Karpatka

Kawałek karpatki waży 100 g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 309 kcal 309 kcal
Białko 7,2 g 7,2 g
Tłuszcz 17,5 g 17,5 g
Węglowodany 31,0 g 31,0 g
Błonnik 0,4 g 0,4 g

Karpatka kalorie w 100g: 309kcal

Zobacz więcej: sztuka 100g kawałek ciasto karpatka

Ostatnia aktualizacja: 2015.07.27

Ważenie dodano: 2012.04.27 w kategorii Wykonane przez Izabelę

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka pszenna typ 550, mąka pszenna krupczatka, mąka ziemniaczana, masło 82 % tł., jaja, mleko 2 % tł., cukier, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny, cukier puder.

Mamy 33 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/27 17:45
    Dzisiaj długo wyczekiwana przez Was karpatka. Przyszło ponad 100 próśb o jej zważenie. Miałam zamiar zakupić ją w cukierni, ale pojawił się problem z uzyskaniem wartości odżywczych ...
    Postanowiłam, że zrobię ją sama.
    Oczywiście ważenie to nie będzie odpowiadało wszystkim dostępnym czy sporządzanym karpatkom, ponieważ w cukierniach różnić się one mogą między sobą składem, a w domu również sporządza się ją na wiele sposobów.
    W każdym bądź razie karpatkę sporządzałam po raz pierwszy. Myślałam, że po 2 godzinach leżakowania w lodówce będzie już nadawała się do krojenia, ale niestety, myliłam się. Jednak zdjęcie i tak musieliśmy już wykonać, bo później nie byłoby takiej możliwości... Gdy ciasto poleżało kolejne 2 godziny, masa zdążyła się ładnie zestalić.
    Do wykonania wybrałam karpatkę, która w internecie ma duże grono zwolenników:
    http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Karpatka.html
    Pod samym przepisem znajduje się 350 komentarzy - większość pozytywnych.
    Podaję Wam składniki, a do sposobu przyrządzania odsyłam do linka.
    Składniki: (wprowadziłam niewielkie modyfikacje)

    Ciasto:
    Woda 1 szklanka
    Masło 82 % tłuszczu 125 g
    Jaja klasa wagowa L 5 sztuk
    Mąka pszenna typ 550 1 szklanka

    Krem:
    Mleko 2 % tłuszczu 3 szklanki
    Masło 82 % tłuszczu 125 g
    Cukier 3/4 szklanki
    Ekstrakt waniliowy (samodzielnie robiony) 1 duża łyżka
    Mąka pszenna krupczatka 4 łyżki
    Mąka ziemniaczana 5 łyżek
    Jaja klasa wagowa L 4 sztuki
    Sok wyciśnięty z połówki cytryny

    Ponadto:
    cukier puder do posypania
  • Duzo :(
  • mało, myslałam, że z 500! :O Ale i tak lepiej zjeść tylko 1 kawałek..
  • klaudiam 2012/04/27 18:11
    jak dobrze że ja tego nie lubie! :D tak dużo. ale w sumie ma tyle jak każde ciasto
  • mniiiiiiam! ale myslalam, ze takie ciacho z masa to bd miało wiecej ;p
  • ale to ciasto nimalże nie ma ciasta :) podejrzewam, ż 80% kcal pochodzi z kremu
  • bożeeee jak pysznie wygląda !
    aj...ja bym mogła zjeść 10 takich kawałków ;)
  • ja też bym zjadla z 10 więc jak nie potrafie zjeść jednego to musze obejść się smakiem;P
  • Filemonkowa 2012/04/27 19:58
    Spory ten kawałek. :3
    Na jednym kawałku by się chyba w moim przypadku skończyło, nie przepadam za kremami. ;)
  • Blania, dla mnie nawet lepiej, bo krem jest na pewno pyszniejszy od ciasta :D
    domka, 10?? :O ja bym zjadła pół :P
  • Filemonkowa, ja też nie przepadam za takimi margarynowymi masami, ale masa w karpatce jest pyszniutka. taka kremowa i w ogóle nie czuć margaryny. uwielbiam karpateczkę niestety....
  • @Anushka dokładnie, krem z karpatki jest jakiś inne niż większość, nie czuć w nim margaryny czy tam masła poprostu jest słodki i delikatny.
    A co do kawałka z foty to trochę jestem rozczarowana, ze taki miniaturowy i tyle kcal :/ niestety, ale praktycznie cała blachę babcinej karpatki potrafię sama wciągnąć :/ a jest ona znacznie wyższa niż ta ze zdjęcia :| myślałam ze to ciacho ma mniej w podobnym kawałku, bo wydaje sie lżejsze niż większość. Widać to tylko złudzenie echh
  • pół ciasta czy oół kawałka? ;>
    ja lubie ciasto z cienką warstwą kremu
  • masa na karpatkę to nic innego jak budyń i margaryna :)
  • Nie wiem jak u Was, ale ja jak jestem zestresowany mam ochotę na słodycze. Nie raz potrafiłem wciągnąć całą blachę karpatki na raz, ale waga ani nie drgnęła w górę...
  • Nawet w polowie nie wyglada tak, jak od Dorotus
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/28 11:33
    @Kasia: Też tak uważam. Ale nie musi wyglądać tak samo, bo nie takie było założenie przy tym ważeniu.
  • @Kasia: zauważ, że nawet użycie mąki od innego producenta potrafi mocno zmienić wygląd. Światło, ustawienia aparatu też wszystko zmieniają. A tutaj w dodatku krem nie jest stężały, więc trudno to ocenić 'po zdjęciu'.
  • dopiero teraz zobaczyłam przepis Pani Izabeli a ja znam zupełnie oinny sposób zrobieniua masy i wydaje mi się byc jednak lżejszy: Budyń w proszku + 60-70% masy mleka z przepisu na opakowaniu a jak ostygnie (najlepiej schłodzić jeszcze w lodówce) to miksujemy z masełkiem (zimnym, pokrojonym tak jak do kruchego ciasta) na gładką masę). Cukier wedle uznania ;) ale na pewno nie użyjecie 3/4 szklanki!
  • nie wiem czy jest to dobre miejsce na zapytanie, czy lepiej wkleić pod masłem/oliwą z oliwek, ale chodzi w sumie o ciasto:
    czy dodając oliwy z oliwek, albo innej np. z pestek winogron, zamiast masła (czy margaryny) bardzo zmienia się ciasto? konsystencja? smak? jestem laikiem jeśli chodzi o cukiernictwo, a widok tłuszczu w kształcie kostki zupełnie mnie nie przekonuje
  • @jo: ja uwielbiam piec, a ulubionym ciastem mojej mamy jest karpatka :) kombinowalam z ciastem, miedzy innymi tez zastepowalam margaryne olejem, oliwa z oliwek itp. zauwazylam, ze kazdy 'plynny' zamiennik strasznie utwardza ciasto, nie daje sie ono rozsmarowac na blasze, trzeba do tego duzo cierpliwosci i cieplej wody z olejem, zeby sie to dalo jakos zrobic. dlatego polecam do ciasta margaryne, tudziez maslo :)
    co do kremu to nawet nie trzeba uzywac masla - wystarczy zrobic budyn (trzeba dac duzo mniej mleka, zeby byl gesty) i go zmiksowac (tylko nie wkladac miksera do budyniu - trzeba to robic malymi porcjami, tak jak sie miksuje z maslem :)) oczywiscie to nie to samo co tradycyjny krem, ale dla ludzi na diecie czy tez nie przepadajacymi za kaloriami taka modyfikacja jest jak najbardziej na plus :)
    ja osobiscie uwielbiam karpatke - zarowno piec jak i jesc :)
    pozdrawiam!
  • ciagle sie odchudzajaca 2012/04/28 14:47
    Ja pie**ziele. co to za życie, że takie pyszności tuczą.
  • o kurde -.-
  • kurcze, dużo jak na takie maleństwo ;( Pani Izabelo, czy wy naprawdę jedząc ciasta ograniczacie się do takich malutkich porcji? Ja nie dałabym rady, zjadam bez problemu 4 razy większą z mojej cukierni ;/
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/30 17:15
    @UnhappyHippie: "kurcze, dużo jak na takie maleństwo ;( Pani Izabelo, czy wy naprawdę jedząc ciasta ograniczacie się do takich malutkich porcji?"
    Uśmiechnęłam się przeczytawszy to zdanie :) Nie sugerujemy się naszym apetytem do ustalania wielkości ważonych porcji. W przypadku ciast i tortów są to po prostu kawałki o takiej wielkości, które w wielu domach / kawiarniach / przyjęciach itp... nakłada się na talerzyk traktując jako jedna porcja. A jeżeli skonsumujesz więcej tych kawałków, dla oszacowania wartości odżywczych podajesz do kalkulatora ilość zjedzonych porcji.
    "Ja nie dałabym rady, zjadam bez problemu 4 razy większą z mojej cukierni ;/"
    Hmmm... naprawdę ? ciekawe, ile waży ;)
  • ojejejej KOCHAM TO. Dziękuję za zważenie :) ale wartości odzywcze powalające,
    obstwiałam jakieś 200 kcal, a tu ponad 300 hehehe
  • Moja babcia właśnie upiekła karpatkę, zważyłam kawałek wielkości tego ze zdjęcia i mój waży 50 g... nie wiem czemu, ale cieszy mnie to :)
  • Mniam, wygląda pysznie. Ale dobrze, że mam silną wolę. Nie tknęłam bym, ale jak bym tknęła (tak ze mną ją) to pewnie jeszcze ich z 10 by było.
  • Natalie77 2012/11/18 20:36
    Myślałam że więcej ;) Karpatka to moje ukochane ciasto najlepsze , ulubione ! ♥
  • wsumie to nie tak dużo. na innych dtronach znalazłam kalorycznosc ok.450/100g
  • patty.slezak 2014/08/10 17:11
    Ja jednak polecam kremy na maśle na margarynie maja calkowicie odmienny smak ja do swojej karptki daje jeszcze spirytus do kremu
  • Ja także robię do karpatki kremy na margarynie , oczywiście takie kremy ze sklepu, nie wykonuję ich sama... I karpatka wychodzi bardzo pyszna :)
  • Pistacj@ 2015/07/27 15:46
    Właśnie zważyłam moją karpatkę i taki kawałek u mnie ważył 50g ;p może masę miałam lżejszą...;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę