Kawałek wędzonego tuńczyka

Tuńczyk wędzony

Kawałek wędzonego tuńczyka waży 280 g. Ryba pozbawiona części niejadalnych waży 240 g.

  100g na zdjęciu (240 g)
Energia 143 kcal 343 kcal
Białko 25,0 g 60,0 g
Tłuszcz 4,5 g 10,8 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Tuńczyk wędzony kalorie w 100g: 143kcal

Zobacz więcej: sztuka 240g tuńczyk wędzony kawałek

Ostatnia aktualizacja: 2017.10.16

Ważenie dodano: 2012.03.27 w kategorii Ryby i dania rybne

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 15 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • och, tuńczyk to moja ulubiona rybka, wszystko jedno czy wędzona czy jako pasta rybna... Kiedyś się nad kalorycznością zastanawiałam. Jesteście niesamowici!
  • martuska196 2012/03/27 20:45
    Aaaa, moja ulubiona rybka! Chociaż nie prosiłam o ważenie to tak w duchu liczyłam, że kiedyś się pojawi i się doczekałam :) i jestem miło zaskoczona bo zawsze za taki kawałek, kupowany w rybnym, liczyłam na oko 500kcal a tu proszę, zdrowo i na obiadek w sam raz :)
    Dziękuję i pozdrawiam :)
  • Tuńczyk - pyszności. Mam podobnie do UnhappyHippie : )
  • nie wiem dlaczego się zastanawialiście. Nie macie wyszukiwarki czy ilewazy.pl jest jedynym źrodłem w Internecie (o ksiazkach nie wspominam już nawet)
    Ja uwielbiam i nie miałam problemu, żeby znaleźć wartości dla 100g wędzonego tuńczyka. Pełno jest tego w Internecie. Ale kupuję zawsze mniejsze kawałki (ok 150g) bo mi takie mniejsze rtybki bardziej smakują, prawdopodobnie są młodsze i mniej tłuściutkie.
  • @Blania: mało tego, że ileważy jest jedynym żródłem (ma to swoje plusy), to jeszcze często stawiane są tu pytania typu: "ile kalorii ma kanapka zrobiona ze 100 g bułki i 10 g masła"? Jakby sobie samemu dodać nie można.
    Niech @Maciej i @Izabela liczą :) Jak nie, to zawsze się znajdzie jakiś poirytowany użytkownik co policzy i ma się gotowy wynik. I tak mija dzień przed komputerem :)
    Ciekawe, co piszesz o wadze tej ryby... Tuńczyk to bardzo duża ryba, zwykle kupuję surowego tuńczyka już podzielonego na części... mniejszy kawałek to chyba taki tuńczykowy dzidziuś? ;)
  • mi sie wlasnie ten kawalek wydaje maly jak na tunczyka ;)
  • skąd tyle tłuszczu? przecież taki z puszki nie ma prawie wogóle
  • Alice_n -> W puszcze masz resztki tuńczyka, a tu jest prawdziwa rybka. Podobnie jak łosoś ma sporo tłuszczu, ale jest to ten zdrowy rodzaj - Omega 3 i Omega 6. Taka rybka na pewno nie zaszkodzi i warto ją jeść :) Tyje się od nadmiaru jedzenia, a nie od tłuszczu.
  • No chyba żartujecie! To jest dużo tłuszczu??? Ja nie mogę :D Dokładając to całe białko, to wychodzi zaledwie 15% tłuszczu biorąc pod uwagę energię z tych wartości.
  • KAroLInn 2016/10/10 21:44
    Ok wszystko ładnie fajnie pal licho kalorie... ale jedno mnie zastanawia co jest w tym "pozostałe" jaki jest pełny skład takiego tuńczyka wędzonego ile w nim chemicznych związków?:)
  • @Karollnn
    W duże mierze woda ;) a związków chemicznych na pewno mnóstwo. Z 20 rodzajów aminokwasów na różnych etapach przekształceń od pełnych białek do pojedycznych cząstek :P. Dodaj do tego aromat wedzarniczy, w zależności czy tunek wędzony naturalnie czy sztucznie.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/10/11 13:10
    @KAroLInn: Ryba + dym wędzarniczy - a w nim rzeczywiście mnóstwo różnych substancji mogących mieć negatywny wpływ na organizm człowieka.
  • Dlatego właśnie rybka najlepsza na parze lub pieczona. Okazjonalnie wędzona dla smaku. Ewentualnie solone śledzie, pod odmoczeniu niebo w ustach.
  • Przeciez to na zdjęciu to nie jest tuńczyk. Widzialiście kiedys tuńczyka? Tunczyk to ogromna ryba, wazy nawet kilkaset kilogramów i moze miec do 4 metrów długości.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/10/16 08:18
    @danaa to ważenie było wykonywane przez Izabelę i Macieja kilka lat temu, dlatego teraz nie zweryfikuję skąd pochodziła ta ryba.

    Być może to inna odmiana tuńczyka, a może młody okaz.

    Jest wśród Użytkowników ktoś, kto dobrze zna się na rybach i byłby w stanie rozwiać nasze wątpliwości?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę