Gołąbek z ryżem i mięsem

Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbek z ryżem i mięsem mielonym wieprzowo - wołowym waży 160g.

  100g na zdjęciu (160 g)
Energia 108 kcal 173 kcal
Białko 6,7 g 10,7 g
Tłuszcz 5,2 g 8,3 g
Węglowodany 10,2 g 16,3 g
Błonnik 1,7 g 2,7 g

Gołąbki z ryżem i mięsem kalorie w 100g: 108kcal

Zobacz więcej: sztuka ryż 160g mięso mielone

Ostatnia aktualizacja: 2024.08.19

Ważenie dodano: 2009.12.09 w kategorii Mięso, wędliny i dania mięsne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 193 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Kapusta w to się wlicza czy nie ? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/24 18:04
    Olu, oczywiście!
    Przy obliczaniu każdego sporządzanego przez siebie i przedstawionego na ilewazy.pl dania, - biorę pod uwagę wszystkie składniki wnoszące wartość energetyczną.
    Izabela
  • Dzięki wielkie! Nigdzie indziej bym tego nie znalazła! Ta strona jest cudowna :)))
  • a to mięso to takie do 7% tłuszczu,czy 'zwyczajne' ? Bo takie z szynki indyka jest np. w tesco i jest chyba o obniżonej kaloryczności
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/11 16:29
    W skład gołąbka wchodzi mięso wieprzowe z łopatki oraz wołowe tzw. pieczeniowe.
    Osobiście polecam gołąbki z mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Po własnoręcznym (albo za pomocą maszynki elektrycznej) zmieleniu, zawartość tłuszczu nie przekroczy 2 % / 100 g mięsa (o ile wcześniej ściągniemy błonki)
  • Anczeska 2010/10/29 17:38
    kocham gołąbki... :D
  • może wiecie ile kalorii maja gołąbki z samym mięsem bez ryżu takowe robi moja mama =D ?
  • myślę, że kaloryczność ich w 100g będzie nieco mniejsza od kaloryczności samego mięsa. Kapusta nie jest zbyt ciężka i prawie w ogóle nie ma kcal, więc możesz kaloryczność szacować na poziomie kcal mięsa, np. jeśli farsz jest z mięsa mielonego z szynki wieprzowej (której kaloryczność wynosi 145kcal/100g) to możesz przyjąć, że 100-gramowy gołąbek ma 130 kcal. :)
  • gosia2326 2011/02/21 15:54
    mmmm, moja mama właśnie zrobiła gołąbki :))
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/02/21 16:00
    Hehe, my również dziś mamy na obiad gołąbki :)
  • Moja mama zrobiła gołąbki z mięsem wieprzowym z szynki, które miało 140 kcal na 100 gram! Opakowanie miało 500 gram, więc wychodzi 700 kcal z mięsa. Połowa była dla mnie, więc 350 kcal (moje gołąbki były z ryżem brązowym, gołąbki mamy i siostry z białym). Po obliczeniu kaloryczności ryżu, mięsa, kapusty i cebuli wyszło mi 1100 kcal na moją partię gołąbków. Wyszło ich 8 (mama nie robiła nadmiaru :)), czyli ok. 140 kcal na jednego gołąbka, który w dodatku moim zdaniem jest zdrowy - kapusta i cebula to warzywa, mięso miało niecałe 7% tłuszczu i dużo białka, a ryż brązowy jak wiadomo - jest zdrowy i odżywczy. 140 kcal na jednego gołąbka to mało i spokojnie mogę sobie pozwolić na dwa, trzy podczas obiadu :P
  • epileptyk 2011/06/12 21:09
    a jakie mięso zostało użyte do farszu??
  • ja mam takie pytanie czy dozwolony jest na diecie taki gołąbek ? moja mama robi na kaszy a nie na ryżu oczywiście mięso wieprzowe (niestety) z cebulka ? i kiedy najlepiej spożyć ? na obiad na śniadanie ?
  • nakrettka 2011/07/10 14:25
    a jeśli jest z mięsem mielonym z indyka? to jak liczyć kaloryczność?
  • o własnie ciekawe jak z mielonym z indyka bo ja tylko takie robie.
  • Dzisiaj mam golabki hah ;d Nie jest tak duzo jak na takie smaczne danie
  • Czy moje gołąbki składające się z: mięsa wieprzowego, cebulki smażonej, ryżu, kapsuty białej, soli i pewprzu mają tyle samo kalorii co ten opisany tutaj? Ja liczę że 200 gramowy gołąbek ma jakiś 230 kcal ? dobrze liczę ??
    Zależy mi na odpowiedzi dziękuję z góry
  • @nakrettka: Zrobiłam gołąbki z mięsem z udźca indyczego (110kcal/100g) i białym ryżem. Farsz stanowi połowę wagi kapusty (może dużo, ale ja tak lubię). Obliczyłam, że 100 g mojego gołąbka ma 55 kcal.
  • Z cielęciną będą mieć mniej, mam rację?
  • Pani Izabelo, ciekawi mnie kaloryczność takiego liścia kapusty, czy ma Pani takie dane? Pytam gdyż ważąc dużego, ugotowanego (bo z surowej główki kapusty oczywiście nie chciał odejść) liścia wyszła mi duża waga i po przeliczeniu aż kilkadziesiąt kalorii. Tak więc nie wiem czy nie złudnie myślimy, że kapusta to mały "wydatek" kaloryczny ;-) Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • neutrino: Nnie rozumiem Twojego wzburzenia. Pytanie o zawartość energetyczną liścia kapusty jest uzasadnione tak samo jak każdego innego produktu. Każdy ustala swój limit kalorii - o ile się nimi przejmuje. Niektórzy muszą przestrzegać go rygorystycznie, a dokładne wyliczenia pomagają im trzymać dietę w ryzach. Dla nich takie kilkadziesiąt kalorii to przy diecie 1000kcal sporo, zwłaszcza, że często zjadamy takich liści - jak Ty - dużo więcej niż jeden i suma się mnoży.
    Zatem nie wiem co mogło zdenerwować Cię w moim pytaniu. Lubię mieć świadomość tego co jem, to pozwala dokonywać właściwych wyborów, jak np. stosunek liścia do mięsa, czy mięsa do ryżu w takim gołąbku.
    Jeśli nie jesteś zainteresowana to po prostu nie interesuj się tematem.
  • tez nie wiem co w tym pytaniu dziwnego ;) a przy diecie 1000kcal rzeczywiscie kazde kilkadziesiat ma znaczenie. Zreszta rozni ludzie roznie te golabki robia i wcale stosunek kcal z farszu do kapusty nie jest zawsze taki sam. Niektory robia giganty, a inni taka sama ilosc farszu rozdziela na 2-3 golabki, wiec wtedy kapucha moze sporo zmienic ;) o ile oczywiscie ma tych kcal klikadziesiat, a nie kilka hehe
  • o, wlasnie - teraz naszla mnie pewna mysl :] Moze daloby sie kazdego gotowego dania dolanczac link do dziennika z obliczeniami, tak jak w przypadku tostu? wtedy chyba wiele osob znalazloby od razu odpowiedz na swoje pytaia typu "o ile zmieni sie wartosc jesli nie uzyje tego czy tamtego" :)
  • przeszedlem na diete 1000 kcal i mialem takiego gołąbka wczoraj na obiad . dzisiaj waga mi pokazala kilogram wiecej (wcześnniej bylem 3 tyg na glodowej diecie 300kcalw tym trenowalem ) moze mi ktos wyjasnic czemu??-,- bo nie wierze zeby od gołąbka przytyc kilogram czy półtora
  • skoro ostatniego czasu głodowałeś, to całkiem normalne. Organizm się przygotowuje na kolejne 'trudne czasy'. Skutki wycieńczającej głodówki.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/11/24 16:22
    @epileptyk: Jestem przerażony Twoimi wypowiedziami na tej stronie. Dywagacje czy zjedzenie gołąbka ważącego 200g może spowodować zmianę wagi o 1kg (tak rozumiem Twój wpis) są dla mnie objawem totalnej niewiedzy lub/i poważnych zaburzeń. Niewiedza nie jest groźna, warto pytać gdy się czegoś nie wie (jednak mimo wszystko nie tutaj, na ilewazy.pl dyskutujemy o produktach) i zawsze jest Google (polecam poszukać o mechanizmach tycia), natomiast silny strach przed przytyciem może być wynikiem anoreksji, polecam lekturę http://www.zaburzeniaodzywiania.info i konsultację ze specjalistą, gdyż tu konsekwencje mogą być bardzo poważne. Proszę o komentowanie gołąbka. Wpisy jego nie dotyczące będą z całą stanowczością usuwane.
  • Panie Macieju, jeśli wolno mi się przypomnieć, to pytałam jakiś czas temu o szacunkową wagę pojedynczego liścia, nie będę już przytaczać całej wiadomości, bo jest powyżej. Czy jest szansa, że odpowiedzą Państwo na to zagadnienie, czy nie posiadacie takich danych? :)
  • [komentarz usunięty] - nie na temat - Maciej
  • [komentarz usunięty] - nie na temat - Maciej
  • [komentarz usunięty] - nie na temat - Maciej
  • maniusia 2011/12/01 21:29
    ponawiam pytanie ile taki gołąbek miałby kalorii jeżeli składałby z 2 łyżek takiego farszu : mięso wieprzowe, kasza, cebula i grzybki ?

    czy dozwolony jest na redukcji ?
  • Ja w piątek mam gołąbki z mięskiem z indyka :)
  • klaudiam 2011/12/10 18:33
    czy gołąbki są zdrowe i można zjeść takiego 1 na obiad? i czy są tuczące?
  • @klaudiam: gołąbki są zdrowe, o ile są zrobione ze składników wiadomego pochodzenia. Gdzieś tu pisałam o gołąbkach z mięsem z indyka. Kaloryczność bliska tej, co ma jabłko.
    Dobra kapusta, chude mięso, mało ryżu... jednym się w życiu nie najem. Moje małe dziecko zjada co najmniej 2 przy jednym podejściu.
    Zresztą, tych na zdjęciu, też zjadłabym ze trzy albo cztery na obiad, o sosie nie wspomnę...
  • Magda z Gdyni 2012/01/12 20:46
    Uwielbiam Was ! Jesteście niesamowici !!!!!
    Ułatwiacie życie :D
  • Mam pytanie, mianowicie ile mniej więcej będzie miał kalorii taki gołąbek, tylko że z ziemniakami? Nigdzie nie mogę tego znaleźć... z góry dziękuję za informację
  • Policz sama ile i czego użyjesz do farszu, podziel przez liczbę sztuk i będziesz miała orientacyjny wynik.
  • Witam. Chciałabym wiedzieć jaka była masa mięsa względem ryżu i kapusty, bo jak wiadomo każdy daje inne proporcje, a mając takie informacje moglibyśmy wyliczać bez trudu własne kombinacje, takie jak np. zmiana mięsa na przewijające się w komentarzach mięso indyka lub wersję jak moja, bez ryżu. Z góry dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że padnie bo ten wpis jest jak widzę popularny :)
  • a ile miałby takiej wielkości gołąbek, ale bez mięsa tylko z samym ryżem i kaszą gryczaną?
  • Czy ktoś może podać średnie wartości odżywcze dla mięsa mielonego wieprzowo-wołowego? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji!
  • hmm wartosci takiego miesa zaleza napewno od proporcji wolowiny i wieprzowiny i tego z jakich "czesci" zostalo wykorzystane
    tutaj jest fajne porownanie i opis mies z roznych partii i roznych zwierzat - http://swiat-wedlin.pl/elementarz-miesa/rodzaje-i-gatunki-miesa
  • Mięso zmielone wieprzowo-wolowe (firma country menu) na 100g:
    308 kcal, 30g tluszczu, 0,2g wegli reszta białko
    Spisane przed chwila ;)
  • O mój dzisiejszy obiad :D
  • No własnie się zastanawiam ile maja moje gołąbki, bo ja do mięsa 250g daje 100g ryżu, który ugotuje, dodaje jeszcze 125g kapusty i z 250g pieczarek ;p żeby miało mniej kalorii i się zastawiam ile to wszystko wyniesie;p Mieso pewnie z 750 kcal, ryz z 300kcal, pieczarek i kapusty nie ma co liczyć bo to minimalne wartości pewnie. I zrobilam 12 gołąbków :D jeden ze 100kcal wyszedł może...
  • Magda991 2012/05/30 10:54
    A na jak dużej zawartości tłuszczu ( margaryny, olej ) były smażone ? :) Moja mama to daje pół kostki margaryny są strasznie tłuste aż za bardzo :) Ale to jej świat i nie można się wtrącać jak coś robi heh :D Pozdrawiam :)
  • Magda991 2012/05/30 10:57
    A zapomniałam uwielbiam waszą stronę jesteście wspaniali :)
  • @Magda991 - gołąbki z tłuszczem? Heh, moja mama w ogóle nie daje :D
  • Jocelyne 2012/06/12 14:47
    moje ostatnie a zarazem pierwsze gołąbki były dietetyczne^^
    do torebki ryżu dodałam 3 łyżki mielonego mięsa do tego pół paczki mieszanki 7 warzywnej, trochę dokrojonej kapusty, cebulki i białko.. Wyszlo mi 15 gołąbków.. smakują podobnie jak te normalne ale czuć warzywka ;]
  • Magda991 2012/06/13 09:51
    Widzisz moja mama inaczej robi. Normalnie mięso mielone wieprzowo – wołowym ryż ugotowany, kapusta gotowana normalny przepis jak na gołąbki, ale na koniec je dusi po prostu na patelni to żeby się kapusta nie zjarała daje margarynę. Takie to dziwne ? :):)
  • Nie mówiłam, że jest dziwne ;> Po prostu nie spotkałam się z czymś takim i już. U mnie gołąbki są tylko duszone.
  • Dla mnie też to jest dziwne, bo gołąbki u mnie zawsze duszone są w garnku, w wodzie-sosie (no bo do tego idzie przecier pomidorowy) i nigdy nie spotkałam się z innym sposobem :D.
  • Magda991 2012/06/14 10:33
    A bo ja nie lubię gołąbków z sosem :) To jakoś je trzeba udusić :) Każdy ma swój sposób. Po prostu doliczę sama kcal :) Pozdrawiam.
  • mam pytanie ile kalorii będzie miał gołąbek zrobiony wyłącznie z mięsa indyczego (bez skóry) i z kaszą zamiast ryżu?
  • Ile kalori moze miec jeden lisc kapusty do takiego gołabka ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/20 16:16
    @Alexa: nie ważyłam nigdy pojedynczych liści, ale myślę, że taki ze zdjęcia gołąbka ważyłby w granicach 100 g, co daje śladową ilość kcal...
  • Dzieki za odpowiedz. Swietna strona, pomaga mi w odchudzaniu. Pozdrawiam
  • Pani Izabello ,a gołabek z mięsa z piersi kurczaka (własnoręcznie przez maszynke zmielonego) będzie miał zblizone wartosci odżywcze ?
  • masz zważoną pierś kurczaka, policz kcal z używanych produktów i będziesz wiedziała ile masz kcal w gołąbku. L I T O S C I !
    miliard razy był poruszany ten temat. Pani Izabela i Pan Maciej ważą te produkty by można było samemu wszystko szacować..
  • A ja mam takie pytanie ;) Zamiast ryżu daję kapustę oraz pieczarki do środka, mniej więcej w ilości 1 część mięsa - 15 dag , 2 części warzyw (na oko ilościowo) ;) Dodaję jajko i zawijam to w kapustkę. Ile takie gołąbki mogą mieć kcalorii? Wychodzi mi z takiej porcji 9-10 gołąbków
  • Dodam że używam kapusty włoskiej, której nie mogłam znaleźć na stronie. Kapusty jest około 10 średniej wielkości liści, nie wiem ile może ważyć liść kapusty... Nie mam niestety wagi kuchennej w domu. Pieczarek dodaję około 25 dag (połowa opakowania pół kg)
  • @Lee: dodaj swoje składniki za pomocą kalkulatora i podziel przez ilość gołąbków, które przygotujesz i masz odpowiedź na pytanie.
  • a taki gołąbek bez zawijania ile może mieć kalorii ? wielkości takiego klopsa ?
  • Moje ulubione gołąbki są nadziane ryżem pełnoziarnistym lub kaszą gryczaną, zieloną soczewicą i pieczarkami z cebulką. Do tego sos pomidorowy - i jestem w niebie :)
  • a gołąbek z ryżem i kaszą gryczaną + cebulka podsmażana, ile może mieć kcal ? czy to jest odpowiednie na diecie ?
  • kasza gryczana jest lepsza od białego ryżu ale jeśli jesteś na diecie zdrowej, odchudzającej a nie tucząco- przyjemniowej to raczej cebulke bym wyrzuciłą ;)

    Gołącbek bez zawijania to gówno- nie ma w nim najlepszej i najzdrowszej rzeczy czyli kapusty. A nie ma ona prawie kcal za to dużo wartościowych skłądników. Po co pozbywać sie nawej takich szczątkowych ilości warzyw z diety??
  • Nie interesują mnie kalorie za jednym podejściem zjadłam dziesięć gołabków,co prawda brzuch mnie bolał,ale tak je lubię że jem bez opamiętania.
  • ile może mieć kalorii gołąbek z kaszą, bez mięsa, w kapuście ?
  • canella98 2013/04/22 19:20
    ooo, a ja chciałam dzisiaj spalać małego gołąbeczka, bo bałam się, że to takie kaloryczne i wgl... tymczasem jak widzę, nie taki gołąbek straszny jak go namalowałam ;D muszę się z nim zaprzyjaźnić :)
  • jak będę robić gołąbki to teraz nie postawię już na takie tradycyjne, tylko pokombinuję coś z różnymi rodzajami kasz i mięs ;)
  • Uwielbiam gołąbki, moja babcia robi je dla mnie w wersji wege: ryż plus pieczarki, są przepyszne, wszyscy mówią, że smaczniejsze niż klasyczne i mniej kaloryczne :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/05/14 20:08
    @MissOatmeal: "jak będę robić gołąbki to teraz nie postawię już na takie tradycyjne, tylko pokombinuję coś z różnymi rodzajami kasz i mięs ;)" Trzymam kciuki ze realizację Twoich postanowień :) Ja na przykład bardzo lubię gołąbki z mięsem z polędwiczki wieprzowej i z kaszą gryczaną.
  • Czy Mięso z łopatki i ryż to będzie podobna kalorycznosc?
  • czy to jest talerzyk mały deserowy czy taki średni kanapkowy?
  • A ile miałby gołąbek wegetariański? Tzn. z ryżem i łyżką kukurydzy? :)
  • zalezy jakiej wielkości
  • Taki sam jak ten na zdjęciu :) Ok. 160 g.
  • Jestem zaskoczona, że taki gołąbek wcale nie ma aż tak bardzo dużo kalorii:) Pewnie niedługo ugotuję, bo mi zrobiliście smaka apetycznym zdjęciem:) Ja jednak zawsze polewam je jeszcze sosem pomidorowym, w którym gołąbki duszę. Ciekawe, ile może mieć kalorii gołąbek z takim sosem (przecier pomidorowy, kostka rosołowa, zabielany mąką na średnio gęsto).
  • Janeczka 2013/06/27 08:58
    Fajnie by bylo jak by pd kazdym z przepisow, bylo napisane jakie skladniki sa dodawane, nie to ze nie potrafi sie robi golabkow ale aby wiedziec co w te kalorie dokladnie sie wlicza
  • Raissonn 2013/07/10 11:24
    A ile ma kcal sam ryż z tego gołąbka? Bez kapusty? Ile tu jest liści kapusty i ile kcal ma sama kapusta?
    Bo zawsze jem go zdejmując kapustę :-)
  • PaulinKa000009 2013/08/21 14:50
    To jest talerz zwykły czy deserowy ?
  • "zawsze jem go zdejmując kapustę" - zbrodnia! im więcej kapusty tym lepiej :D
  • dociekliwy 2013/11/13 18:56
    Podziwiam Państwa autorów portalu za cierpliwość do ogromu pytań (do których odpowiedzią byłby kalkulator + przeszukanie wartości odżywczych pojedynczych składników + odrobina chęci). Dołączę zatem swoje (zupełnie poważne):
    - ile ziarenek ryżu jest w tym gołąbku?
    - czy jedząc z czerwonego talerza będzie więcej kcal?
    - ile kcal będzie jak zjem pół gołąbka?
    - czy ten gołąbek wystarczy na trzy czy cztery kęsy? Czy jak zjem trzy to utyję?
    - czy jak zdejmę kapustę, to gołąbek będzie mniej ważył?
    - ile kalorii będzie miał gołąbek bez ryżu, mięsa, za to z samą kapustą, łyżką sosu, zjadany po godzinie 18:00?
    - jakiego koloru był biały koń Napoleona?
    Dziękuję za uwagę.
  • @dociekliwy - zgadzam się w 100% z Twoją wypowiedzią i taksamo to odbieram, aż zdecydowałam się na komentarz.
  • @dociekliwy alez sie usmialam...weszlam na stronke jak czesto zeby sprawdzic potrawe zanim zaczne ja przygotowywac. Mialam nadzieje na jakies ciekawe innowacyjne pomysly na golabki (fajny ten z soczewica, dodany powyzej) a tu tysiace glupkowatych pytan. Szkoda bo strona jest naprawde inspirujaca. Ja postanowilam zrobic dla odmiany golabki z kasza gryczana prazona, grzybami lesnymi, prazona cebulka, pietruszka i jajkiem (niestety nie mam soczewicy a mysle, ze tez by pasowala) calosc zawinietya w liscie kapusty wloskiej. Jadlam kiedys podobne ale z pieczarkami u kolezanki i byly wysmienite :)
  • Ostatnio razem z mamą robiłyśmy gołąbki z brązowym ryżem, mięsem z indyka, marchewką, czerwoną papryką i cebulą owinięte z kapustę pekińską. Były pyszne :) Na pewno wypróbuję jeszcze z kaszą gryczaną, albo może jaglaną.
  • @pastelova fajny pomysl. Napewno przetestuje Twoj patent nastepnym razem ;)
  • Ile mniej więcej kalorii pochodzi z mięsa?
  • pewnie jakieś 140.
  • Króliczę 2014/11/19 12:53
    [cytat]
    "Ile mniej więcej kalorii pochodzi z mięsa?"
    ---
    Czy Wy naprawdę nie czujecie się nieswojo, zadając tego typu pytania pod daniami, których recepturę można dowolnie zmieniać? :)

    Przecież to zależy, jaka część mięsa została wykorzystana podczas przyrządzania (różnią się procentem tłuszczu), czy więcej było wieprzowiny, czy wołowiny, jaką część wagi w stosunku do kapusty i ryżu stanowi mięso - i tak dalej.
    Wystarczy zajrzeć do przepisu, z którego zamierzasz korzystać, zanotować ilość składników, następnie zajrzeć do tablic kalorycznych i obliczyć dla zanotowanych wartości.

    PS. Niektóre komentarze (w tym mój) czekają na moderację, dlatego przepraszam, jeśli powtórzę coś, co mogłaby powiedzieć osoba wyżej.
  • ile ryżu jest w takim gołąbku? skoro porcja waży 160g, zakładam że połowa z tego to ryż (80g). obniżyłem ilość do 50g i porównałem różne rodzaje ryżu - najniższa była dla brązowego, dla którego kaloryczność wyniosła 160kcal. u was natomiast porcja gołąbka 100g ma ledwo ponad 100kcal. przydałoby się, gdybyście w takich złożonych produktach podawali też gramowo ile co waży. przyda się przy szacowaniu własnych wariacji potraw.
  • Edzia1234 2015/11/02 10:31
    Pani Izo, ja zrobiłam gołąbki bez ryżu z mięsem z udźca indyka bez skóry i dodałam trochę cebulki podsmażonej na oleju. Ile może mieć mój gołąbek kalorii? Gotowałam gołąbki w rosole z kostki Knorr i opruszyłam je startymi warzywami- marchew, pietruszka, seler...
  • @Edzia, po prostu zsumuj sobie kalorie ze składników które użyłaś, po to jest przelicznik na tej stronie. To wcale nie jest trudne.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/06 09:07
    @Edzia1234: Proszę skorzystać z podpowiedzi użytkownika mrt.
  • Nie wiem, co jest takiego specjalnego w gołąbkach, że tak je uwielbiam... :D Wolę z grzybami niż z mięsem(chociaż takimi też nie pogardzę), a jeszcze lepiej jak są z kaszą gryczaną albo miksem kaszy z ryżem :)
  • @Izabela dlaczego gołąbki 'ze słoika' lub gotowe mają o wiele mniej kalorii?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/26 09:48
    @shinigami: Wartość energetyczna i odżywcza w przeliczeniu na 100 g gotowego wyrobu będzie uzależniona od użytych składników. Czym więcej podczas sporządzania użyje się surowców posiadających w swojej strukturze dużo wody, tym bardziej "rozrzedzą" wartości w przeliczeniu na 100 g.
    Przyjrzyjmy się temu ważeniu: http://www.ilewazy.pl/porcja-golabkow-w-sosie-pomidorowym-lowicz
    Na pierwszym miejscu znajduje się woda, występuje mało ryżu i mięsa. Farsz stanowi jedynie 24%. Pozostałe składniki występujące w wykazie albo nie dostarczają kcal, albo niewielką ich ilość. Przyrządzając w domu gołąbki z reguły nie oszczędza się na składnikach oraz nie wypełnia sztucznymi dodatkami.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/26 09:49
    @pastelova: Ja też uwielbiam gołąbki ! Z grzybami jeszcze nie miałam okazji konsumować, ale za to z kaszą gryczaną smakują mi wyśmienicie ;)
  • Dołączam się do grona wielbicieli gołąbków byle nie takich w których większość to ryż .
  • @Izabela dziękuję :) w takim razie ten golabek zapewne jest po prostu hmm ;;pełniejszy''
  • Kurczę, lubię kaszę gryczaną ale wizja gołąbków nią nadzianych jakoś do nie do końca do mnie przemawia. Jada się je same czy podaje się je jako dodatek do potraw z większą zawartością białka ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/13 20:07
    @cuckoo: Kasza gryczana zastępuje tylko ryż. Pozostałe składniki pozostają takie same. Na początek proponuję wypróbować z kaszą gryczaną nieprażoną.
  • Ups. Myślałam, że chodziło o coś w stylu gołąbków wigilijnych, tzn. byłam ciekawa z czym to ludzie jadają na co dzień.
  • dziś robiłam gołąbki na Wigilię,farsz z kaszy gryczanej,pieczarek,cebuli i czosnku,zawinięte w kapustę włoską,podane będą z sosem grzybowym. Co prawda tradycyjne mięsno-ryżowe są najpyszniejsze pod słońcem,jednakże te postne wyszły na prawdę smaczne.
  • Witam, mam pytanie do Pani Izabeli. :)
    Jakie wartości odżywcze i energetyczne miałby taki gołąbek, jakie Pani robi, z mięsem z indyka lub kurczaka?
    I czy takie mięso jest zdrowsze, niż wieprzowe, dla nastolatki i emeryta?
  • cheatout 2016/12/28 13:40
    Ja bardzo polecam wersję "postną" gołąbków :3 z ryżem, najlepiej do risotto oraz kapustą i grzybami. PYCHOTA!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/12/29 18:05
    Ja w tym roku podczas świąt miałam okazję spróbować gołąbków ze szczupakiem w sosie koperkowym. Wspaniały smak !
  • wyliczyłam właśnie kcal dla moich gołąbków. wyszło niemalże identycznie :) jednak ileważy.pl nie zawodzi :)
  • Izabela
    Jam pozazdrościł tobie tej w gębie rozkoszy coś jej doznała pożywając te świąteczne gołąbki ;-) .
  • W domu robimy też gołąbki inaczej . Posiekaną kapustę mieszam z mielonym mięsem i ryżem i smażę na patelni . Usmażone są ukladane na sztorc w garnku następnie zalane sokiem pomidorowym i kilkanaście minut duszone , mniamniuśne są :-) .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/03/13 17:38
    @Ijon: Muszę przyznać, że spodobał mi się sposób sporządzania gołąbków przez Twoją rodzinę. Myślę, że skorzystam w przyszłości :)
  • Moja mama nieraz porcjuje gołąbki tak, że ważą po pół kilo.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/03/28 06:14
    @dahlien: Powiem tylko: wow ! ;)
  • W koncu ponownie zabralam sie za golabki ale tym razem w stylu "chinskim". Kapuste, cebule, grzyby (kurki mrozone z zeszlego roku)mieso z poledwicy wolowej posdmazylem razem z czosnkiem, kurkuma i przyprawa 5 smakow, dodalam odrobine brazowego ryzu. Farsz zawinelam w papier ryzowy taki do sajgonek i upieklammw piekarniku. Naprawde przepyszne choc ciezko nazwac je w 100% golabkami. Niestety tak jak w poprzednim wpisie zaluje, ze nie dodalam soczewicy (ktos powyzej podal fajny pomysl) ale wszystko przede mną
  • Jaskółka 2017/09/23 18:58
    Jeśli mam takiego gołąbka, lecz zamiast ryżu, użyto kaszy gryczanej, to ile takowy gołąbek może mieć kcal?
    (Rozumiem, że to zależy od tego ile jej dodano, ale zakładając, że tyle samo co ryżu)

    Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/25 09:14
    @Jaskółka najdokładniej będzie, jak poszczególne składniki, których używasz dodasz do kalkulatora i wyliczysz wartość odżywczą dla twojej wersji gołąbków.
  • MarrysiazKrakowa 2018/01/30 12:05
    Mam chyba jakąś gołąbkową chorobę... uwielbiam gołąbki! Mogłabym je jeść w kółko, najlepiej codziennie. Niestety nie przyrządzam ich sama, tylko kupuję gotowy produkt garmazeryjny z Krakowskiego Kredensu. Są pyszne i apetyczne, tylko że pewnie zdrowsze byłyby gdyby zrobić je samemu. Ryż jak ryż, ale co do jakości użytego mięsa w dodatku mielonego to nigdy nie wiadomo.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/30 12:43
    @MarrysiazKrakowa nie zgodzę się z Tobą. Najlepiej jest kupić i zmielić mięso w domu. Gotowy produkt garmażeryjny to również wielka zagadka!
  • A ja polecam zamiast mięsa granulat sojowy (lub zmielone kotlety sojowe, bo są łatwiej dostępne, granulat nie wszędzie da się kupić).
    Ile ja już ludzi oszukałam moimi bezmięsnymi gołąbkami! I te pełne niedowierzania spojrzenia i pytania: "Ale tam naprawdę nie było mięsa?" - uwielbiam.
  • Pani Barbaro a jak wyglądały by wartości np dla gołąbka z mięsem z piersi kurczaka samodzielnie zmielonym i ryżem ? tak mniej więcej :D
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/01/30 15:21
    @MalyKsiaze to się tak nie da mniej więcej. Każdy robi zupełnie inne gołąbki, jeden ma wielkość jak kobieca dłoń, a inny bardziej przypomina notatnik szkolny :).
    Najłatwiej wrzucić do naszego kalkulatora surowce i zobaczyć co wyjdzie.
  • Mięso najlepsze według mnie na gołąbki to łopatka wieprzowa , a wielkość raczej mniejsze niż większe , takie by dwa na obiadek wciągnąć .
  • MarrysiazKrakowa 2018/01/31 09:52
    Barbaro! :) Ja sie nieprecyzyjnie wyraziłam. Uważam tak samo jak Ty, że lepiej byłoby przyrządzić to danie samemu. Miałam na myśli, że "ryż jak ryż, ale mięso w gotowym produkcie zapewne jest o wiele niższego gatunku niż gdybym przyrządzała je sama".
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/01 08:37
    Rozumiem Marysiu :)
  • ludzie wy zaczniecie zaraz pytać o przekątną liścia kapusty...

    [Komentarz moderowany ze względu na język. Prosimy o zachowanie zasad kultury. Ewa1401]
  • Moja mama- najlepsza kucharka swiata przestrzegajaca wszystkich wytycznych niskotluszczowej diety :P robi takie: mięso z całego kurczaka pozbawione chrząstek skór i innych mniej od samego miesa wartosciowych czesci ( i tez nie wskazanych przy niskim spozyciu tluszczu) dodaje ugotowane marchewki, seler i pietruszke- wszystko mieli jak na pasztet. Taką gotową masę miesza z ryżem w proporcji ok 35% ryz/65% miesko z warzywkami. Do całości wystarcza jedno jajko. Gotowy farsz ładuje w liścia kapusty pekińskiej ( gołąbki są pyszne, kapusta pekińska jest bardziej chrupiąca, nie ma elementów "ciągnących się" po ugotowaniu jak w przypadku normalnej kapusty:) 1 gołąbek ma 0.5 gr tłuszczu, czyli nie ma tłuszczu :)
  • To tak na szybko, jak ktos chce to podam dokladny przepis:) Jestem fanką gołąbkow od zawsze i cos trzeba bylo pokombinowac, zeby moc nadal ciszyc sie ich smakiem- te z przepisu mamy są - nie chwalac juz tej mamy mojej zanadto - po prostu wybitne.
  • aya
    Zgadzam , się z tobą w pełni , pekinka lepiej pasuje i smakuje niż zwykła biała kapusta . Interesujący ten farsz do tego z warzywami :-) , doprawdy ma tylko 0,5 g tłuszczu ? . Co do kurczaka moje babcie uwielbiały taką jedną niepełnowartościową część kurczaka kuper :-( .
  • @aya_____ uwielbiam gołabki! podaj adres ! Wpadam! ale musi byc duzo pomidorowego sosu !
  • @MalyKsiaze ja mieszkam na poludniu,takil konkretnie :D adres hm..nieporzadane jednostki moglyby sie dowiedziec ;) a Ty tez z pld?
  • *niepożadane!! RZ..jezu :/ sory za orta.
  • @Ljon tak! 0.5gr okolo, czyli sladowe ilosci: kurczak przebrany na maxa z kazdej żylki, ryz- wiadomo, tez wartosci 0 po przecinku jelsi chodzi o zawartosc tluszczu, warzywa - nie trzeba nawet nadmieniac ;) golabki nie maja zadnego zrodla tego makroskladnika..no chyba ze zalejesz je jakims super tlustym sosem ;) ( znajac Ciebie- pewnei tak bys zrobil :P )
  • aya
    Dobrze mnie znasz :-) , Owszem zapiekłbym je w sosie pomidorowym posypane żółtym serem najlepiej Comte lub Raclette albo oboma :-)) .
  • łohoooo @Ayaaa drogo by mnie wyszły gołąbki od Ciebie :) ja północna wlkp kawał drogi :) Ale zawsze mozna włożyc do słoika zawekować i wysłać pocztą :)))))))))))))))))))))))))))
  • @ljon bazując na komentarzach pod różnymi ważeniami byles radykalnym zwolennikiem tluszczu i takimż samym przeciwnikiem weglowodanow :P btw wlasnie zakumalam ze nie jestes błędnie z angielska napisanym Lionem tylko Ijonem Tichy! Bohater Lema.. nieprawdaż panie Adamie? ;P
    @MalyKsiaze cudowny pomysl xD ale jak przekazesz mi adres bez ujawniania danych w publicznej dyskusji? :D znajdz mnie przez Panią Basię ! Na fb prowadzi fanpage Pozytywna Dietetyka! Pogadamy o goląbkach i innych wspanialosciach :DD
  • z Panią Basią gadalam czasami na mesengerze, wiec zna mnie prywatnie! Fajnie by bylo sie poznac :D
  • @Ijon i jesli serami to prędzej obydwoma :D aczkolwiek "oboma" brzmi intrygująco :P
  • aya___
    Sprawdziłem dla pewności w necie , oboma jest poprawnym osobliwym rodzajem liczebnika ( oba ) , może być stosowany z rzeczownikami rodzaju męskiego , żeńskiego i nijakiego a forma obiema tylko z żeńskimi :-) . A co jak szaleć to szaleć i z oboma serami a co :-D . Uf wreszcie zakumałaś , tak uwielbiam fantastykę , z polskiej szczególnie Stanisława Lema i słynnego Ijona Tichego gwiezdnego podróżnika , mam wiele z nim wspólnego :-) , Zajdla . Orbitowskiego itd itp . Znamy się ? :-) .
  • @Ijon, jesli widziales ze bylam w bledzie jesli chodzi o Twoj nick, to dlaczego od razu nie wyprowadziles mnie z bledu?:P Ladnie to tak ? ;p Co do serow to zwracam honor, nie znalam formy "oboma" ( nadal brzmi dla mnie nieswojo, ale taka uroda naszego języka;] ). Nie znamy się, ale Ty jestes gadułą a ja mam umiejetnosci inwigilacyjne :>
  • A ile kalorii będzie miał taki gołąbek tylko że zamiast mięsa wołowiny- wieprzowego to z drobiowego ??
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2021/06/21 09:58
    @Ewa..32 Nieco mniej! Wszystko zależy od przepisu i tego, jakiego rodzaju mięsa użyjesz oraz jak je wstępnie przygotujesz - czy np. nie zechcesz go obsmażyć, co podnosi kaloryczność. Jeśli użyjesz piersi kurczaka, to ma ona 98 kcal/100g, jeśli indyka - 83 kcal/100 g. Ale już podudzie z indyka ma 143 kcal/100g, a z udka kurczaka - 159 kcal. Do tego trzeba dodać kaloryczność porcji użytego przez Ciebie ryżu i kapusty. Oraz ewentualnych sosów, olejów… Bez przepisu ani rusz ;)!
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555D98IDmYM
  • 555
  • -1 OR 2+850-850-1=0+0+0+1 --
  • -1 OR 2+476-476-1=0+0+0+1
  • -1' OR 2+786-786-1=0+0+0+1 --
  • -1' OR 2+973-973-1=0+0+0+1 or 'KVWD1buv'='
  • -1" OR 2+679-679-1=0+0+0+1 --
  • 555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
  • 5550'XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
  • 5550"XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
  • (select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
  • 555-1; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1); waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 waitfor delay '0:0:15' --
  • 555tIhUNGEz'; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 OR 441=(SELECT 441 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1) OR 565=(SELECT 565 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1)) OR 564=(SELECT 564 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 5553WHCqF87' OR 502=(SELECT 502 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 5559dWVyhF7') OR 119=(SELECT 119 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555iKti8ZSn')) OR 369=(SELECT 369 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
  • 555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
  • 555
  • 555'"
  • 555%2527%2522'"
  • @@SjIbm
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę