Kromka chleba mieszanego (pszenno-żytniego)

Chleb mieszany pszenno żytni

Kromka zwykłego chleba mieszanego (pszenno-żytniego) waży 35 g.

  100g na zdjęciu (35 g)
Energia 245 kcal 86 kcal
Białko 8,0 g 2,8 g
Tłuszcz 0,3 g 0,1 g
Węglowodany 52,7 g 18,4 g
Błonnik 4,2 g 1,5 g

Chleb mieszany pszenno żytni kalorie w 100g: 245kcal

Zobacz więcej: chleb kromka 35g żytni mieszany pszenno

Ostatnia aktualizacja: 2020.05.20

Ważenie dodano: 2013.01.20 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: mąka (pszenna, żytnia), woda, drożdże, sól.
Producent: Asprod

Mamy 27 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Nie pomyślałabym, że kromka takiego chlebka mogłaby mieć tyle kalorii co kromka żytniego... :)
  • Dziękuję za ważenie. :) Niestety mało co się różni od chleba pszennego.
  • w spc sprzedawany jako "chleb baltonowski" :)
  • dominika 2013/01/21 08:15
    mąki żytniej to tam jest pewnie śladowa ilość
  • No nareszcie! To jest chleb, który chyba jest najpopularniejszy. No prawda, mąki żytniej to w tym mało...
  • Skąd wiesz, że mało? :)
  • To ironia, czy pytasz serio? :)
    Chociażby z przepisów, gdzie mąki żytniej używa się 3, czasami nawet 4 razy mniej od mąki pszennej.
  • a poza tym ze struktury- zwróć uwagę na struktórę chlebów 100% żytnich- sa niskie, nie pulchne, "oczka" są małe, są dużo bardziej zwarte i wilgotne. Tak samo można rozpoznać "podrabiane" razowce- mogą być barwione i puchate.
  • Kiedyś chleb mieszany, pszenno-żytni, był chlebem najlepszym i najpopularniejszym. Twardy, pachnący, pyszny... Czasy się zmieniają i niestety, jakie czasy, taki chleb ;) Trochę boli, jak widzę w sklepach taki produkt i jest mi przykro, że moje dzieci nie poznają tego 'prawdziwego' chleba, który jeszcze mi dane było jeść.
  • Pani Izo czy mogłaby Pani podać swój przykładowy dzienny jadłospis? lub swój ulubiony? myśle, że wiele osó by to róznież zainteresowało :)
  • O losie :) pod wagą kromki chleba raczej przykładowych jadłospisów nie będzie...
    @Agatka: Zajrzyj tutaj: www.nazdrowymszlaku.pl Tam można umówić się z p. Izabelą i nawiązać z nią kontakt. ;)
    Może zainspirują cię potrawy przez nią wykonane, np:
    http://www.ilewazy.pl/surowka-z-rzodkwi-z-marchewka-jablkiem-i-slonecznikiem#comment-20823
    ^ta wg mnie jest superrr
  • Nie wiedziałam i nie prosiłam cie o odpowiedz.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/01/23 09:57
    @Agatka: przykro mi, ale pod zważonymi produktami nie ma miejsca na tego typu dyskusje, informacje. Planujemy z Maciejem w przyszłości stworzyć filmik, na którym przedstawię przykładowy dzień swojego menu. Jednak na tę chwilę nie mogę przewidzieć, kiedy to nastąpi.
    Proszę o powrót do tematu, jakim jest chleb mieszany pszenno-żytni.
  • Czy chleb pszenno-żytni jest zdrowy? Czy lepiej kupować ciemny razowy ?
  • dominika 2013/01/29 20:41
    na pewno lepiej ciemny razowy co do tego nie ma watpliwosci. ale ten chleb jest lepszy jesli ktos nie moze sie odzwyczaic od zwyklego pszennego, albo jak w moim przypadku chce troche oszukac rodzine ktora broni sie wszelkimi sposobami przed jakimkolwiek zdrowszym jedzeniem bo po wygladzie nie rozni sie typowego pszennego.
  • Szczerze powiedziawszy to chyba nigdy nie jadłam typowego chleba pszennego. Tam, gdzie kupuję, zawsze jest chleb mieszany. :)
  • Dzisiaj z ciekawości ważyłam pieczywo z Biedronki i byłam w szoku, duża kromka ważyła 20-25g maks, tylko że to jest sam puch...
  • Zważcie jeszcze piętkę, proooooszę :D
  • Kamillllaaaa 2018/02/12 10:18
    Ile mniej więcej kcal i makroskładników będzie miała taka kromka w jajku usmażona na niewielkiej ilości tłuszczu?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/02/12 10:20
    @Kamillllaaaa skorzystaj z kalkulatora, dodaj poszczególne składniki i będziesz miała odpowiedź na zadane pytanie.
  • mam pytanie odnośnie chleba- mamy skibkę jak na zdjęciu- co ma więcej kalorii-skórka czy sam środek?zauważyłam ze niektórzy nie jedzą skórek-pytam z ciekawości-bo ja zazwyczaj jak upiekę świeży chleb potrafię obgryzać ta chrupiącą skórkę :)tak samo z pizza te brzegi czy "dupkami" chleba ...
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/30 12:07
    @MalyKsiaze to dokładnie to samo ciasto, tylko przypieczone i chrupiące w wyniku reakcji Maillarda (pod wpływem ciepła reagują ze sobą białka i węglowodany tworząc skórkę).
    Kaloryczność jest zatem taka sama jak miąższu chleba.
  • no tak to logiczne ale np 50gramow skorki wygląda objętościowo mniej niz 50gramow samego miąższu-bo on chyba bez skorki jest sporo lżejszy?
  • MalyKsiaze
    Od skibki wolę kromkę ;-) .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/30 16:18
    Z pewnością skórka jest bardziej odwodniona i ostatecznie przez to ma więcej kcal w 100g. Niestety nie mam danych na temat samej skórki i nigdy jej nie ważyłam.
  • Marcin Dzi 2020/05/19 19:42
    Mam zagwostkę. Sam piekę chleb pszenno żytni. 3 częsci pszennej 850 i 1 część żytniej 2000. Z moich obliczeń wyszło że mój chleb ma 3,8 błonnika na 100 g i 220 kcal. Czyżbym się zakręcił gdzieś? Na dwa bochenki (2215kg) daję 1100 pszennej i 350 żytniej. Reszta to woda, sól, trochę cukru i drożdze.
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/05/20 13:32
    @Marcin Dzi Bo każdy chleb jest inny! Wszystko zależy od przepisu i proporcji mąk różnego rodzaju, ilości użytych drożdży, soli i wreszcie cukru (choćby taka różnica - ważony przez nas chleb w ogóle go nie zawiera). Tak niewielkie różnice w kaloryczności i ilości błonnika mogą wynikać po prostu z różnic w recepturach. Jeśli Twój przepis jest pyszny, podziel się! :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę