Imbir

Imbir waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 80 kcal 80 kcal
Białko 1,8 g 1,8 g
Tłuszcz 0,7 g 0,7 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,2 g
Węglowodany 17,8 g 17,8 g
Cukry proste 1,7 g 1,7 g
Błonnik 2,0 g 2,0 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Imbir kalorie w 100g: 80kcal

Zobacz więcej: sztuka 100g imbir

Ostatnia aktualizacja: 2017.02.21

Ważenie dodano: 2011.01.10 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • czy to prawda ze dodajac imbiru do przypraw podkrecamy przemiane materii?
  • tak ;]
  • Bardzo lubię pić herbatę z imbirem w chłodne jesienne i zimowe wieczory.
  • Karolcia 2012/10/30 20:49
    Czy jeśli dodam kawałek (ok. 10-15g) umytego i obranego imbiru do szklanki ze zwykłą czarną herbatą bez cukru, to mam liczyć z niego kalorie (ok. 10kcal), oczywiście jego później nie zjadam, a jedynie on sam puszcza trochę soku do napoju? Lubię pić też samą wodę z kawałkiem imbiru (imbir zalany wrzątkiem). Liczyć ten imbir czy nie? Moja teściowa zawsze wrzuca mi do szklanki 5 razy większy kawałek, ale ze skórą, wtedy już robi mi to różnicę..
  • ja bym tego nie liczyła to śladowe źródło kcal, w dodatku go nie zjadasz...
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/10/30 22:22
    @Karolcia: Taka ilość nie ma żadnego praktycznego znaczenia dla dziennego bilansu energetycznego. W organizmie nie ma analitycznej wagi, która skrzętnie wszystko waży i każdą kalorie dokładnie analizuje i ogląda.

    Przeciętna kobieta ma dzienne zapotrzebowanie energetyczne na poziomie 2000 kcal (wg GDA), czyli 10 kcal to zaledwie 0,5 % dziennego zapotrzebowania i nie warto temu poświęcać uwagi. W czasie kiedy pisałaś swój komentarz i zastanawiałaś się nad tym imbirem Twój organizm pewnie zdążył już więcej energii spalić niż dostarcza przedmiot Twoich rozmyślań.

    Chodzi o zachowanie pewnych proporcji, skoro dla 10 kcal poświęciłaś czas na napisanie komentarza to ile energii i czasu musiałabyś poświęcić, żeby w ten sposób zanalizować cały swój dzień? Taki schemat myślenia o jedzeniu i skupianiu się nadmiernie na kaloriach może być niebezpieczny i jak pokazują historię, które dostajemy na maile i czytamy w komentarzach jest to często schemat towarzyszący zaburzeniom odżywiania.

    Pamiętaj, że wartości odżywcze produktów spożywczych są zawsze wartościami średnimi i jest bardzo duża ilość czynników wpływających na to, ile energii dostarczy dany produkt i próba zamknięcia tego wszystkiego w dokładne liczby jest z góry skazana na porażkę.
  • Imbir to cudowna przyprawa. :) Ostatnio uwielbiam robić wodę imbirową - kroję parę plasterków imbiru, zalewam odrobiną wrzątku i po chwili uzupełniam wodą. Wciskam trochę cytryny i mam cudowny orzeźwiający napój, na który kolejno mam wciąż ochotę. Polecam wszystkim. :)
  • Polecam herbatke ze świeżego imbiru, cytryny i kilku gałązek świeżej mięty..pyszna na chłodno. A po dodaniu miodu smakuje jak prawdziwa lemoniada. Polecam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/14 16:11
    @teri: Ciekawa propozycja :) Dotychczas imbir wykorzystywałam tylko do napoi sporządzanych na gorąco. Zamiast cytryny dodałabym limonkę (uwielbiam !) oraz intensywny w smaku miód (np. gryczany).
  • A ja polecę sałatkę z białej rzodkwi i imbiru, smaczne urozmaicenie.
  • Trafiło w moje ręce kłącze imbiru częściowo zielone w środku, tzn. raczej blade, posiadające na przekroju rozmyty zielony pierścień. Imbir jest niedojrzały czy może popsuty?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/19 16:15
    @cuckoo: Hmmm... dość często kupuję imbir, ale nie spotkałam się jeszcze z tym zielonym pierścieniem, który opisujesz. A czy imbir przechowywany był w suchym i i chłodnym miejscu ?
  • Był taki do razu po przyniesieniu ze sklepu (w którym kupowaliśmy imbir nie pierwszy raz) do domu. Wylądował w koszu. Dzisiaj kupiliśmy kolejny w tym samym miejscu - ten jest tylko odrobinę zielonkawy, więc spróbujemy zjeść. Może trafiła się jakaś niedojrzała dostawa. Na stronie http://annemcintyre.com/books/articles/ginger/ jest taki fragment: "Gerard the 16th century English apothecary said that green (unripe) ginger is "provoking to venerie and lust". ". Czyli że zielony (niedojrzały) imbir działa jak niezły afrodyzjak. W takim razie może powinnam była go zamrozić ;)
  • Przy okazji. Imbir trzymam w lodówce. Nie jest to "suche" miejsce i jak za długo leży to się psuje. Może parapet (kafelki) byłby lepszym rozwiązaniem?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/10/19 18:51
    @cuckoo: W przypadku przechowywania w lodówce, poleca się, aby najpierw imbir zawinąć w ręcznik papierowy, a później w woreczek foliowy. Sama jeszcze nie próbowałam tej metody, ponieważ lubię mieć go pod ręką na wierzchu w kuchni albo luzem w lodówce. Ale być może któregoś dnia celowo skorzystam z tej metody, żeby przekonać się do niej :) A jak Ty wypróbujesz, to też daj znać ;)
  • (: No właśnie ta metoda wymaga, zdaje się, dyscypliny dokładnego zawijania, co jest u mnie w domu niewykonalne ;P
  • Nawet nie wiedziałam, że trzeba go jakoś specjalnie przechowywać; ja po prostu wrzucam go do lodówki na najzimniejszą półkę, i sobie leży. Jak potrzebuję, to biorę kawałek, jeśli jest zeschnięty to odkroję wierzchnią warstwę, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby się zepsuł.

    Wczoraj na kolację jadłam sałatkę z kapusty pekińskiej, pomidora i poru, doprawioną świeżym startym imbirem, sosem sojowym, czosnkiem i suszoną trawą cytrynową. Obłęd! :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/12/13 20:03
    @Tvk_91: "Nawet nie wiedziałam, że trzeba go jakoś specjalnie przechowywać." Nie trzeba, to jest tylko propozycja ;) Jeżeli Twój sposób przechowywania spełnia Twoje oczekiwania, to nie ma potrzeby go zmieniać.
    Zaproponowana przez Ciebie sałatka brzmi smakowicie. Brakuje mi w niej jeszcze oleju / oliwy.
  • Olej też tam był ;) Ja użyłam z pestek dyni, ale np. sezamowy czy zwykły rzepak też powinien fajnie pasować. A do następnej porcji sałatki dodałam jeszcze 2-3 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy, wychodzi bardziej sycące.

    Ogólnie, ciekawe jest połączenie imbiru i pomidorów, muszę to wypróbować w jakimś daniu na ciepło
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/26 16:18
    Wczoraj dodałam świeży imbir podczas sporządzania zupy krem z kalafiora. Bardzo ciekawie ożywił smak zupy :)
  • Pierwsze podejście do imbiru miałam w jego sproszkowanej wersji - odrzucił mnie sam zapach, opakowanie wyrzuciłam. Po dłuuuugim czasie zdecydowałam się na kupno malutkiego korzenia, kosztował mnie jakieś 20gr. Okazało się, że świeży imbir jest fantastyczny - cytrynowy, intensywny! Właśnie piję wodę z cytryną, imbirem i odrobiną słodzidła - jest fantastyczna. Jutro wracam po więcej :) Chyba już nie wrócę do wody z samą cytryną.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/21 11:35
    @stand: Zgadzam się z Tobą - różnica pomiędzy świeżym a sproszkowanym imbirem jest diametralna !

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę