Drożdże

Kostka drożdży waży 100g.

  100g na zdjęciu (100 g)
Energia 92 kcal 92 kcal
Białko 11,3 g 11,3 g
Tłuszcz 2,0 g 2,0 g
Węglowodany 14,5 g 14,5 g
Błonnik 7,4 g 7,4 g

Drożdże kalorie w 100g: 92kcal

Zobacz więcej: 100g porcja drożdże

Ostatnia aktualizacja: 2019.01.07

Ważenie dodano: 2009.09.29 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 34 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • nie wiedziałam że drożdże mają takie dobre właściwości, choć nigdy nie liczyłam ich kcal dodając dp np. bułeczek (bo nikt oczywiscie nie bedzie jadł drożdży samych) już wiem przynajmiej ze moge bezkarnie piec wlasnej roboty buleczki z otebów (będą lepsze)
  • Niesamowite że mogą mieć aż tyle błonnika. Czy podana zawartość węglowodan zawiera wliczony błonnik (węglowodany całkowite) czy może jest podana wartość tylko węglowodanów przyswajalnych?
  • Pił ktokolwiek z was rozpuszczone drożdże? Jak je przyrządzaliście? Pomogło?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/02 17:39
    @Paula: "Czy podana zawartość węglowodan zawiera wliczony błonnik (węglowodany całkowite) czy może jest podana wartość tylko węglowodanów przyswajalnych?" W tym przypadku wartość 14.5 g dotyczy węglowodanów ogółem.
  • dziękuję za odpowiedź :) Pytałam ponieważ jestem na diecie niskowęglowodanowej (zdrowotnej). Bardzo bym chciała żeby producenci jasno rozróżniali w tabelach kalorycznych węglowodany przyswajalne i błonnik ale to tylko pobożne życzenia, zwykle więc i tak ląduję w angielskich tabelach kalorii. Czy jest taka możliwość żeby na ile waży rozróżniać te obie wartości, przynajmniej dla tych produktów dla których dane są dostępne (na przykład błonnik jako różnica albo węglowodany przyswajalne)? Pytam bo widzę że strona rozwija się i ulepsza a myślę ż to aspekt dietetycznie istotny, pozwalający lepiej oceniać produkty spożywcze :)
  • drugsx piłam drożdże i uważam że pomagają na problemy skórne i poprawiają przemianę materii chociaż są okropne w smaku :P odkąd odkryłam pastę drożdżową, już nie spożywam ich w ten sposób :)
  • Drożdze rozpuszczone w wodzie niesamowicie poprawiają też kondycję włosów. Rosną szybciej, są zauważalnie grubsze, często lekko ciemnieją i mniej wypadają. Warto, jednak trudno się przekonać do obleśnego smaku i zapachu roztworu ; >
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2012/04/17 21:12
    @Paula: Podobne propozycje, co do bardziej rozbudowanych danych na naszym portalu już padały i mamy to na uwadze. Nowy system, na który niedługo będziemy przenosić stronę jest bardzo elastyczny w tym zakresie i nie wykluczam, że będziemy próbowali rozszerzyć zakres dostępnych danych w miarę możliwości (chociaż z dostępnością danych, o które prosisz nie jest łatwo).
  • wiem że o te dane trudno, dlatego bardzo doceniam wysielek jaki wkładacie w rozwój strony- dziękuję :) Jako cukrzyk codziennie zastanawiam się co producenci żywności chcą wyrazić przez niejednolite tabele wartości odżywczych, lub co gorsza ich brak.
    A wracając do drożdźy, w sklepie ze zdrową żywnością spotkałam bardzo przyjemne w smaku drożdże odżywcze, w formie proszku. Przypominają w smaku posypkę na chrupkach serowych. Jeśli ktoch chce wykorzystać wartości odżywcze drożdży w diecie a nie może znieść ich smaku polecam taką alternatywę :)
  • @Paula - a cenowo jak wychodzi? ;)
  • 16 zl za opakowanie 200g, z tym że to suchy produkt który zawiera 50% białka, i dłuuuuuuugą listę vitamin, mikro i makro. Mają intensywny smak więc mało się zużywa. a fajne zastępuje parmezan :)
  • mnie by bardzo ucieszyła informacja o Indeksie glikemicznym:)
  • ogólnie:)przy ważonych produktach:)
  • autumnal 2013/09/09 15:17
    może wyjdę na kretynkę, ale nigdy nawet nie pomyślałam, że drożdże mogę mieć kalorie :O :)
  • jaki jest ich smak? czy można go do czegoś przyrównać??
  • @Elaine - do drożdzy;)
  • KasaiKKKK 2014/12/20 14:36
    Yyyy ja jem drożdze na surowo ...
  • Izabela Maciej czy to prawda że spożywanie pół kostki drożdży zalanej szklanka wrzątku ( na porost włosów ) powoduje tycie ? Możliwe ze powodują tycie ? Proszę o pomoc pozdrawiam
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/01 21:00
    @serce: "czy to prawda że spożywanie pół kostki drożdży zalanej szklanka wrzątku ( na porost włosów ) powoduje tycie ? Możliwe ze powodują tycie ?"
    Nie spotkałam się nigdy w fachowych źródłach z taką zależnością.
  • Elizka W 2015/06/02 20:50
    Pani Izabelo w internecie znalazłam mnóstwo v informacji jakoby ddrożdże ( również piwne ) miały właściwości oodchudzające może pani to potwierdzić bądź zdemontować ? Pozdrawiam Eliza
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/06/04 11:58
    @Elizka W: Osobiście nie spotkałam się z takim bezpośrednim stwierdzeniem w fachowym piśmiennictwie. Można znaleźć badania (ja np. znalazłam min. doświadczenia na szczurach), w których opisuje się zależności pomiędzy podawaniem różnej formy białek wraz z produktami spożywczymi i w przypadku białek drożdży piwnych stwierdza się większą sytość, a tym samym zmniejszenie łaknienia.
    Może w tym kierunku poszukaj więcej informacji ?
  • Czy obliczając wartość kaloryczną chleba, trzeba uwzględniać cukier ,,zjedzony" przez drożdże?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/08/16 08:45
    @Owsiana odpowiem super szczerze - nie mam pojęcia. Idąc Twoim tropem być może należy się raczej zastanowić jaką ilość etanolu (z fermentacji alkoholowej) należy doliczyć.
    Osobiście jednak uważam, że ilość cukru użyta do całego zaczynu drożdżowego jest tak niewielka, że nie warto zawracać sobie tym głowy.
  • Właśnie zjadłam kostkę drożdży świeżych kocham ten smak jem jak batonik.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/19 08:27
    @Benka86 jak byłam dzieckiem też tak podjadałam drożdże z lodówki.
  • @Barbara ja będąc dzieckiem podjadałam kostki rosołowe i vegetę. teraz na samą myśl o tym mam ochotę się ukrzyżować.
  • Do dzisiaj lubię jeść takie świeże drożdże :-) .
  • To można jeść na surowo? :D Nigdy nie próbowałam
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/10/22 08:30
    @Tvk_91 ano można i są bardzo smaczne, tylko osoby z jelitem drażliwym mogą to ciężko znieść. Takie surowe drożdże często wywołują wzdęcia, czasem biegunki, choć u mnie nigdy nic takiego nie miało miejsca.
  • Witajcie! Może ktoś mi powie ile mam dać drożdży świeżych do 100gramów mąki [ chce zrobić bułeczki]. A no i może ile wody ?
    lubię świeże bułeczki- nigdy nie piekłam ale nie chce robić z większej ilości mąki.mrożenie nie wchodzi w gre a mieszkam sama i z nikim się nie podzielę.Dziękuję za każdą podpowiedz.
  • MalyKsiaze
    To zamieszkaj ze mną , razem będziemy piec takie bułeczki ;-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/07 08:53
    @MalyKsiaze zazwyczaj stosuję około 4-5 g świeżych drożdży na 100 g mąki. Ilość wody zależy od pozostałych składników, trudno tu przyjąć jakiś schemat.
  • no tak mąki żytnie więcej chłoną wody-szczególnie te wyższego typu.
    A co Pani myśli- dać tą łyżeczkę cukru aby się nie zrazić i aby wyszło -do wzrostu drożdzy czy ryzykować z ksylitolem?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/01/07 11:13
    @MalyKsiaze nigdy nie próbowałam z ksylitolem. Dałabym łyżeczkę cukru, żeby nie marnować produktów. Ksylitol to 40% kcal mniej, ale na łyżeczce to nie aż tak duża różnica.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę