Kawa cappuccino

Filiżanka kawy cappuccino waży 115 g (150 ml).

  100g na zdjęciu (115 g)
Energia 48 kcal 55 kcal
Białko 2,6 g 3,0 g
Tłuszcz 2,5 g 2,9 g
Węglowodany 3,8 g 4,4 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Kawa cappuccino kalorie w 100g: 48kcal

Zobacz więcej: mleko cappuccino kawa 115g filiżanka

Ostatnia aktualizacja: 2013.08.20

Ważenie dodano: 2011.10.15 w kategorii Napoje

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: espresso, mleko o zawartości tłuszczu 3,2 %

Mamy 17 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/15 21:45
    Nareszcie ! W końcu przedstawiamy dziś ważenia, na które czekaliście baaaardzo długo :) Od początku istnienia http://www.ilewazy.pl, wysłaliście kilkaset próśb o kawy (różne). Ojej, ciekawe ile mi teraz zajmie czasu odsyłanie Wam linka zwrotnego z zaprezentowanymi ważeniami kaw, hihi. Dla osób, które słodzą kawiarnianym cukrem, zrobiliśmy specjalnie fotkę saszetki: http://www.ilewazy.pl/saszetka-cukru. W warunkach domowych możecie wykorzystać ważenie łyżeczki cukru: http://ilewazy.pl/lyzeczka-cukru lub łyżeczki miodu: http://ilewazy.pl/lyzeczka-miodu. Kawę zakupiliśmy w naszej ulubionej koszalińskiej kawiarni Pauza: http://pl-pl.facebook.com/pages/Kawiarnia-Pauza-Koszalin/118157104917655. Pojechaliśmy tam z naszą wagą, a właściciel cierpliwie odpowiadał nam na pytania, z jakich ilości espresso i mleka składa się każda z kaw.
  • Cappuccino to moja ulubiona kawa :)
  • Dobrze, że wreszcie podajecie Państwo nie tylko gramaturę napojów, ale też ilość w ml. Myślę, że w przypadku płynów jest to bardziej przydatne :)
    Przy okazji..nie proszę o zdradzenie serkretnego jak przypuszczam przepisu kawiarni (w jakim stosunku zmieszano składniki), ale zapytam z ciekawości - jest to kawa z mlekiem czy mleko z kawą ? :D (Oczywiście nie oceniam profesjonalizmu baristów "Pauzy", bo nie znam tego miejsca, ale nie ukrywajmy, że obecnie wiele "kaw" to tak na prawdę desery kawowe). Proszę tylko nie brać tych słów zupełnie na poważnie :)
  • no cóż..proste rachunki i wszystko jasne :D
    jak przypuszczam espresso nie zawiera tłuszcu, albo bardzo znikome ilości, z czego wynika, że 3g tłuszczu w kawie pochodzą z około 95ml mleka
    uznajcie więc moje poprzednie pytanie za retoyryczne :p
  • jeśli jest to kawiarnia to raczej jest ona profesjonalna, A wystarczy sprawdzić co to jest Cappuccino i już wszystko wiesz! W teorii do każdej kawy daje sie pojedyncze espresso (30 ml) i reszta to mleko wiec łatwo wyliczyć KAŻDĄ kawę której bazą jest mleko, np latte lub ta tu widoczna.(od masy całkowitej odejmij 30 ml i masz mleko)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/10/16 17:43
    @bayaderka: "Dobrze, że wreszcie podajecie Państwo nie tylko gramaturę napojów, ale też ilość w ml." W większości przypadków ważenia są w tej samej szklance (250 ml) dlatego nie wspominamy o tym. Tutaj rzeczywiście piszemy o objętości, gdyż jest to wielkość niestandardowa.
    Co do pytania o składniki to tak jak pisze Blanka, zawsze podstawowym składnikiem wszystkich napojów kawowych będzie espresso. Ciekawie to widać na diagramie, który przygotował serwis http://www.coffeenate.com/. W przypadku "standardowych" kaw sprawa będzie prosta (espresso + mleko lub/i woda), warto jednak zwracać na dodatki typu syropy, śmietana itp. gdyż one mogą w znacznym stopniu wpływać na kaloryczność.
  • wystarczy na stronie coffe heaven porownac ile maja kawy z syropami, a ile zwykle latte na chudym mleku ;)
  • Cappuccino tylko an chudym mleku i tylko w starbucksie albo coffee heaven. Wszystkie do kupienia w saszetkach są zbyt sztuczne.
  • Patrycja 2011/10/18 16:31
    Dzięki baardzo ;*
  • dzięki za zważenie ;) ja lubię czasem wypić jakąś kawę z mlekiem, ale rzadko, bo zazwyczaj nie mogę się powstrzymać od kupienia do niej ciasta ;)
  • A czy mozna wiedziec co to za filizanka?
    Ta i do espresso
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/24 20:57
    @moni: Chodzi Ci o producenta tych filiżanek, czy ilość poszczególnych składników ?
    Jeżeli o pierwszą kwestię, to skontaktuj się proszę z właścicielem kawiarni (sympatyczna osoba, na pewno Ci pomoże), ponieważ my gościnnie w jego lokalu robiliśmy sesję zdjęciową na ilewazy:
    http://pl-pl.facebook.com/pages/Kawiarnia-Pauza-Koszalin/118157104917655
    Jeżeli chodzi o poszczególne ilości kawy i mleka, to odpowiedź znajdziesz w powyższych komentarzach oraz tu: http://www.ilewazy.pl/szklanka-kawy-latte
  • Patrycja 2012/09/15 11:56
    Zastanawia mnie ta waga... 115 g cappuccino - 150 ml? Woda ma prosty przelicznik, 1 g == 1 ml. Mleko ma gęstość odrobinę większą, jest nieco cięższe od wody, ale w zaokrągleniu również można przyjąć przelicznik 1 g == 1 ml. Wygląda więc na to, że mleko zostało dość mocno spienione, i sporo miejsca w filiżance zajmują bąbelki powietrza :) Swoją drogą, ciekawa jest kaloryczność przedstawionej tu kawy... Przepadam za kawą z mocno mlecznym posmakiem, w domu do dużego kubka kawy (300 ml) dodaję ok. 50 g mleka (ważyłam! :D), co daje ok. 30 kcal - i jest to w mojej opinii kawa z dość sporą ilością mleka - kawy cappuccino w kawiarniach wydają mi się znacznie mocniejsze i mniej mleczne, więc zastanawia fakt, że w tak małej filiżaneczce zmieściło się jakieś 90 ml mleka... albo te 25 ml espresso było baaaardzo mocne, albo kawa była wyjątkowo mleczna ;)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/09/16 21:28
    @Patrycja: Co do spienienia, to racja, cała górna warstwa to mleczna piana, stąd też 115 g przy 150 ml. Co do kaloryczności to tutaj jest tylko pojedyncze espresso oraz mleko - praktycznie cała energia pochodzi z mleka (ok. 90 ml mleka + ok 25 ml espresso). W tego typu napojach kawowych nie dodaje się mleka do rozrobionej z wodą dużej ilości kawy (tak jak piszesz o przygotowywaniu tego w domu), to jest po prostu spienione mleko z dodatkiem espresso albo dwóch (gdzie jedno espresso to ok. 25 ml kawowej esencji).
  • Pani Izabelo, proszę o radę jako profesjonalnego dietetyka: czy taka kawa to duży grzech dla osoby na diecie? (mówię o cappucino bez dodatków typu syrop czy cukier).Czasami w kawiarniach mają mleko 0,5% ale od kawy zrobionej na 3,2% jak dla mnie znacznie się różni,niestety na niekorzyść dla tego pierwszego wariantu.Chude słabo się spienia;taka kawa jest też dużo bardziej wodnita w smaku,brakuje mi tej fajnej "kremowości", bardziej aksamitnego smaku i gęstej,obfitej piany.Co zatem wybierać? Bardzo proszę o odpowiedź.Pozdrawiam.
  • Capuccina z kawiarni są niesamowitę. Ja zaś moje "domowe capuccino" z Mokate odchudzam o połowę. Ze względu, że nie dodaje się do niego mleka, a 7 łyżeczek capuccina na filiżankę, to wychodzi ok. 62 kcal. Zależy też od smaku capuccina. Ja osobiście zamiast 7 łyżeczek, sypię 3. Przyzwyczaiłam się do mało-słodkich napoi, a i wartość kaloryczna spadł o praktycznie większe pół.
  • A na ile "wyceniacie" cappuccino z automatu, takie w plastikowym kubeczku?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę