Cukinia zielona

Cukinia zielona waży 700 g. Cukinia pozbawiona części niejadalnych waży 600 g.

  100g na zdjęciu (600 g)
Energia 17 kcal 102 kcal
Białko 1,2 g 7,2 g
Tłuszcz 0,1 g 0,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 2,2 g 13,2 g
Błonnik 1,0 g 6,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Cukinia zielona kalorie w 100g: 17kcal

Zobacz więcej: sztuka zielony cukinia 700g

Ostatnia aktualizacja: 2023.08.07

Ważenie dodano: 2023.08.07 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 100 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Karolcia 2011/03/18 19:27
    Co mozna zrobic dobrego i dietetycznego z takiego warzywka???
  • moja Mama robi leczo z cukinii, papryki, pomidorów, piersi z kurczaka. I czosnek koniecznie ;)
  • Polecam młodziutką, surową cukinię pokrojoną (obieraczką do warzyw) w cieniuteńkie plasterki. Wystarczy odrobina pieprzu, octu balsamicznego i oliwy. Z rukolą jeszcze lepsze, ale do tej nie wszyscy są jeszcze przekonani.
  • ja widziałam wysmienity przepis na zapiekanke z cukinią (jakimis innymi wazywami) i mielonym miesem (ale dobrej jakosci) normalnie pycha
  • ja cukinię uwielbiam w każdej postaci... polecam na przykład pastę do chleba - startą i uduszoną cukinię miksujemy z namoczonymi wcześniej pestkami albo orzechami (dynia, słonecznik, co kto lubi), można też dodać cebulę/czosnek, przyprawy wg uznania - pycha:)
  • Filemonkowa 2011/05/18 22:32
    ja kroję w plasterki cukinię i cebulę, wyciskam ząbek czosnku i smażę przez kilka minut, aż cukinia rozmięknie, pycha
  • Jest wspaniała i tyle dań z niej można zrobić. A jak mało kalorii, ostatnio oglądałam jak Pascal robił z niej paseczki na spaghetti i wykorzystał jako makaron ;)
  • Ja kroje cukinie na cienkie paski, obtaczam w jajku i smaze na patelni,odkrylam to 4 lata temu w wakacje i to danie krolowalo u mnie bardzo czesto. Po raz kolejny przekonalam sie,ze zapachy jedzenia i samo jedzenie wywoluja wspomnienia,a to byly cudowne wakacje :):)
    Lubie tez placuszki z soczewicy,serem feta i cukinia.
  • Ania1105 2011/06/14 21:27
    drugsx: właśnie dziś zrobiłam w ten sposób obiad ;-) tzn. obieraczką do ziemniaków 'starłam' małą cukinię i dołożyłam ją do makaronu tagliatelle orkiszowego, żeby zwiększyć objętość :-D do tego sos na bazie serka naturalnego i szpinaku ;-)
  • kotlety z cukini sa pyszne i zupka krem, polecam
  • ile może mieć taka cukinia smażona w panierce?;)
  • dodaj masę panierki (jajko+bułka) oraz użytego tłuszczu i voila!
  • zamiast placków ziemniaczanych polecam placuszki z cukinii,pyszne i chude :)))
  • no ładnie. zrobiłam dziś placki z cukinii (KOCHAM!) i mysle sobie: ciekawe, ile taka cukinia ma kalorii... niby warzywo, ale posmak ma slodkawy. poza tym, cukinia, cukier... podobny poczatek maja :D pewnie to miliony wegli zatuszowane zielenia, a tu taka niespodzianka! :D
  • Można też zrobić frytki lub czipsy.
  • A ja tam jem ją na surowo bez obierania. Chrupiąca i pyszna :)
  • A ja wczoraj zrobiłam cukinię a'la młoda kapusta z koperkiem, tyle, że zamiast kapusty była starta cukinia. Zeszkliłam cebulę pokrojoną w cieniutkie paseczki na łyżce oleju, potem dodałam do tego cukinię, podlałam odrobina bulionu, dodałam pokrojoną natkę pietruszki i dusiłam jakieś 10-15 min, po czym doprawiłam solą, pieprzem cayene i wlałam troszkę soku z cytryny, no i oczywiścia dużą ilość pokrojonego koperku. Pychotka, polecam ;-)
  • Ja robię spaghetti z cukini :) przepis przywieziony z Belgi. Obieram obieraczką wzdłuż od końca do końca ścinając długie paski aż do gniazda nasiennego. Ważne jest żeby każdy pasek miał jeden brzeg z zielonej skórki - wtedy się nie rozpadną. Potem na oliwie podsmażam posiekany czosnej i dorzucam cukinię. Dodaję sól i pieprz a na koniec wrzucam krojone pomidory i posiekaną świeżą bazylię :)
  • *czosnek
  • Najlepsze warzywo latem u cioci. Wstaję sobie rano jak jeszcze wszyscy śpią, krótki bieg i kiedy wracam wbiegam na ogródek, wybieram cukinie taką około 400g, umyć w beczce, odciąć końcówki i razem ze skórką wszamać. Pyszna, właśnie jutro mam zamiar tak zrobić :)
  • Ja często robię cukinię faszerowaną mięsem mielonym - pycha!
    Cukinię przekroić na pół łyżeczką wydrążyć miąż zostawiąc go na końcach cukinii. Mięso mielone podsmazyć na patelni, doprawić ulubionymi przyprawami, dodać cebulbę, marchewkę (ilość wg. gustu). Farszem wyłożyć wnętrze cukinii, wstawić do piekarnika i przykryć folią. Piec pół godziny w 200*, potem zdjąć folie, zmienić moc do 180* i piec jeszcze 20-30min, trzeba sprawdzać widelcem czy cukinia jest już miękka.
    POLECAM! Naprawdę pyszne i niskokaloryczne :) Ja jem z kaszą gryczaną lub ryżem pełnoziarnistym.
  • jem tak samo! ale krócej piękę. zdecydowanie mój typ jedzenia. :)
  • Andżelika 2012/08/27 14:35
    Polecam zrobić placuszki z cukinii :) PYSZNE, zdrowe i sycące :)
  • uwielbiam na surowo :D
  • uwielbiam! jem na surowo z twarożkiem i ketchupem, albo jako dodatek do jajecznicy, a nawet samo- wrzucam talarki na patelnię i przyprawiam. pycha! :)
  • @Izabelo, czy istnieje różnica pomiędzy cukinią a kabaczkiem ? Nie mówię o wartościach odżywczych, tylko pytam czy to nie jest przypadkiem jedno i to samo warzywo ? :)
  • @bayaderka, wtrącę się do rozmowy :)
    Ludzie uzywają tych nazw zamiennie, ale w rzeczywistości to zupełnie inne gatunki warzyw - są one do siebie podobne, zarowno w smaku, jak i wyglądzie, ale różnią się nieznacznie (np. sposobem uprawiania i samym pochodzeniem, wyglądem, grubością skórki itp.). Odżywczo mają takie same warości, więc dla wielu osób nie ma to żadnego znaczenia, czy jedzą kabaczka czy cukinię.
  • exiables 2012/09/26 13:08
    dla ośób na diecie, albo i nie tylko, proponuję cukinię na grilla, jest przepyszna! ;)
    pokroić w plasterki centymetrowe posypać przyprawami i można położyć po kawałku sera zwykłego, albo oscypka, pyszne :)

    albo moge polecić cukinię nadziewaną mięsem mielonym (podduszone mięsko z przyprawami i cebulą), wsadzić do wydrylowanej cukinii i polać sosem orzechowym (ok 100 g posiekanych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, odrobinę soli, 2 łyżeczki miodu i pół szklanki wody, zagotować). cukinię piec aż będzie przyrumieniona, polać sosem i podawać z ryżem.
  • hmmm sos orzechowy mnie zaintrygował - muszę spróbować czegoś podobnego :)
    ja cukinii często uzywam do kanapek - zamiast chleba, jak nie mam w domu albo mi się nie chce :)
  • exiables 2012/09/26 16:54
    polecam ten sosik, w przpisie jeszcze była łyżeczka masła, ale ja nie dodawałam i było bardzo dobre.
    wszyscy domownicy się zajadali ;))
  • przyznam szczerze, że często szłam na łatwiznę i korzystałam z masła orzechowego - do zup i sosów, ale wersja z posiekanymi orzechami (zwłaszcza moimi ukochanymi włoskimi) też musi być wspaniała :)

    a przypomniało mi sie, że jeszcze nikt nie wspomnial o wykorzystywaniu cukinii w ciastach! :)
  • exiables 2012/09/27 11:58
    a możesz podać przepis na jakieś dobre ciasto?
    marchewkowe jadłam i jest pyszne, choć na początku też sceptycznie do niego podchodziłam, więc może i z cukinią nie będzie takie złe ;)
  • ja mam przepis na ciasto z cukinii-swietne. podaje link:
    http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2010/09/ciasto-z-cukinii.html

    pozdrawiam

    strona super!
  • Zjadłam dziś do kolacji dwie małe, grillowane cukinie skropione oliwą z oliwek - coś fantastycznego.
  • uwielbiam;D szczegolnie pieczona z rybą ( najlepiej dorsz) mm;D
  • To tak jak jaa :D Niesamowicie smaczna jest ta cukinia :D
  • Słyszałem o dodawaniu cukinii do owsianki, jednak nigdy tego nie robiłem... Może ma ktoś jakieś doświadczenia i pomysły? :)
  • @iMateusz: Ja robiłam i bardzo dobra jest :D Świetnie pasuje w połączeniu z kakao lub gorzką czekoladą i bananem lub cynamonem. Dodaję ją od początku gotowania owsianki, dzięki temu staje się gęsta.
  • Czy warzywa po gotowaniu/duszeniu tracą kalorie/wartości odżywcze?
  • Rany..Na tak duże warzywo to cukinia ma malutko kalorii i bardzo dużo błonnika :] Uwielbiam ją chrupać na surowo jest przepyszna *.*
  • @kl4udia tracą część witamin
  • Obiad ekspresowy, jak jesteś baaaaardzo głodny i masz mało czasu:

    pokroić filet z kurczaka, wrzucić na wok/patelnie z rozgrzaną odrobinką oliwy, dodać curry, sól, zioła prowansalskie, gdy filet będzie prawie gotowy, to wrzucic krażki cukinii, krótko trzymać na patelni i gotowe! 10 min. opcjonalnie można dodac ugotowany ryż i będzie pyszne danie, ja jadłam bez ryżu i coś czuje, że jutro będzie to samo :D
  • Ile ma kalorii taki jeden plasterek o grubości 1cm? Ile może ważyć?
  • A ja polecam przekroić młodziutką cukinię na poł, wydrążyć środki łyżeczką i napchać coś do środka :P ja daję pomidora pokrojonego w kostke, poledwice rowniez drobniutko pokrojoną, surowe pieczarki posiekane i czasem jakąś oliwke :) z wierzchu posypuje nie dużą ilością sera żółtego. Taką cukinie do piekarnika aż serek stopnieje a cukinia zmięknie :) Pycha i bardzo mało kalorii ;p Nie wiem czy ktoś już o tym pisał ale nie rzuciło mi się w oczy.
  • Uwielbiam pokroić cukinię/kabaczka i maczać w jajeczku z bazylią, papryką, pieprzem i oregano! Potem to usmażyć i pyszności <3 Ja jeszcze pod koniec smażenia posypuję serem żółtym lub pleśniowym do tego sosik z koncentratu pomidorowego+ przyprawy i jestem w niebie, o! Albo z jogurtu greckiego i czosnku tez pycha do tego :)
  • Nie przekonalam sie do konca co do cukini- smakowo, ale dzisiaj na kolacje usmazylam ja na 'suchej' patelni i przyprawilam majerankiem i innymi ziolami i voila!! wyszlo znakomicie :)
  • Dziś robiłam placuszki z cukinii z tego przepisu. Są bez mąki :)
    Czosnek dałam tylko granulowany i wiem to na pewno - bez niego by nie smakowały tak genialnie jak z nim! Polecam :)
    http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/08/placuszki-z-cukinii-bez-maki.html
  • Na surowo mi nie smakuje, natomiast duszona albo smażona jest pyszna. Robiłam wczoraj na obiad: 100 g cukinii (pół sztuki, moja miała równo 200 g) pokrojone w półplasterki + garść różyczek brokuła, duszone bez tłuszczu, do tego dwie duże łyżki śmietany i przyprawy: rozmaryn (obowiązkowo), bazylia, oregano, czosnek, pieprz. Podałam z ryżem parboiled i tartym serem; jutro powtórka, ale dorzucę jeszcze trochę zielonej papryki i zrobię z kaszą zamiast ryżu :)
  • Hej, macie jakieś ciekawe przepisy na wykorzystanie cukinii? Znajomy przywiózł mi ze wsi cukinię, została po imprezie dożynkowej. Miała być "taka średnia, nieduża", a jest byk wielkości butelki 1,5 l wody mineralnej, ledwo mi się zmieściła do pojemnika na warzywa :D Część zużyłam na dwa obiady i dwie kolacje, i jeszcze został mi spory kawałek. Myślę, żeby zrobić jakąś sałatkę w stylu hawajskim, z kukurydzą, ananasem i słodko pikantnym sosem; ale nie wiem, czy to będzie dobrze pasować, dotychczas robiłam takie sałatki wyłącznie z sałatą/ kapustą pekińską...

    A na obiadek zrobiłam cukinię gotowaną al dente z brokułami, groszkiem i kukurydzą, do tego ryż basmati, dużo rozmarynu i serek do posypania na wierzch, pychota :)
  • http://www.kamis.pl/przepisy/tosty-i-zapiekanki/zapiekanka-makaronowa-z-cukinia-w-pomidorach.aspx - tylko zamiast tej dziwnej przyprawy wziąć zioła prowansalskie, sól i odrobinę ostrej papryki
  • @cuckoo
    Dzięki za przepis, brzmi ciekawie, trochę go zmodyfikuję, bo z dostępem do piekarnika może być u mnie ciężko ;) Ale coś podobnego da się na patelni zrobić; użyję pełnoziarnistego makaronu świderki, akurat mam resztkę. Przyprawię po swojemu, paprykę ostrą lubię, ziół różnych mam sporo, a soli prawie w ogóle nie używam :)
  • No i zrobiłam :) Przepis nieco zmodyfikowałam, a danie zrobiłam w formie gęstego sosu i podałam z ryżem (bo akurat został), jutro robię z makaronem.
    Na dwie duże porcje użyłam:
    * 1 puszkę krojonych pomidorów
    * 1 małą cebulę
    * ok. 1/3 mojej cukinii (ok. 3-4 garście pokrojonej w kostkę)
    * olej 1,5 łyżki
    * przyprawy: pieprz, granulowany czosnek, rozmaryn, oregano, bazylia
    * ser żółty do posypania - dość duży kawałek.

    Cebulkę zeszkliłam z olejem i wodą, jak zmiękła, dodałam zawartość puszki, wymieszałam i dodałam pokrojoną w kostkę cukinię. Dusiłam ok. 10 minut, doprawiłam, wymieszałam z ryżem i serem i odstawiłam na ok. minutę, żeby wszystko się fajnie skleiło. Proste i szybkie, a w smaku rewelacja, polecam :)

    A z cukinii giganta został jeszcze kawałek, w sumie wyszły z niej 4 obiady i 3 kolacje :D
  • tak sobie myślę, że mogłoby być dobre z ziemniakami, ale to trzeba je wpierw obrać, podgotować, umyć gar, brrrr.... :P
  • Ja myślę, że ten sos z pomidorami i cukinią świetnie by pasował na placki ziemniaczane albo naleśniki :)
    Wczoraj znów jadłam go na obiad, z ryżem. Dziś zrobiłam nieco inną potrawę:

    *Ryż na zielono* na 2 porcje:
    Cebula - 1 mała
    Brokuły - ok. 3 garści różyczek
    Cukinia - ok. 350 g pokrojonej w kostkę
    Olej - ok. 1-2 łyżki
    Śmietana 12-18 % - ok. 2-3 łyżki
    Ser żółty - ok. 50 g
    Ryż - ok. 130 g (suchego)
    Przyprawy: czosnek, pieprz, rozmaryn, oregano

    Cebulę trzeba zeszklić na oleju, dodając wodę; jak zmięknie (ok. 6-7 minut), wrzucamy brokuły pokrojone na mniejsze kawałki, chwilę dusimy i dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. W międzyczasie gotujemy ryż (...makaron, kaszę lub cokolwiek), warzywa mieszamy ze śmietaną i doprawiamy, po chwili mieszamy z ugotowanym ryżem i posypujemy serem.
    Ja zazwyczaj ser kroję w drobną kostkę, fajnie sie roztapia, a jest mniej roboty niż ze ścieraniem ;)

  • Przymierzam się do czegoś z podobnym sosem tylko to ma być pizza ziemniaczana, czyli placki ziemniaczane z gęstym sosem warzywnym jw do tego ser zeby się skorupka zrobiła na tym. Całość zapieczona i podawana po nowopolsku z ketchupem :)
  • Można też pokroić cukinię na cienkie plasterki, chwilę zgrillować na suchej patelni żeby nie były mokre, a następnie poprzekładać serem, posypać ziołami i chwilę zapiec aż ser się roztopi. Robiłam coś takiego z bakłażana i było dobre, z cukini pewnie też wyjdzie fajnie.
  • A ja polecam spaghetti primavera. Cukinie kroje wzdluz, w cienkie paseczki dla odmiany. Fajnie wyglada zawinieta z makaronem tagiatele na widelcu:)Moja wersja zawiera czosnek, pesto, swierze liscie bazyli, oliwki oraz suszone pomidorki. Przepyszne
  • Äh i oczywiscie odrobina parmezanu lub fety.
  • Jutro mam na obiad, będzie podsmażona z zieloną papryką, ziemniakami, serem i dużą ilością rozmarynu :)
  • Ja uwielbiam cukinie, robię z niej makaron do spaghetii, placuszki w piekarniku, albo faszerowaną pieczarkami i pomidorkami. Pycha! Świetna jest też pokrojona w plasterki i jako przegryzka do lekcji :)
  • Ka.ro.la 2017/06/01 22:14
    Szczególnie z młodych i chrupiących cukinii robię 1.spaghetti ze szpinakiem i jajkiem w koszulce (cukinię kroję 'na spaghetti', szpinak przygotowuję według własnego smaku, do gotowego dodaje właśnie cukinię, mieszam, po 3-5min wykładam na talerz i zajadam z jajkiem w koszulce posypanym pieprzem); 2.lasagne (tu cukinia również odgrywa rolę makaronu); 3. Grillowaną solo lub w sałatce z pomidorkami i oliwkami. Oprócz tego wykorzystuję ją do burgerów (zamiast mięsa, ale lepiej sprawdza się w tej roli bakłażan), leczo, zapiekanek, pizzy, warzyw na patelnię. Z większych egzemplarzy robię zupy krem, lub faszeruję je warzywami, ale można też mięsem, zapiekam w nich jajka z dodatkami. Moi rodzice (a nawet młodsza siostra) lubią też placuszki z cukinii (robione jak ziemniaczane) lub plastry smażone w cieście naleśnikowym polane sosem tzatziki :)
    Mnie do głowy przychodzi jeszcze kilkanaście przepisów na cukinię, bo to bardzo 'miłe' warzywko: nie dominuje w potrawach, ale ma swój charakter ;)
    Oo! Jeszcze frytki z pieca z cukinii, mmm... ;)
    Pozdrawiam wszystkich fanów warzyw!
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/06/02 09:32
    Frytek z cukinii jeszcze nie próbowałam. @Ka.ro.la zdradź jak je robisz.
  • Ja robiłam frytki z cukinii wg przepisów z internetu: tylko obtoczyć w jajku i bułce tartej (ewentualnie w żółtym serze) i do pieca. Ale totalnie mi nie wyszły, tzn. nie były wcale chrupiące, tylko miękkie, w życiu bym tego frytkami nie nazwała ;) Może jest inny sposób?
  • Polecam super proste leczo. Cukinia+cebula+przecier pomidorowy+kiełbasa lub mięso. Danie gotowe w 20 minut. Można dodać pierś z kurczaka lub inne chude mięso. Cebulę można zeszklić na maśle, albo wszystko razem ugotować bez tłuszczu (wtedy będzie bardziej dietetycznie). Mocno doprawiam, bo lubię pikantne, ale można przyprawić wg własnych upodobań.
  • Addamuu do ReeNuu
    Uwielbiam takie szybkie zrównoważone warzywno-mięsne dania , oczywiscie mnóstwo cayenne że aż przy porannej toalecie pupa boli ;-) .
  • @ReeNuu ja robię bardzo podobnie, zamiast koncentratu dodaję puszkę pomidorów, a mięso zastępuję jakimiś strączkami, najczęściej fasolą albo ciecierzycą. Najbardziej lubię takie leczo z ryżem, ale z makaronem albo pieczywem też jest smaczne.
  • A mam takie pytanie, można cukinię zamrozić? Pokroić w cienkie plasterki, poporcjować i do zamrażalnika? Trzeba ją wcześniej jakoś obrabiać termicznie?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/07/31 08:44
    @Tvk_91 ja mrożę umytą, pokrojoną w kostkę, razem ze skórką. Wkładam do pojemników albo woreczków i na zimę jak znalazł.
  • @ Pani Barbaro dziękuję za odpowiedź,
    Warto korzystać teraz, póki cukinia jest taka tania, u mnie jest po 1,49 za kg. Ostatnio kupiłam taką małą cukinkę, w sam raz jako dodatek do obiadu na 1 porcję, za całe 31 groszy :D
  • A macie jakieś fajne przepisy na wykorzystanie cukinii w "chińszczyźnie"? Jakiś mix warzyw duszony w mleczku kokosowym, albo podsmażane z chińskim makaronem, z sosem teriyakii itp. ?
    Szukam inspiracji ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/08/29 08:40
    @Tvk_91 chińszczyzna to może nie jest, ale spróbuj tej cukinii marynowanej z kurkumą, jest pyszna, robiliśmy ostatnio. Ja, jako dietetyk daję tylko mniej cukru :).

    http://gotujmy.pl/cukinia-marynowana,video-player,1434.html
  • Mam to samo pytanie co @budda Ile może ważyć taki centymetrowy plaster?
  • @Jogart Ty serio pytasz?Cukinia to prawie sama woda- w dodatku małokaloryczna. a plaster ma tyle co nic...
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/02 08:20
    @Jogart niestety nie wiem ile waży plaster cukinii. Z pewnością niewiele i ma również znikomą ilość energii (kcal) i składników pokarmowych. Sądzę, że wchodzenie na taki poziom dokładności w żywieniu nie ma sensu.
  • carissima 2018/07/13 16:52
    Cześć, co do potraw z cukinii, to dziś np. szykuję coś prostego i szybkiego. Niezbyt to dietetyczne, ale dobra alternatywa dla ,,słonych przekąsek". Na małej ilości tłuszczu podsmażam obraną, pokrojoną w talarki, przyprawioną cukinię obtoczoną w rozbełtanym jajku i bułce tartej:)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/14 10:20
    @carissima ja bardzo lubię panierowane kwiaty z cukinii, ciekawe połączenie delikatności i konkretnego smaku.
  • Pani Barbaro-nigdy nie spotkałam się z kwiatami cukinii!jak smakują?gdzie można kupić? no i jakie wartości mają te kwiaty?
  • MalyKsiaze
    W sklepie " Flower Power " na ulicy Kwiatowej , numeru nie ma gdyż był z pyłku i wiatr go zdmuchnął ;-0 .
    Na poważnie , miałem swego czasu okazję spróbować u mego śp. wujka który uprawiał cukinie . Smaku już nie pamiętam ale jedno wiem smakowały mi .
  • Polecam makaron z cukinii zrobiony na spiralizerze, super sprawa :D fajnie smakuje z sosem pomidorowym, z pieczarkami, lekko podduszony I posypany płatkami drożdżowymi... można tak wymyślać w nieskończoność :D
    Pieczona I zgrilowana na brązowo, pokrojona w plasterki I opruszona solą cukinia również wymiata :D
  • majusz potwierdzam.z cukini mozna zrobic wszystko.jest tania teraz-tylko kupowac szalec i zajadac....
  • Tak cukinia to wdzięczne warzywo z którego można zrobić pyszne spagetti , zapiekanki , placki , potrawki , zupę , sama dobroć :-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/15 15:43
    @MalyKsiaze ostatni raz jadłam kwiaty cukinii w Mediolanie we włoskiej knajpie i do dziś ze wzruszeniem ;) wspominam tą wizytę :D.

    Ze dwa lata temu kupiłam kwiaty cukinii w warszawskiej Hali Mirowskiej. Myślę, że jest szansa na to, że wciąż można je tam dostać.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/15 15:46
    Jeśli chodzi o wartość odżywczą to około 12 kcal/100 g, minimalne ilości B,T i W, sporo beta-karotenu oraz witaminy C.

    Smak super delikatny, dlatego trzeba go podkręcać dodatkami, panierką lub ewentualnie farszem wkładanym do kwiatka.
  • Anita831403 2018/07/18 16:23
    Pokroić cukinię na plastry ok.centymetrowe.Oprószyć solą,pieprzem,posypać bazylią i skropić oliwą.Dać na patelnię i smażyć już bez użycia tłuszczu do momentu,aż cukinia nabierze lekko złotego koloru.Podaję taką jako dodatek do ziemniaków,ryżu,makaronów.Uwielbiamy całą rodziną.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/19 08:09
    @Anita831403 super pomysł, bardzo szybki i prosty. Można zmieniać zioła i smak wtedy robi się zupełnie inny.
  • Tak właśnie robię, uwielbiam cukinię w każdej postaci, a ta jest taka prosta. Czasem dorzucam też jakiegoś sera, fajnie dodaje smaku i też można nim żonglować.

    Kwiaty cukinii we Włoszech są bardzo popularne. Chyba najbardziej we frittacie (omlecie), ale również panierowane lub w cieście jak kwiaty akacji.
  • Ostatnio moje ulubione warzywo, cały czas mam min. 1 szt w lodówce ;) Używam najczęściej na kolację - grilluję plasterki na patelni i podaję z jakimś sosem/serem/grzankami, albo robię zupę krem. Takie plasterki też super pasują na kanapki z serem albo tofu, często biorę do pracy
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/07/15 10:56
    @Tvk_91 ja mam problem z cukinią, dla mnie ona w ogóle nie ma smaku. Mogę zjeść danie z cukinią jednego dnia, ale drugiego mam już dość.
  • @Tvk_91 ja w momentach kryzysu po prostu jem surową posmarowaną hummusem/baba ghanoush :D uwielbiam cukinię, zarówno na surowo jak i na ciepło, ale nie może się rozpadać
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/07/18 08:28
    @hiimmorgi na surowo jadam tylko w postaci "makaronu".
  • Kolega z pracy ma ogródek i mini-szklarnię, ostatnio mi przyniósł wielką, ok. 70 deko cukinię. Na jutro mam z niej wegańskie leczo, a na kolejne dwa dni zrobię smażoną z makaronem; ostatnio przetestowałam taki wariant i bardzo mi przypadł do gustu. Cebulę kroimy w krążki, kostkę lub cokolwiek, podsmażamy chwilę na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, dodajemy cukinię pokrojoną w ćwierć-plasterki o grubości ok. 0,5 cm; póki cukinia jest wilgotna, dodajemy czosnek, bazylię, pieprz (najlepiej kolorowy świeżo mielony) i pół łyżeczki pasty harissa. Jak cukinia zaczyna lekko brązowieć, dodajemy ugotowany makaron albo ryż, chwile smażymy często mieszając, następnie przekładamy na talerz i posypujemy serem. Polecam :)
  • Często miksuję zamrożoną z owocami i do tego daję jogurt z twarożkiem w ramach odcukrzonych nice cream :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/10/07 08:50
    @Joann22 ciekawy pomysł na wodną bazę do lodów, cukinia prawie nie ma smaku, dlatego w tej roli może sprawdzić się zaskakująco dobrze.
  • Kilimandżaro 2020/07/08 09:52
    Zastanawiam się - skoro cukinia i kabaczek to niemal to samo i mają bardzo zbliżone wartości odżywcze - czemu na wielu stronach cukinia widnieje wśród produktów o niskim indeksie glikemicznym a kabaczek wśród tych o wysokim ig?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/07/08 12:31
    @Kilimandżaro Hmmm… Kabaczek i cukinia to ta sama roślina (gatunkowo), ale na różnym etapie dojrzewania. Cukinia jest młoda, delikatna i wodnista, a kabaczek jest dojrzalszy, większy i już z pestkami. Różnice wynikają z chemicznych przemian wewnątrz rośliny - podobnie jest z ziemniakami, które mają różnych indeks glikemiczny w zależności od ich "wieku", a nawet sposobu przygotowania. Ale nadal - kabaczek jest bardzo zdrowy, warto jeść! :)
  • Kilimandżaro 2020/07/08 12:58
    To ciekawe:) dziękuję bardzo za odpowiedź!
  • Ale dużo kalorii! Całą potrafię zjeść na surowo, a z grilla to i dwie!
  • Dużo kalorii? - Przecież cukinia to praktycznie sama "woda". 17 Kalorii na 100g sprawia, że jest to jedno z (naj)mniej kalorycznych warzyw.
    Zjesz 2 cukinie na jeden posiłek - ok - najesz się (1,2 kg jedzenia), a to tylko 200 kcal.
    Swoją drogą cukinie wole na ciepło, na surowo z tego typu warzyw to wolę ogórki.
  • Magda155040 2021/05/25 21:28
    Pyszna i zdrowa! Szkoda, że tak dobrze smakuje ze smażoną bułką tartą haha
  • A ja daje do garnka łyżkę masła , 2-3 pomidory pokrojone w miarę drobno żeby się szybko rozciapoliły , jedna cebule pokrojoną wedle uznania (ja wolę w grubszą kostkę ) dusze to razem aż pomidory się rozpłyną wtedy dodaje 60 dkg cukini młodej nie grubszej niż ogórek szklarniowy pokrojonej w plasterki i dusze aż będzie miękka , sól , pieprz do smaku , może być jeszcze łyżeczka koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi ewentualnie inne przyprawy wg uznania ,
    Dziele to na dwie kolacje, jem z pieczywem bo po samej ciężko byłoby zasnąć
    Waga spada

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę