Kawałek piernika staropolskiego

Piernik staropolski

Kawałek piernika staropolskiego waży 70 g.

  100g na zdjęciu (70 g)
Energia 352 kcal 246 kcal
Białko 4,5 g 3,2 g
Tłuszcz 13,6 g 9,5 g
Węglowodany 53,4 g 37,4 g
Błonnik 2,0 g 1,4 g

Piernik staropolski kalorie w 100g: 352kcal

Zobacz więcej: sztuka 70g miód czekolada kawałek ciasto piernik powidła staropolski przyprawy

Ostatnia aktualizacja: 2024.08.19

Ważenie dodano: 2023.12.04 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka pszenna, miód, cukier brązowy, masło, mleko, jaja, powidła śliwkowe, przyprawa korzenna. Polewa: czekolada 70 % kakao, śmietanka 30 % tłuszczu.

Mamy 76 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/12/25 17:06
    Czy u Was w domu piecze się na Święta Bożego Narodzenia piernik staropolski ?
    Dotychczas sporządzałam "szybkiego" piernika w stylu: http://www.zdroweconieco.pl/aromatyczny-piernik-czekoladowy.html
    W listopadzie koleżanka Karolina zaproponowała nam upieczenie piernika staropolskiego. Piernik należy zagnieść 4 - 6 tygodni wcześniej, aby mógł swobodnie dojrzeć i piecze się go 3-4 dni przed konsumpcją. Ciasto jest rewelacyjne w smaku i pięknie się prezentuje, co zresztą można podziwiać na zaprezentowanych fotkach. Jako nadzienie wykorzystuje się różne masy, ale ja poprosiłam o przełożenie jedynie powidłami. Taki najbardziej tradycyjny wariant. Przepis na ten piernik można znaleźć na wielu stronach w internecie, dla przykładu i sprawdzenia przez Was sposobu przyrządzania wybrałam ten blog: http://www.asiathinksthings.com/index.php/2012/11/staropolski-piernik-swiateczny/

    Składniki na ciasto:
    • miód: 500 g (ok. 1,5 szklanki)
    • cukier brązowy: 2 szklanki
    • masło 82 % tł.: 250 g
    • mąka pszenna: 1 kg
    • jaja: 3 sztuki
    • mleko 2 % tł.: pół szklanki
    • soda oczyszczona: 3 płaskie łyżeczki
    • sól pół łyżeczki
    • korzenne przyprawy do piernika: 3 torebki

    Nadzienie:
    • powidła śliwkowe: 650 g

    Polewa:
    • czekolada 70 % kakao: 4 tabliczki (400 g)
    • śmietanka 30 % tłuszczu 400 g

    Wymienione składniki posłużyły do wykonania 4 części (pierników) o wielkości keksówki.
  • Ania1105 2012/12/25 18:25
    u mnie gości już czwarty rok :-) od niego zaczęłam moją przygodę z pieczeniem. jest rewelacyjny! wart każdej kalorii ;-) u mnie te wartości podbija jeszcze warstwa z domowej roboty marcepanu
  • na polewę do takiego piernika świetna jest czekolada goplana - moja ulubiona. :)
  • mama mojej koleżanki robi wspaniałe pierniki - na pewno przekłada je jakąś masą (albo masą i powidłami, teraz nie jestem pewna), a dodatkowo od góry posypuje toną siekanych orzechów. mniam, uwielbiam orzechy :)
  • o nie, w taki dzien musieliście mnie dopaść? :D jem sobie ten piernik(ciasto zagniotłam już na Wszystkich Świętych) i się cieszę, że nie ma na ileważy i nie będę się musiała przejmować ;) no nic, nie jest tak źle, a pyyyszny, nie taki niezdrowy i wart każdej kalorii!
  • Jaka jest szansa, że ten piernik nie wyjdzie, mając na uwadze, że jestem kompletnym beztalenciem w kwestii kulinarnej?
  • Klaudio,
    jeśli będziesz postępować wg przepisu to nie.
    "Jeśli myśleć umiesz, to gotować umiesz." : - )
  • u mnie w domu piecze się piernik ekspresowy, z tego samego przepisu od kilkudziesięciu lat.. i powiem nieskromnie, że to najlepszy piernik na świecie (haha wiadomo, każdy tak mówi ;))
    Skład ma w sumie bardzo podobny do tego tutaj, tyle, że nie ma w nim konfitur i niczym go nie dekorujemy- żadnej polewy, posypki.. ani grama czekolady ;) Ma piękny ciemno brązowo- złoty kolor, jest mało słodki (jak na ciasto), pięknie pachnie miodem, korzeniami i bakaliami.. w środku pełen orzechów, moreli, rodzynek.. Jak dla mnie- święta w czystej postaci, nie 'zagłuszone' innymi smakami ;)
    radosnego i smacznego Drugiego Dnia Świąt życzę!
  • Bardzo się cieszę, że podajecie aż tak dużo różnorodnych potraw na święta :) Dzięki temu łatwo jest wyobrazić sobie, jakie wartosci odżywcze ma jedzenie z mojej lodówki...
    Aczkolwiek marzę o tym, ażeby na ileważy.pl pojawiły się kiedyś powszechne ciasta takie jak różowe Napoleonki, eklerek, ziemniaczek czy nawet wuzetka :) Myślę, że każdy z nas często widzi te ciata w cukierni
  • karolina 2012/12/26 13:09
    Arl, popieram! :)
  • mój ulubiony piernik jest bardzo podobny do tego, ale oprócz polewy czekoladowej i powidłowego nadzienia jest przekładany jeszcze marcepanową masą.. :)
  • Właśnie zagniotłam ciasto na piernik, to mój pierwszy "dojrzewający". Nie mogę się go doczekać :D
  • Oo, zagniatałam parę dni temu ciasto na (dojrzewajace:)) pierniczki i zastanawiałam się czy nie zastąpić cukru białego brązowym muscovado ale w końcu sie zlękłam zakalca i odpuściłam :(
  • Można wiedzieć, jaki rodzaj brązowego cukru został tutaj użyty?
  • sprawca dodatkowego kilograma w te święta(drugi kilogram zawdzięczam pierogom z grzybami odsmażanymi na maśle) ! ale i tak go uwielbiam!
  • Na tym forum sporo jest osób które zdejmują przypieczoną skórkę z kurczaka lub odkrawają ten biały tłuszcz od szynki czyli praktycznie pozbawiają owe mięska smaku . Ale jakoś w przypadku tego piernika pełnego węglowodanów nie widzę wypowiedzi typu " jeżeli zdejmę tę polewę z tymi kuleczkami to będzie mniej kaloryczny , a jeżeli tak to o ile ? , a tyłek od słodyczy rośnie jak na drożdżach hehe :-O .
  • czekolada 70 % - zbrodnią byłoby nie zjeść!
  • @ljon mój piernik staropolski był polany lukrem,zamiast kuleczek były wiórki kokosa i płatki migdałów. przełożony był masą z kaszy manny i marmolada z róży. nie miałam zamiaru nic z niego zeskrobywać czy ściągać. piekę go raz w roku,żal by było nie pojeść "na zapas" :)
  • @Olcia86 o tak, ten piernik to jest coś czemu się nie da oprzeć ten raz w roku :)
  • Olcia86
    Brawo ty ! Taki piernik zrobiony przez ciebie z przyjemnością bym spróbował :-) Można częściej nawet dwa razy do roku ;-)
  • "masa z kaszy manny"? łomatko, co to takiego? :) nie szkoda piernika?
  • @cuckoo to chyba taka masa na bazie zmiksowanej kaszy z margaryną i cukrem (z tego co widziałam w przepisach). Ja chyba wolę z samymi powidłami. :)
  • @cuckoo nie "łomatkuj" mi tu! to gęsty grysik zmiksowany z cukrem pudrem i masłem(!). zazwyczaj dodaje tę masę do tortu makowego ale do piernika pasuje idealnie. to dla mnie tak samo nieodłączne jak karpatka z kremem budyniowym .ma być i już :)
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555N4lM1nTr
  • 555
  • -1 OR 2+506-506-1=0+0+0+1 --
  • -1 OR 2+898-898-1=0+0+0+1
  • -1' OR 2+845-845-1=0+0+0+1 --
  • -1' OR 2+904-904-1=0+0+0+1 or 'ipMm5HLY'='
  • -1" OR 2+334-334-1=0+0+0+1 --
  • 555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
  • 5550'XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
  • 5550"XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
  • (select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
  • 555-1; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1); waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 waitfor delay '0:0:15' --
  • 555d7FUlz9F'; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 OR 890=(SELECT 890 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1) OR 658=(SELECT 658 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1)) OR 88=(SELECT 88 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555QogQVE7V' OR 805=(SELECT 805 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555wJomyJhe') OR 13=(SELECT 13 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555iCLrc0zg')) OR 857=(SELECT 857 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
  • 555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
  • 555
  • 555'"
  • 555%2527%2522'"
  • @@BUVaQ
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę