Jajo

Jajo kurze klasa wagowa M waży 59 g. Bez skorupki waży 51 g.

  100g na zdjęciu (51 g)
Energia 140 kcal 71 kcal
Białko 12,5 g 6,4 g
Tłuszcz 9,7 g 4,9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,0 g 1,5 g
Węglowodany 0,6 g 0,3 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g
Sól 0,4 g 0,2 g

Jajo kalorie w 100g: 140kcal

Zobacz więcej: jajo M sztuka 51g jajko

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.29

Ważenie dodano: 2013.09.03 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/09/03 17:21
    W dniu dzisiejszym ukazuje się kolejna klasa wagowa jaj - klasa M.
    Poniżej znajduje się porównanie poszczególnych klas wagowych jaj - zważonych na www.ilewazy.pl
    Jajo klasa wagowa S: białko: 27 g, żółtko: 16 g, skorupa: 7 g; całe: 48
    Jajo klasa wagowa M: białko: 33 g, żółtko: 18 g, skorupa: 8 g; całe: 59 g
    Jajo klasa wagowa L: białko: 36 g, żółtko: 20 g, skorupa: 9 g; całe: 65 g
    Jajo klasa wagowa XL: białko: 45 g, żółtko: 20 g, skorupa: 10 g; całe: 76
    W ozdobnej wytłaczance znajdują się jaja klasy: S, M, XL.
  • w końcu doczekaliśmy się wszystkich rozmiarów :)
  • Dziękujemy. Myślałam że różnica będzie nieco większa między tym a L. Te 10 kcal nie robi różnicy, a jednak ważycie - podziwiam :)
  • Czy waga ma znaczenie pod względem zdrowia? Chodzi mi o teorie "małe jajka są zdrowsze niż duże", jest w tym coś czy to kompletna bzdura?
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/09/03 19:11
    @Marcado: Kaloryczność nie była argumentem (nigdy nie jest w takich sytuacjach), zresztą nie można nawet mówić o różnicy 10 kcal, bo to jest przy codziennym szacowaniu ilość niemierzalna i absolutnie pomijalna. Jajka są na tyle popularnym produktem, że uznaliśmy (w czym nas Wasze prośby dodatkowo utwierdziły), że warto wagowo i wizualnie pokazać różnice (szczególnie praktyczne jest to przy wszelkiego rodzaju przepisach).
  • Ooo tak! Nareszcie! Brakowało mi tego rozmiaru. Dziękuję Bardzo!
  • Racja, jednak nadal jestem pod wrażeniem, że tak skrupulatnie do tego podchodzicie. Gdyby było po prostu jajko to też byśmy byli zadowoleni. Jednak zawsze można dowiedzieć się czegoś nowego, co cieszy.

    Swoją drogą, w temacie jajek, polecam omlet z 3białek i jednego żółtka z cukinią, otrębami i serem pleśniowym. Mega sycące i bogate w białko śniadanie mistrzów. :D
  • Hmm, ciekawe. Kupuję w Biedronce jajka klasy wagowej M i na opakowaniu jest napisane, że jedno jajo dostarcza 81 kcal... nie 71. Ciekawe, z czego wynika ta różnica.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/09/03 21:46
    @patrycja.rutowska: Klasa wagowa ma tolerancje: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jajko_(kulinaria) Wystarczy więc, że jajko będzie cięższe (ale nadal w tej samej klasie) i dostarczy więcej kalorii w przeliczeniu na sztukę. Sposób podawania wartości odżywczych też będzie wpływał na liczby (my podajemy dla masy bez skorupki, ale nie zawsze tak musi być). W praktyce nie ma to znaczenia.
  • Chyba się pomyliliście - w komentarzu Izabeli jajko M ma prawidłową wagę dla klasy M - 59g, natomiast zważone na tej stronie ma 51 (chyba miało być 61). Według wiki ("M – średnie: od 53 g do 63 g
    S – małe: poniżej 53 g"), a także moich własnych obserwacji (codziennie ważę różne produkty) jajko M nigdy nie miało 51g.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/09/04 10:35
    @Pączek: Jest ok: "Jajo kurze klasa wagowa M waży 59 g. Bez skorupki waży 51 g". Wartości odżywcze podane są dla masy bez skorupki
  • Zatem przepraszam za moją pomyłkę. Byłam pewna, że to 100g jajka w skorupce daje 140kcal, a nie bez niej.
    P.S. Które dane dotyczące spożywania jajek, wg Państwa, są prawdziwe (przeglądałam artykuły dziś i są diametralnie różne) - 10 tygodniowo czy bez ograniczeń?
  • Dziękuję za link, panie Macieju. :) Zdaję sobie sprawę z tego, że w praktyce nie ma to znaczenia, chciałam tylko zwrócić uwagę na sam fakt. ;)
  • Tam wyżej gdzieś ktoś pisał, że 100g jaja gotowanego to nie 100g jaja surowego bo kaloryczność jest różna. Ok, ale ja sobie wybieram w dzienniku 2 jajka gotowane i 2 jaja surowe i mają one inne wartości. Pomijam ich wagę bo przed gotowaniem wszystkie były jednakowe. Także panuje tu totalny brak konsekwencji w podawaniu danych. Rozumiem, że nie ma się co burzyć bo to jakieś małe różnice ale dlaczego gotowane dwa jaja mają 1,1g węgli a dwa surowe ważące tyle samo mają 0,6 to już nie pojmuję. Patrząc na gramy wydaje się niewiele ale to jest prawie 50% różnicy.
  • a na moich jajkach pisze ze wazy 58g i ma 81 kcal,ale chyba nie odjęli skorupki, a odjęcie skorupki zmienia kcal? czyli jak moje waży 58 odjąć 8 to jest 50 to ma 70 kcal?
  • Mam pytanie, może nie do końca na temat, ale bardzo mnie to interesuje - jak \\\\\\\"zachowuje się\\\\\\\" w czasie pieczenia ciasta jajko do niego dodane? Albo jajka w naleśnikach czy gofrach? Chodzi mi o to, jak zmieniają się wtedy wartości odżywcze, czy takie jajko dostarcza nam czegokolwiek wartościowego czy zostają z niego tylko puste kalorie w produkcie końcowym?
  • Jajko to jajko, jak wartości odżywcze mogą się zminić? I jak mogą zostać puste kalorie? Puste kalorie mają produkty bogate w cukier prosty w prawie 100% jak coca cola czy alkohol, a nie jajko, które jest bogate w tłuszcz i białko...
  • Zmianie ulegnie strawność (na korzyść) białek i tłuszczu z jajka. Rozpadowi ulegnie część witamin, ale nie wiem czy istnieją konkretne dane liczbowe w literaturze (bo i po co komu one). Cukier sam w sobie nie jest pustą kalorią, jest biodostępny dla nas. Jeżeli istnieje potrzeba to organizm potrafi w wykorzystać nawet zwykły biały cukier (który jest cukrem złożonym a nie prostym) ;).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę