, że obecność białka w posiłku opóźnia wchłanianie cukrów z produktów spożywczych.
    Jednak sama obecność biała nie wpływa na tempo magazynowania tkanki tłuszczowej, a zawartość cukrów prostych czy węglowodanów w ogóle nie oznacza od razu magazynowania.
    To, czy energia z węglowodanów zostanie zmagazynowana zależy od wydatków energetycznych. Jeśli akurat jesteś w trakcie joggingu jest duża szansa, że kajzerkę, jabłko czy, o zgrozo, cukierka zużyjesz na potrzeby pracy mechanicznej mięśni.
  • ... a co z moim pytaniem o bułeczki? ;)

    Dobra jest kajzerka posmarowana ketchupem, na to podsmażone pieczarki z cebulą i np. pokruszony ser cheddar; zjadłam wczoraj takie dwie połówki na kolację. Nie demonizujmy aż tak białego pieczywa, przecież to nie jest trucizna... Jest wiele bardziej syfiastych produktów powszechnie konsumowanych: wszelkie batoniki, chipsy, 7daysy, mcdonaldy, gotowe pizze i zapiekanki, kubki "5 minut"... a najbardziej oberwie zwykła biedna bułka ;)
  • Ja z pieczywa używam praktycznie tylko białe, no nic nie poradzę, że mi razowce nie smakują. Używam ok. 50-70 g pieczywa na dzień ( 2-3 kromki na pierwsze śniadanie i sporadycznie dodatek na kolację) ; taka ilość chyba nie wpłynie niekorzystnie na zdrowie? ;)
  • Cóż ja wręcz przeciwnie , tylko żytnie razowe i też żytnią Wasę . Właśnie przed chwilą zjadłem śniadanie z jedną kromką żyniego i jedną deskę Wasy obłożone posmarowane masłem i obłożone sardynkami w pomidorach z puszki . Do tego jajecznica na pokrojonej w paseczki parówce (fajnie się zawijają podczas smażenia ) i dwa jajka , doprawione solą pieprzem i kurkumą .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/07 21:21
    @Tvk_91 ja niestety nie znam wartości odżywczej tych kuleczek.

    Ktoś coś? :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę