Bułka z ziarnami

Bułka z ziarnami waży 60g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 269 kcal 161 kcal
Białko 9,4 g 5,6 g
Tłuszcz 5,1 g 3,1 g
Węglowodany 46,5 g 27,9 g
Błonnik 3,4 g 2,0 g

Bułka z ziarnami kalorie w 100g: 269kcal

Zobacz więcej: sztuka 60g bułka ziarnami

Ostatnia aktualizacja: 2017.07.26

Ważenie dodano: 2009.07.25 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 46 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Wazyłam tą bułkę i ona wcale nie wazy 60 gram tylko 70.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/01/24 15:33
    @Kicia: A ktoś inny kupi podobnie wyglądającą bułkę i ona będzie ważyła 50g albo 80g i zapewniam, że będzie to całkiem normalne. To wszystko co ważymy to są produkty naturalne i takie różnice to coś oczywistego. Dla dziennego bilansu energetycznego nie ma to naprawdę żadnego znaczenia.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/24 15:35
    @Kicia: Po przeczytaniu tej odpowiedzi pojawił mi się uśmiech na twarzy. Ta bułka została zjedzona w lipcu 2009 roku ;)
    A tak na poważnie, to nawet w tej samej piekarni, piekarz nie jest fizycznie w stanie kontrolować, aby wszystkie bułki miały powtarzalny wygląd i wagę. W karcie specyfikacji produktu zawarte są poszczególne wymagania i normy, na podstawie których dpowiedzialne osoby za produkcję nimi się kierują. A to, że bułka o jednej nazwie będzie ważyła bądź wyglądała trochę inaczej w każdym mieście - to normalna sytuacja, którą należy zaakceptować.
  • hej mam prosbę ale tu chodzi o wszystkie bułeczki. Mianowicie, moglibyście dodawać dodatkowe zdięcia przekrojonych bułeczek, czasem gdy sie coś kupi i nie wie jaka to bułka to by sie przydało srodeczek bułeczki pokazac
  • Kocham te bułki. Są bardzo smaczne. W piekarni jednak nazywają się grahamki :)
  • @s: nieprawda. grahamka, to grahamka, bułka z ziarnami, to bułka z ziarnami. czasem nazywana wieloziarnistą.
  • NO wiem. Ale w piekarni jak chce je kupić to muszę prosić o grahamki, żeby je dostac.
  • grahamka jest z konkretnego rodzaju mąki a bułka z ziarnami może być z dowolnej mąki (niekoniecznie pełnoziarnistej)
  • popieram pomysł oli. warto zobaczyć fotografowaną bułkę od środka :) dołączam się do prośby
  • aj-aj-aj 2011/07/29 09:04
    Czy to możliwe, żeby moja bułka wyglądająca na większą ważyła tylko 40 gram? Miałaby wtedy tylko niecałe 120 kcal...
  • Właśnie: z jakiego rodzaju mąki jest zrobiona ta bułka?
    Pszenna, żytnia, graham?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/10 18:41
    @Lis: powyższe wartości są uwzględnione dla bułki z mąki pszennej oczyszczonej z dodatkiem ziaren.
  • Iza czyli to zwykła bułka pszenna z ziarnami? Ciekawi mnie jakiej barwy ona była w przekroju. Czy była taka jak bułka pszenna czy ciemniejsza
  • A mnie zastanawia od dłuższego czasu, czy bardziej kaloryczny jest sam środek, czy też "skórka" bułki.
  • jest to to samo ciasto, ale skórka jest posmarowana jajkiem lub pryskana wodą,poza tym skórka jest cięższa, wiec...gdybys w szklance miała nałożoną samą skórkę i taką samą ilość "moąższu" bułki to skórki będzie wagowo więcej czyli wiecej kcal! Ale.. takie myslenie jest nienormalne...
  • W skóceod chleba czy bułki są witaminy. a ja z tej bułki lubi najpierw wyjadac ziarenka :D Moje bułki które kupuję mają ich o wiele wiecej :D
  • Czy to jest bułka rodzinna?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/10 20:35
    @Justyś: z tego co pamiętam, bułka sprzedawana była pod nazwą: "bułka z ziarnami".
  • Asprod?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/09/09 20:35
    @kokosanka: "Asprod?" Bułkę zakupiłam prawdopodobnie w Bomi (ale też nie gwarantuję że tam, ponieważ minęło już 2,5 roku od jej zważenia). Być może Bomi miało jakąś umowę z Asprodem ? Nie mam pojęcia :)
  • czy ta bułka jest z mąki pszennej ?
  • @marty_martyna w komentarzu z 10.10.11 pani Izabela pisze, że tak - "z mąki pszennej oczyszczonej". :)
  • a czym się różni mąką pszenna oczyszczona od zwykłej mąki pszennej ?
  • @marty_martyna,

    produkty z mąki oczyszczonej są znacznie uboższe w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik. I mają wyższy indeks glikemiczny. W internecie jest mnóstwo informacji na ten temat, warto poczytać. :)
  • marty_martyna, Camille , mąka pszenna zwykła i mąka pszenna oczyszczona to przecież to samo. Można powiedzieć, że mąka pszenna zwykła jest mąką oczyszczoną, a mąka pełnoziarnista/graham nie została oczyszczona.
  • Dziękuję za odpowiedź ;)
  • Na pewno poczytam,ale też od tego jest ta stronka żeby zadawać pytania więc zapytałam
  • 9987655543211 2014/08/30 21:48
    A gdzie dostane bułki takie lub żytnie ? Sa może w takich większych sklepach?
  • czy ta bułka to inaczej bułka żytnia ze słonecznikiem? widziałam dzisiaj w sklepie bułkę na której pisze żytnia ze słonecznikiem, na innej stronce jak sprawdzałam kalorie pisze razowa z ziarnami słonecznika czy to jest to samo co to ?
  • no i że w 60 g ma 133 kcal
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/10 09:32
    @marty_martyna: Ważenie przedstawia bułkę z ziarnami. Nie znam składu, ponieważ zakupione były luzem, a dane pochodzą od jednego z producentów, który podał na swojej stronie wartości do bułek z ziarnami.
    W przypadku bułek, z reguły dostarczają od 250 - 300 kcal / 100 g.
    Warto mieć po prostu na uwadze, że im więcej znajduje się w składzie wartościowych składników w postaci mąki razowej, nasion itp - tym będą zawierać więcej błonnika pokarmowego, witamin czy składników mineralnych.
    I taka analiza powinna wystarczyć.
  • A "bułka kukurydziana" będzie mieć podobne wartości? Zakupiłam dziś coś takiego w tesco, i właśnie konsumuję z plasterkiem sera (pyszna jest!!); wygląda jak normalna bułka z ziarnami (ma słonecznik i trochę przypieczonego sera), a po rozkrojeniu jest wyraźnie żółta, "miąższ" jest miękki, trochę wilgotny i ma lekko kukurydziany posmak.

    W mojej pobliskiej piekarni mają pyszne bułki z ziarnami, cn. dwa razy w tygodniu kupuję na śniadanie. Jest sporych rozmiarów, prawie taka jak duża bułka pszenna; obficie posypana lnem i sezamem, a sądząc po kolorze i smaku, zawiera mąkę pełnozarnistą. Zajadam taką z masłem + sałatka rybna, albo z żółtym serem i do tego albo: sałata, pomidor, ogórek, oregano, albo ogórek kiszony, ketchup i prażona cebulka :)
  • Ja wazylem mniej wiecej tak samo wygladajaca bulke ( taki sam kształ , wielkosc) i ważyła 120 g :DDD
  • Pani Izo, Macieju, padło pytanie
    "A mnie zastanawia od dłuższego czasu, czy bardziej kaloryczny jest sam środek, czy też "skórka" bułki."
    W sumie mnie też to ciekawi, nie tylko skórka bułki, ale np chleba również?
    jestem z tych osób, które wolą skórki niż sam miąższ :D /jak upiekę chleb potrafię tą chrupiącą skórkę pierw obskubać :D pyszna jest!
  • @pppp: "Ja wazylem mniej wiecej tak samo wygladajaca bulke ( taki sam kształ , wielkosc) i ważyła 120 g"
    To się ciesz, masz dwa razy więcej dobrego jedzonka ;)

    @MalyKsiaze
    A ja właśnie wolę miąższ ;)
    Mnie też zastanawia, czy bardziej kaloryczny jest środek, czy skórka; mam wrażenie, że będą podobne. Skórka jest cięższa i bardziej zbita niż środek, więc pewnie będzie bardziej kaloryczna niż podobny wielkością kawałek środka; ale w przeliczeniu na 100 g może wyjść dokładnie na to samo.
    Ale chętnie poznam jakąś fachową odpowiedź ;)
  • Pani Izo, bardzo ciekawi mnie odpowiedz na to pytanie co padło wyżej...Jak to jest z tym pieczywem, czy "piętki" i skórka jest {bardziej?] kaloryczna ? nie mam na myśli np chleba który ma ziarna na skórce. Tylko tak ogólnie :)
  • @MalyKsiaze a jakim cudem? przecież bułka jest wypiekana w całości z tego samego kęsu ciasta... w jaki sposób ma mieć nierównomiernie rozmieszczoną ilość kcal?
  • @MalyKsiaze: Nie jestem Panią Izą, ale myślę, że w 100g może mieć tyle samo, choć objętościowo skórka jest bardziej ubita i tylko w patrząc w takim sensie może mieć więcej. To tak biorę trochę na logikę, jeśli się mylę, niech ktoś mnie sprostuje :D
  • chyba gdzieś już pisałam, że brakuje zważonej piętki chleba (:
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/08 17:18
    @MalyKsiaze: Nie spotkałam się nigdzie z podanymi kcal dla samej skórki z pieczywa... Wydaje mi się, że będzie dostarczać zbliżonej wartości kcal w stosunku do miąższu.
    Za to na pewno w skórce podczas pieczenia zachodzi szereg reakcji chemicznych, dzięki którym powstaje chrupiąca, zabarwiona skórka.
    W zależności od rodzaju reakcji, zmiany mogą powodować na przykład obniżenie wartości biologicznej białka w skórce. Może powstawać potencjalnie szkodliwy związek, jakim jest akrylamid Ale również dzięki powstawaniu aromatu i barwy, mogą wpływać na polepszenie stopnia strawności takiej skórki.
  • athanasejoja12 2015/07/08 22:08
    a czy kromka opieczona w tosterze na węgiel zmieni wartość kaloryczną? Pani Izo, czy węgiel w ogóle ma kalorie ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/09 07:24
    @athanasejoja12: Myślę, że taki węgiel mógłby przydać się już tylko na opał ;)
  • Króliczę 2017/02/15 14:12
    Super, że jest ftutaj to ważenie.
    Dorzucę jeszcze, że można by dodać zdjęcie na którym widać byłoby gęstość pieczywa, bo bułka bułce nierówna :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/17 11:36
    @Króliczę: Tak, to prawda - w obecnych czasach bułka bułce nierówna ;)
    Ważenie bułki ma przekroju rzeczywiście wydaje się być rozsądne, ale bardziej jako ciekawostka (np. jak się ma masa do miękiszu itp...). Nie można oczekiwać, że pieczywo zakupione przez nas będzie dostarczać taką ilość kcal jak to na zdjęciu, bo nie wiadomo, czy w rzeczywistości ta bułka posiada dokładnie takie wartości, jakie są uwzględnione w tabeli. Czyli podsumowując, szacowanie w zupełności wystarczy :)
  • Zjadłam dzisiaj bułkę razową, bardzo malutką, ale taką zbitą i ciemną i nie wiem ile mogła mieć kalorii, mimo wszystko pewnie sporo, chyba wyeliminuje całkowicie pieczywo szkoda kalorii
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/07/26 12:03
    @Szynszyla: Uważam, że nie warto sugerować się tylko wartością kcal, którą dostarcza dany produkt, a zagłębić się w wiedzę, jakie korzyści bądź szkody może nam wnieść jego spożywanie.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę