Dzwonko z łososia

Dzwonko z łososia waży 100 g (dwa ze zdjęcia 200 g)

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 201 kcal 201 kcal
Białko 19,9 g 19,9 g
Tłuszcz 13,6 g 13,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,9 g 2,9 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,1 g 0,1 g

Dzwonko z łososia kalorie w 100g: 201kcal

Zobacz więcej: 100g porcja łosoś dzwonko

Ostatnia aktualizacja: 2014.05.31

Ważenie dodano: 2009.08.01 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Mała poprawka - to nie jest dzwonek tylko dzwonko, przy odmianie można się pogubić.
    Dzięki że ciągle rozwijacie stronę, pozdrowienia :)
  • Dzień dobry, jak będę piec w piekarniku tego lososia to kiedy mam policzyc kalorie, przed czy po ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/11 16:18
    Jeżeli włożoną rybkę do piekarnika zje Pani w całości sama, proszę policzyć przed.
    Izabela
  • ale dużo kcal...
  • Mam pytanie, jeśli robię to dzwonko na parze, to wtedy będzie zawierało mniejszą ilość kalorii, np. na 100g?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/12/06 11:06
    Dzwonko poddane gotowaniu na parze będzie zawierało więcej kcal / 100 g w porównaniu do surowej masy. Wynika to z odparowania wody i skoncentrowania się pozostałych składników. Jednak, gdy będziesz spożywać sama całe dzwonko, powinnaś sobie policzyć wartości przed obróbką.
  • koloryczerni 2011/01/09 13:42
    ja to bym chciała się dowiedzieć ile waży przeciętna kostka z łososia :)
  • slyszalam ostatnio, ze jesli smazy sie na teflonie bez tluszczu to zawsze troche tluszczu z danego produktu "ucieka". Czy wiec taki losos bedzie mniej kaloryczny jesli sie go przygotuje w taki sposob?
  • Witam, a ile kcal będzie miało takie jedno dzwonko tylko gotowane? Pozdrawiam
  • a jak ja kupiłam łososia to na opak pisalo ze na 100g na ok. 150 kcal i tylko 9g tłuszczu. ale to pewnie inny gatunek
  • Mademoiselle 2011/04/15 19:03
    kocham łososia!
  • @Ola ja kupiłam filety (a dokładniej "porcje fileta") z łososia na których jest napisane ze maja jedynie 114kcal/100g i tylko 3,8g tłuszczu!! Czy to naprawdę możliwe - przecież łosoś jest tłuste ryba??
  • Haruka, kupiłaś je w Lidlu? Kiedyś tam kupiłam, miały właśnie 114 kcal, ale były chude jak na łososia, no i bez skóry, więc wydaje mi się całkiem możliwe, że miały tylko tyle.
  • a ile kalorii będa miały filety z łososia? a najlepiej jakby ktos wiedział ile kalorii ma puszka (170g) filetu z łososia po grecku z firmy Evrafish?
  • kupiłam dziś łososia mrożonego, ale wartość odżywcza podana na opakowaniu kształtuje się zupełnie inaczej.
    między innymi ilość kcal to mniej więcej 100/100g, a zawartość tłuszczu to tylko ok. 1g.
    wiem, że w takim wypadku należy wierzyć producentowi, ale dlaczego jest w nim tak mało tłusczu i kalorii? przecież łosoś to ryba znana powszechnie jako jedna z tych tłustych.
  • Te filety, które kupuje (w tesco :] ) tez maja mało tłuszczu i jak pisałam - 114kcal/100g. Zrobione na grillu albo na parze są smaczne i nie rozpadzie się, wiec raczej to nie woda (lod) zaniża ich kalorycznosc na 100g
  • o, właśnie zauważyłam, że był już poruszony ten temat.
    mój łosoś jest właśnie z lidla ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/11/11 15:32
    @ola; @haruka: @Kwiecwa: @emma: w sprzedaży można znaleźć łososie różnego pochodzenia, np. z Pacyfiku, z Atlantyku, z Bałtyku, hodowlane. Posiadają one różne wybarwienie, smak a także wartości odżywcze.
    Najbardziej rozpowszechnione są łososie hodowlane, ponieważ posiadają przystępną cenę dla konsumenta. Jednym z najczęściej spotykanych jest: "łosoś norweski" pochodzący z tychże hodowli.
    Ciekawostka: apetyczną barwę swego mięsa łososie dziko żyjące zawdzięczają skorupiakom, którymi najchętniej się odżywiają. Aby łososie hodowlane posiadały równie piękne wybarwienie, należy dostarczać im odpowiedniego pokarmu zawierającego w swoim składzie substancję barwiącą: astaksantynę.
  • Pytanie do pani Izabeli; ile kalorii w 100g. może mieć świeży FILET z łososia (ze skórką)? Nie wiem jaka odmiana, ale jest w odcieniu różowy (choć nie spotkałam się jeszcze z inną barwą jeśli chodzi o łososia). Liczę na pomoc :-)
  • A mnie interesuje, czy ktoś może wie, jak kształtuje się kaloryczność wędzonego dzwonko, może być dużo bardziej kaloryczne?
    I jeszcze Pani Izo, którą część ryby Pani poleca? Dzwonko, steki, brzuszki czy płaty? Chodzi mi o wędzone. I czy 150g łososia co tydzień to może być z perspektywy za dużo? Czasem kupuję wędzoną makrelę dla urozmaicenia. :)
  • karolina 2012/06/10 17:24
    A ja się dołączam do pytania zadanego przez użytkownika Kitek. Pytanie było zadane pół roku temu, ale nie mam nic do stracenia ;) Słyszałam, że filety mają tyle samo kalorii co dzwonko łososia, ponieważ jest to to samo, tylko dzwonko jest inaczej krojone i jest z ośćmi, ale wolę się upewnić. :)
    Gorąco pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w tworzeniu tej wspaniałej strony!
  • @karolina: dzwonko jest krojone w poprzek ryby, a filet wzdłuż (pomija się przy tym kręgosłup). Wątpię, żeby zawartość ości wpływała jakoś specjalnie na kalorie.
    Raczej należy zwrócić uwagę na skórę, bywają filety bez skóry.. wtedy kalorii jest oczywiście mniej.
    Niemniej 100 g dzwonka i filetu ze skórą będzie miało, mniej więcej, podobną ilość kalorii :)
  • Polecam wam taki sposób na łososia: filet pokroić na małe paski, włożyć do miseczki i zalać świeżo wyciśnietym sokiem z cytrny w takiej ilości aby mniej więcej go przykryć. Wymieszać i wstawić do lodówi. Nastpnego dnia wyjąć go z lodówki, wymieszać, doprawić do smaku solą i cukrem. Pokroić kilka czerwonych cebul w piórka, wziąć sól w palce i lekko ją powygniatać i dodać do łososia, wymieszać. Wstawić do lodówki i wieczorem można jeść. Dla mne super na kolację z razowym albo innym pełonoziarnistym chlebkiem :) Bardzo polecam, babcia dała mi ten przepis, pychota :)
  • Aniaaaaaa 2014/05/30 23:53
    Ile waży takie dzwonko bez skóry, ości i kręgosłupa?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę