Bułka grahamka

Duża bułka grahamka waży 90g.

  100g na zdjęciu (90 g)
Energia 262 kcal 236 kcal
Białko 9,6 g 8,6 g
Tłuszcz 1,7 g 1,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,3 g
Węglowodany 49,4 g 44,5 g
Błonnik 6,7 g 6,0 g
Sól 1,2 g 1,1 g

Bułka grahamka kalorie w 100g: 262kcal

Zobacz więcej: sztuka 90g bułka grahamka

Ostatnia aktualizacja: 2023.08.14

Ważenie dodano: 2009.11.07 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 86 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • drozdzowka 2010/03/23 20:56
    to nie jest grahamka
    grahamka jest ciemna :P
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/03/24 13:52
    Bułka wyprodukowana z mąki graham (typ 1850), charakteryzuje się takimi cechami, jakie również posiada pieczywo zaprezentowane na zdjęciu. Barwa skórki jest prawidłowa z widocznymi, licznymi otrębami.
    Nie wiem, jak powinna według Pani wyglądać bułka "ciemna", ale proszę uważać, ponieważ w niektórych recepturach piekarskich znajduje się w składzie karmel, który barwi miękisz oraz skórkę, nadając "piękny", brązowy kolor. Niestety, takie pieczywo szczególnie jeżeli wytworzone jest z mąki z wysokiego przemiału, poza energią, niewiele dobrego wnosi do naszego organizmu,
    Dla zróżnicowania grahamki od bułki pszennej, proszę zobaczyć, jak wygląda bułka upieczona z mąki pszennej białej: http://www.ilewazy.pl/bulka-pszenna
    Izabela
  • Witam, co do grahamki pokazanej na zdjęciu. Jest ona okrutnie napompowana powietrzem i mimo iż rzeczywiście posiada widoczne otręby to zgnieceniu w dłoni zostaje z niej mała kulka, bo w środku mamy wielką dziurę :) ( a przynajmniej tak produkowane są one w stolicy )
    Osobiście preferuję grahamki o bardziej zwartej konsystencji, np. z SPC : http://www.spc.pl/pl/produkty/oferta_piekarska/bulki.html są niewielkie, ale treściwe i bardzo smaczne. Polecam :)
    Zaproponowałabym jej "zważenie", ale podejrzewam, że nie jest ona dostępna w Koszalinie :(
  • zgadzam sie z zosia - dla mnie prawdziwa grahamka wyglada troszke inaczej - jest mniejsza, ciezka, ciasto jakby mokre, zbite...
  • Dlaczego bułka grahamka ma 250kcal a chleb graham 220kcal?http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-graham Czym się różnią od siebie te produkty poza kształtem i wagą? Zawsze myślałem, że to jest to samo "ciasto".
  • ponawiam dosyć istotne pytanie
  • też się nad tym zastanawiałam...dołączam się do pytania :]
  • Ja myślę, że to zależy od producenta i jakich proporcji użył. Na przykład kokosanki z dwóch firm bezglutenowych mają identyczny skład, a różnica w kaloryczności to prawie 170 kcal w 100 gramach!
  • ja zawsze liczylam bulke grahamke 100kcal :o SZOK!
  • U mnie w piekarni takie są i nie sĄ WCALE napompowane.Normalne PRZEPYSZNE bułki,ubite w środku ;)
    Do szkoły kupuje sobie codziennie:)
  • u mnie w tesco mozna kupic nawet wieksze bo maja 100g. wtedy kupuje dwie i kazda przecinam na trzy czesci i dwie bulki starczaja mi na 3 kanapki do szkoly
  • Ania1105 2011/05/13 14:56
    przed chwilą wyrobiłam ciasto na własne grahamki (100% mąki graham), teraz czekam aż wyrośnie :-) oby były smaczne!
  • a mała grahamka ile będzie miała??
  • Karolcia 2011/06/23 23:05
    Myślę,że ok 70g
  • Mała grahamka ma 50 g ;]
  • Możesz sobie zobaczyć wagę grahamki w sklepie,zazwyczaj pod ceną jest taka informacja.U mnie w Carrefour mała grahamka ma 65gram.
  • tak się zastanawiam czy grahamka tuczy? na pewno jest o wiele zdrowsza od zwykłej bułki pszennej,ponieważ ma dużo błonnika :D i węglowodanów! no właśnie i stąd moje pytanie? co z tymi węglowodanami i czy jesli zjem bułke lub dwie dziennie to czy będzie tuczyła? ponieważ jestem na diecie i te całe wasy, wafle ryzowe to nie to co prawdziwe pieczywo.staram sie ograniczac do 1200kcal dziennie.

    dziękuję za odpowiedź ;)
  • Ania1105 2011/12/10 20:08
    wszystko w nadmiarze tuczy. nic nie jest 'nietuczące' czy 'tuczące' z natury ... -.-
  • Mnie bardzo ciekawi pewna kwestia dotycząca pieczywa, a raczej produktów zbożowych. Dietetycy podają zazwyczaj ilość ,na dobę, w gramach. Ale przecież 100 g. takiej grahamki to o ok. 100 kalorii mniej niż 100 g. makaronu suchego, czy kaszy. A co się z tym wiąże różnica w ilości ,chyba przede wszystkim, węglowodanów. Jeśli będziemy stosować wymiennie to jakoś się to uzupełni, ale jeśli ktoś nie będzie jadł np. chleba, a dużo kasz i makaronów czy ryżu to może mieć nadwyżkę. Bardzo proszę Panią Izabelę o wyjaśnienie mi tej kwestii.
  • ...lub kogoś innego kto jest zorientowany ;-)
  • to jest tak ze przy kazdej dobrze skomponowanej diecie bierze sie pod uwage wlasnie ilosc spozywanych weglowodanow i nie tylko wiec jesli w danym dniu wolno zjesc iles tam ( nie bede bawic sie w podawanie proporcji bo to bez sensu bo diety powinny byc dopasowane do plci wieku i wagi) byleczek typu graham to oczywiscie kazdy sensowny dietetyk nie nawali w dalszej czesci dnia nam makaronow itd......ludzie powinni miec wieksza swiadomosc tego co jedza co dany produkt zawiera w sobie i tak to sprytnie komponowac by smakowalo by dostarczalo tego co organizm potrzebuje i nie tuczylo
  • Dla mnie rewelacja, uwielbiam tą bułkę :)
  • ja kupuję takie buły w sieci Społem i muszę przyznać, że są bardzo dobra, jedne z lepszych, jakie miałam okazję jeść :)
  • Czy na kolację z twarożkiem,warzywami i jogurtem naturalnym będzie dobrym rozwiązaniem?
  • a czemu nie?
  • Ostatnio dowiedziałam się, że skład grahamek jakie jem przedstawia się następująco:
    mąka pszenna typ 550, mąka pszenna graham typ 1850, cukier, sól, woda. Czy wartość odrzywcza tej grahamki jest podobna do tej? I czy mogę ją zaliczyć jako zdrową i jeść codziennie ze dwie?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/19 20:14
    @Mimi: "Czy wartość odrzywcza tej grahamki jest podobna do tej?" Najprawdopodobniej ilość poszczególnych składników odżywczych będzie zbliżona, poza błonnikiem. Im więcej w składzie mąki mniej przetworzonej, tym więcej zmielonej okrywy oraz łuski zasobnych w błonnik.
    "I czy mogę ją zaliczyć jako zdrową" Warto w swoim menu stosować różnego rodzaju pieczywo, np. graham, żytnie razowe, pumpernikiel itp... Mamy wówczas większą pewność, że dostarczymy wszystkich ważnych składników odżywczych.
    "i jeść codziennie ze dwie?" wszystko zależy od indywidualnych cech (zapotrzebowanie energetyczne, tryb życia, stan fizjologiczny).
  • anna, cały sęk tkwi w tym, że dietetykiem nie jestem i dietetyk mi nie ustala jadłospisu, tylko dietę (ilości w gramaturze). Oczywiście gdybym teoretycznie miała jadłospis to ten problem by w ogóle nie istniał. A co do świadomości , sądzę, że mam dość sporą, choć różnie to jednak bywa. Nasze babcie (no, przynajmniej moja :)) są przekonane, że barwiony karmelem chleb to zdrowy razowiec, a winogrona można jeść do woli, bo to owoc, więc "nie tuczy". Pytanie zadałam bo zastanawia mnie jak to jest. Może podobnie jak z suszonymi owocami (wiem, że wagę suszonych mnoży się przez 5 i wychodzi ile gram owoców z rozpiski zjedliśmy, przykładowo morela 10g. to jakby 50g owoców "właściwych"/świeżych). Tak czy siak, dzięki za odpowiedź ;)
  • skorpionka 2012/12/11 13:04
    Nie polecam grahamki ze zdjęcia, ponieważ widać gołym okiem, że w jej składzie przeważa zwykła biała mąka ze śladowymi ilościami otrębów. Taka bułka może mieć wysoki IG, a co za tym idzie istnieje możliwość, że odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej.
    Najlepiej udać się po grahamkę do Biedronki, gdyż jej producent zadbał o to, żeby w swoim składzie miała sporą ilość otrębów, a przy tym ma zaledwie 185 kalorii (w 70g czyli jednej sztuce).
  • bwaldorf 2013/01/23 08:15
    jizz grahamka z biedronki... wole isc do piekarni, dzięki.
  • Polecam grahamkę z piekarni Hert. Jest ciemniejsza, ale nie jest barwiona karmelem. Ma więcej otrębów i taki głęboki smak, charakterystyczny dla produktów wykonanych z tego rodzaju mąki.
  • Gdzie można we Wrocławiu kupić jakieś bułki (niekoniecznie graham) , które mają dużo w swoim składzie mąki pełnoziarnistej? Chodzio mi głównie o jakieś sklepy ze zdrową żywnością.
  • Wiem, że w tesco jest sklep ze zdrową żywnością, ale jak spojrzałam na skład chleba to głównie to była mąka żytnia, ale nie razowa. Hert jest bardzo dobrą piekarnią. Dzisiaj tam kupiłam bułki kajzerki razowe. :)
  • Jul-ka jest bardzo dobrą piekarnią. We Wrocławiu jest w Hali Targowej ,,Tęcza" na ul. Bajana (to blisko mnie więc wiem, ale gdzie jest jeszcze we Wrocku, to się nie orientuję ;) ). Wiem, że już drugi raz o Jul-ce wspominam, ale nie jest to żadna bezpodstawna reklama. Po prostu bardzo lubię tą piekarnię, i wiem, że ma dobrej jakości pieczywo.
  • a ja uwielbiam grahamki z Biedronki. Są przepyszne, i odkąd jestem na diecie (pod okiem dietetyka ), to jest moje jedyne pieczywo. Po razowym boli mnie żołądek i nie zamierzam się już niem katowac.

    Pozdrawiam
  • A ja właśnie zjadłam domową grahamkę, obsypaną mnóstwem ziaren z wędzoną makrelą i pomidorem. 100 razy lepsza od sklepowych. Chyba wszystko co domowe jest smaczniejsze :).
  • No proste, że najlepsze domowe! :D Lubię mieć tą świadomość, że wiem co jem!
  • Z JAKIEJ piekarni jest ta grahamka? ile waży grahamka z piekarni awiteks? nie mam niestety wagii..
  • ciekawskaolga 2013/04/23 19:27
    ile może ważyć grahamka z piekarni awiteks?
  • Bardzo bym prosiła o jakiś sprawdzony i niezbyt trudny przepis na domowe grahamki - podzieli się ktoś? ;) Ogólnie nie jem bułek, ale z grahamkami robię czasem wyjątek...
  • Pani Izabelo, czy byłaby możliwość zważenia bułki fińskiej ze słonecznikiem z Tesco? Hm, a może inaczej to ujmę - podania wartości? Gdyż no cóż, waga jest podana w markecie, aczkolwiek ciekawią mnie kwestie odżywcze, a jesteście aktualnie dla mnie najpewniejszym źródłem. :) Byłabym bardzo, bardzo wdzięczna. Co do grahamki - zgodzę się z przedmówcami, przepyszna. C:
  • alekssssssandra 2013/10/07 15:09
    U mnie w sklepie grahamki mają po 100g. Pyszne i sycące.
  • Bloody Mary 2013/10/07 20:38
    Też lubię te z biedronki i są one pewnie lepsze niż niejedne z piekarni ;) nie ma co się krzywić na samą nazwę Biedronka :)
  • Wiecie co, jeśli chodzi o grahamki z biedronki, to też byłam ich wielką fanką... do zeszłego tygodnia, aż przeczytałam skład. Złapałam się za głowę...
  • Sharianka 2013/10/16 17:42
    Tak się zastanawiam... czym kierujecie się przy wyborze pieczywa? Wiadomo, istotny jest skład, cena... zwracacie uwagę na wielkość takiej bułki? :)
  • Ja zwracam. Nienawidzę wyrzucać jedzenia więc jeśli nie jestem bardzo głodna to biorę te mniejsze.
    I nie cierpię bułek w tych opakowaniach plastikowych :/ wiem, że w lidlu nie mają jakościowo dobrych (zjem tylko taką od razu prosto z pieca) ale wole ją 100razie bardziej niż taką kluche miękką. :D
  • To fakt, te bułki pakowane niewiele mają wspólnego z prawdziwym pieczywem. Samo to, że mogą w tych paczkach stać tygodniami (poza nimi niewiele krócej...) o czymś świadczy. :P

    Mogę zapytać, które "mniejsze" masz na myśli? 50-70g?
  • Szkoda, że nie pokazuejcie jak wyglądają przekroje bułek, kŧóre ważycie.
  • padapada 2015/06/08 09:57
    @ do Izabela:
    \"Warto w swoim menu stosować różnego rodzaju pieczywo, np. graham, żytnie razowe, pumpernikiel itp... Mamy wówczas większą pewność, że dostarczymy wszystkich ważnych składników odżywczych.\"

    Jakie unikatowe i ważne składniki odżywcze mają te produkty?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/10 08:27
    @padapada: "Unikatowe" nie zawsze jest równoznaczne z "ważne".
    Tak jak wynika z mojej wcześniejszej wypowiedzi: http://www.ilewazy.pl/duza-bulka-grahamka#komentarz-4156, poszczególne rodzaje pieczywa o których wspomniałam, wprowadzają do organizmu różne substancje odżywcze, albo i nieodżywcze, ale odgrywające istotną rolę z punktu widzenia żywienia człowieka.
    Między innymi będą to takie substancje jak:
    - frakcja błonnika rozpuszczalnego
    - frakcja błonnika nierozpuszczalnego
    - witaminy z grupy B
    - składniki mineralne
    - bakterie fermentacji mlekowej występujące w pieczywach na zakwasie
    - inne substancje w zależności od rodzaju użytych mąk (np. flawonoidy, tokoferole, lignany, inulina)
    Wskazane jest włączenie w swoje menu pieczywa z dodatkami, np. nasionami słonecznika, dyni, lnu, sezamu, amarantusa itp..
    Warto też zaznaczyć, że oprócz jakości, ważna jest ilość spożywanego pieczywa. Nawet najzdrowszy produkt w nieodpowiednich ilościach może niekorzystnie wpływać na organizm.
  • padapada 2015/06/18 14:32
    dziękuję za odpowiedź
  • Chciałabym zapytać w jakiej piekarni została zakupiona ta grahamka?:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/09/12 07:42
    @Kejż: Grahamka została zakupiona ponad 5 lat temu. Niestety, nie pamiętam już w jakiej piekarni czy sklepie.
  • Komentator 2015/10/22 08:49
    Dzisiaj rano ważyłem grahamke, nie była mała tylko średnia i ważyła 22g
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/22 11:16
    @Komentator: To w takim razie nieźle musiała być "napompowana" ta Twoja bułka ;)
  • 22 g?grachamka? to chyba puchanka była.swoją drogą Komentator najadłeś się nią ? ;-)
  • czy jeżeli zjem taką bułkę (załóżmy, że codziennie dwie - rano i wieczorem) to odbije się to na mojej wadze??? liczę na szybką odp!
  • @wiecznie_glodna żaden produkt sam w sobie nie tuczy ani nie odchudza, ważna jest ilość dostarczanej energii ogółem
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • [Komentarz usunięty. Nie na temat.] Izabela
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/13 06:28
    Moi Drodzy Użytkownicy. Bardzo proszę o komentowanie zważonego produktu.
    Zasady komentowania produktów są wyraźnie zdefiniowane i widoczne przy każdym polu z komentarzami. Przytoczę je ponownie, dla tych, którzy nie widzieli: \"Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.\" Bardzo proszę o trzymanie się tych zasad albo powstrzymanie się od komentowania.
  • Witam, ostatnio trafiłam na intrygujący artykuł ze strony piekarni:
    Zdrowa wersja śniadania - tylko z grahamką.

    Czy wiecie, że pieczywo graham produkowane jest na podmłodzie (rozczynie z mąki pszennej graham 1850) i przechodzi proces fermentacji dwufazowej? Jeśli jest to dla was czarna magia:) to przypominamy, że są to wypieki o wysokiej zawartości błonnika, zawiera więcej składników mineralnych i witamin z grupy B niż pieczywo z mąki z pełnego przemiału. Jego ważną zaletą jest niska kwasowość, dzięki czemu nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jest lekkostrawne i delikatniejsze w smaku. Pobudza wzrost oraz budowę tkanki tłuszczowej, dlatego zalecana jest dzieciom, osobom o wątłej budowie i osobom nie tolerującym chleba razowego\"

    Czyli dobrze zrozumiałam?- jedz grahamki to przytyjesz? Tak?
  • Coraz bardziej mnie zadziwiają te komentarze. @wiecznieglodna Nie. Nie przytyjesz od bułki. Tycie i chudnięcie zależy od wielu czynników - głównie od spożywania większej ilości kalorii niż Twoje zapotrzebowanie dzienne (razem z aktywnością fizyczną). Produkty mogą być mniej lub bardziej wartościowe pod względem dostarczanych witamin, minerałów, dlatego warto jeść produkty z pełnego przemiału, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze... Przepraszam za komentarze nie na temat, ale naprawdę trudno jest patrzeć na te pytania "czy przytyję od tego" pod każdym produktem ;)
  • @Rowerek, masz racje, te komentarze są troche żenujące...
  • wiecznie_glodnaa 2015/11/28 19:22
    Nie chodzi mi konkretnie o przytycie od jednej bulki, tylko o ten artykuł, ktorego nie rozumiem!
  • A ja jestem ciekawa czy faktycznie pieczywo graham w szczególny sposób "pobudza wzrost oraz budowę tkanki tłuszczowej" czy może chodzi o to, że jest to "łatwoprzyswajalne" pieczywo?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/28 20:07
    @wiecznie_glodnaa:
    "Nie chodzi mi konkretnie o przytycie od jednej bulki, tylko o ten artykuł, ktorego nie rozumiem!"
    Producent rozpędził się z opisem ;) Według mnie, wszelkie marketingowe opisy sprzyjające (bądź nie sprzyjające) sprzedaży, należy brać z przymrużeniem oka.
    "Pobudza wzrost oraz budowę tkanki tłuszczowej" Nie mam pojęcia, skąd producent zaczerpnął tę informację na pewno nie z fachowej literatury.
    "zalecana jest dzieciom, osobom o wątłej budowie i osobom nie tolerującym chleba razowego"
    Z tym zdaniem zgadzam się. Rzeczywiście, wymienione grupy osób z reguły bardziej tolerują pieczywo (nie tylko bułki) graham bądź jasne z mąki oczyszczonej niż pełnoziarniste czy razowe.
    "Czyli dobrze zrozumiałam?- jedz grahamki to przytyjesz? Tak?" Odsyłam do odpowiedzi "Rowerek", ponieważ odpisałabym podobnie.
  • wiecznie_glodnaa 2015/11/28 21:55
    Ale nadal nie dowiedzialam sie dlaczego jest polecana ludziom wątłym... Przeciez sie tyle mowi ze to dietetyczne pieczywo!
    Jest to wpis ze strony piekarni Doppiek
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/29 07:53
    @wiecznie_glodnaa: Dla osób o wątłej budowie ciała zastosowanie pieczywa graham będzie takie, jakie podałam w poprzednim komentarzu.

    Zawsze jeżeli masz dylemat co do interpretacji wypowiedzi, najlepiej skontaktować się z osobą / osobami, które dany tekst wypuściły na światło dzienne. Czyli w tym przypadku z producentem. Zachęcam do podjęcia z nim dyskusji, pytając się, co miał na myśli pisząc to, czy tamto...
  • Podobno nie ma głupich pytań...tylko głupie odpowiedzi więc nie widzę nic dziwnego w pytaniu wiecznie_głodnej Dziewczyna(jak przypuszczam) chce rozwiać swoje wątpliwości co do artykułu. Dla mnie oczywiste jest że pieczywo typu graham nie wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej z uwagi, że to akurat graham. Autorowi artykułu proponuje sie doedukowac lub nie udzielać na stronie piekarni. tego typu pieczywo jest polecane prawie przy wszystkich dietach z racji tego, że jest zdrowsze od białego oczyszczonego chleba.
  • zosia myślę, że "prawdziwość" grahamki zależy od miejsc w którym je kupujemy. Ja np. kupuje duże, zwarte i nienapompowane grahamki u siebie w piekarni -jedna waży różnie, ale ok.90-115g. Uważam, że najlepsze jest pieczywo z zaufanej piekarni, a jeszcze lepsze to domowe.
    Ja tam lubię grahamki i wolę jeść je, niż kajzerki, którymi się nie najadam :)
  • Piekarka 2017/06/05 07:35
    Czytam wasze komentarze i jestem zdziwiona ze grachamka pszenna jest zbita i ciężka.Jestem piłkarzem od 22 lat i nigdy pszenna grachamka nie była zbita bulka razowa owszem ale maka razowa jest żytnia. A na pytanie dlaczego chleb gracham ma mniej kalorji to do bułek idzie tłuszcz a do chleba nie dlatego jest różnica w kolorjach.A wracając do biedronek i innych sklepów podobnych uważajcie na to co kupujecie jakie pieczywo
  • Piekarka
    Jesteś piłkarzem i cały czas kopiesz te piłki grahamki pełne " kolorji " hehehe :-) .
  • Taka grahamka to 2 porcje produktów zbożowych tak?
  • Dla mnie taka bułka to jedna porcja - na śniadanie z serem i warzywami, albo jako obiad buła + porcja leczo albo jakiejś kapusty z sosem. Połówka to według mnie za mało na porcję, żeby się najeść.

    Zawsze myślałam, że ma ok. 350 kcal, fajnie że jednak trochę mniej ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/08/11 10:30
    @Owsiana nie ma oficjalnej definicji porcji, a zatem ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Większość źródeł podaje wielkość porcji produktu zbożowego z kategorii pieczywo jako kromkę chleba (ok. 50 g) i małą bułkę. Idąc tym tropem należy zatem przyjąć, że faktycznie są to dwie porcje.
  • W sumie to może faktycznie...Każda porcja jest inna
    Ja na przykład uznaje 5 łyżek płatków owsianych za jedną porcję, bo sądze że 25g (według internetu) to bardzo malutko
    Dziękuje za odpowiedź :)
  • Zgadzam się z drożdżówka to nie jest grahamka. Prawdziwa grahamka jest ciemniejsza bez barwienia karmelem, zawiera więcej mąki żytniej jest zbita i wilgotna. To na zdjęciu to nic innego jak coś podobnego do grahamki i tablicy mendelejewa.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2020/01/14 09:19
    @Emilek nie byłabym tak odważna, by na podstawie zdjęcia bułki, której struktury i składu nie znam (to bardzo stare ważenie) wnioskować o barwieniu czy rodzaju użytej mąki.
    Tym bardziej na wyrost jest stwierdzenie o tablicy Mendelejewa.
  • Po co tyle cukru w tej bułce ? To niedopuszczalne ! Bułka grahamka powinna być leciutko słonawa.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę