Pumpernikiel

Kromka pumpernikla waży 40g.

  100g na zdjęciu (40 g)
Energia 256 kcal 102 kcal
Białko 6,3 g 2,5 g
Tłuszcz 2,0 g 0,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,2 g
Węglowodany 48,8 g 19,5 g
Błonnik 9,4 g 3,8 g
Sól 1,0 g 0,4 g

Pumpernikiel kalorie w 100g: 256kcal

Zobacz więcej: 40g chleb kromka pumpernikiel

Ostatnia aktualizacja: 2019.02.21

Ważenie dodano: 2009.07.20 w kategorii Produkty zbożowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 30 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Witam serdecznie,
    czy pamiętają może Państwo jakiej firmy jest zaprezentowana kromka? :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2010/08/12 13:12
    Wartość odżywcza i energetyczna pochodzi z następującego źródła danych:
    Tabele składu i wartości odżywczych żywności.
    Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna;
    Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2005

    Występujący na zdjęciu pumpernikiel pochodzi z firmy "Adam Wytwórnia Pumperniklu
    Andrzej Piechowiak & Katarzyna Piechowiak spółka.j."
    http://www.adam.pumpernikiel.com.pl/oferta.html
  • mam może dość nietypowe pytanie, ale... Czy pumpernikiel smakuje tak jak chleb razowy?
  • @ Szpetot: nie, nie smakuje. Nie przypomina smakiem żadnego chleba - razowego, żytniego, orkiszowego czy pszennego. Pumpernikiel ma swój dość specyficzny smak. Trudno go opisać. Po prostu trzeba spróbować ;).
  • Popieram zdanie ronja, by się przekonać jak smakuje ten chleb po prostu trzeba go skonsumować. Kiedyś kupiłem by przekonać się, w smak mi pasował, lecz jak dla mnie trochę małe są te skibki, ja się nie najadłem 2 takimi.
  • btw. jak dobrze pamiętam, to pumpernikiel ma najniższe IG spośród chlebów.
  • spróbowałam i bardzo mi smakował, trochę przypomina mi w smaku chleb orkiszowy (dziwne?)
  • Mnie ten smak odrzucił. Nie byłam w stanie dokończyć kanapki.
  • hmm, nigdy nie jadłam, ale uwielbiam te cięzkie chleby pakowane po 5-7 kromek w folii po 250g lub 500g (np. ze śliwką, słonecznikiem). Czy ten smak jest podobny?
  • Uwielbiam pumpernikiel! Jest tak pyszny, że nic na niego nie kładę tylko jem sam, żeby nie "zakłócać" jego pysznego smaku:)
  • [komentarz usunięty] - niekulturalny. Maciej
  • Pocięty na kawałki, namoczony w mleku z czosnkiem i zapieczony w piekarniku jest idealny do sałatek ;-)
  • Popieram komentarz 'meggi' :) Właśnie na kolację przegryzłam samą kanapkę, bez niczego;) Smak jest dziwny, ale pyszny... Taki słodkawy :)
  • Ze wszystkich rodzajów pieczywa preferuję właśnie pumpernikiel, jest bardzo sycący i ma dobry, specyficzny smak :) . Zastanawiam się, czy ma jakieś korzyści zdrowotne, czy jest tylko po prostu zapychaczem?
  • Filemonkowa 2012/05/21 16:04
    Jedząc kanapki na pumperniklu (teraz konsumuję drugą kromkę ;)) pomyślałam, że pumpernikiel w smaku przypomina... kaszankę. :D Z tą różnicą, że on w przeciwieństwie do kaszanki jest smaczny. ;3
  • Filemonkowa, Twój komentarz wywołał mimowolny uśmiech na mojej buzi (a szczególnie jego końcówka). Co do pierwszej części - coś w tym musi być ;-) Jak dla mnie to nie smak jest "kaszankowaty" a struktura i kolor (nie we wszystkich pumperniklach, ale w niektórych owszem, są jakieś pestki czy ziarna (?) które wyglądają jak kasza gryczana). Pozdrawiam Cię ;-)
  • Karolina 2012/05/21 17:31
    Ten ze zdjęcia mi przypomina z wyglądu piernik.
  • Uwielbiam pumpernikiel. Jem bardzo często.. Smakuje świetnie z samym masłem. A obecnie przekładam sałatą, świezym koperkiem, cebulką ze szczypiorkiem i dotego pomidorek. Moje ulubione 2 śniadanie.
  • Czy pumpernikiel jest zdrowy?
  • no pewnie! robiony z gruboziarnistej mąki żytniej, jest ciężki, sycący. ja uwielbiam :-)
  • miałam na myśli grubo mieloną mąkę ;-)
    naprawdę przydałaby się opcja edycji komentarza
  • podobnie jak z czarnymi oliwkami - przy pierwszym podejściu mi nie podszedł ale przy kolejnych... mmmmmega :D
  • najlepszy chleb :D
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/08/10 21:04
    Też lubię pumpernikiel. Delektuję się nim od czasu do czasu jako forma urozmaicenia menu.
  • Wieki nie jadłam ;) Ale ostatnio przyszła mi ochota, i będzie jutro na śniadanie z serkiem z ziołami i szczypiorkiem
  • czy pumpernikiel jest na pewno taki super? z tego, co widzę, do produkcji takiego dodaje się całkiem sporo melasy, a to przecież cukier (?)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/19 09:17
    @hiimmorgi jak każdy dosładzany chleb (a to niestety wcale nie rzadkość, nawet w zwykłym chlebie dodatek słodu czy karmelu jest niestety powszechny) pumpernikiel trzeba traktować jako urozmaicenie, a nie stały element diety.
  • @Barbara, dziękuję za informację, ale pogooglowałam i widzę, że takie badanie kosztuje 500 zł :O :(.
  • @Barbara dziękuję za odpowiedź! nie rozumiem w takim razie skąd ten zachwyt, wolę mój żytni chlebek na zakwasie...
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2019/02/21 08:13
    @Sybi jak problemy się nasilają to może warto wybrać się do gastrologa zrobić podstawowe badania, usg jamy brzusznej, wykluczyć nietolerancję laktozy, SIBO (bakteryjny przerost jelita cienkiego). Spróbuj, możesz zyskać tylko lepszą jakość życia. Warto!

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę