Kawałek halibuta gotowany na parze

Halibut gotowany na parze.

Kawałek halibuta gotowany na parze waży 110 g (po odjęciu części niejadalnych). Przed obróbką cieplną ryba ważyła 155 g (w tym części niejadalne 30 g).

  100g na zdjęciu (110 g)
Energia 211 kcal 232 kcal
Białko 15,9 g 17,5 g
Tłuszcz 15,9 g 17,5 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Halibut gotowany na parze. kalorie w 100g: 211kcal

Zobacz więcej: sztuka 110g ryba halibut parowany gotowanie na parze

Ostatnia aktualizacja: 2016.03.04

Ważenie dodano: 2011.09.21 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 9 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • z tabeli wynika, że białka i tłuszczu tyle samo, a wykres pokazuje zupełnie coś innego.
  • Wykres przedstawia nie udział procentowy masy, tylko energii otrzymywanej z tej masy :) białko=4 kcal, tłuszcz=9 kcal :)
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/06/02 20:08
    @anonim: Tłuszcz jest bardziej kaloryczny, dlatego przy takich samych ilościach białek i tłuszczów ilość energii dostarczonej przez tłuszcze będzie większa (dlatego tłuszcz zajmuje większy obszar na wykresie źródeł energii). Cytując wyjaśnienie schowane pod znakiem zapytania przy wykresie: "Wykres pozwala szybko oszacować ilość energii dostarczoną przez poszczególne składniki odżywcze. Przykład: zjadając porcje ze zdjęcia dostarczysz 232kcal - 31% tych kalorii będzie pochodziło z białek, 69% z tłuszczu i 0% z węglowodanów."
  • Do tej pory jadłem halibuta tylko wędzonego - przepyszny.
    Ostatnio udało mi się jednak zakupić płaty z haiibuta za 25zł/kg i właśnie taki kawałek jak na zdjęciu czeka z zamrażalniku na uparowanie - mam nadzieję, że będzie pyszny :)
  • @iMateusz: a ile kosztuje wędzony halibut? Lubię wędzone ryby, więc pewnie by mi posmakował :)
  • @lakarela: niestety, dużo - ok. 45-50zł/kg. Przyznam, że jadłem go tylko raz w życiu - tata mi kupił jak byłem w szpitalu, ale smak zdecydowanie bardzo dobry i zupełnie inny niż wędzonego łososia - myślę, że warto spróbować :)
  • Ale wartość białka i tłuszczu nie może być taka sama, skoro świeży halibut ma ok. 2g tłuszczu na 100g, a ten jest na parze, więc skąd w nim aż 16g tłuszczu/100g?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/04 12:54
    @emmmka: W ważeniu występuje halibut grenlandzki (niebieski).
    Ty zapewne miałaś na myśli halibuta atlantyckiego (białego).
  • Bardzo lubię halibuta lecz smażonego na oleju kokosowym lub pieczonego w piekarniku . Nie przepadam za rybami gotowanymi .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę