Chleb razowy

Kromka chleba razowego waży 35 g.

  100g na zdjęciu (35 g)
Energia 213 kcal 75 kcal
Białko 5,9 g 2,1 g
Tłuszcz 1,7 g 0,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g 0,1 g
Węglowodany 51,2 g 17,9 g
Błonnik 8,4 g 2,9 g
Sól 1,1 g 0,4 g

Chleb razowy kalorie w 100g: 213kcal

Zobacz więcej: chleb kromka 35g razowy

Ostatnia aktualizacja: 2023.01.23

Ważenie dodano: 2023.01.23 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 51 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • kikikikikiki 2011/01/25 11:54
    jaki producent ? :)
  • można wiedziec jaki producent ???????????????????
  • jaki chleb jest lepszy razowy czy wieloziarnisty?
  • razowy, bo wieloziarnisty składa się głównie z pszennej, przemielonej mąki + odrobiny ziarenek, a razowy jest nieoczyszczony :)
  • Ostatnio znalazłam "chleb poligonowy" prawdopodobnie jest to"oryginalny chleb razowy z mąki z pełnego przemiału, bez drożdży". Chciałabym się dowiedzieć czy będzie miał podobne wartości kaloryczne? Z góry dziękuję za udzieloną odpowiedź :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/15 09:15
    @Basia: po wpisaniu w Google "chleb poligonowy", wyskakuje praktycznie tylko jedna piekarnia specjalizująca się w jego wyrobie. Jest to chleb z mąki żytniej razowej, w związku z czym proponuję bardziej tego linka: http://ilewazy.pl/kromka-chleba-zytniego-razowego. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej informacji na temat tego wyrobu, skontaktuj się z producentem: http://www.piekarniagrzybki.pl/chleby_zytnie.php
  • Dziękuję za szybką odpowiedź. Aż tak bardzo dociekliwa nie jestem. Wystarczą mi informacje podawane na waszej stronce. Polecam wypieki z piekarni "Grzybki" :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/10/15 09:49
    @Basia: "Polecam wypieki z piekarni “Grzybki”" Gdy mieszkałam w Warszawie, dość często delektowałam się ich wyrobami, szczególnie pieczywem. Teraz mieszkając w Koszalinie, mogę tylko miło powspominać :)
  • Nie wiem, jak Wy, ale ja tu widzę soję...
  • Ja zawsze kupuję taki chlebek:
    http://i1088.photobucket.com/albums/i329/nieliczysie/DSC_0068.jpg
    http://i1088.photobucket.com/albums/i329/nieliczysie/DSC_0069.jpg
    http://i1088.photobucket.com/albums/i329/nieliczysie/DSC_0070.jpg
    i jest przepyszny, ale nie mam pojęcia jakie może mieć wartości odżywcze i jak ma się sprawa z ilością kalorii w jednej kromce. Orientuje się ktoś może?
  • O, N! ;D Od razu jak zobaczyłam jakość zdjęć, stwierdziłam, że to ty. Hahhahaha, naprawdę!
  • też polecam piekarnie grzybki :) jak przechodze obok to czuć zapach chleba
  • Grzybki ma super chleb slonecznikowy, tyaki ciężki (sprzedawany w X/16 części calości!)

    A chlebek ze zdjęcia N. to jakiś z ziarenkami na wierzchu, ale nie wydaje się być pełnoziarnisty chyba ;/
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 15:01
    @N.: na podstawie zdjęć można tylko szacować składniki i wartość żywieniową:)
    Z jednej strony widać, że chleb obsypany został dużą ilością ziaren, co jest na plus, ale miękisz należy raczej do jasnych, być może do produkcji została wykorzystana mąka chlebowa typ 750 ? albo połączenie niewielkiej ilości mąki razowej z mąką pszenną o wysokim stopniu przetworzenia ? Widać, że jest dobrze wyrośnięty i porowaty, pieczony zapewne na drożdżach i być może dodatkach spulchniających ? A czy cały bochenek jest ciężki ? Czym więcej mąki z pełnego ziarna, tym pieczywo staje się cięższe i często bardziej zbite (szczególnie, gdy używa się zakwasu oraz mąki żytniej).
    Dobrej jakości pieczywo przechowywane w chlebaku lub papierowych torbach, wytrzymuje nawet tydzień (gdy czasami kupię chleb z pełnoziarnistej mąki orkiszowej na zakwasie, wytrzymuje równiutki tydzień, może nie jest już tak smakowity, jak kilka dni wcześniej, ale nadal nadaje się do konsumpcji).
    Proponuję, abyś skontaktowała się z producentem. Jeżeli nie będzie posiadał obliczeń, to chociaż powie Ci, jaką wykorzystał mąkę oraz dodatki do pieczenia :)
    Według mnie, warto urozmaicać sobie pieczywo. Jeżeli bardzo Ci smakuje, to delektuj się nim, ale w ramach odmiany wybierz też np. chleb pumpernikiel, graham lub żytni razowy :)
  • Dziękuję bardzo za odpowiedź! :)
  • Witam Pani Izabelo,
    Przede wszystkim bardzo chciałam podziękować za pracę jaką wkładacie w budowanie tej strony. Świetna strona!!
    Pani Izabelo mam pytanie odnośnie kaloryczności chleba. Ponieważ ja kupuję chleb pieczony jak dawniej na zakwasie, w piecu, prosto z piekarni, chleb jest na pewno bez żadnych ulepszaczy, barwników itd. Mam zatem pytanie czy kaloryczność kromki takiego chleba razowego będzie jakoś drastycznie różna od tej dla chleba jak go nazywam "przemysłowego"? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.
  • Ile razy dziennie można jeść pieczywo ? lepiej chleb wybierać czy bułki ? dlaczego zazwyczaj bułki mają więcej kalorii niż chleb ?
  • @nati: To chyba zależy induwidualnie od zapotrzebowania. Co do tego o bulkach to myślę, że zależy jakie. Do bulek chyba częściej jest dodawany jakiś nienaturalny skladnik, chociaż patrząc na sklad niektorych chlebów teraz to tez nie zaciekawie. Ja uwielbiam komiśniaka lub z żurawiną ostatnio odkryłam i pyszny!
  • Witam. ;)

    Mam jedno pytanie. Po tym jak uświadomiono mnie o barwieniu pieczywa karmelem i innych "trikach", jestem dość nieufna wobec sklepowych produktów. Przerzuciłam się z pieczywa białego na razowe - ale nadal nie jestem pewna, czy nie jest oszukane.
    Wybierałam chleb z Biedronki z ziarnami słonecznika - jest bardzo ciemny, wilgotny i nie kruszy się łatwo, a przy tym bardzo mi smakuje. Ale nie mogę znaleźć informacji, czy to pieczywo razowe, czyli skład jest nadal zagadką.
    Kupiłam również chleb razowy, który na opakowaniu ma taką zawartość: mąka pszenna typ 750, woda, mąka żytnia typ 2000, mąka żytnia typ 720, drożdże, sól.

    Moi rodzice planują kupić automat do chleba, ale zanim to się stanie - czy któryś z powyższych można polecić?

    Dziękuję z góry. :)
  • Im wyższy typ mąki (najwyższy 2000) tym lepiej. Producenci używają nazwy "razowy" mimo iż mąki razowej są śladowe ilości. Ja kupuje z herta (nie znam składu) i z KUbiaka i pani mnie zawsze zapewnia, że w 100% razowy. Natmoiast gdy w piekarni zabraknie, są pakowane chleby firmy Wedges czy coś takiego. Z żurawiną pyszny :) Tam jest skład wypisany, chociaż nie smakuje tak dobrze jak to nie pakowane pieczywo.

    ps. Ja też słyszałam, że sklepy, które pieką na miejscu nie mają zbyt dobrych jakościowo produktów. Chociaż ciężko się pokusić na pachnącą bułkę z Lidla :)
  • Tak, ten z Herta jest dobry oraz polecam z Furtaka.
  • Camille, zasada jest taka - im więcej otrąb w strukturze chlebka razowego, tym bardziej jest on razowy. Trzeba się przyglądać. Jeśli ten z Biedronki Ci smakuje i jednocześnie ma trochę tych otrąb to super ! Smak i zdrowie w jednym. Ja proponuję kupować i próbować różnych chlebków razowych/graham. Wtedy nawet jak trafisz na oszukany, to nie będzie to miało wielkiego znaczenia dla Ciebie, bo nie będziesz jadła go codziennie.
  • Ja w sklepie blisko domu mam takie małe stoisko ze zdrową żywnością i kupuję tam chleb razowy na zakwasie, w którym udział mąki żytniej razowej to aż 80%. Na oszukane lepiej uważać. kiedyś w sklepie spotkałam się z chlebem barwionym... kakao :D
  • No ja to w ogóle najlepiej się czuję, jedząc chleb razowy upieczony przez moją babcię :D
  • Czy to możliwe najeść się jedną taką kromką? ;)
  • @existebam to zależy czy ktoś lubi jeść mało i rozdzielać to na kilka, kilkanaście posiłków czy dużo 2-3 posiłki ale chlebem razowym można tak samo się najeść jak i chlebem mieszanym/pszennym. Tyle że błonnik z razowego trochę nas przytka i niektórzy mogą mieć problemy... i brak węglowodanów sprawi że będziemy odczuwać większą ochotę na słodycze niż w przypadku gdybyśmy zjedli więcej tego "mniej zdrowego" chleba.
  • Brak węgli?! :D Przecież w 84 % ten chlebek to węgle :)
  • czy mógłby ktoś obliczyć wartość kaloryczną kromki chleba jurajskiego ? :) dodam ze chleb jurajski można kupić w piekarni borek. Z góry dziekuje.
  • deina_98 2013/12/10 12:35
    Mój chlebek na kromkę ma ok. 25 gram więc trochę mniej. uff
  • mój chlebek razowy w kromce ma 24g ile to będzie kalorii? ok. 50kcal prawda?
  • [Komentarz edytowany. Docinki osobiste nic nie wnoszą. Maciej]

    ps. Na górze jest coś takiego jak opcja PRZELICZ.
  • Dziwne razowce kupujecie, widocznie dmuchane chemią. Prawdziwy razowiec jest ciężki, kromka waży grubo ponad 50g.
  • witek1286 2014/12/19 15:52
    szkoda że spośród 3 stron zważonych różnych rodzajów chlebów zabrakło najpopularniejszego zwykłego jasnego pieczywa
  • Witek, a czym według ciebie jest to: http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-mieszanego-pszenno-zytniego ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2014/12/19 17:14
    @witek1286: Spójrz również na to ważenie: http://www.ilewazy.pl/kromka-chleba-pszennego
  • Pani Basiu- lepiej jeść chleb z mąki np razowy czy chleb własnej roboty z SAMEJ kaszy gryczanej niepalonej ? mąka kontra kasza?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/09 08:07
    @MalyKsiaze zawsze odpowiadam na takie pytania: jedz i taki i taki. Ważne, by nie pozwolić, by garstka produktów zdominowała cały jadłospis, a tak niestety często się dzieje.
    Jeśli chodzi o chleb to ja jestem za tym, żeby kupować razowy żytnie, nie z pszenicy. Nie jestem przeciwniczką pszenicy, ale jadamy jej dużo z innych źródeł.
    Także raz chleb żytni razowy, raz z kaszy gryczanej. Chodzi o obniżenie ryzyka niedoborów przez urozmaicenia.
    Swoją drogą zaciekawił mnie ten chleb z kaszy, Podaj proszę przepis.
  • składniki

    • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
    • 3 łyżeczki soli himalajskiej
    • 700 ml wody + więcej do uzupełnienia

    wykonanie

    Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może utworzyć się pianka.

    Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień.

    Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”.

    Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmuj go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/10 08:35
    @MalyKsiaze wow ciekawie się zapowiada! W weekend wypróbuję! Dziękuję!
  • Pani Basiu-czekam na recenzje- chleb jest extra.
  • Pani Basiu-kasza już namoczona?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/14 09:40
    @MalyKsiaze nie udało się rozpocząć przygotowywania chleba. Cierpię na tak silną alergię na brzozę, że mimo leków dopadła mnie wczoraj wysoka gorączka. Zmęczenie (cały dzień sesja dla ilewazy :) ) + alergia = powalenie...a miał być taki produktywny wieczór.
  • @Barbara życzymy szybkiego powrotu do zdrowia w takim razie! :)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/14 14:15
    Dziękuję :)
  • No brzoza w tym roku ostro daje popalić (ja też alergiczka ;) ) Od siebie mogę dodać, że pomaga regularne picie naparu z czystka; w zeszłym roku piłam całą zimę i prawie w ogóle nie miałam wiosną objawów alergicznych; w tym roku trochę się z tym zaniedbałam i mam za swoje ;) Ale i tak, dwa kubki mocnego naparu z czystka łagodzą u mnie objawy alergii, więc polecam spróbować, może też pomoże :)

    A żeby pozostać w temacie ważenia ;) Taki chleb jadam bardzo rzadko, bo bardziej smakuje mi zwykły biały; ale jak już się trafi, to najbardziej smakuje mi z serkiem twarogowym z cebulą i szczypiorkiem. Jeżeli jest mega świeży, to z samym masłem ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/15 13:26
    @Tvk_91 spróbuję pić czystek.
  • A co myślisz o soku z czarnego bzu Barbara?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/03/08 07:24
    Bardzo proszę o powrót do tematu chleba.Tu zaś zapraszam w temacie soku z czarnego bzu: http://www.ilewazy.pl/szklanka-soku-z-czarnego-bzu
  • Dietician 2020/11/03 10:14
    NIE należy zawracać sobie głowy liczbą kalorii czy zawartością tłuszczu w posiłkach.

    Natomiast istotne jest jedynie to, jaki dany produkt ma IG (indeks glikemiczny).

    Na przykład jedząc surową marchewkę w formie surøwki czy przekąski ma ona indeks glikemiczny około 30 na 100 (tyle ma glukoza, napoje typu redbull). Jednakże gdy ją ugotujemy w zupie ma ona już 80/100. Wzrasta poziom insuliny mniej więcej tak, jak po zjedzeniu batonika mars, Snickers itp. Wątroba, żeby załagodzić sytuację, chronić nasze organy, życie - zaczyna zamieniać cukier w tłuszcz.
    Stałe utrzymanie wysokiego poziomu cukru we krwi ma katastrofalne skutki. Poza cukrzycą, nadciśnieniem i powikłaniami cukrzycowymi człowiek bez pomocy wątroby by poprostu 'kopnal w kalendarz'.
    Dla porównania ziemniaki obrane, ugotowane mają tyle samo 90-95/100 IG, ale już w skórkach o 30 mniej.
    Dla mózgu, wątroby i trzustki nie ma różnicy, czy to kawałek ciasta, czekolady czy jest to wysokoskrobiowe warzywo/owoc.
    Odkłada nam się tak zwany tłuszcz trzewny na narządach, który w normalnych okolicznościach chroni je. Natomiast, gdy Jest go za dużo (również u osób szczupłych, chudych) staje się on hormonalnie czynny. Wtedy wystàpia choroby/dolegliwości insulinozależnej t.j. np. Hiperglikemia, cukrzyca typu 2 (nie musisz mieć otyłości brzusznej), nadciśnienie (to objaw, nie choroba), retinopatia, grzybicę itd.

    Tłuszcze NIGDY nie tłuczą

    Przykładem dania tradycyjnego, niedzielnego, kalorycznego, które nie odłoży nam się w postaci "oponki" na brzuchu jest zmodyfikowana wersja klusek śląskich z tzw. Roladą (zrazami) i surówką z czerwonej kapusty.

    1. Roladą śląska w sosie własnym z solą himalajską (albo Kłodawska) . Sos należy zagęścić mielonym siemieniem lnianym zamiast mąka (indeks glikemiczny, len ma dobre kwasy tłuszczowe omega 3)
    2. Surówka z czerwonej kapusty zamiast duszonej kapusty modrej (czerwonej). Dużo błonnika, kwas foliowy, witamina C, niskie indeksy. Jabłko 35, kapusta, cebula, marchew do 30. Olej, śmietaną 0.
    3. Zamiast klusek czy ziemniaczków KASZA gryczana ugotowaną "ale Deante". Nie rozgotowywać.

    Takie danie jest zbalansowane, kaloryczne, ale nie tuczy.
    Sam uwzględniając indeksy glikemiczne 12 lat temu zrzuciłem 20 kg w 5.5-6 m-cy, które nigdy nie powróciły. Bez ćwiczeń.

    I nie zastapywac cukru miodem, syropami, a co gorsza słodzikami typu aspartam (cola zero, light). No chyba, że chcesz zachorować na Alzheimera, demencję, raka itd.
    Aspartam w wyższym stężeniu to powszechnie znana trutka na sZczury...
    Pozdrawiam
  • Ewa1401[autor ilewazy.pl] 2020/11/03 10:25
    @Dietician Dziękujemy za podzielenie się opinią, ale prosimy o trzymanie się tematu - tu rozmawiamy o chlebie razowym. Zakładamy, że to komentarz odnoszący się do jego indeksu glikemicznego :)?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę