Chleb żytni razowy

Bochenek chleba żytniego razowego waży 600g

  100g na zdjęciu (600 g)
Energia 227 kcal 1362 kcal
Białko 6,3 g 37,8 g
Tłuszcz 1,7 g 10,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 1,8 g
Węglowodany 42,9 g 257,4 g
Błonnik 8,4 g 50,4 g
Sól 1,1 g 6,8 g

Chleb żytni razowy kalorie w 100g: 227kcal

Zobacz więcej: sztuka chleb razowy żytni bochenek 600g

Ostatnia aktualizacja: 2018.08.28

Ważenie dodano: 2010.03.03 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 32 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • a ile ma kromka takiego chleba????
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/04/19 12:07
    Niestety, nie ważyliśmy kromki z tego bochenka chleba :)
    Izabela
  • Czy można zważyć i podać wartości kromki tego chleba?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/11/15 12:02
    @ewawka: masa kromki chleba z powyżej zaprezentowanego bochenka, będzie uzależniona od miejsca rozkrojenia, a także, czy taką długą kromkę przekroimy jeszcze na pół. Dlatego można uznać, że taka kromka będzie ważyć od 50 do 100 g.
  • o! akurat mój ulubiony chlebek ;). Pychota! I nie tak dużo kalorii, zważywszy na to, że niektóre wypieki mają po 300/100. <- kcal na 100 g.
  • @ izabela: 100g? Przecież to 1/6 takiego chleba.. myślę, że nikt tak potężnych kromek nie kroi ;)
  • kromka z tego chleba waży 30g, w porywach do 40g. ;)
  • często się u mnie w domu taki kupuje, sama potrafię zjeść 1/3 takiego bochenka
  • Poprawka. Kromka waży od 30 do 70g. Zależy jakiej firmy. Mi bardzo smakuje ten z carefura, jest niesamowicie napowietrzany i kromka która powinna ważyź 70g waży 30 ;o. Jest chrupiący, pachnący no cudo! Ostatnio zaś nie pamiętam niestety gdzie, podobny chlebek był strasznie klejący w środku, jakiś jakby wilgotny.. No ogólnie to nie było to.

    @ Szpetot: Nie dziwę się ;).
  • Invariable 2011/06/22 16:51
    A czy chleb żytni pytlowy jest też polecany w diecie?
  • Na moje obliczenia wyszło,że taka kromka ma od 70 kcal do 80 kcal :)
    zaley gdzie się ukroi
  • Mam prośbę do Pani Izabeli. Wczoraj piekłam chleb życtni. W chlebie jest 180g mąki pszennej, 360g mąki żytniej, 9g drożdży instant, łyżka cukru, sól, 1,5 łyżki oliwy. Czy mogłaby mi Pani powiedzieć ile kalorii jest w tym chlebie na 100g, bo policzyłam sama, ale nie mogę w to uwierzyć...:) Z góry dziękuję.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/09/14 09:28
    @Monte: Nie da się obliczyć wartości odżywczych dla 100g upieczonego chleba nie wiedząc ile ważył cały bochenek. Chleb upieczony to te składniki, które podałaś + woda. Woda oczywiście kalorii nie ma, jednak wpływa na wagę upieczonego chleba (i tym samym na kalorie w 100g, im więcej wody w gotowym produkcie tym mniej kalorii w przeliczeniu na 100g). Jeśli weźmiesz 100g gotowego chleba to będą w nim te składniki, które podałaś jak i woda, nie wiedząc ile wody było w całym bochenku nie wiemy ile jest w 100g upieczonego chleba, dlatego nie możemy wyliczyć wartości dla 100g.

    Co możesz obliczyć w Twoim przypadku?
    Jeśli wiesz ile wyszło Ci kromek to możesz obliczyć wartości dla jednej kromki: wartość odżywcza dla suchych składników / ilość kromek w bochenku
    Możesz łatwo obliczyć wartości odżywcze dla 1/4 1/2 bochenka itp. (analogicznie jak w przypadku obliczeń dla kromek)
    W przypadku tego typu obliczeń wiedza ile wody jest w upieczonym chlebie nie jest potrzebna, gdyż przeliczasz wszystko proporcjonalnie.

    Jeśli znasz wagę składników przed upieczeniem i wagę gotowego chleba to możesz policzyć wartości dla 100g:
    kalorie w 100g upieczonego chleba = ( suma kalorii z suchych składników / masa upieczonego chleba, czyli składniki i woda ) * 100
  • Zapomnialam podac... Wazyl 813 g. Ja wiem jak to obloiczyc, ale cos mi nie pasuje. :p jednym słowem potrzebuję potwierdzenia. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/09/14 11:01
    @Monte: obliczyłam wartość energetyczną chleba dla dwóch wariantów mąki (nie napisałaś, jakich użyłaś)
    1 wariant: mąka pszenna 1850, mąka żytnia 2000
    227 kcal / 100 g gotowego wyrobu (kcal dla całego bochenka 1843)
    2 wariant: mąka pszenna 550, mąka żytnia 720
    246 kcal / 100 g gotowego wyrobu (kcal dla całego bochenka 1999)
    Jeżeli wyszło Ci podobnie, to jest ok, na takim poziomie kształtuje się wartość energetyczna większości pieczywa.
  • B = 4 kcal
    T = 9 kcal
    W= 4 kcal
    Wobec powyższego dlaczego dla 600 gram tego produktu, wartość kaloryczna wynosi tylko 1278 kcal ? Z uwzględnieniem wartości podanej w tabeli powinno być 1462,2 kcal.
  • bobi, może błonnik nie jest wliczony
  • od niedawna interesuje się pieczeniem chleba.sama niestety nie zważyłam jeszcze gotowego chleba ale ciekawi mnie ile np mąki zużywa się do chleba które są do kupienia w sklepie zazwyczaj 500 gramowe.
    ktoś wie? chociaż w przybliżeniu?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/08/21 08:31
    Ja do pieczenia w ogóle (czy to chleb czy ciasto) mam dwie lewe ręce, czasem coś super prostego, albo jak mi ktoś da gotowy zakwas :)), ale...
    Polecam genialną książkę, zwaną też biblią chleba:
    "Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki" Jeffrey Hamelman
  • @MalyKsiaze oj jakbym dorwała recepture chleba żytniego bez drożdży z lidla to bym była najszczęśliwszym człowiekiem świata...
  • @ hiimmorgi daj spokój! jadłaś chleb prawdziwy domowy z zakwasu? bez róznych zbędnych dodatków? ten z lidla przy takim wierz mi wypada bardzo słabo....Zapraszam do siebie na pyszny chlebek z mąki na zakwasie żytnim-wody-soli i mąki 2000.
    mój chlebuś robi sie prawie 24h [z czasem na wyjęcie zakwasu z lodówki]-podkarmieniem go-po 12h robię dopiero ciasto które potem odpoczywa kolejne 12h. i potem dopiero sie piecze.
    mój chlebuś to w 100% chleb zytni razowy bez drożdzy na zakwasie :D
    a tu znalazłam coś takiego: nie wiem na ile informacje są prawdziwe ale są składy pieczywa:
    http://weganizmpraktyczny.blogspot.com/2015/04/chlebowa-notka-czyli-troche-o.html
  • @MalyKsiaze próbowałam taki zrobić, ale mi strasznie siadał, był niziutki :l niemniej jednak przepyszny! racja, nijak się ma do lidlowego. na pewno wypróbuję Twój przepis, jeśli mi nie 'klapnie' chlebek i wyjdzie dość normalnych rozmiarów, to uratowałaś mi życie :)
  • @MalyKsiaze jeju, nie spojrzałam do końca na przepis tylko podziękowałam... to właśnie ten chlebek który mi tak siada :) nie wiem co robię nie tak. przepraszam za podwójny komentarz
  • @ hiimmorgi bo on nie wyrasta niestety-ostatnio dodalam prócz zakwasu drożdży suszonych było lepiej.to ciężka maka dlatego tak się dzieje-możesz wymieszać np make żytnią typ 720 i 2000-będzie łatwiej mu urosnąć.
  • @MalyKsiaze on był wysoki, a potem klapnął, w tym problem :/ robiłam tak, nic nie dało
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/08/23 08:14
    Jak już piekę (zdarza się to rzadko) to też zazwyczaj mi lekko opada, ale smak się zgadza. Jemy i tak :).
  • Najlepszy jest taki którego nie trza samego robić , piec chleb hahaha no way .
  • no mi niestety nie lekko, bo do połowy wysokości formy... nawet kanapki z tego zrobić potem nie idzie.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/08/27 09:05
    @hiimmorgi dlatego ja w którymś momencie odpuściłam i zaopatrzyłam się w wypiekacz do chleba. Dla takiego beztalencia wypiekowego jak ja to było najlepsze rozwiązanie. Teraz tylko łączę składniki i cieszę się zapachem chleba. Ja wiem, że to nie to samo, ale w żywieniu zawsze chodzi o złoty środek i dopasowanie rozwiązań do swoich możliwości.
  • @Barbara własnie mnie jeszcze bardziej to wszystko boli przez to, że jak piekę coś innego niż chleb to wszyscy próbujący mówią, że mam założyć piekarnię... :D a ten chleb mnie tak załamuje, że to jest jakaś porażka.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/08/28 09:02
    @hiimmorgi stay strong! :)
  • @Barbara dziękuję, postaram się!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę