Kalafior

Średni, surowy kalafior waży 1100 g. Warzywo po usunięciu niejadalnej części głąba waży 880 g.

  100g na zdjęciu (880 g)
Energia 27 kcal 238 kcal
Białko 2,4 g 21,1 g
Tłuszcz 0,2 g 1,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,3 g
Węglowodany 2,6 g 22,9 g
Błonnik 2,4 g 21,1 g
Sól 0,1 g 0,6 g

Kalafior kalorie w 100g: 27kcal

Zobacz więcej: sztuka kalafior 880g

Ostatnia aktualizacja: 2022.02.14

Ważenie dodano: 2009.11.08 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 80 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a ile z tego to sa te czesci co sie je, a ile łodyga itp?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/06/18 15:21
    Kasiu - dodałam w dniu dzisiejszym tą informację. Zakupiłam kalafiora całkowicie pozbawionego liści. Oszacowuję, że niejadalna część głąba wynosi 20 %, w związku z czym masa części jadalnych mieściłaby się w tym przypadku w granicach 880 g.
    Izabela
  • serdecznie dziekuje, UWIELBIAM WAS!
  • super, dzięki, ja jestem witarianką, więc zielone części też jem:DD
  • @meggi: ja też i ludzie dziwnie na mnie patrzą ;D
  • Hehe ja również je jem :D Ile błonnika, aż miło popatrzeć :)
  • Karolcia 2011/06/24 22:25
    Kupiłam i leży bo jak zwykle brak pomysłu na przyrządzenie w taki sposób żeby było smacznie i mało kalorycznie... Gotowanego nie lubię więc zostaje chyba schrupać go na surowo
  • kalafior na surowo?
  • Ania1105 2011/06/24 23:12
    proponuję wrzucić na patelnię z kapką oliwy, podlać trochę wodą i sosem sojowym
  • Karolcia 2011/06/24 23:12
    @karla surowy kalafior jest naprawdę dobry :)
  • papryczqa 2011/06/25 08:37
    oczywiście, że na surowo też pyszny. Jest nawet taka sałatka z surowego kalafiora z orzechami włoskimi i czymś tam jeszcze i jest przepyszna :)
  • Orzechy w połączeniu z owocami albo warzywami nie odpowiadają moim kubkom smakowym ;)
    A surowy kalafior faktycznie jest pyszny :D moim zdaniem lepszy niż gotowany, chyba ze ma się opcje z mrozonki to lepiej wrzucić do gara ;)
  • akane-chan 2011/06/25 11:35
    A ja mam pytanie bardziej ogólne. Najbardziej zależy mi na odpowiedzi Pani Izabeli, ale Wasze zdanie też chętnie poznam. Chciałam zapytać jak to jest z tymi warzywami w kwestii odchudzania. Wiem, że są niskokaloryczne i bardzo zdrowe, ale czy faktycznie można je jeść bez ograniczeń i się nie przytyje? Nie mam tu na myśli oczywiście warzyw z różnymi tłustymi dodatkami. Po prostu uwielbiam warzywa tak same i jem je w dużych ilościach i czasem się boję, że jednak moja waga może na tym ucierpieć. No i co z jedzeniem warzyw przed snem? Podobno owoce nie są o takiej porze najlepsze ze względu na ilość cukrów, ale jak to jest z warzywami? Czy są one zupełnie nieszkodliwe dla sylwetki? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi (czekam też na jedną dotyczącą mojego pytania pod ważeniem chleba ze śliwką) i pozdrawiam. ;)
  • Akane-chan: to chyba też zależy, jakie warzywa. Jak na kilogramy będziesz pochłaniać ziemniaki i fasolę, to przytyjesz raczej na pewno. Ale sałatą, pomidorami itp. raczej się nie przejesz ani nie przytyjesz.
  • akane-chan 2011/06/25 11:55
    Sałata, brokuły, pomidory, ogórki (kiszone i świeże) i kapusta (surowa i gotowana) to moje nałogi. Jeszcze surowe marchewki, a z gotowanych to pietruszka i seler czasem goszczą na moim stole. Ziemniaki raczej rzadko, fasolka tylko szparagowa. No ale nie wiem czy i tak można je bezkarnie jeść i czy np taka marchewka czy ogórek zjedzone o 20 nie odłożą mi się nigdzie.
  • Marchewka - nie wiem, bo niezbyt lubię. Ale ogórki potrafię jeść dosłownie na kilogramy o każdej porze dnia (w tym przed samym snem) i nigdzie mi się nie odkładają. Zresztą kilogram ogórków to zaledwie ok. 150 kcal, w tym żadnego tłuszczu.
  • przed samym snem nie warto przesadzac z warzywami, a napewno z taka np. fasola czy kukurydza. Jak zjesz przed spaniem jakies ogorki, czy pomidory, to nie przytyjesz. warto wciagnac tez cos bialkowego przed snem, zwlaszcza jesli cwiczysz, zeby zapobiec katabolizmowi ;) A przy okazji nie ma takiego produktu, ktory mozna jesc bez ograniczen, nie patrz na to, co pisza w kolorowych gazetkach.
  • Ja przyjmuję zasadę "nie wliczania" warzyw do diety. Tzn nie liczę ani kalorii ani węgli pochodzących z warzyw typu marchewka, pomidor, ogórek, sałata...Inaczej ziemniaczki, kukurydza, czy inne "cięższe" propozycje. Oczywiście biorę pod uwagę witaminy i minerały, które zawierają, jem warzyw dość dużo, ale jako składnik urozmaicający posiłki. Więc oczywiste jest, że nie jem ich na kilogramy, bo inne jedzonko by się nie zmieściło ;-) Nie jestem osamotniona w tym poglądzie, zwłaszcza jeśli żyje się w miarę aktywnie, te kalorie z warzyw nie mają znaczenia moim zdaniem. Nie mam problemu ze zrzuceniem wagi w ten sposób. Ale zgadzam się z haruką w tym sensie, że nadmiar szkodzi, niezależnie czego dotyczy. No i same warzywa to nie jest pełnowartościowy posiłek.
  • a zielony kalafior (chyba romanesco sie nazywa) ma podobne wartosci odzywcze? :)
  • oo zielony?pierwsze slysze,i gdzie taki kupujesZ?
  • o taki mi chodzilo http://4.bp.blogspot.com/_5qzxgttXTbc/TDN_RwbTiCI/AAAAAAAAAVI/fzsh6inctWw/s320/cauliflower_romanesco_organic.jpg :)
    najczesciej kupuje go w tesco przy okazji "tygodniowych zapasow", ale czasem widuje go tez w warzywniaczku kolo domu (gdzie tez wczoraj go nabylam ;) )
  • o fuu. to jest w mieszance brokułowej z doucy, niesmacznee
  • mi tam smakuje, na surowo lepsze niz gotowane :P
  • A ja znów słyszałam że jarzyny (poza oczywiście tymi skrobiowymi) mają ujemne kalorie - czyli organizm więcej zużywa na ich spalenie niż one mu dostarczają.
  • Jak przeczytam jakieś naukowe opracowanie (nie artykuliki w kobiecych czasopismach) na temat ujemnych kalorii to uwierzę :) Wydaje mi się to dosyć naciągane, być może są takie produkty, ale podejrzewam, że te "ujemne kalorie" są wtedy dwie, a i to nie zawsze. Bez wielkiego wpływu na odchudzanie. Za to same warzywa dzięki przyspieszają metabolizm, ogólnie smaczne i zdrowe, jeść trzeba, ale kalorii z pomidora, szpinaku, czy sałaty nie liczę. I wydaje mi się, że można od tego zwariować;)
  • Ja liczę z warzyw, ale jem ich czasem strasznie dużo :|
  • Haruka, nie przejmuj się. Ja potrafię zjeść dosłownie kilka kilogramów warzyw (owoców zresztą też) dziennie, nie liczę tego, a i tak niemal mam niedowagę, czyli na pewno od warzyw się nie tyje.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/14 21:13
    @haruka: zielony kalafior posiada zbliżoną wartość odżywczą i energetyczną. Dla 100 g wartości kształtują się następująco:
    Energia: 31 kcal
    Białko: 3 g
    Tłuszcz: 0,3 g
    Węglowodany: 6,2 g
    Błonnik: 3,2 g
  • o swietnie :) dziekuje za informacje :D
  • I'm fine 2011/09/03 12:50
    Kiedyś jadłam kalafiora kiszonego (podobnie jak się kisi ogórki i kapustę). Kiszonych ogórków i kapusty nie lubię, ale kiszony kalafior był po prostu pyszny.
    Uwielbiam też surówkę z drobno startego/posiekanego surowego kalafiora z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego, i mnóóóóóstwa posiekanego koperku. To pasuje do większości dań, do których podaje się surówkę z surowej kapusty. Np. do ryby. Dużo roboty z tym krojeniem, ale jakie dobre :))
  • Pizza kalafiorowa 2011/10/13 18:30
    A ja mam przepis na PIZZE KALAFIOROWĄ! Pychota dla ludzi na diecie! Miksuje się kalafior, dodaje przyprawy, trochę mozzarelli, 2 jajka. Wszystko mieszamy, rozkładamy na blaszce i wkładamy do gorącego piekarnika na około 20 minut. Pychotka! Może też służyć na zimno jako chlebek, jeśli pokroi się na odpowiednie kawałki. To nie jest mój przepis, znalazłam go tutaj http://www.diaryofamodernmatriarch.com/2010/06/cauliflower-pizza-crust.html
  • To jest hit! Pizzą bym tego nie nazwała, ale wydaje się być doskonałym sposobem na kamuflowanie warzyw w posiłkach dla małych dzieci. Jutro wypróbuję.
  • Przeczytałam przepis dokładniej i się tak zastanawiam... czy to jest faktycznie dietetyczne? W porównaniu do pizzy tak, ale to nie jest pizza. I ten czosnek. Dziewczyny tego nie tkną. Wypróbuję jutro bez czosnku, bo mam mozzarellę i kalafior... i jestem ciekawa. W razie niepowodzenia tata zje.
  • i'm fine: kiszony kalafior?? musi być pyszny!
  • ja wlaśnie piekę pizze :D Napiszę wieczorem jak w smaku.
    A co do kiszonego kalafiora to w wielu "mieszankach-sałatkach" w sloiku można go znaleźć! ROzejrzyj sie po marketach, bo jest kilka różnych!
  • W tych słoikach jest chyba konserwowany kalafior, a nie kiszony...
  • od nadmiaru się tyje czy to są warzywa, owoce czy czekolada. JEm w zasadzie tylko owoce i warzywa i zdaża mi się przybrac nawet 5 kilo kiedy jem ich sporo więcej a mam mniej ruchu. Gdybym nie miała zamairu wliczac tego do dziennego bilansu to musiałabym uznać, ż enic nie jem - totalna bzdura.
  • curry kalafiorowe z KS, moja miłość. ;)
  • @Blania, no i jak, dobry ? ;)
  • Dzisiaj mam jako dodatek do obiadu i jeszcze się nie zdecydowałam.. albo zrobię zupkę krem z kalafiora.. Albo ugotuje, obtocze w czosnku i papryce , usmażę na łyżeczce oliwy i poleje sosem czosnkowym na jogurcie naturalnym ;) Na obie wersje ślinka cieknie aż miło :)!
  • Jem taki jeden kalafior na kolację i zastanawiam się czy to nie przeszkodzi w odchudzaniu. On ma przecież aż 44 gramy prostych węglowodanów.
  • A jak kształtują wartości odżywcze liścikalafiora. Pytam z ciekawości, bo sporo ich zjadam. Po prostu mi smakują tak samo jak liście brokuła czy kalarepy.
  • Karolcia miałem ten sam problem. Problem zniknął, kiedy wpadłem na pomysł, żeby zwyczajnie, wręcz surowego kalafiora, wcierać na bardzo drobnej tarce, do każdej surówki ;) Bezsmakowe przemycanie błonnika i na dodatek nieTermo
  • Natalia7 2014/06/23 23:30
    Pani Izabelo.
    Czy bardziej kaloryczna jest łodyga czy kwiat? A jeśli patrzymy pod względem zdrowotnym, co jest zdrowsze?:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/08/30 12:43
    @Natalia7: "Czy bardziej kaloryczna jest łodyga czy kwiat?"
    Nie posiadam wartości liczbowych, jednak najprawdopodobniej łodyga dostarcza mnie kcal w porównaniu z kwiatem. Biorąc pod uwagę ilość kcal / 100 g, nie warto się nad tą kwestią zastanawiać. Nie znalazłam danych porównujących wartości odżywczych łodygi i róży.
  • Pani Izabelo, mam dość nietypowe pytanie, nie wynika ono z mojej obsesji w tematyce odchudzania ale z czystej ciekawości. Mianowicie jaki wpływ na kalorycznośc np. kalafioru ma dodanie do wody, w ktorej się gotuje, cukru. Czy w ogóle takie oszacowanie jest możliwe? Zakładając, że dodaje 2 duże łyżki cukru na jeden kalafior.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/13 11:47
    @karolina_2002: Przyznam szczerze, że nie wiem i dotychczas nie spotkałam się z tego typu obliczeniami.
    Być może w jakimś stopniu będzie to miało jakiś wpływ na podniesienie kcal, jednak na pewno nie w całości.
    Ogólnie zaskoczyła mnie ilość dodawanego przez Ciebie cukru na jednego kalafiora...
  • Dziękuję za odpowiedź. Nie używam do kalafiora żadnych dodatków typu bułka tarta z masłem itp. dlatego staram się poprawić jego smak tym cukrem. Chociaż uważam, że i tak tylko w nieznacznym stopniu pomaga pozbyć się tego nieprzyjemnego zapachu kalafiora...
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/04/13 12:44
    @karolina_2002: Kiedyś czytałam o tym, żeby do wody, w której gotuje się kalafior wrzucić kawałek razowego chleba... Nie wiem, na ile to jest w praktyce skuteczne, więc jeżeli będziesz miała ochotę na wypróbowanie tego pomysłu - zachęcam do późniejszego podzielenia się efektami ze mną i z użytkownikami. Ja osobiście nie przepadam za kalafiorem i z reguły występuje u mnie jedynie jako dodatek do zup bądź gdy jestem nim uraczona u znajomych / w restauracji.
    Ale za to uwielbiam brokuły. I stąd chcę Ci zaproponować skomponowanie dodatków do kalafiora, które ja wykorzystuję do brokuła: http://www.ilewazy.pl/porcja-salatki-z-brokulem-feta-i-migdalami
    Oczywiście to jest inspiracja, ponieważ zamiast fety można dodać inny rodzaj sera, a zamiast migdałów - nasiona słonecznika, sezam, orzeszki piniowe czy pestki dyni. Zamiast oleju / oliwy, można dodać jogurt.
  • Nigdy nie słyszałam o taki rozwiązaniu aczkolwiek często te namniej rokujące pomysły okazują się najlepsze! Jak tylko dokonam eksperymentu to z całą pewnościa podzielę się efektami.
    Natomiast jeżeli chodzi o pomysł na sałatkę to zdecydowanie pozostanę tutaj przy brokułach. Powyższy przepis już sprawdziłam, jest rewelacyjny.
  • Hej, czy może ktoś podać dokładny przepis na tą pizzę kalofiorową. Tamta strona mi nie działa. Będę bardzo wdzięczna.
  • @karor89 wpisz w google "Pizza z kalafiora" i wyskoczy Ci wiele przepisów na ową pizzę, z różnymi wariacjami :)
  • Hej, macie jakieś fajne przepisy na sałatkę z kalafiorem? Mam zamiar jutro zrobić: kalafior + zielony groszek + feta + pieprz + pestki dyni, ale brak pomysłu na zagospodarowanie reszty kalafiora ;) Może z pomidorem i jogurtowym sosem czosnkowo miętowym? A da się z niego zrobić jakąś pastę na kanapki?
  • pyszna jest sałatka z podgotowanego al dente kalafiora i brokuła, można połączyć z pomidorkiem, jajkiem lub mozzarellą oraz sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego + pestki słonecznika np. PYCHOTA
  • @sylwiaaaaaa6,
    Dzięki za przepis, wypróbuję jak następnym razem kupię kalafior.

    Moja sałatka kalafiorowa z fetą, groszkiem i pestkami dyni wyszła genialna, jadłam na kolację dwa dni z rzędu; należało jedynie wzbogacić czosnkiem ;) Reszta kalafiora poszła na obiad, razem z mixem warzyw (marchew, fasolka, kukurydza oraz reszta groszku, co został z kolacji), duszone na patelni z koperkiem i przyprawami, do tego makaron tagliatelle czosnkowy + ser do posypania. Smaczne i szybkie w przygotowaniu, nie sądziłam że połączenie kalafior + makaron + ser może wyjść takie fajne w smaku.

    Przez całe lata nie przepadałam za kalafiorem, znałam go jedynie rozgotowanego z zupy, albo tradycyjny z zasmażaną bułką tartą. Od jakiegoś czasu eksperymentuję w kuchni praktycznie ze wszystkim, i odkryłam kalafior na nowo. Mam już pomysły na następne sałatki:
    1. Kalafior + czerwona fasolka + ser żółty (jakiś wyrazisty, np. cheddar) starty na dużych oczkach, i słonecznik do posypania. Myślę, że przyda się kapnąć trochę jogurtu, żeby sałatka się "trzymała".
    2. Kalafior + jajko + pomidor + ser (a optymalnie, sos serowy, ale nie wiem jak zrobić ;) )
    3. Kalafior + marynowane mini kukurydzki + pędy bambusa + sos curry

    Ma ktoś jeszcze jakieś ciekawe pomysły? :)
  • gdzies widziałam nawet pizze i chleb z kalafiora :D hihihi :) ciekawe!
  • @Izabela czy korzeń ma takie same wartości?
  • @Tvk_91 Pyszna jest z pieczonego w piekarniku kalafiora z masłem i ziołami i podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi :) A na obiad dodać do tego ciemny ryż i rewelacja :)
  • Polecam ryż z kalafiora, surowy kalafior wystarczy zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć na patelni z ulubionymi przyprawami. Dodatki wedle uznania. Pycha! ;-)
  • Kosma 11 2016/08/30 19:48
    Kalafior i inne kapustne oprócz kapusty włoskiej mają negatywny wpływ na tarczycę , zmniejszają jej aktywność co skutkuje otyłością i zatrzymywaniem wody w organiżmie
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/08/31 07:51
    @Kosma 11 Warzywa kapustne zawierają związki tzw. wolotwórcze i z tego powodu ogranicza się ich spożycie przy niedoczynności tarczycy. Związki te mogą wpływać na zahamowanie syntezy hormonów tarczycy, jednak są one w dużej mierze lotne. Z tego powodu gotowanie zmniejsza ich ilość o około 30%. Badania pokazuję, że spożycie 150 g warzyw kapustnych (przede wszystkim gotowanych) do 4 razy w tygodniu nie niesie ze sobą negatywnych skutków. Wszystko z umiarem. :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/08 17:36
    @Dzusi: Szczerze mówiąc mnie nie zachęca ten opis. Ale może gdybym spróbowała - zmieniłabym zdanie ;)
  • agaabcdefghijkl 2017/01/03 19:29
    Czy ugotowany w wodzie z solą będzie miał tyle samo
  • @agaabcdefghijkl
    Tyle samo.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/26 18:47
    Wczoraj sporządziłam zupę krem z kalafiora wykorzystując gotowy zestaw mrożonych warzyw. Szczególnie polecam osobom, które potrzebują mieć gotowy obiad w około 15 minut :) Wyszła bardzo smaczna !
    Składniki dla 2 osób:
    - woda 500 ml
    - mrożonka zupa krem kalafiorowa (kalafior, marchew, pietruszka, seler, por): 2 opakowania
    - ser parmezan starty: po 2 łyżki na talerz
    - oliwa z oliwek (do polania na talerzu): po 1 łyżce
    - orzechy piniowe (do posypania): po 2 łyżki na talerz
    - czosnek: 2 ząbki
    - imbir świeży: kawałek
    - sok wyciśnięty z połowy limonki
    - przyprawy
  • jakie tańsze orzechy by Pani poleciła do takiej zupy? migdały?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/27 08:37
    @cuckoo: Ja planuję kolejnym razem użyć orzechów włoskich albo płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni bądź na oleju kokosowym :)
  • Widziałam ostatnio w sklepie kalafior w kolorze jasnopomarańczowym; czy smakuje on tak samo jak zwykły, czy są jakieś różnice? Fioletowy też podobno był, ale ja zastałam już pustą skrzynkę ;)
    Taki kolorowy kalafior dałby fajny efekt w sałatce, np. pomarańczowy kalafior, czerwona albo czarna fasola, ser z przerostem niebieskiej pleśni i prażony mix ziaren
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/12/18 09:06
    @Tvk_91 pomarańczowego nie jadłam, ale ten fioletowy ma odrobinę mocniejszy smak, choć wyraźnej różnicy nie poczułam.
  • kozaśnierzna 2018/06/12 14:07
    Niesamowite jak potrafi zmienić się gust. Jeszcze niedawno na samą myśl o kalafiorze mnie mdliło, a jedzenie go było istną torturą... A teraz nie wyobrażam sobie bez niego obiadu. Do pewnych smaków jednak chyba naprawdę trzeba dojrzeć. :D
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/06/12 18:27
    @kozaśnierzna dobrze, że pozostałaś otwarta. Z ciekawości, co sprawiło, że zmieniłaś zdanie? To było jakieś szczególnie danie, sposób przygotowania? Kalafior nie może być rozgotowany, taki zwarty, dobrze przyprawiony z odrobiną dobrej oliwy z pestkami słonecznika - pycha!
  • Polecam zrobić z kalafiora "skrzydełka jak z kfc"- w google jest sporo przepisów. ja dziś zrobiłam! są przepyszne!
  • kozaśnierzna 2018/06/12 23:46
    @Barbara Właściwie nie było żadnego szczególnego sposobu. Pewnego dnia spróbowałam spodziewając się, że jak zwykle wywoła obrzydzenie, a tu bum! Smakuje mi! Podejrzewam, że to nagła rewolucja kubków smakowych :D
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/06/13 08:34
    @kozaśnierzna na szczęście komórki kubków smakowych podlegają ciągłej wymianie i można modyfikować ich wrażliwość (np. ograniczając słodzienie). Ufff!
    @MalyKsiaze skrzydełka z kfc z kalafiora - brzmi ciekawie, już sprawdzam!
  • Czym są "Pozostałe" pokazana na wykresie ?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/05/06 08:42
    @AAVV to jest woda z danego produktu.
  • Jadlam przepyszna, minimalistyczna surowke z kalafiora. Polecam.Oto przepis:
    Kalafiora podzielić na malenkie rozyczki i namoczyc w meku przez cala noc. Na drugi dzien nalezy zmieszac z sosem czosnkowym (duzzzo czosnku) i koperkiem. Zostawic aby skladniki sie przegryzly. Kalafior szybko nasiaka aromatem czosnku i innych przyraw. Moj facet wczoraj podal do obiadu i oszalalam na jej punkcie. Wyrafinowany, skromny minimalizm. Zamierzam jeszcze popracowac nad wzbogaceniem tej surowki o inne skladniki tj kukurydze, ananasa, sos chrzanowy etc i co tam jeszcze przyjdzie mi do glowy.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/05/16 07:54
    @zubikacja jak zmienia się konsystencja kalafiora po takim namoczeniu w mleku? Robi się bardziej miękki, kruchy?
  • skąd te wartości w tabeli wartości odżywczych?! USDA podaje zupełnie co innego (z całym szcunkiem ale oni są bardziej wiarygodnym źródłem jak na razie) i na 100g surowego kalafiora: węglowodanów jest 5g (wy podajecie 2,5? przecież to o połowę mniej!), białko 1,9 (wg was 2,4g) itd. Zresztą nie pierwszy raz takie rozbieżności widzę. Nie rozumiem czemu nie podajecie źródła tych wyliczeń?
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2022/02/14 09:09
    @an.2 Nasze wartości pochodzą z "Tabel składu i wartości odżywczej żywności", wydanych przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL, opracowanych pod redakcją prof. dr hab. Hanny Kunachowicz - korzystają z nich w Polsce dietetycy, lekarze i instytucje związane z żywieniem. Różnice w tabelach polskich i amerykańskich mogą wynikać m. in. z tego, że odkąd w Unii Europejskiej produkty spożywcze obowiązkowo znakowane są węglowodanami przyswajalnymi (bez błonnika), wszystkie nowe produkty dodawane na ilewazy.pl są tak opisane - mają wyszczególniony błonnik i węglowodany przyswajalne. W tabelach amerykańskich zawartość węglowodanów podaje się łącznie. Niestety nie wiemy, z czego wynika różnica zawartości białka. My trzymamy się tabel obowiązujących w Polsce, z zagranicznych korzystamy tylko wtedy, gdy polskie jakiegoś produktu nie zawierają.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę