Garść świeżych grzybów shiitake

Świeże grzyby shiitake

Garść świeżych grzybów shiitake waży 70 g.

  100g na zdjęciu (70 g)
Energia 34 kcal 24 kcal
Białko 2,2 g 1,6 g
Tłuszcz 0,5 g 0,3 g
Węglowodany 6,8 g 4,8 g
Cukry proste 2,4 g 1,7 g
Błonnik 2,5 g 1,8 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Świeże grzyby shiitake kalorie w 100g: 34kcal

Zobacz więcej: garść 70g świeże grzyby shiitake

Ostatnia aktualizacja: 2019.12.13

Ważenie dodano: 2013.05.28 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 8 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Nigdy nie widziałam świeżych, tylko suszone! Ciekawe, czy bardzo różnią się smakiem... Zrobiłabym z nich zupę azjatycką lub warzywne stir fry z makaronem soba i tofu. Jak te zostały wykorzystane? :)
  • grzyby nie są wartościowe za bardzo pod wzgledem witamin oraz makro i mikroelementow natomiast zawierają sporą dawkę biotyny, która swietnie wplywa na wlosy i paznokcie. Tzw. witamina H. Jak dla mnie całkiem zdrowy i zmaczny wypełniacz:D
  • Pierwszy raz takie widzę. :O Różnią się w smaku od innych grzybów? I z czym to się je?
  • Mirabelka 2013/05/29 23:47
    Shariana, w smaku są hmmm... bardzo grzybowe, że tak powiem :) jest to popularny składnik dań azjatyckich, zwłaszcza chińszczyzny :)
  • suszone różnią się od świeżych smakiem - zdecydowanie tak.
    różnica jest trudna do opisania, tak jak w przypadku np. suszonych i świeżych gruszek, ale jest, zdecydowanie jest
  • Świeże grzyby shitake widziałam w hipermarketach ( zdaje się, ze był to Auchan) w lodówkach koło warzyw i owoców. Oczywiście nie zawsze tam są, ale można czasem trafić.
    Osobiście wolę grzyby mun jako dodatek, ale te są ciekawym urozmaiceniem. Co do ich wartości odżywczych, to nie oszukujmy się ani jednych ani drugich nie jemy dla ich walorów odżywczych tylko smakowych i to jako dodatek i wzbogacenie dania a nie danie samo w sobie. Najtańsze nie są i nie sa łatwodostępne.
  • Są w Kuchniach Świata w Złotych Tarasach :)
  • Pyszne grzyby, kupiłam ostatnio świeże i w przyszłym tygodniu też się po nie wybiorę :) Lepsze od suszonych, przyjemny aromat i fajna, jędrna konsystencja. Użyłam do risotto, do zupy i część jako pastę na kanapki. Podobne trochę do podgrzybków, ale mają ten plus że nie są śluzowate i chyba nie robaczywieją ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę