Sorbet malinowy

Gałka sorbetu malinowego waży 45 g.

  100g na zdjęciu (45 g)
Energia 145 kcal 65 kcal
Białko 0,7 g 0,3 g
Tłuszcz 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 33,0 g 14,9 g
Błonnik b.d. -

Sorbet malinowy kalorie w 100g: 145kcal

Zobacz więcej: gałka sorbet malinowy 45g maliny sztuka lody lód

Ostatnia aktualizacja: 2013.05.14

Ważenie dodano: 2013.05.12 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: maliny, woda, cukier, glukoza, sok cytrynowy z zagęszczonego soku, syrop glukozowy, stabilizatory (guma guar, karagen).
Producent: Zielona Budka

Mamy 24 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • jak to jest że w internecie podają koloryczność loda sorbetowego około 35 kcal na gałkę ważącą 50 g?? A przecież większość sorbetów ma kaloryczność taką jak ten pokazany tutaj.
  • Juliettaan 2013/05/12 16:17
    ta gałka jest dość ciężka ;)
  • no właśnie, tyle to dają na kulki śmietankowe ;o
  • tinnyjustiny 2013/05/12 16:48
    oooo maliny, a nie cukier na pierwszym miejscu, szok!
  • Witam mam pytanie .
    Czy można dodać swój posiłek do dziennika , którego tutaj nie znalazłam a znalazłam na innej stronie ?
  • Olka745755 2013/05/12 18:52
    4 łyżeczki cukru w takiej jednej gałce. Żal...
  • Fajnie by było gdybyśceie podali kaloryczność lodów, tkz. "wodnistych" typu świderek, joker... ;)
  • o ja też jestem ciekawa ile ma świderek :)
  • "4 łyżeczki cukru w takiej jednej gałce. Żal... " jak mogą tam być 4 łyżeczki cukru, skoro jedna łyżeczka ma 20 kalori czyli 4 łyżeczki to 80 kalori, a jest to więcej niż ma kulka a jest tam jeszcze coś innego poza cukrem...
  • @Olka745755 @justyna Jak już to 3 łyżeczki(15g) cukru czyli około 60 kcal i nieznaczne ilości białka co daje komplet kalorii, taki sorbet zawiera praktycznie tylko wode i cukier.
  • Proponuję sorbety robić samemu bez tych wszelkich cukrów i ulepszaczy. A to nie jest trudny proces.
  • @nicod ja mam taki zamiar. Chłopak mi kupił na świeta maszynkę do lodów i jogurtów morożonych :) Czekam tylko teraz na dobre, polskie truskawki :)
  • @MyszkaMiki - tylko, że na pierwszym miejscu są maliny, tak więc nie ma możliwości, żeby 3 łyżeczki cukru stanowiły całość w kaloryczności takiej kulki.
  • Sorbet podanej firmy to najsłodszy jaki jadłam więc pewnie stąd te kolorie. Przez to słabo kojarzy się z sorbetem. Chyba, że coś się zmieniło bo ja nie jadłam tego więcej.
  • Ten sorbet jest paskudny, tak slodki że w ogóle nie czuć smaku owoców. Najlepszy wiadomo, domowy, ale dla leniuchów polecam sorbety z firmy bolero (w małych kubeczkach), też lekko dosładzane, ale mało.
  • @r: Maliny jak i wiele innych owoców to przede wszystkim węglowodany czyli cukier tylko w innej postaci.
  • @Jagoda nawet nie potrzeba do tego maszynek, zwykły blender wystarczy :)

    @r. Tu zjadasz i cukier prosty z owoców i cukier biały dodawany do całej mieszanki. Nawet nie masz pojęcia jak nisko wypada kaloryczność tego ważenia, spodziewałam się dwa razy tyle.
  • @nicod biały cukier to nie czasem to samo co cukier prosty? Bo widzę tutaj niepotrzebne rozróżnianie jednej rzeczy, tylko w innej postaci. Większość osób napycha się tonami owocków, spożywając ogromne ilości węglowodanów prostych, bo przecież to owoce, a nie cukier.. Zacofanie w edukacji
  • po co ten jad? wytykasz braki w edukacji a sama pewnych rzeczy nie rozumiesz... w owocach jest glownie fruktoza, a "cukier" jaki dodaja do slodyczy czy ktorym slodzimy herbatke to sacharoza. rozne cukry, rozny metabolim, po obu mozna przytyc faktycznie. cukier bialy nie jest cukrem prostym w znaczeniu chemicznym, fruktoza zreszta tez nie... to troche mylne uproszczenie.
  • @Klaudia Klaudunia :))) [komentarz edytowany. Bez uwag osobistych proszę. Maciej] chciałam podkreślić fakt, że kaloryczność wynika z obecności cukru zarówno z owocow jak i zwykłego białego - bo właśnie ludzie nie zdają sobie sprawy, że działa tak samo. Z tym, że ty popełniłaś też inny błąd - zapomniałaś, że owoce posiadają dużo błonnika, który niweluje wpływ fruktozy.
  • @MyszkaMiki - tak się składa, że wiem, iż owoce to w większości cukry proste ;) (Pozdrawiam fruktozę!). Myślałam tylko, że mówisz o trzech łyżeczkach cukru białego, sacharozy, no takiej sypanej do herbatki itd. Ale jeśli mamy pod uwagę wziąć także naturalne cukry z malin, to zgadzam się w pełni, że mogą tam być 3 łyżeczki na spokojnie.
  • a ja chciałabym zapytać, czym jest dokładnie syrop glukozowy? jak jest metabolizowany? czy to nie jest czasem produkt rozkładu sacharozy?
  • @phi zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych i niskocząsteczkowych wielocukrów otrzymany w wyniku hydrolizy skrobi. Polecam bardzo niepopularną stonę zwaną google.
  • Mało kalorii, a więc na szczęście w lato nie będę aż tak cierpieć :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę