Łyżeczka budyniu w proszku

Budyń w proszku

Łyżeczka budyniu w proszku waży 4 g.

  100g na zdjęciu (4 g)
Energia 369 kcal 15 kcal
Białko 0,3 g 0,0 g
Tłuszcz 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 90,5 g 3,6 g
Błonnik 0,2 g 0,0 g

Budyń w proszku kalorie w 100g: 369kcal

Zobacz więcej: 4g łyżeczka budyń proszek

Ostatnia aktualizacja: 2016.04.14

Ważenie dodano: 2011.07.29 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 32 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • Hm, cieszę się, że dodaliście to ważenie, bo ja nie wiedziałam ile może mieć ten proszek kcal, to szukałam gdzieś na necie ale wyniki były tak różne, że przyjmowałam 20 kcal za łyżeczkę. No, ale 5 kcal w tą czy wew tą to i tak nic ;)
  • a ile będzie miał gotowy budyń z proszku?? i czy jest to proszek typu 'słodka chwila', że wystarczy zalać wodą et voila, czy taki, który trzeba podgotować?
  • Przyłączam się do pyt. jaki to budyn?
  • a ile będzie mieć kalorii takie standardowe całe opakowanie samego proszku, chyba 38 czy 40g?
  • hajjjj, pomnóż razy 10...
  • @hajjjj, wystarczy pomnożyć, skoro 4g ma 15kcal, to 40g będzie mieć 150kcal.
  • a no tak... ale głąb ze mnie :D dzięki :)
  • Czy jest to budyń, w którym zawarty jest już cukier, czy trzeba go samodzielnie posłodzić?
  • Na mur beton jest to budyń bez cukru!
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2011/07/30 12:09
    Przedstawiona średnia wartość odżywcza należeć będzie do takich proszków budyniowych, w skład których wchodzi skrobia ziemniaczana + aromaty + barwniki. Bez dodatku cukru. Jeżeli chodzi o firmę, to nie pamiętam. Wzięłam pierwsze lepsze opakowanie ze sklepowej półki.
  • Super, że zważyliście. Nawet nie chodzi mi o kalorie, ale o możliwość ugotowania sobie mniejszej porcji, nie z całej torebki, oczywiście po przeliczeniu proporcji mleka do proszku.
    Przydałoby się też podobnie dla galaretki w proszku.
    Pozdrawiam
  • Trzymam budyń Winiary bez dodatku cukru o smaku waniliowym i on ma w 100 gramach 69 kcal. Jak to możliwe, że Wasz ma 369? Chyba 3 dopisaliście z przodu przypadkiem
  • Sądzę, że to 69 kcal jest po przyrządzeniu.
  • Dokładnie. Tu jest podana wartość dla "proszku budyniowego", a na opakowaniu dla 100 g budyniu przyrządzonego na mleku (zapewne 2%). Kaloryczność możesz sobie obliczyć albo ważąc proszek (co zrobili już za Ciebie Pani Izabela i Pan Maciej) i dając wartość kaloryczną mleka, albo gotując budyń na mleku i ważąc gotowy. Moim zdaniem ta pierwsza wersja jest wygodniejsza, poza tym "proszek" czasem dodaje się do ciast i fajnie jest się orientować ile ma kalorii i jakie wartości odżywcze.
  • a czy kaloryczność będzię się różniła w zależności od smaku budyniu? np. czy proszek budyniu czekoladowego, będzie miał tyle samo co śmietankowego/waniliowego/ malinowego?? Jak to jest?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/28 11:54
    @Aga: wszystkie budynie mają względem siebie bardzo zbliżoną wartość kcal (chodzi mi o takie bez dodatku cukru).
  • a czy ktoś może orientuje się jak wygląda wartość energetyczna dla budyniu z cukrem? czy wartość kcal w łyżeczce takiego proszku budyniowego będzie dużo wyższa od takiego bez cukru?
  • maniakaa 2013/01/06 22:56
    Cukier ma ok 400kcal na 100g, więc kaloryczność na 100g nie ulegnie dużej zmianie, pewnie wzrośnie do jakiś 385. Ale... Kaloryczność całkowita po przygotowaniu budyniu będzie już mocno większa, bo ilość proszku budyniowego wzrośnie o tyle ile będzie cukru czyli przy 25g cukru o 100kcal.
    Przykład:
    proszek budyniowy bez cukru (35g) - 369kcal,
    proszek budyniowy z cukrem (60g) - 385kcal,

    budyń z całej torebki:
    bez cukru - 5*100g 2% mleka (5*51kcal) + 0,35*100g proszku (0,35*369kcal)= 384kcal
    z cukrem - 5*100g 2% mleka (5*51kcal) + 0,6*100g proszku (0,6*385kcal)= 486kcal
  • Olaaaaaa 2013/11/14 21:14
    Ile łyżeczek proszku potrzeba na szklankę mleka?
  • blocaillounnn 2014/04/10 16:06
    polowe opakowania. wiec jakies 18-21g zaleznie od firmy
  • Ile łyżeczek proszku budyniu należy wsypać na szklankę mleka ? :)
  • 5 łyżeczek
  • Czegoś tu nie ogarniam .Weźmy budyń czekoladowy bez dodatku cukru,przygotowany wedle wskazówek producenta (40 g proszku,pół litra mleka 2% ,dodanie 30g cukru ) tworzy formę 4 porcji po 144 g każda ( 92 kcal - PO PRZYGOTOWANIU PRODUKTU ! ) .
    Jednym słowem 368 kcal cały budyń przygotowany zgodnie z zaleceniami:
    - pół litra 2% mleka ( 51 kcal x 5 =255 kcal )
    - dodatkiem cukru ( 30g = 122 kcal )
    Tymczasem suma kcal samego mleka i cukru to 377 kcal ?
    A co będzie jeżeli zamiast mleka 2% zastosujemy 0% (5 x 33 kcal =165 ,a nie 255 kcal i nie dodamy cukru -122 kcal,tylko słodzik 2 kcal ?
    Jednym słowem odejdzie nam 210 kcal na całości.
    Według tego wskazania producenta,przy zastosowaniu "moich składników" wartość energetyczna całego budyniu powinna wynieść 158 kcal :)
    Może ktoś mnie oświeci ?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/11 20:41
    @vulgarus: Wszystko się zgadza. Włożyłam poszczególne składniki do kalkulatora. Uzyskałam 570 g sumy składników. 1 porcja ważyłaby 143 g. Spójrz proszę: http://screencast.com/t/DzcOqla1D5
    Po przeliczeniu na 100 g, uzyskujemy 92 kcal. Natomiast w porcji (143 g): 131 kcal: http://screencast.com/t/v0jdHuZy
    Najprawdopodobniej nie zauważyłeś, że 92 kcal dotyczy 100 g, a nie porcji. Jeżeli uważasz, że to producent popełnił błąd - podaj proszę linka do produktu (najlepiej zdjęcie etykiety z wartościami).
  • @Izabela.Otóż na opakowaniu jest informacja,że w 100g gotowego produktu,znajdują się 64 kcal (wraz z mlekiem 2% i dodanym cukrem ).Czyli jedna z czterech 144g porcji ma 92 kcal,całość 368 kcal.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/17 06:36
    @vulgarus: "Otóż na opakowaniu jest informacja,że w 100g gotowego produktu,znajdują się 64 kcal (wraz z mlekiem 2% i dodanym cukrem )."
    Na logikę jest to niemożliwe. A jeżeli dalej się upierasz, to tak jak prosiłam - podaj linka do produktu, bądź chociaż producenta i nazwę budyniu. Zweryfikuję i wypowiem się. Na tę chwilę moje obliczenia są poprawne: http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-budyniu-w-proszku#komentarz-128525
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/03/19 06:50
    @vulgarus : Według mnie producent zrobił błąd w obliczeniach.
  • a czy jest szansa na zważenie kisielu (proszku bez cukru) oraz galaretki?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/04/14 07:51
    @Olcia86: W przypadku proszku służącego do sporządzenia kisielu, śmiało można korzystać z powyższych wartości, ponieważ będą bardzo zbliżone. Zarówno dominującym składnikiem w przypadku kupnego budyniu i kisielu jest skrobia. A nad proszkiem z galaretki zastanowię się ;)
  • super,dziękuję za odpowiedź. więc będę korzystać z powyższego ważenia.pozdrawiam :)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę