Czerwona papryka chili

Czerwona papryka chili waży 20 g.

  100g na zdjęciu (20 g)
Energia 40 kcal 8 kcal
Białko 1,9 g 0,4 g
Tłuszcz 0,4 g 0,1 g
Węglowodany 8,8 g 1,8 g
Błonnik 1,5 g 0,3 g

Czerwona papryka chili kalorie w 100g: 40kcal

Zobacz więcej: papryka 20g czerwona chili ostra

Ostatnia aktualizacja: 2018.12.10

Ważenie dodano: 2011.01.29 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 21 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Uwielbiam papryczki chilli! Jednak słyszałam, że w dużych ilościach są niekorzystne dla przewodu pokarmowego.
  • można ją zjeść ot tak? czy trzeba jakoś ją przyrządzić? :)
  • dziękuję bardzo,akurat wczoraj poprosiłam a dziś się pojawiła :D magia
  • taaaak, tego mi było trzeba! ;-)
  • maliness 2011/01/30 12:32
    życzę powodzenia każdemu, kto zechce zjeść paprykę chili "ot tak" :D
  • ja moge zjesc "ot tak" bezproblemu ;) zreszta kazde mieso obsypuje chili w proszku - lubie ossstre jedzonko :] i niestety rownie bardzo lubie slodie :(
  • haruka - mam tak samo;)
  • czarna6kijana 2011/02/04 10:05
    W dużych ilościach jest szkodliwa, ale w małych daje wiele korzyści- lepiej zjeść jej do czegoś trochę, niż nie jeść w ogóle. Mobilizuje ona żołądek do szybszego trawienia, czyli przyspiesza przemianę materii.
    Uwielbiam do mięska wszelkiej maści. :)
  • nie jest szkodliwa w "żadnych" ilościach ALE organizm musi być przyzwyczajony do takich potraw. Z dnia na dzień nie możemy się przerzucić na ostre jedzenie, natomiast gdy jemy tak już od dzieciństwa, to dzień bez chili może nawet powodować chorobę. Organizm ludzki nie pozostaje obojętny na nasze dzienne preferencje.
    Ja w sumie nie dawno polubiłam ostre, najpierw małymi dawkami, a teraz mogę sypać już łyżkami pieprz cayenne i kocham ten smak :) mi pomaga: m.in. nie jestem potem tak szybko głodna i powoduje że nie zjadam posiłku jakby miał być moim ostatnim, powoli się nim delektuję, każdym kęsem,
    dziękuję za zważenie, jutro lecę po papryczkę chili
  • ja niestety zadko moge kupic taka cala papryczke dlatego uzywam cayenne w proszku
  • Mademoiselle 2011/05/03 15:37
    mm kocham chilli
  • Witam.
    Mam pytanie do państwa Założycieli ;)
    Niemal od zawsze jest mi nienormalnie zimno. Nawet jak innym wydaje się być bardzo gorąco, mnie ta temperatura odpowiada... Czy może to mieć jakiś związek z posiłkami? Słyszałem że chilli jest termogenikiem. Czy spożywanie tej papryczki czy innych naturalnych termogeników może pomóc..?
    Pozdrawiam.
  • Oj ja tez uwielbiam upały, baaardzo, a chilli i inne ostre przyprawy uwielbiam :) ale z drugiej strony nie marzne szybko. Jest mi z reguły ciepłej niż innym - jak wszyscy chodzą w swetrach to ja jeszcze na krótki rękaw ;) a zima nawet w największe mrozy chodzę biegać w normalnym dresie, tylko czape ciepła i kaptur :) raczej nie ma to większego związku z jedzeniem - moja mama rownież lubi pikantne dania a jest strasznym zmarzluchem.
  • Mademoiselle 2011/10/14 08:04
    Nie jestem co prawda Założycielem, ale wtrącę się. Też cierpię na chroniczne marznięcie i próbuję różnych cudów, szukając jakiegokolwiek ciepła. I powiem Wam, że potrawy ostre oczywiście rozgrzewają mnie na jakiś czas, ale to chyba tak jak z bólem zęba po wzięziu paru ibupromów- przestanie boleć na chwilę, ale ząb nadal jest zepsuty.. żeby się raz a dobrze rozprawić z problemem, radzę Ci -niestety- mały maraton po lekarzach i gabinetach diagnostycznych. A jeśli chodzi o jedzonko, dla chwilowego rozgrzania polecam doprawiać pieprzem cayenne, przyprawami korzennymi (imbir również rozgrzewa, podobnie jak cynamon). Potrawa, która najbardziej mnie rozgrzewa to ostre buritos i pizza diabolo/ vampiro/ czy jakaś inna mroczna nazwa. Wiadomo, o co chodzi- pizza z tych, w której więcej przypraw i papryczek, niż pizzy. No i oczywiście wiadomo- żadnych zimnych napojów, bo strasznie wychładzają. I posiłki też najlepiej świeże i gorące. No, ale to chyba oczywiste. :)
  • Dzięki za odpowiedź ;)
  • Kocurrek 2012/05/17 16:42
    Jajecznica na parze z odrobiną masła, bazylią i papryczką chilli- ale małą- mniam! Najlepsze co może być na śniadanko.
  • Rady dla zmarźluchów:
    1) przestać pić czarną herbatę i zimną wodę;
    2) wprowadzić do diety przyprawy:
    Cynamon
    Imbir
    Kardamon
    Kurkumę
    Goździki
    Tymianek
    Kminek
    Majeranek
    3) ograniczyć nabiał i unikać mleka
    4) jeść ciepłe śniadania: jaja, mięso, kasze, zupy warzywne
    5) pić dużo 1,5-2l dziennie, ale napojów ciepłych (nie gorących)
    6) surowe warzywa zjadać, gdy jest ciepło i gdy są sezonowe dostępne
    7) przepis na herbatkę: do 1,5l zimnej wody dodać łyżkę suszu owocowego, po 0,5 łyżeczki tymianku, lukrecji, anyżu i szczyptę imbiru, zagotować i gotować 2-3 minuty.

    Zmieniłam dietę 7 lat temu i skończyło się ciągłe marznięcie i wiecznie zimne dłonie i stopy.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/08 09:02
    @Pani C. dzięki za przepis na herbatę, z chęcią wypróbuję, bo zawsze, kiedy wszystkim wokół jest ciepło, ja marznę.
  • Proponuję habanero , jest znacznie ostrzejsza od tej papryczki , czasami do zakupienia w " Oszołomie " a w stałej ofercie w Piotrze i Pawle u nas w Poznaniu . Ja najczęściej rozgniatam ją z czosnkiem w możdzierzu i dodaję np do pomidorowej , flaków , azjatyckich zup i potrawek , curry , surówek . Można także dodać do ghee na którym obsmażamy krewetki .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/12/10 08:35
    @Ijon znając z opisów Twój poziom odczuwania ostrości to mogłabym nie dać rady. Dla mnie jalapeno to już dużo :)
  • Barbara
    Jalapeno jak i tabasco które pijam prosto z butelki :-) , ma raptem od 2500 do 8000 w skali Scovill'a a habanero od 100 000 do 350 000 , spora różnica to prawda . Jadłem ją samą bez niczego . Lecz to nic , ja zastanawiam się czy podołałbym z w tej chwili najostrzejszej papryczce " Pepper X " , 3180 000 , wyhodowaną w tym roku hehehe :-0 . Tutaj jeszcze o jednym wspomnę że są dowody naukowe na to iż kapsaicyna blokuje namnażanie się komórek nowotworowych i przyspiesza śmierć tych które już istnieją stąd wielkie nadzieje z nią związane w leczeniu nowotworów .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę