Bułka sojowa z ziarnami

Jedna bułka sojowa z ziarnami waży 90g.

  100g na zdjęciu (90 g)
Energia 325 kcal 293 kcal
Białko 10,1 g 9,1 g
Tłuszcz 7,7 g 6,9 g
Węglowodany 53,9 g 48,5 g
Błonnik 4,6 g 4,1 g

Bułka sojowa z ziarnami kalorie w 100g: 325kcal

Zobacz więcej: sztuka 90g bułka sojowa

Ostatnia aktualizacja: 2014.04.07

Ważenie dodano: 2009.07.25 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Jejku jak ona ma duzo kalorii... a ja sie skusilam na taką dziś z nadzieją ze skoro sojowa to nie będzie mocno kaloryczna :((
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/11 14:52
    Hmm... Kingo, ale dlaczego sojowa miałaby być mniej kaloryczna ?
    Ziarno soi samo w sobie jest koncentratem białek, tłuszczów, węglowodanów i pozostałych składników.
    Dodając jeszcze do wypieku różnego rodzaju ziarenka, otrzymujemy wartościową, lecz bardziej kaloryczną bułeczkę.
    A tak w ogóle, to każdy producent produkuje bułeczki według swojej własnej, uznanej receptury i np. w jednej piekarni udział soi będzie wynosił 40 %, a w innej 5 %, ale też się będzie nazywała bułką sojową. Z ziarenkami też różnie bywa - czasami bułka obsypana jest tylko kilkunastoma nasionkami, które podczas krojenia osypują się, a czasami jest ich jeszcze mnóstwo w miękiszu.
    Urozmaicenie w prawidłowym żywieniu to podstawa - i warto od czasu do czasu "skusić się" na różny oferowany asortyment (pamiętając, że najbardziej optymalne będzie pieczywo z najmniej oczyszczonej mąki)
    Izabela
  • a jakie pieczywo z najmniej oczyszczonej maki pani poleca? :) takie najbardziej wartosciowe i dietetyczne?
  • fascinated 2011/05/24 19:27
    dołaczam sie do pytania Oli.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/05/25 17:10
    Przede wszystkim ważne jest UROZMAICENIE
    Poniżej przedstawiam propozycje, które warto spożywać zamiennie (kolejność podana przez mnie przypadkowa):
    http://www.ilewazy.pl/kromka-pumpernikla
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-graham
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-lorenca
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-z-sezamem
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-orkiszowego
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-z-ziarnami-soi
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-ze-slonecznikiem
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-z-siemieniem-i-otrebami
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-zytniego-wysokoblonnikowego-z-otrebami
  • Czy to jest bułka rodzinna? Bo kupiłam bułki o takiej nazwie i nie wiem czy to ta bułka, niby trochę podobna, ale nie jestem pewna.
  • A może to jest bułka z ziarnami ?
  • wydaje mi sie, ze w przyszlosci przy wszystkich bulkach/bagietkach itp. powinno pojawiac sie rowniez zdjecie rozkrojonego produktu, wtedy wielu osobom latwiej byloby ocenic czy to jest "ich pelnoziarnista", czy jakas inna ;)
  • Wystarczy żeby z każdego rodzaju rozkroić na pół i położyć obok żeby każdy mógł zobaczyć :D To samo z chlebem :)
  • Ja zawsze co sobotę na targu u mnie w mieście kupuję od piekarzy kilka rodzajów pieczywa, bułek, mrożę i mam zapas. Kiedy mam na coś ochotę, wyjmuję. Zazwyczaj kroję na plasterki odrazu chleby, bo jednak zamrożonego nie da się rozkroić, a nie jem codziennie tego samego
  • Niestety ale wykresy nie wyświetlają się w przeglądarce Chrome. Wyłączałam adblocka jednak on nie był przyczyną (reklamy wyświetliły się)
  • nie tknę nigdy nic co sojowe, te produkty nie mają smaku i jeszcze ten błonnik, napewno nie! @abra ja mam Chrome i widzę wszystkie wykresy
  • czy jest to ta bułką z dynią pod spodem?

  • Zjadłem dzisiaj podobną, prawie że identyczną, z tym że z samym lnem. Nawet nie wiedziałem, że to sojowa.

    Wie ktoś, jaki jest skład % soi?
  • dużo tłuszczu, jem codziennie taką bułkę na I albo II śniadanie i na kolację więc często wychodzi 2 dziennie. Czy to zdrowy tłuszcz? i nie za dużo węgli? bo poza tym dostarczam jeszcze w innych posiłkach. Zastanawiam się czy lepiej zamienić na grahamki
  • Tłuszcz lepszy z masła albo orzechów, węgli jest jak w każdej bułce. Lepsze grahamki ale ważne żeby dieta była urozmaicona więc tych bułek też bym nie wykluczała jak ci smakują.
  • Dlaczego ludzie rozumują sojowe = dietetyczne? Sojowe zazwyczaj zdrowsze, to fakt, ale na pewno nie spuszczą tłuszczu z organizmu. Te buły są przepyszne.

    Kage, tłuszcz z masła, ale jedynie z roślinnego. Normalnie ma złe tłuszcze. Orzechy jak najbardziej.
  • mama, nie chciałabym abyś odebrała to jako złośliwość, ale prawda jest taka, że nie ma chyba gorszego tłuszczu dla zdrowia niż Masło Roślinne. Toż to same tłuszcze trans. Jeśli już coś miałoby stanowić zdrową alternatywę to miękka margaryna dobrej jakości (typu Rama, Flora, Benecol), czyli z minimalną ilością utwardzonych tłuszczów.Jednak coraz częściej dietetycy odrzucają jakąkolwiek margarynę i zalecają powrót do masełka. Owszem jest to tłuszcz nasycony, ale masło zawiera też witaminy, a poza tym jest NATURALNE. Margaryna to przetworzony wyrób.
  • @Kitek nie mam pojęcia jakie masło roślinne ty kupujesz, ale gwarantuję ci, że moje nie ma ani grama tłuszczy trasn :) Flora też fajna. Tłuszcze zwierzece w takich postaciach u mnie odpadają. Nie jestem weganką, ale laktury były przejrzane i jest w nich sporo racji. Zrezygnowałam z bardzo dużej ilości produktów i czuję się o niebo lepiej. Przede wszystkim widać po skórze (hormony zwierzece to między innymi przyczyna niektórych trądzików i innych wyprysków). Polecam poczytać.
  • Znam tylko jedną margarynę, która nazywa się Masło Roślinne. To chyba najpopularniejsza margaryna w Polsce, okrągłe opakowanie ze słonecznikiem, nawet na stronie jest jej ważenie - http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-slynnego-masla-roslinnego

    Widać stała się tak aż słynna, że niektórzy po prostu nazywają tak każdą margarynę :-) Stąd nieporozumienie. Ja osobiście używam naprzemiennie Ramy i zwykłego masła. Mam świadomość tego, że tłuszcze nasycone i hormony to nienajlepsze rozwiązanie, ale uważam, że całkowite potępianie masła również nie jest ok . Ważne żeby znaleźć równowagę. Jeśli ktoś go zwyczajnie nie lubi, a odstawienie go daje korzyści to super. Moja reakcja była taka, a nie inna, bo strasznie kole mnie w oczy postawa typu masło to zuo, ale masło roślinne, czyli utwardzona margaryna, jest super. Już wyjaśnione i koniec zaśmiecania tego ważenia:-)
  • Czy taka bułka jest zdrowsza od kajzerki ?
  • W Hercie jest chleb sojowy. Czy ktoś wie jaka jest zawartość % soi w nim?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę