Białe porzeczki

Garść białych porzeczek waży 60 g.

  100g na zdjęciu (60 g)
Energia 45 kcal 27 kcal
Białko 1,0 g 0,6 g
Tłuszcz 0,2 g 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 6,7 g 4,0 g
Błonnik 6,4 g 3,8 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Białe porzeczki kalorie w 100g: 45kcal

Zobacz więcej: garść 60g porzeczki białe

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2011.07.11 w kategorii Owoce i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 19 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Ojeju, a co to za cudeńko ;)
  • Może to głupio zabrzmi, ale nie miałam pojęcia, że takie istnieją :P Dziadek zawsze miał w ogródku tylko czerwone i czarne... Te białe sa słodsze czy bardziej kwaśne?
  • Ania1105 2011/07/12 08:14
    słodsze ;-) uważam, że białe są najlepsze
  • też dopiero teraz dowiaduję się o istnieniu białych porzeczek ;)
    ilewazy.pl edukuje! dziękuję Wam za to ;)
  • Magdalena 2011/07/12 10:12
    Białe porzeczki są słodsze, w czerwonych czuję kwaśność a czarne bywają gorzkawe. Co roku robi się u mnie dżemy z owoców, które hodujemy na działce, w tym właśnie porzeczki, maliny i szklanki(wiśnie). Z powodzeniem je mrozimy, łączymy w kompotach, dodajemy do ciast, PYCHA, bardzo polecam
  • gosia2326 2011/07/12 10:32
    jej, to w ogóle takie to to istnieje? fajnie :D
  • A skąd je wzięliście?
  • jak słodsze to baaaardzo dobrze ;] tylko pewnie i tak nigdzie ich nie dostane, skoro pierwszy raz je na oczy widze :( może mama zechce posadzić takie w ogródku :P
  • BaŁaMuTkA 2011/07/12 11:10
    z czarnych porzeczek to ja lubie tylko sok... czerwone mogłabym jesc i jesc... ale o białych to ja zielonego pojecia nie mialam, pierwszy raz na oczy widze ;D
  • u mnie rosną! ;) dobre są, w smaku chwilami przypominają agrest ;)
  • kocham <3
    rosną u mnie na działce na mazurach razem z pozostałymi kolorami i zawsze znikały jako pierwsze ;P
  • Ja jadłam bardzo dawno temu, jak byłam mała, rosły u znajomego rodziców na ogródku, ale już zupełnie nie pamiętam ich smaku, zastanawiam się, gdzie można je dostać?
  • ja uwielbiam wszystkie porzeczki :D. no, może czarne najmniej, ale też je lubię.
  • wow takich jeszcze nigdy nie widzialam :O
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/12 21:55
    Nawiązując do powyższych zapytań i komentarzy:
    - cieszymy się, że powyżej zaprezentowane owoce okazały się dla wielu z Was nowością, a dla pozostałych uzupełnieniem letnich ważeń :)
    - porzeczki zakupiłam od tej samej Pani, u której wcześniej składałam zamówienie na poziomki ;)
    - w smaku rzeczywiście są słodko - kwaśne, słodsze od porzeczek czerwonych
    - skonsumowaliśmy je samodzielnie, ale ciekawa jestem, do jakich dań Wy je wkomponowujecie? Słyszałam o wypiekach z ich udziałem, a może macie jakieś własne sprawdzone i smaczne przepisy niekoniecznie na słodko ?
  • Jeżeli chodzi o wypieki, moja mama co roku [mamy jeden malutki krzaczek, starcza na jedno-dwa pieczenia ;) ] robi przepyszne ciasteczka z ich udziałem ;)

    Kruche ciasteczka, na to cukrowa polewa, a na nią dwie-trzy porzeczki :)

    Nie wiem czy to kwestia smaku, mi się wydają kwaśne te porzeczki, i idealnie się komponują z słodyczą ciasteczek :)

    Pozdrawiam
  • Weronika 2012/06/14 21:45
    Aaaaa...moje ulubione. Mój dziadek ma kilka starych krzaków, to nie to samo, co dzisiejsze nowe odmiany. Są bardzo smaczne, słodsze od czerwonych i czarnych. Ja osobiście nie wykorzustuję je na przetwory ani do wypieków, bo po prostu szkoda. Lepiej zjeść, a na przetwory wykorzystać czarne lub czerwone.
  • wino z białych porzeczek ponoć jest dobre ^^
  • Uwielbiam je! Są troszkę słodsze od czerwonych i takie bardziej chrupkie: ) Pyszne do jedzenia na surowo jak i w jogurtach, serkach. Polecam na obiad naleśniki z łyżką serka do sernika ( 113 kcal - 100g ) i garstką tych właśnie porzeczek ....mmmm...pychota :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę