Jagodzianka

Jagodzianka waży 120 g.

  100g na zdjęciu (120 g)
Energia 316 kcal 379 kcal
Białko 7,4 g 8,9 g
Tłuszcz 5,2 g 6,2 g
Węglowodany 61,0 g 73,2 g
Błonnik 2,0 g 2,4 g

Jagodzianka kalorie w 100g: 316kcal

Zobacz więcej: sztuka jagody 120g jagodzianka

Ostatnia aktualizacja: 2015.09.12

Ważenie dodano: 2011.08.12 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 72 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/08/12 17:30
    Dzisiejsze ważenie zadowoli wielu z Was :) O jagodziankę lub bułkę z jagodami pytacie się od dobrych kilku tygodni. Planowaliśmy umieścić ją wcześniej, ale co weszłam do cukierni w czasie przerwy w pracy, ekspedientki kiwały głową, że już nie ma (albo nie upieczono tego asortymentu ...). W każdym bądź razie jagodzianka jest już zwarta i gotowa na Wasze komentarze ;). A i oczywiście dane żywieniowe są poglądowe. Każda piekarnia posiada własną recepturę i jagodzianki mogą się od siebie różnić ilością dodanego cukru, jagód, lukru itp...
  • jaka WIELKA :D
  • No właśnie, spoora albo ja dawno nie widziałem jagodzianek heh. "Przepraszam, a z czym ta jagodzianka" :D
  • Mufffinka 2011/08/12 17:38
    Cooo?? Aż tyle tych kalorii?! Jejciu. Aż się przeraziłam. Myślałam, że w granicach 300 jak inne bułeczki :).
  • Jak dobrze, że przynajmniej za jagodziankami nie przepadam !
  • ooooo. lubię ważenia produktów z piekarni, bo bez kontaktu z producentem nie da się uzyskać informacji.
    Faktycznie, spora ta jagodzianka i nawet ma jagody w środku, a nie tylko odrobinę na brzegu :P
  • Oj tam, nie narzekajmy na ilość kalorii, jagodzianka faktycznie jest ogromna, więc ma ich więcej, a na pożywne śniadanie to tak akurat ;D tak jak nie przepadam za takimi bułami, to teraz bym zjadła, patrząc na to zdjęcie :)
  • Hmm moim zdaniem to taka raczej "standardowa" jagodzianka - koło mnie właśnie mniej wiecej takie zawsze sprzedawali, chociaż w sumie w nadzieniu jagód w całości za wiele nigdy nie było ;)
  • zawsze liczyłam 300 kcal za coś takiego :o
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/12 19:28
    @jo: Z tym uzyskiwaniem informacji to nie tak. Żadna mała piekarnia (a przynajmniej z tych, które znam) nie robi samodzielnie badań wartości odżywczych (w przypadku dużych to również nie jest standardem) i nikt by nam takich informacji nie udzielił nawet gdybyśmy bardzo chcieli. Nasze dane są szacunkowe.

    Zresztą w tym przypadku jakieś dokładniejsze obliczenia nie mają sensu, gdyż jagodzianka z każdej piekarni będzie miała inne wartości odżywcze. To nie chodzi o to, żeby teraz po zjedzeniu jagodzianki móc powiedzieć "o, teraz dostarczyłam 379kcal" i nie po to podajemy te wartości odżywcze. Na podstawie naszych danych można w przybliżeniu oszacować kaloryczność i łatwo porównywać produkty między sobą.
  • Maciej, dziękuję za wytłumaczenie, chociaż wciąż nie rozumiem dlaczego piekarnie nie wykonują tego typu obliczeń. Nie wiem czy UE wprowadziła ten przepis, że producent jest zobligowany do podania wartości odżywczych, ale jeśli tak, to mogliby zapłacić sporą karę.
    Mimo, że Wasze dane są szacunkowe, to zawsze wydają mi się wiarygodne, a nie dyletanckie. Rozumiem, że małe wahania mogą się pojawić, ale nie bądźmy zbyt dokładnie i nie sprzeczajmy się o 1 kcal czy 0,01 g węgli lub białka.
  • aliceglass 2011/08/12 19:52
    jezu jakie to wielkie :O
    ps niezła bomba kcal
  • Ona jest ogromnaaaa :D u mnie jagodzianki były zawsze sporo mniejsze i bez lukru. Nie jadłam już ze 4 lata takiej buły :) Nie ważcie słodyczy więcej, bo jak za nimi nie przepadam to mnie ciągnie :D
    Najgorszą jagodziankę jaką jadłam (podobnie jak każdy rodzaj pieczywa) kupiłam kiedyś w Awiteksie, wyrzuciłam po dwóch kęsach. Obecnie w ogóle tam nie kupuje, ale parę razy próbowałam i nie rozumiem czego dodają do pieczywa, że za każdym razem jest niezjadliwe...
  • bez kitu, jagodzianka potwór ;p prawie z taboreta spadłam jak zobaczyłam :P
  • So Lovely 2011/08/12 20:11
    Stawiałam na 400 kalorii no i sie nie pomylilam duzo :D
  • Dzisiaj akurat szukałam :D
    Jagodzianki z mojej piekarni podobnej wielkości akurat. Pomyśleć, że kiedyś mogłabym je jeść kilogramami, z pięć dziennie to pewnie było o.o
  • "bez kitu, jagodzianka potwór ;p prawie z taboreta spadłam jak zobaczyłam :P"

    Dobre Emilia:DD moja reakcja była taka sama;)
  • No i sami widzicie jak to jest z takimi produktami nie produkowanymi "seryjnie" - wy się dziwicie, ze była wielka, a ja się dziwie, ze dla was ona jest wielka, bo jakoś zawsze w piekarniach koło mnie jagodzianka to była jedna z większych bulek. Tylko czekam aż ktoś tu wyskoczy z tekstem w stylu - prawie 400! A wszędzie w piszą ze ma ilestam, skąd wy macie te dane... :P
    co do słodkich bulek to ogólnie jestem zdziwiona ze maja tak mało - zawsze "wycenialam" je na gdzieś 500kcal, a takie trochę większe (jak ta) to policzylabym na 600.
  • takiej jagodzianki to w Warszawie nie widziałam, ale to raczej dobrze-standardowe w piekarniach *(dzis kupiłam w 3 różnych żeby porownać) mialy 65, 70 i 80 g więc jednak sporo mniejsze niż to monstrum. Widać, że cukiernik nie żaluje, no i nadzienia spor. Ile kosztowala tak z ciekawości?
  • Pierwszy raz widze tak ogromna jagodzianke, u mnie jagodzianka byla najmaniejsza ssposrod wszystkich slodkich bulek- taka w kstalcie jaja,polowa powyzszej.
  • kalorie kaloriami, wcale dużo nie ma, ale jaka bomba węgli prostych!
  • u mnie malo jest jagodzianek lukrowanych ,ile bedzie miec taka z krusznoką??
  • carolotta 2011/08/13 10:03
    Ogromna :) Smacznego
  • a ile może mieć sama kruszonka?? lub z czego się robi taką prawdziwą, to sama wykonam żmudne obliczenia ;P
  • Ania1105 2011/08/13 17:25
    kruszonka to nic innego, jak zwyczajne połączenie masła, cukru i mąki. zwykle stosuje się proporcje: x masła, x cukru, 2x mąki. na średniej wielkości ciasto używam 3 łyżki masła, 3 cukru i 6 mąki.
  • ok. dziękuję za odp :)
  • jaka wielka! bomba kaloryczna, ale smaczna!
  • Agnieszka 2011/08/14 15:02
    Rany bomba ile kalorii !
    Dobrze,że nie jadam w ogóle słodkich bułek.
  • a tam. nie przesadzajcie. jak na takie monstrum, wcale dużo kcal nie ma;)
  • Od kilku dni mam ochotę na jagodziankę z ciepłym mlekiem?
    Czy zafundowanie sobie takowego posiłku na śniadanie odbije się negatywnie na mojej figurze? Czy można pozwolić sobie na jagodziankę będąc na diecie? Co o tym sądzicie?
  • w sumie to jest jak bułka, owoce no i trochę wiecej cukru niż kanapeczka z chudym twarożkiem. Są przepisy-jakby się komuś nudziło-na jagodzianki z mąki razowej, więc jesli masz czas i wolisz sama coś zrobić (+ dodać np slodzik lub nic do jagod) to możesz w domu zaoszczędzić sporo kcal w ten sposób!)
  • U mnie jagodzianki wyglądają inaczej - mają o wiele za mało owoców a za dużo ciasta !
    Ta ze zdjęcia wygląda przepysznie...
  • Nie,nie wolę.
    Chcę kupić taką ze sklepu i zjeść z ciepłym mlekiem,ale nie wiem jak moja figura...
  • Cwiczysz coś?
  • Nie,ale codziennie chodzę na długie spacery.
  • nic Ci nie bedzie, przecież to jest w sumie niewiele [ponad 400 kcal. Reszte dnia po prostu przeżyj na maxa bogato jeśli chodzi o zdrowe jedzenie no i ogranicz kalorie (szczególnie z cukrów prostych! żadnych słodyczy!) i będzie dobrze. Bez paranoi!
  • @Zuta pytalam, bo takie rzeczy najlepiej zjesc po treningu, bo wtedy jeszcze przez jakis czas jest przyspieszony metabolizm, a pozatym miesnie musza uzupelnic glikogen i takie tam ;) W kazdym razie nawet jak sie odchudzasz to mozesz sobie czasem pozwolic na "oszukane" posilki (czyli rzeczy, ktorych normalnie nie jesz) i wcale nie zniszcza one Twoich wysilkow, a moga nawet pomoc :)
  • karolcia 2012/07/06 16:18
    OMG co ja najlepszego zrobilam. Zjadlam dzisiaj bule na sniadanie.Tyle zlego eh...
  • no naprawdę karolcia, popełniłaś zbrodnię
    cóż z tego, że jest 17 a ja właśnie jem jagodziankę (ważącą 150g i z ogromną ilością jagód), a ja deser jadłam kawał domowego biszkoptu z jagodami. poza tym odkąd pojawiły się w sklepie, jem ją prawie codziennie na II śniadanie. jakoś nie odbiło się to negatywnie na mojej wadze, a żadnych kalorii nie ograniczam. trzeba korzystać póki są
  • everhealthy 2012/08/17 16:42
    @karolcia nie popadajmy w skrajność, raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Trzeba korzystać dopóki jest sezon, kilka razy w roku to nie grzech.
    Chętnie bym ją zjadła, wygląda przepysznie.
    Swoją drogą można zrobić jagodzianki domowej roboty, bez lukru, w mniejszej postaci i dogodną ilością owoców.
  • Natalie77 2012/11/18 20:04
    Bomba kaloryczna ! Ale pyszna xD
  • Paolinkaaa 2013/07/17 22:46
    Kolejny smak dzieciństwa *.*
  • jak można jeść jagodziankę z lukrem ... OMG ! feee
    jeśli już to z kruszynką...
  • chyba kruszonką ;-) dla mnie jagodzianka, to najlepiej właśnie z lukrem, albo cukrem pudrem.
  • ano właśnie - kruszonką :P za dużo cukru i będzie trzeszczeć między zębami :D
  • Pamiętam, że w szkole uwielbiałam jagodzianki! Teraz patrzenie na nią ściska mi żołądek ;p A i tak w szkole byłam chudsza xD Ironio!
  • a z kruszonką ile będzie mieć kalorii?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/07/30 19:05
    @shinigami: Gdyby powyższą drożdżówkę posypać kruszonką, prawdopodobnie dostarczyłaby kilkadziesiąt kcal więcej.
  • @Izabela
    zawsze mnie zastanawioło ile ona ma ;)
    dziękuję za odpowiedź
  • @Izabela gdzie została zakupiona jagodzianka
  • Jagodzianka do tego gęsta kwaśna śmietana w kubeczku . Smak mojego dzieciństwa z 80-tych lat , dziadek na komarze przywoził na śniadanie :-)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/13 10:46
    @shinigami: Jagodzianka została zakupiona 4 lata temu. Niestety, nie pamiętam już w jakim sklepie.
  • Czy jagodzianki są zdrowe? Ponieważ zastanawiam się zawsze, gdy już czuję, że muszę popełnić ,,grzeszek'' słodyczowy to wolałabym zjeść coś co oprócz cukru dostarczy też jakiekolwiek inne wartości
  • Na upartego można zmyć ten lukier przed zjedzeniem - będzie "zdrowiej". Buła faktycznie jest gigantyczna ale jeśli idzie o ilość nadzienia to - jeśli dobrze widzę - szału nie ma.
  • cuckoo, zmyć? To znaczy jak, przecież nie pod wodą? To nie jest drobna przesada? Przecież takich jagodzianek nie je się codziennie, a trochę lukru wcale nie ma aż tyle kalorii.
  • Surykatko. Napisałam "na upartego". Wilgotną chusteczką by zeszło. Egzemplarz na zdjęciu imho trochę tego cukru jednak ma. Cukrzykom może robić różnicę. Albo koneserom :P
  • @Ijon "Smak mojego dzieciństwa z 80-tych lat , dziadek na komarze przywoził na śniadanie :-)"
    Hehe, mój dziadek na wsi też jeździł komarem do "miasta" i przywoził na śniadanie świeże mleko i jagodzianki, było to w drugiej połowie lat 90 :)
    Te, które jadałam, miały eliptyczny kształt, bardziej jak podłużna bułka, i miały zdecydowanie mniej lukru.
  • @cucko dzieki za odpowiedź ;) zastanawaiłam się trochę mniej pod kątem kalorii, ale np tego czy lepiej zjeść pączka czy jagodziankę (juz pomijajac ze paczek rozmiaru jagodzianki ma 2 razy tyle kcal )
  • Nie znam się na żywieniu, ale patrząc na dane na ilewazy, to taki prawie 2 razy lżejszy pączek ma 3 razy więcej tłuszczu (głównie smażonego?). Chociaż w obecnych czasach gdy się nie wie co dokładnie producent wpakował do ciasta to i tak imho ruletka zdrowotna jest :P
  • "ma 3 razy więcej tłuszczu" - cofam, źle spojrzałam, to przez te upały! albo niedobór jagód...
  • Do zaspokojenia organizmu w węglowodany wystarczą warzywa i owoce . Reszta taka jak zboża oprócz gryki i jagieł na śmietnik .
  • Króliczę 2015/08/15 22:11
    Jagody najbardziej lubię w postaci rozgniecionej, z cukrem - ew. z dodatkiem śmietany - mmmmmmmmm, pyycha!
  • Jeżeli runo leśne to jecznicza z kurkami na gee . Jagody z kwaśną śmietaną , bez żadnego tzw. cukru .
  • @ ljon jakoś owocami i warzywami nie zaspokajam swojej "chcicy" na węgle, które STETY niestety uwielbiam ;/ nie mam na myśli tu słodkich bułek, ale pieczywo uwielbiam...bardziej ciągnie mnie zapach świeżego żytniego chleba na zakwasie niż pieczonego ciasta czy widok gofrów :P dziwne > ?
  • dodam,że pieczywo uwielbiam spożywać samo, bez dodatków, żadnych serów, szynek czy dzemów :)najlepsza chrupiąca skórka z dużą ilością nasionek slonecznika, dyni i siemienia :)
  • @ MałyKsiążę mnie najbardziej kręci zapach pieczonego mięsa , jaką masz grupę krwi ! . Również wolę takie mięsko bez dodatków skrobiowych spożywać .,
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/16 07:48
    Bardzo proszę o powrót do tematu.
  • @MalyKsiaze chyba chodzi o zapotrzbowanie na drożdże. Wbrew pozorą gofry ich nie mają, są zastąpione sodą, lub innymi ''śmieciami''. Dlatego też wydaje mi się, że taki pączek bądź jagodzianka są o wiele lepsze od batona, gdyż są mniej przetworzone.
    Co do jagodzianki ma jeszcze owoce i nie jest smażona, więc jest to chyba jeden z najlepszych wyobrów w kategorii mniej wartościowych produktów ;)
  • Czy jest zdrowa, to przecież dużo zależy od składu.
    Jeżeli napchali tam tłuszczów trans, to z pewnością trudno będzie ją zaliczyć do zdrowej żywności.
  • @Jurek w sumie racja :c
    własnie szkoda że w restauracjach cukierniach itd nie piszą wartości odżywczych, oczywiscie ze nie da sie ich podac dokladnie, ale chociazby oreientacyjnie (tak jak w przypadku jagodziaki)
  • @Izabela gdzie zakuiliście jagodziankę?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/09/12 07:39
    @shinigami: Już zadałaś to pytanie powyżej: http://www.ilewazy.pl/jagodzianka#komentarz-116415 ;) Odpowiedź pozostaje taka sama: http://www.ilewazy.pl/jagodzianka#komentarz-116430

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę