Okra świeża

Garść świeżej okry waży 85 g.

  100g na zdjęciu (85 g)
Energia 36 kcal 31 kcal
Białko 2,5 g 2,1 g
Tłuszcz 0,9 g 0,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,3 g
Węglowodany 2,7 g 2,3 g
Cukry proste 2,3 g 2,0 g
Błonnik 3,6 g 3,1 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Okra świeża kalorie w 100g: 36kcal

Zobacz więcej: garść świeża okra 85g

Ostatnia aktualizacja: 2017.05.29

Ważenie dodano: 2017.05.23 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 3 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Cóż to jest, i co można z niej przyrządzić? :)
  • W smaku podobne do zielonej papryki, chrupie trochę jak gruntowy ogórek ;) pyszne na surowo, z gruboziarnista solą. W środku mają pesteczki trochę jak papryczki chilli. Można z nich przygotować gumbo, taka gęsta warzywna 'paćke' bo podczas gotowania wydziela się z niej dość sluzowata, zawiesista substancja.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/05/29 18:06
    @Tvk_91: Zacytuję swój komentarz, który znajduje się pod ważeniem marynowanej okry, ale większość informacji będzie pasować również do świeżego warzywa:
    "Okra posiada swój charakterystyczny smak. Ja tak jak niektóre ze znanych mi osób w jakiejś części przyrównałabym ją do cukinii bądź fasolki szparagowej, ale każdy może na swój sposób indywidualnie zinterpretować jej smak - mile widziane opinie w tej kwestii :)
    Jedliśmy z Maćkiem również świeżą okrę przygotowywaną na różne sposoby w restauracjach.
    Dobrze wkomponowywała się w potrawy i robiła wrażenie swoim ciekawym kształtem.
    W domu zastosowałam ją między innymi jako dodatek do dania sporządzonego w następujący sposób:
    "Zmiażdżony ząbek czosnku zeszkliłam na oliwie. Dodałam pokrojoną w kostkę kiełbasę sucuk: http://www.ilewazy.pl/plaster-kielbasy-sucuk. Chwilę smażyłam. Po czym dodałam przecier pomidorowy wraz z ajwarem. Pod koniec duszenia dorzuciłam pokrojoną, marynowaną okrę. Gotowe danie podałam z żółtą soczewicą." Okra w trakcie obróbki termicznej wydobywa z siebie lepką substancję. Gdy ten śluz zmiesza się z pozostałymi składnikami, jest to całkowicie akceptowalne zjawisko. Poza tym, przy okazji powoduje to właściwości zagęszczające.
    Mieliśmy okazję również konsumować okrę w postaci chipsów: http://goo.gl/x3WJ58
    Ale w tym przypadku nasza opinia była następująca: produkt wyglądał przepięknie (aż szkoda było jeść ;)), ale ... to wszystko. Bardzo twarde (termin przydatności był w porządku) i nijaki smak.
    @mia123456: W sklepach stacjonarnych z orientalną żywnością albo w wielu sklepach internetowych."

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę