Por

Kawałek pora waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 29 kcal 15 kcal
Białko 2,2 g 1,1 g
Tłuszcz 0,3 g 0,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 3,0 g 1,5 g
Błonnik 2,7 g 1,4 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Por kalorie w 100g: 29kcal

Zobacz więcej: 50g sztuka kawałek por

Ostatnia aktualizacja: 2021.08.18

Ważenie dodano: 2011.01.26 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 8 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/01/26 19:46
    Zachęcam do wypróbowania surówki z porem, marchewką, jabłkiem, orzechami włoskimi i jogurtem: http://www.zdroweconieco.pl/surowka-z-porem-marchewka-i-jablkiem.html
  • dziękuję za pora :) :) :)
  • uwielbiam :) szczególnie gdy pływa w rosołku :)
  • Kasiunia 2011/02/26 20:26
    Bardzo dobry jest też por z wody skropiony sosem sojowym ;)
  • Sarunia8881 2011/07/06 11:41
    Czy po ugotowaniu jakieś wartości się zmienią ?
  • anowi123 2011/08/08 13:38
    Czy to ja źle liczę, czy Wy? Policzyłam wszystkie wartości odżywcze przyjmując, że 1g białka - 4kcal, 1g tłuszczu - 9kcal, 1g węgli - 4kcal i wyszło, że 100g pora to 34kcal. Wiele produktów w takim razie jest błędnie policzona, również korzeń selera.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2011/08/08 15:26
    @Sarunia8881: podczas gotowanie zmieni się tylko zawartość wody w porze, nie wpłynie to jednak na wartości odżywcze.
    @anowi123: zobacz proszę dyskusję przy polędwicy z Merlina tam jest poruszany ten sam problem, to że dane wynikające z obliczeń nie zgadzają się z podanymi przez nas o niczym nie świadczy i nie ma tu żadnego błędu.
  • Bradzo polecam wykorzystać też zieloną część pora! Ja robię z niego sos do mięs: kroję na talarki, podsmażam z odrobiną rozmarynu, podlewam rosołem (najlepiej mocno mięsnym) i duszę do miękkości. Przyprawy wedle uznania (u mnie pieprz, czosnek, papryka słodka).

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę