Garść podgrzybków suszonych

Podgrzybek suszony

Garść podgrzybków suszonych waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 362 kcal 36 kcal
Białko 20,0 g 2,0 g
Tłuszcz 4,2 g 0,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 51,0 g 5,1 g
Cukry proste 0,0 g 0,0 g
Błonnik b.d. -
Sól 0,0 g 0,0 g

Podgrzybek suszony kalorie w 100g: 362kcal

Zobacz więcej: podgrzybki suszone grzyby garść

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.29

Ważenie dodano: 2016.09.23 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: Podgrzybek (Xerocomus Badius)
Producent: Runoland

Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Pani Izo czemu te grzybki są tak kaloryczne.Muszę z nich zrezygnować
  • Gracia
    Przejdż na dietę praniczną , wtedy nic nie będziesz musiała jeść ;-) .
  • @Gracia sądze, że mają dość mało kalorii jako dodatek do potraw :))
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/24 06:58
    @Gracia: Grzyby suszone dostarczają znacznie więcej energii niż grzyby świeże, ponieważ zawierają znacznie mniej wody, która wyparowała w trakcie suszenia. Grzyby świeże zawierają średnio 90% wody, natomiast grzyby suszone średnio 10% wody. Stąd ta różnica. Spójrz: http://www.ilewazy.pl/garsc-podgrzybkow podgrzybki świeże dostarczają około 50 kcal / 100 g.
    Grzybów suszonych używa się z reguły jako dodatek do potraw w celu nadania im walorów smakowo-zapachowych. A nawet gdybyś chciała przykładowo spożyć talerz takich grzybów, musiałabyś je ugotować w płynie, co pochłonęłoby z powrotem znaczną ilość wody, a tym samym w przeliczeniu na 100 g, zmniejszyłoby wartość kcal.
    Ale jakkolwiek by nie było, nie ma sensu rezygnować z grzybów suszonych ze względu na występujące przy nich wartości liczbowe. Nie są w stanie zaburzyć na dłuższą metę bilansu energetycznego ;)
  • Pani Izo proszę o zablokowanie konta ljona ponieważ nie jestem jedynym użytkownikiem którego urażają jego wypowiedzi.Dziękuję.
  • Zupa z suszonych grzybów mojej mamy.
    Składniki
    +suszone grzyby (borowiki, podgrzybki) – 2 szklanki
    +włoszczyzna – 1 pęczek
    +cebula – 1 szt.
    +oliwa z oliwek – 2 łyżki
    +piramidki smaku do rosołu – 2 szt.
    +liście laurowe – 2 szt.
    +pieprz czarny ziarnisty – 5 szt.
    +ziele angielskie – 5 szt.
    +mielony pieprz czarny
    +sól
    +jogurt( bardzo gęsty)– 150g
    +natka pietruszki – 1 pęczek
    +makaron nitki lub łazanki(najlepiej pełnoziarnisty)– 200 g
    1.Suszone borowiki oraz podgrzybki zalewamy zimną wodą, namaczamy przez dobę. Odcedzone grzyby siekamy w paski.

    Włoszczyznę oraz cebulę obieramy. Warzywa kroimy w kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy grzyby. Dodajemy je do warzyw.

    Całość zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy piramidki smaku, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy piramidki.

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  • Powyższy przepis jest zmieniony i nie ma w nim masla a zamiast śmietany 30% jest dodany jogurt grecki.

    Przepis pochodzi z kuchni lidla.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/28 07:05
    @Gracia: "Pani Izo proszę o zablokowanie konta ljona ponieważ nie jestem jedynym użytkownikiem którego urażają jego wypowiedzi.Dziękuję."
    Bardzo proszę Ciebie oraz czytających tę informację innych użytkowników, aby tego typu informacje zostawiać w stosownym do tego miejscu: http://www.ilewazy.pl/zasady-komentowania-na-ilewazypl
  • Zupa z prawdziwków osobiście suszonych przez moją mamę tylko ze śmietaną 30 % . Jogurt grecki owszem , dla odmiany od śmietany do pomidora za cebulką :-) .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę