Fot. Fotolia
Zastanawiasz się nad wizytą u dietetyka, ale nie wiesz, czego możesz się spodziewać? Porada dietetyczna rządzi się innymi prawami niż wizyta u lekarza. Przede wszystkim usługi dietetyka nie są w Polsce refundowane (wyjątkiem są poradnie diabetologiczne, gdzie osoby chorujące na cukrzycę mogą uzyskać pomoc dietetyka bezpłatnie).
Przygotowanie do wizyty u dietetyka
Dietetyk zazwyczaj prosi o wypełnienie i zabranie ze sobą na wizytę dzienniczka żywieniowego. Jest to spis spożywanych posiłków z 3 lub większej ilości dni. Potrzebny jest on dietetykowi do przeanalizowania dotychczasowych nawyków żywieniowych.
Na wizytę do dietetyka należy zabrać ze sobą ostatnie wyniki badań z ostatnich 3 miesięcy. Wymagana jest przynajmniej morfologia krwi, poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, cholesterolu HDL i triglicerydów oraz glikemia na czczo, TSH (obrazuje pracę tarczycy). Bardziej szczegółowe badania zaproponuje dietetyk.
Warto mieć ze sobą również spis przyjmowanych leków i suplementów diety. Niektóre z nich wchodzą w interakcje z pożywieniem, dlatego dietetyk powinien uwzględnić je podczas przygotowywania jadłospisu.
Przebieg wizyty u dietetyka
Podczas wizyty u dietetyka zazwyczaj wykonywana jest analiza składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej. Jest to badanie obrazujące m.in. zawartość tkanki tłuszczowej, tkanki beztłuszczowej, wody oraz tłuszczu okołonarządowego w organizmie człowieka. Jest ono bezbolesne i wykonywane na urządzeniach przypominających wagi łazienkowe.
Analizator składu ciała posiada elektrody, poprzez które przepuszcza przez ciało słabe impulsy prądu. Następnie mierzony jest opór, jaki stawiają poszczególne tkanki. Mięśnie, zbudowane w większości z wody, nie stawiają dużego oporu. Inaczej zachowuje się tkanka tłuszczowa, która zawiera niewielkie ilości wody, przez co wykazuje większy opór niż tkanka mięśniowa.
Analiza składu ciała daje najbardziej miarodajne wyniki, kiedy przeprowadzana jest przynajmniej 2-3 godziny od ostatniego posiłku. Przeciwwskazaniami do jej wykonania są: ciąża, padaczka, wszczepiony rozrusznik serca, pompa insulinowa. Miesiączka może zaburzać wyniki analizy, dlatego warto umówić się na wizytę po jej zakończeniu.
Dietetyk może również wykonać pomiary obwodu talii i bioder. Powinien również wyliczyć wskaźnik BMI obrazujący, czy obecna masa ciała mieści się w zakresie wartości prawidłowych. Niezbędna jest do tego znajomość masy ciała i wzrostu.
Dietetyk posiada normy na zawartość tkanki tłuszczowej, wody i okołonarządowej tkanki tłuszczowej dla kobiet i mężczyzn. Na ich podstawie ustala dalszy sposób postępowania.
Podczas wizyty dietetyk przeprowadzi również dokładny wywiad żywieniowy oraz zdrowotny. Będzie pytać o obecne nawyki żywieniowe, przeprowadzane w przeszłości kuracje odchudzające, stosowane techniki kulinarne, tryb życia, aktywność fizyczną, stan zdrowia, przebyte choroby, przyjmowane leki oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (biegunki, zaparcia, zgaga, wzdęcia itd.). Zebrane informacje pozwolą mu przygotować indywidualny plan żywienia.
Czas oczekiwania na jadłospis jest różny. Dietetyk nie powinien jednak wręczać planu żywieniowego już na pierwszym spotkaniu, ponieważ wskazuje to na brak indywidualnego podejścia do klienta. Jadłospis wyciągnięty z szuflady otrzymuje bowiem wiele innych osób, często o zupełnie odmiennych potrzebach. Plan żywieniowy powinien być dopasowany do wymagań konkretnej osoby.
Warto unikać żywieniowców, którzy proponują diety bazujące na suplementach diety (np. koktajle w proszku, zbożowe ciasteczka z błonnikiem, zupy w proszku). Istnieją oczywiście sytuacje, kiedy suplementacja jest niezbędna (np. stwierdzone niedobory witamin i minerałów, suplementacja witaminą D3 w okresie jesienno-zimowym, dieta eliminacyjna). Nie powinna być ona jednak stosowana zawsze i w przypadku każdego pacjenta. Odpowiednio zbilansowana dieta nie wymaga stosowania suplementów.
Wizyty kontrolne
Częstotliwość wizyt kontrolnych jest sprawą indywidualnego sposobu pracy dietetyka. Zazwyczaj odbywają się one w odstępach jedno-, dwu- lub trzytygodniowych. Nie jest to jednak regułą.
Celem wizyty kontrolnej jest analiza postępów i ewentualna modyfikacja założeń diety. Jest to też czas nauki prawidłowych nawyków żywieniowych. Ilość wizyt kontrolnych jest ustalana indywidualnie.
Wizyta u dietetyka to dobre rozwiązanie dla osób, które mają problemy z odżywianiem oraz zbyt niską lub zbyt wysoką masą ciała. Z jego pomocy powinny również skorzystać osoby chorujące na schorzenia wymagające zmiany diety (np. nadciśnienie, cukrzycę, dnę moczanową). Dietetyk zadba o dobrze skomponowany jadłospis oraz pomoże wprowadzić w życie zasady zdrowego żywienia.