Ser mozzarella

Duża kula mozzarelli waży 250g.

  100g na zdjęciu (250 g)
Energia 254 kcal 635 kcal
Białko 24,0 g 60,0 g
Tłuszcz 16,0 g 40,0 g
Węglowodany 3,0 g 7,5 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ser mozzarella kalorie w 100g: 254kcal

Zobacz więcej: mozzarella mozarella mozarela

Ostatnia aktualizacja: 2018.12.03

Ważenie dodano: 2009.11.26 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 18 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • gosia2326 2011/02/21 16:22
    jejku, to ma aż TYLE kalorii? :O szok, przecież to prawie w ogóle nie ma smaku
  • Filemonkowa 2011/06/17 11:35
    @gosia2326
    Niby dużo, ale spójrz jaka ta kula jest wielka, chyba nikt nie zjadłby całej od razu :) Jak dla mnie to na porcję starczyła by 1/4 tej kuli. (czyli tylko 60kcal)
  • Filemonkowa 2011/06/17 11:38
    * przepraszam, 160
  • O kurde ile to ma kcal!!! Myślałam ze ma mniej :( ja potrafię zjeść taka naraz ojjj to lepiej patent przy kostkach chudego twarogu - tez maja 250g a kcal duuuzo mniej (ok. 250 na kostkę)
  • czy chlorek wapnia używany do produkcji serów jest szkodliwy? czy lepiej go pomijać w produkcji domowego sera?
    proszę o odpowiedź osoby, które wiedzą, a nie słyszały coś "piąte przez dziesiąte" albo wyznają zasadę "lepiej nie jeść tego, co dziwnie brzmi". :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/01/02 14:02
    @emma: "w produkcji domowego sera?" Widzę, że lubisz eksperymentować w kuchni ;) Daj znać, jak wykonasz i będziesz po degustacji :)
    "czy chlorek wapnia używany do produkcji serów jest szkodliwy?" Nie, nie jest szkodliwy. Używany w mleczarstwie musi spełniać wymogi Europejskiej Komisji Ekspertów ds. Dodatków do Żywności.
    Dodaje się go do serów (twarogowych i innych) w różnym celu, między innymi pełni on rolę regulatora kwasowości, stabilizuje konsystencję gotowych wyrobów (poprawia jakość skrzepu). Dodatkowo powoduje on zwiększenie zawartości wapnia i fosforu w gotowym wyrobie, a także podwyższa wartość odżywczą białka (jest lepiej wykorzystywane przez organizm).
    Jeżeli chcesz zgłębić swoją wiedzę na temat chlorku wapnia dodawanego do serów (w tym przypadku twarogowych), to odsyłam do ciekawego artykułu: http://pttz.org/zyw/wyd/czas/2005,%203%2844%29/03_Szpendowski.pdf
  • Czy zastąpienie tym serem, sera żółtego np w pizzy wyjdzie zdrowiej? Czy będzie różnica jedynie w smaku?
  • @Emilie
    Wyjdzie zdecydowanie zdrowiej!
    A jeżeli chcesz jeszcze bardziej dietetycznie, na pizzę można nałożyć chudy serek wiejski, który pod wpływem temperatury staje się dokładnie taki sam jak mozarella.
  • O jeśli chodzi o serek wiejski to nie spodziewałam się że ma takie właściwości :)
    Wypróbuję na pewno :)
  • W Mozzarelli są zupełnie INNE, bo ZDROWE kalorie! Zdrowe, bo mają właściwą proporcję Białko-Tłuszcz-Węglowodany. 5% energii z "węgli" to dokładnie tyle ile staram się jadać. Efekty doskonałe pod każdym względem.
  • Iza566798 2014/04/24 14:37
    Ja jem mozarelle light kupuje w niemczech ma 30% mniej tluszczu - 8,5%, kula po odsaczeniu z wody ma 120g i ok.180 kcal, 10g tluszczu, 1.8 g cukru, 22 g bialka
  • Dzisiaj zjadłem właśnie taką Mozzarellę, czyli 250 gram. 630 kcal to wcale nie dużo. Tam jest więcej białka (które przecież nie tuczy) niż tłuszczu.
  • Jakaś dziwna, \"podwójna\" ta kula. Wszystkie kulki z mozzarelli, czy to z Biedronki, czy Lidla, czy innych marketów np. Zott, mają 125g czyli są o połowę mniejsze.
  • Właśnie zjadłam pół takiej mozzarelli...bardzo dużo kcal...idę pobiegać.
  • Przeciez normalna kostka ma Ok 125 g . Tak jest napisane na każdym opakowaniu . Wiec nie panikujcie tak ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/07/11 08:53
    @Bessi a do kalkulatora można dodać dowolną ilość w zależności od tego, ile mozzarelli zostało zjedzone.
  • Pani Basiu, czy jest możliwość sprawdzenia, ile mozzarella ma witaminy B12 na 100 g? Wyczytałam na portalu nutritiondata, że 100g tego serka to ponad 1/3 dobowego zapotrzebowania na tą witaminę (i tym samym jest to najbogatszy w tą witaminę ser, obok parmezanu). Czy te dane są wiarygodne? Jest to dla mnie informacja ważna, bo mój jadłospis jest oparty głownie na produktach roślinnych uzupełniany nabiałem i niewielką ilością ryb, a jestem przeciwniczką suplementów, tabletek itp., chciałabym wszystkie potrzebne substancje pozyskiwać z normalnego, codziennego jedzenia
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/12/03 08:37
    @Tvk_91 tak, te dane są wiarygodne, bo są czerpane z amerykańskiej bazy danych wartości odżywczej USDA. W Polskich tabelach niestety nie ma mozzarelli.

    - 100 g mozzarelli z pełnego mleka według USDA ma 2,28 mcg B12

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę