Sernik z bananami

Kawałek sernika z bananami light waży 150 g.

  100g na zdjęciu (150 g)
Energia 123 kcal 185 kcal
Białko 10,3 g 15,5 g
Tłuszcz 2,3 g 3,5 g
Węglowodany 15,6 g 23,4 g
Błonnik 0,3 g 0,5 g

Sernik z bananami kalorie w 100g: 123kcal

Zobacz więcej: sztuka 150g kawałek sernik banany stewia

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.29

Ważenie dodano: 2013.03.02 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: ser twarogowy chudy "Emilki", banany, jaja, mleko zagęszczone light, mąka ziemniaczana, stewia gold w proszku, ekstrakt waniliowy.

Mamy 49 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/02 18:40
    W komentarzu znajdującym się pod zważonym sernikiem z czekoladą i musem malinowym: http://www.ilewazy.pl/kawalek-sernika-z-musem-malinowym-i-czekolada wspominałam, że niebawem ukaże się sernik w wersji dietetycznej.
    Inspirację zaczerpnęłam z bloga Petit Paris for breakfast: http://petitparis-forbreakfast.blogspot.com/2012/05/sernik-bananowy-idealnie-kremowy.html.
    Jestem ciekawa, czy mieliście okazję robić samodzielnie albo chociaż być poczęstowanym tego typu sernikiem ? Czy jest dla Was akceptowalny ? A może macie jakieś ciekawe pomysły na jego ulepszenie ? Albo po prostu taki jest najlepszy ? A może ktoś z Was stwierdzi, że jak sernik, to tylko tradycyjny z pełnotłustego sera ? Z przyjemnością zapoznam się z Waszymi opiniami :)

    Składniki (nieco zmodyfikowane względem przepisu z powyższego linka):
    • twaróg chudy "Emilki": 1 kg
    • banany mocno dojrzałe z kropkami: 3 średniej wielkości
    • mąka ziemniaczana: 3 duże łyżki
    • jaja: 5 sztuk
    • mleko zagęszczone light: pół szklanki (130 g)
    • stewia gold: 7 łyżek
    • ekstrakt waniliowy: 2 łyżki

    Sposób przyrządzania:
    UWAGA składniki powinny mieć temperaturę pokojową
    • spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ścianki smarujemy masłem
    • tortownicę uszczelniamy folią aluminiową
    • do misy wkładamy ser oraz mąkę; miksujemy 2 - 3 min
    • dodajemy po łyżce stewi cały czas mieszając na małych obrotach miksera (około 1 - 2 min)
    • do masy wbijamy po kolei po jednym jajku, miksując każdorazowo 15 - 30 sekund
    • dokładamy rozdrobnione banany (za pomocą blendera, miksera, widelca itp...); miksujemy ok. 2 min
    • następnie dodajemy śmietankę oraz ekstrakt z wanilii (można zamiast niej użyć ziarenka z laski wanilii); miksujemy około 1-2 min na najmniejszych obrotach
    • masę wylewamy do tortownicy, którą następnie wstawiamy do większej formy, do której wlewamy wrzącą wodę (około 1,5 l)
    • wstawiamy do nagrzanego do 175 C piekarnika (funkcja góra dół) i pieczemy przez 15 minut
    • zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy przez kolejne 90 minut
    • po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku na 15 minut
    • następnie uchylamy drzwiczki i zostawiamy na kolejne 15 minut
    • wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy całkowicie, po czym zdejmujemy obręcz i wkładamy sernik na kilka godzin do lodówki (optymalnie na całą noc lub 8 godzin)

    Sernik Light
  • faktycznie dietetyczny ;) i pewnie pyyszny
  • Aaaaa <3
    Idealny i jak mało kalorii.
  • Często robię właśnie takie serniki, tradycyjnych nie jem w ogóle ;) Ludzie w klasie już przywykli do tego, że zawsze mam w pudełeczkach jakieś ciekawe rzeczy (ostatnio mam fazę właśnie na taki serniczek (tylko nie dodaję mąki-też wychodzi!) na biszkoptowym spodzie (również bez mąki:P). Och ta mąka taka zła :P
  • bez banana będzie boski :)
  • Moncia :) 2013/03/02 19:28
    Ja również go robiłam, i muszę przyznać, że jest przeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeepyszny :D Nigdy w zyciu nie jadłam lepszego. Polecam. [komentarz edytowany. Usunięta reklama, link dodany pod pole podpis, tam gdzie jego miejsce. Maciej]
  • wooow super;) tak mało kaloryczny;)
  • czuli państwo jakiś posmak po słodziku bądź zmianę w teksturze przez użycie chudego twarogu?
  • InVerboCapere 2013/03/02 19:46
    A bananem to wszystko zagryzamy, tak?
  • Wchodzę i patrzę na stronę główną.. Taki trochę sernik jak u Kate. No i proszę! Świetny jest, mniam! :)
  • Właśnie, a co z bananami? ;)
  • A co jest na wierzchu? Kakao?
  • Dlatego dietetyczny, bo banany są tylko dla ozdoby. ;D
    Aż wybałuszyłam oczy jak zobaczyłam wartości odżywcze w jednym kawałku. Niejedno mnie jeszcze zaskoczy na IleWaży. ;) Na pewno kiedyś wypróbuję przepis.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/03/02 21:01
    @katie: Posmaku słodziku nie było czuć. Tekstura moim zdaniem inna niż w takim tradycyjnym. Sernik nie w moim stylu. Smak płaski, bez ciekawej nuty (po prostu słodki). Nie mogę powiedzieć, że niedobry, bo lubię banany, które tu się mocno przebijają. Przy braku alternatyw do zjedzenia, ale zdecydowanie wolę bardziej tradycyjne wersje.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/02 21:13
    @InVerboCapere; @Paula: informacja uzupełniona :)
  • ja robiłam podobny, ale w foremkach na muffinki i bez bananów.
    ale bardzo sobię chwalę
    oczywiście nie umywa się do prawdziwego ciężkiego sernika
    ale jest świetną słodką alternatywą
  • Sama uwielbiam serniki, modyfikuję je i wiem że można pysznie i zdrowo. [komentarz edytowany. Usunięta reklama, link dodany pod pole podpis, tam gdzie jego miejsce. Maciej]
  • A gdzie można dostać stewie w proszku ?
  • ale extra! Emilki to pychota sama w sobie, a co dopiero w serniku i to z bananami!!! mmm... :) robią Państwo furorę w mojej, i nie tylko, kuchni i diecie!
  • exiables 2013/03/02 22:52
    na pewno zrobię! wygląda pięknie, dzięki za przepis :)
  • [Komentarz usunięty. Tu nie zgłaszamy propozycji nowych ważeń, to jest miejsce na komentowanie sernika. Maciej]
  • Dorzucę 2 przepisy (znalezione kiedys gdzieś w necie) na dietetyczne serniki:
    500g twarogu (biorę zieloną łąkę chudy z biedronki)
    4 jajka
    serek homogenizowany naturalny Maćkowy (nie ten 0%)
    proszek do pieczenia
    aromat, słodzik do pieczenia
    Połączyć w mikserze: 4 jajka, ser biały, serek homogenizowany, aromat i słodzik.
    Utworząc gładką masę, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nastepnie upiec w piekarniku okolo 30 -40 min w temperaturze około 160 -170 stopni. Wsadzić do lodówki na kilka godzin.

    Wartość energetyczna na 1000kg (bo tyle wychodzi z podanych składników):
    913kcal
    33,8g węglowodany
    142g białka

    kawałek 250g (1/4 sernika)
    229kcal, 8,5g węglowodanów, 35,4g białka.

    Czasem kładę na niego "polewę" miesząc serek TSM homogenizowany z 7g kakao i słodzikiem.

    *********************
    ser biały chudy 500g
    4 jajka
    30g otręby owsiane mielone
    200ml mleko 0,5%
    słodzik, aromat

    Białka ubić na twardą pianę.
    Ser zmiksować z mlekiem, żółtkami, otrębami, słodzikiem i aromatem a następnie dodać ubitą pianę.
    Masę przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku rozgrzanym do 160-170 stopni C przez około 1h.
    Włożyć do lodówki na kilka godzin.

    Wartość energetyczna na 970g (tyle wychodzi z podanych składników)
    943 kcal, 21g węglowodany, 131,3g białka.

    1kawałek ok.240g (1/4 całości)
    235kcal, 13,8gwęglowodany, 43,7g białko
  • @Martha, czystą stewie, bez dodatku maltozy widziałam ostatnio w realu i chyba w Kauflandzie.
  • A czy muszą być te banany? Nie cierpię bananów:(
  • Czym jest posypany ten sernik? Cynamon, jasne kakao, czy może karob?
  • Ostatnio sama robiłam podobny sernik z bananami jednak bez dodatku mleka zagęszczonego i słodziku i szczerze mówiąc to nie wyszedł za dobry, jednak skusiłabym się na powtórkę ale tym razem z tego przepisu i bez bananów, wydaje mi się, że psują smak. A a propos ciast w wersji light to załączam przepis na ciasto migdałowo-pomarańczowe, bez mąki, masła/margaryny i cukru. Przepis pochodzi ze strony sztukazywienia.com
    składniki na 10 porcji
    230 g mielonych migdałów
    ok. 180 g ksylitolu (lub 50-60 kropli stewii w płynie*)
    5 jajek L w temperaturze pokojowej
    2 pomarańcze (ok.280 g)
    szczypta soli
    ewentualnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sposób przygotowania znajduje się na powyższej stronie. Polecam.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/03 12:33
    @r.: "Czym jest posypany ten sernik? Cynamon, jasne kakao, czy może karob?" Wierzch ciasta posypałam niesłodzonym kakao w proszku.
  • Jejku, cudowny, uwielbiam serniki, zawsze robię odchudzone wersje, dzięki za kolejny przepis!!! Jedno z moich ulubionych ważeń teraz ;)
  • Ewa, jak nie cierpisz bananów, to zrób inny sernik. Matko bosko, przepisów na serniki są setki.
  • Ale nie takich niskokalorycznych :( I tu są już wszystkie obliczenia- ile jest białka, węgli itd. To dla mnie ważne.
  • Ile porcji po 150 gr. wychodzi z jednego sernika?
  • dziadova 2013/03/04 13:56
    Zdecydowanie wolę ,,tłuściocha", nawet jeśli porcja jest 3x mniejsza. Ale też bym spróbowała, z bananami jeszcze nie robiłam.
  • @Ewa
    co za problem zrobić taki tylko bez bananów? o.o
    Jak chcesz inne przepisy na serniki i ciasta niskaloryczne to polecam te z diety dukana, nawet jak na takowej nie jesteś ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/04 16:09
    @Asia: "Ile porcji po 150 gr. wychodzi z jednego sernika?" Dzieląc masę całego sernika przez 150 g, wyszłoby 11 porcji.
    @neutrino: dobre oszacowanie !
  • @Ewa, jako autor przepisu zaznaczę, że banany dodają walorów smakowych charakterystycznych dla tego owocu, ale przede wszystkim też słodkości (żeby nie był to smak tylko słodzika, nawet jesli stewia jest naturalna, osobiście wolę gdy jej smak nie jest nazbyt dominujący). W celu ich zastąpienia możesz albo zwiększyć ilość stewii, albo dodać kilka namoczonych na noc i zmiksowanych daktyli, sama nie próbowałam, ale mogłoby wyjść całkiem ciekawie.. Pozdrawiam i zapraszam na bloga. :)

    http://petitparis-forbreakfast.blogspot.fr/
  • Dziękuję, Kate,spróbuję dodać wiśnie. Nie są słodkie, ale ja nie lubię słodyczy, a wiśnie taaak.

    Masz cudny blog, byłam tam i dodałam do ulubionych :)
    Paryż... Moje miasto! Mieszkałam tam dwa lata, dwa magiczne, zakochane lata...
  • A powiedzcie mi czemu służy włożenie tortownicy do wody? Nie mogę dostać stewi więc robię wersję z cukrem, myslicie, że szklanka bedzie ok? wyjdzie odpowiednio słodkie?
  • Asia, sernik jest pieczony w kąpieli wodnej. Woda paruje, sernik się piecze bez brzydkich pęknięć :-)
  • Mam pytanie..nie wiedziałam gdzie powinnam to napisać, więc postanowiłam pod czymś słodkim.. Jeśli zapotrzebowanie cukrów jest maksymalnie 90g, to czy wliczamy w to też cukry z laktozy itp.? Bo jeśli tak, to miałabym czasami nawet więcej, gdyż z samego śniadania (owsianki)miałabym koło 30g(szkl. mleka, pół banana, kilka rodzynek)..
  • @TheGirl
    To na pewno nie jest miejsce, w którym powinnaś pytać o takie rzeczy, ponieważ:
    a)dziennie zapotrzebowanie kaloryczne każdej osoby jest inne, więc nikt, nie znając Twoich "parametrów" ciała (m.inwagi,wzrostu, wieku, dziennej aktywności fizycznej, sylwetki) nie jest w stanie rozpatrzyć Twojego indywidualnego przypadku
    b) to jest wątek sernika z bananami ;)
    Ale pokrótce: pisząc "cukry" miałaś na myśli zapewne "węglowodany" (cukru, czyli glukozy powinniśmy się, w miarę naszych możliwości wystrzegać). Do bilansu wliczamy dlatego i laktozę, i skrobię, i sacharozę, oprócz błonnika, który jest nierozpuszczalny. Martwi mnie nieco Twój ustalony niski próg 90 gramów węglowodanów, bowiem ich średnie zapotrzebowanie dla zdrowej kobiety powinno oscylować w granicach 40-60% wszystkich kalorii(powtórzę to jeszcze raz: wszystko zależy od każdego indywidualnie). Wg powyższego założenia rozkładu wartości odżywczych, spożywasz dziennie TYLKO ok. 45g białka (30% spożywanych kalorii) i ok. 20g tłuszczu (też 30%). To zdecydowanie za mało! Taka głodówka prowadzi do wyniszczenia organizmu i zaburzenia kompletnie gospodarki hormonalnej ciała. Jeśli to jakaś cud-dieta, to proszę, skończ z nią jak najszybciej.
    I jeśli źle zrozumiałem Twój post, źle zinterpretowałem Twoje słowa, to popraw mnie :)
    ps. śniadanie składające się ze szklanki mleka, banana i kilku rodzynek to nienajlepsze rozwiązanie. Raz: spożywasz same węglowodany(nie ma równowagi między wartościami odżywczymi). Dwa: dorzuć jakieś źródło białka np. jajko lub twaróg (ostatnio odkryłem też len mielony). Po trzecie: staraj się nie przekraczać dziennie 150g nabiału (szkl. mleka to już około 200g)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/03/07 18:09
    @TheGirl: "Jeśli zapotrzebowanie cukrów jest maksymalnie 90g, to czy wliczamy w to też cukry z laktozy itp.?"
    Warto sobie uzmysłowić:
    Nie zapotrzebowanie na cukry, tylko wskazane dzienne spożycie, którego w przypadku wartości wynoszącej 90 g, nie powinny przekroczyć kobiety dostarczające wraz z pożywieniem 2000 kcal. Co oznacza, że można spożyć tych cukrów również mniej niż 90 g.
    "cukry z laktozy" Błędnie napisane. Laktoza jest cukrem - dwusacharydem.
    Laktozę powinno się wliczać do tych 90 g.
    Proszę o powrót do tematu sernika. Komentarze nie na temat będą usuwane.
  • Nie nie, absolutnie, miałam na myśli owsiankę, a węglowodanów mam o wiele więcej, miałam na myśli cukry:)
    Dziękuję bardzo za odpowiedź i poprawienie i przepraszam że tu:)
    A propos sernika, koniecznie musze zrobić.. A czy ta stewia nie gorzknieje Pani podczas pieczenia.? :)
  • Wygląda super, kiedyś wypróbuje :)
    [komentarz edytowany. Usunięty fragment nie na temat. Maciej]
  • Zrobiłam, jest przepyszny :)) Tylko mi opadł, bo otworzyłam piekarnik żeby sprawdzić -.- i piekłam normalnie :))
  • Ja robiłam niedawno podbny. Sama wymysliłam przepis i jak liczyłam ile ma kalorii to widze, że tu jest podbny. Smakije jak normalny sernik. Zamiast melka dodalam wody. Ser miałam taki swojski wiejski. 2 jaja, stweia w tabletkach, 2 banany i to blenderem zmiksowałam, do sera do dałam 1/3 szklanki wody i poł paczki budyniu (20g)i wymierzałam. Wlałam banany do sera i to wszystko blenderem. Szybko sie robi. Smakuje genialnie. Najorsze jest czekanie aż wystygnie. Dużo białka. Taki całkiem pełnowartościowy posiłek.
  • Karolina__ 2013/03/29 23:54
    Wykorzystałam dzisiaj ten przepis - wyszło fantastycznie, dzięki! :) świetny pomysł z posypaniem ciasta gorzkim kakao. Trochę zmodyfikowałam przepis i zamiast 3 łyżek mąki ziemniaczanej dodałam 2 pełnoziarnistej pszennej, zapomniałam też kupić mleko zagęszczone więc użyłam ok. 100ml zwykłego. I odpuściłam sobie gotowanie w wodzie, włożyłam tylko do piekarnika małe naczynko żaroodporne z wodą, żeby parowała. Mimo tych uproszczeń wyszło super! :)
  • exiables 2013/03/31 19:48
    również musze się podpisać pod tym, że przepis super! trochę zmodyfikowałam, a mianowicie na dół dałam biszkopty, a górę polałam polewą kakaową (kakao, mleko, stewia) i wyszło mega. nie czuć w ogóle, że mniej kaloryczne, w smaku na prawdę dobre i po dzisiejszym obżarstwie choć jedno ciasto było dietetyczne ;DD
  • Czy możliwe jest "normalne" upieczenie tego sernika? Tzn. bez kąpieli wodnej? Nigdy tego nie robiłam i trochę się boję, że coś sknocę, a poza tym mam niestety tylko jedną formę (studenckie warunki ;))
  • Kurcze, muszę w końcu się nauczyć piec ciasta, bo uwielbiam sernik a wersjach pełnotłustych jest zbyt kaloryczny, a na takiego bym sobie pozwoliła ;] Pewnie czeka mnie wiele zmarnowanych składników zanim się nauczę i marudzenie pozostałych domowników za syf w kuchni, ale z drugiej strony to przydatna umiejętność na całe życie:)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę