Grzyby opieńki

Garść opieniek waży 40 g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 43 kcal 17 kcal
Białko 2,1 g 0,8 g
Tłuszcz 0,7 g 0,3 g
Węglowodany 5,9 g 2,4 g
Błonnik 3,2 g 1,3 g

Grzyby opieńki kalorie w 100g: 43kcal

Zobacz więcej: garść 40g grzyby opieńki

Ostatnia aktualizacja: 2022.10.17

Ważenie dodano: 2022.10.17 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/12 18:23
    Z racji sezonu grzybowego, pojawia się sporo zapytań o grzyby. Będąc dzisiaj na spacerze, podeszłam do Pani, która samodzielnie zbierała je nad ranem i poprosiłam o sprzedanie po garści opieniek i podgrzybków. Przyznam szczerze, że w mojej kuchni dominują pieczarki i kurki, w związku z czym nie wiem, do czego je wykorzystać. Wiem, że po wpisaniu w Google wyskoczy mi mnóstwo przepisów, ale może macie jakieś sprawdzone na te powyższe gatunki grzybów ? Czy jedliście np. jajecznice z ich dodatkiem ? (bo z kurkami to chyba w tym roku sporządzałam kilkanaście razy :)) A może do jajecznicy się nie nadają ? Proszę o wskazówki :)
  • Jeśli chodzi o opieńki to najlepsze są marynowane. Taka garść powinna starczyć na jeden malutki słoiczek np.po koncentracie pomidorowym:) Później można je wykorzystać do jakichś sałatek albo na tzn. zagrychę do wódeczki:D
  • Zagrycha do wódeczki! :D Chociaż w akademiku odzwyczaiłam się zagryzać i zapijać też.
  • jeżeli chodzi o opieńki, to w moim regionie są one faworytami :)
    Ja uwielbiam je podsmażone z cebulką i odrobiną soli, są wyśmienite ! :)
    a podgrzybki, cóż - zupka grzybowa jest nienaganna :)
  • Zdecydowanie marynowane albo kiszone z cebula i marchewka :)
  • nie jadam opienkow, to jak muchomowry, nie wiadomo ktory to ktory a tyle mowi sie o smiertelnych przypadkach, jem tylko kozaki i borowiki. a najlepsze to pieczarki :D amen
  • violka*** 2012/07/14 13:36
    jeśli chodzi o opienki to u mnie w domu często je robiliśmy w śmietanie z cebulką i podawaliśmy np do ugotowanych ziemniaków
  • Opieńki , marynowany bardzo smakowity grzyb , świetny dodatek do mięsnych zagryzek pod wódeczkę :-) .
  • A można je panierować i smażyć jak kotlety? Czy niezbyt się nadają?
  • Tvk_91
    Można tak jak sowy , zresztą my smażymy w całości panierowane prawdziwki , podgrzybki , kozaki , zajączki i te już wspomniane w jednym z moich wpisów czasznice olbrzymie . W zasadzie nie ma przeciwwskazań by każdego jadalnego usmażyć i spróbować jak smakuje nawet kurki choć ja zamoczyłbym je w cieście naleśnikowym lub tempurze i smażył w głębokim tłuszczu
  • @Ijon
    Ja najczęściej panieruję kapelusze maślaków, jadłam tez pieczarki w panierce (i oczywiście kanie/sowy), ale innych grzybków w ten sposób nie próbowałam. Chyba się w końcu skuszę i kupię opieńki, i jak mi zasmakują, to nauczę się je zbierać ;) Mój kolega z pracy, grzybiarz-ogrodnik, bardzo lubi smażone z cebulą na smalcu; mówi, że nie ma lepszej zagryzki do wódeczki, i jak z bratem popiją nigdy po takim połączeniu nie mają kaca... :D
  • TvK_91
    Z tą wódeczką do grzybów to ostrożnie , np . taki czernidłak kołpakowaty którego owocnik dopóki młody nierozwinięty i nie sczerniały jest jak najbardziej jadalny , ja go jeszcze nie jadłem może dlatego że nie wolno łączyć go z wódką bo staje się trujący i może zaszkodzić :-( .
  • @Ijon
    Ja grzyby jem prawie zawsze na trzeźwo ;) Przeważnie do śniadania albo na obiad. Do wódki jako zagryzkę najbardziej lubię takie małe kanapeczki z serem i różnymi warzywami, więc raczej niegroźnie ;)
    Czernidłaka nigdy nie próbowałam, nawet nie wiedziałam że to się nadaje do jedzenia.
    A opieńki można zamrozić? I ogólnie, czy da się zamrożone grzyby przyrządzić później w panierce? Czy raczej będzie się to rozwalać od nadmiaru wody?
    Ijon, a próbowałeś kiedyś żółciaka siarkowego? Podobno młode owocniki są jadalne, a odpowiednio przyrządzone całkiem smaczne...
  • Można gdzieś kupić świeże opieńki?
    @ Ijon ponawiam pytanie z poprzedniego wpisu ;)
  • Miałem z nim do czynienia w terenie , obejrzałem , powąchałem i stwierdziłem iż za nim cokolwiek z nim zrobię , najpierw trochę poczytam . Skończyło się na tym że z braku czasu , ach ta praca , temat przepadł . Lecz nadal jest otwarty , będzie czas , będzie grzyb na talerzu , chyba że mnie wyprzedzisz , wtedy podziel się wiedzą i wrażeniami kulinarnymi z nami :-) . Co do mrożenia , wiele grzybów jest mrożonych i świetnie ten proces wytrzymują .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę