Chleb białkowy

Kromka chleba białkowego waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 261 kcal 131 kcal
Białko 20,7 g 10,4 g
Tłuszcz 12,2 g 6,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,1 g 1,1 g
Węglowodany 12,6 g 6,3 g
Cukry proste 4,9 g 2,5 g
Błonnik 9,1 g 4,6 g
Sól 1,4 g 0,7 g

Chleb białkowy kalorie w 100g: 261kcal

Zobacz więcej: kromka chleb białkowy 50g

Ostatnia aktualizacja: 2016.12.15

Ważenie dodano: 2014.04.14 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, mieszanka białek (14%) (białko pszenicy, białko grochu), mąka żytnia, siemię lniane brązowe, śruta sojowa (5%), mąka sojowa (3%), otręby pszenne, siemię lniane złote, ziarno słonecznika, sezam, sól, drożdże, błonnik owsiany, wzbogacona w białko serwatka w proszku, regulator kwasowości: octany sodu, emulgator: lecytyna sojowa. Produkt może zawierać orzechy laskowe.
Producent: Benus
Marka: Mestemacher

Mamy 22 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • ile to ma błonnika...
  • blue roseeee 2014/04/14 21:55
    Jak mało węgli! Nawet nie wiedziałam ze taki chleb istnieje! Gdzie to cudo można nabyć i za jaką cenę? Jak mało węgli!
  • Nie rozumiem zdziwienia. Błonnik jest w składzie, nic dziwnego, że jest go znaczna ilość :)
  • Można się nim najeść?
  • @oleczka mam na mysli ilość blonnika w jednej kromce. W porównaniu do zwykłego chleba robi różnicę.
  • Gdzi go można kupić? A Auchan i Kauflandzie są Benusy ale nie ten rodzaj.
  • Jeśli ktoś wie gdzie można go dostać bardzo proszę o informacje! :)
  • w carrefour wydaje mi sie ze byly:)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/04/15 08:21
    @Loki: "Gdzie go można kupić?" Najprawdopodobniej zakupiłam ten chleb w Makro.
  • O, jaka niespodzianka :) Wczoraj jadłam go na śniadanie i zastanawiałam się, czy macie go na stronie.
    Kupiłam go w Realu, jest niestety dość drogi (ok. 8 zł/op. 250g). Smakuje nieco inaczej niż zwykły chleb razowy, ale najemy się nim na pewno :) Jest dobry, jeśli ze względu np. na dużą aktywność fizyczną chcemy zwiększyć ilość białka w diecie.
  • Lepsze już węgle niż białko którym jest gluten
  • Jaki super chleb. Mało węgli musze sobie takowy kupić :)
  • @shiba28 wiekszosc weglowodanowych go zawiera za wyjatkiem tych bez glutenu, hihi. A tak serio to bardzo dobry chlebek dla osobna redukcji tkanki tluszczowej (ktore nie stosuja drakonskich diet). Osobiscie lubie wszelkie pieczywo tego typy weglowodanowe, pelnoziarniste, zytnie, ziarniste itp ale ten tez bardzo mi posmakowal od kad mama wprowadzila go do swojej diety. Dwa jajka na mieko, ten chlebek z maslem (mama bez), salata, pomidor, rzodkiewka i szczypiorek - to nasz hit snidaniowy od jakiegos czasy- oczywiscie nie cidziennie:D Nie odchudzam sie ale talia. Najwazniejsze to urozmaicona, zdrowa dieta.
  • lepszy idzie kupic w społem probody kosztuje chyba 5 zł (większy bochenek niż ten ze zdjęcia chyba 300 lub 350g) i ma jeszcze mniej węgli (coś ok 6g/100g)
  • Dzieki Wam za ten produkt. Znalazłam go w Carrefourze. Wprawdzie tani to on nie jest, ale od zasu do czasu jak mam ochotę na pieczywo, którego niestety nie mogę, to jak znalazł :)
  • Dawid877 2015/01/12 11:44
    W zabce zakupilem za 7zl :)
  • Dawid,a jak w smaku? Mam nadzieję że to nie mit, że białko mniej tuczy od węgli, bo w sumie powierzchniowa kaloryczność jest podobna :D Chyba że miałby być niedobry to już wolę przeboleć ten zwykły chleb:) Tak czy siak chciałabym spróbować, będę namierzać:)
  • @LostHighway91 kwestia "mniejszego tuczenia przez białko" to trudna kwestia. Przede wszystkim kaloryczność zarówno białka, jak i węglowodanów wynosi 4 kcal/1 gram, więc tutaj dużej różnicy nie ma. Natomiast to białko odpowiada za poczucie sytości, dlatego jesteśmy bardziej "najedzeni", gdy zjemy białko, w porównaniu do sytości po konsumpcji podobnie kalorycznej porcji produktów węglowodanowych. Stąd może wynikać teza, że białko mniej tuczy. :) Natomiast nie sposób nie wspomnieć o ewentualnych zagrożeniach dla zdrowia, jakie mogą pojawić się przy diecie wysokobiałkowej. Jest to między innymi zakwaszenie organizmu i uszkodzenia nerek! Oczywiście zamiana chleba ze zwykłego na taki nie powinna doprowadzić do żadnych stanów chorobliwych, jednak umiar. Umiar we wszystkim - a zwłaszcza w kuchni. ;)
  • Dzięki Iwona:) Coś na pewno jest na rzeczy z tą sytością bo po płatkach z mlekiem szybciej robię się głodna niż po kostce twarogu z jogurtem i słodzikiem na śniadanie. Mam nadzieję, że żadne zakwaszenie mnie nie dopadnie, a jem dość sporo nabiału, szczególnie serków wiejskich, od których jestem uzależniona:)
  • renataaa 2016/12/11 13:58
    Dlaczego na opakowaniu jest podane 12,6 gwęglowodanow /4,6g cukrów ?mam ten chleb przed sobą i różnią się wartości niż te podane tu?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/12/12 09:08
    @renataaa Czasem na przestrzeni lat producent zmienia skład. Zweryfikujemy produkt i sprawdzimy aktualne wartości odżywcze.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2016/12/15 15:37
    Kontaktowałam się z producentem i potwierdziłam zmianę wartości odżywczej produktu, która nastąpiła w tym roku. Wprowadziłam aktualne dane.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę