Czerwona kapusta

Liść czerwonej kapusty waży 50 g.

  100g na zdjęciu (50 g)
Energia 31 kcal 16 kcal
Białko 1,9 g 1,0 g
Tłuszcz 0,2 g 0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 4,2 g 2,1 g
Błonnik 2,5 g 1,3 g
Sól 0,0 g 0,0 g

Czerwona kapusta kalorie w 100g: 31kcal

Zobacz więcej: 50g czerwona liść kapusta

Ostatnia aktualizacja: 2015.09.05

Ważenie dodano: 2012.11.25 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 6 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Taka dobra kapusta, a nie ma jeszcze żadnych komentarzy? ;)
    Pyszna jest na surowo pokrojona w wąskie paseczki, z domowym sosem czosnkowym. Często dodaję do takiej sałatki kukurydzę, zadziwiająco dobrze pasuje też czerwona fasolka i ser feta.
    Czerwona kapusta ma niestety jedną wadę: pod wpływem temperatury zaczyna barwić, i każde danie z jej dodatkiem wygląda jak podlane denaturatem ;)
  • Pani Izo,skad wynikaja te dosc spore roznie, a mianowicie- wagowo 1 liść kapusty pekińskiej- 16cal, 1 liść kapusty włoskiej- 21kcal, kapusty czerwonej - 14 kcal, wiem,że róznice są w sumie niewielkie a jednocześnie spore- pytam z czytej ciekawości- nie liczę ani nie dodaje do bilansów "liści" :)
  • k.pekińskiej- 6kcal
  • Mam pytanie, czy jak pokrojoną kapustę zaleję wrzątkiem na jakieś 2 minuty żeby zmiękła, to dużo straci na wartościach? Mam na myśli witaminy i inne przydatne substancje.

    Mam ponad kilo w lodówce, najpewniej zużyję do "chińszczyzny", fajnie pasuje z marchewką, bambusami, imbirem i sosem sojowym. Na kolację surówka, jak z przepisu powyżej, z fasolką i fetą.
    Macie jakieś fajne przepisy na wykorzystanie czerwonej kapusty? Mile widziane nietypowe, eksperymentalne pomysły ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/01 09:52
    @Tvk_91: "czy jak pokrojoną kapustę zaleję wrzątkiem na jakieś 2 minuty żeby zmiękła, to dużo straci na wartościach?" W ciągu tak krótkiego odcinka czasowego będą to straty w bardzo niewielkim zakresie. Warto też wiedzieć, że samo krojenie też może mieć wpływ na pewną utratę substancji labilnych.
  • Pani Izabelo dziękuję za przydatne informacje :)

    Dziś robiłam na obiad kapustkę duszoną z sosem sojowym, zieloną fasolką i soczewicą; bardzo smaczne, ale kolor miało zabójczy :D

    A jakby tak użyć tej kapusty do barwienia? Np. dodać do gotowania ryżu, chyba się zabarwi na lekko fioletowo?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę