Łyżeczka hummusu naturalnego

Hummus naturalny

Łyżeczka kremowego dipu z ciecierzycy z pastą sezamową waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 330 kcal 33 kcal
Białko 6,8 g 0,7 g
Tłuszcz 28,7 g 2,9 g
Węglowodany 8,7 g 0,9 g
Błonnik 5,1 g 0,5 g

Hummus naturalny kalorie w 100g: 330kcal

Zobacz więcej: 10g łyżeczka ciecierzyca dip hummus tahini pasta sezamowa whomus

Ostatnia aktualizacja: 2017.09.12

Ważenie dodano: 2012.06.05 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: ciecierzyca* (52%), olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini (12%), woda, czosnek, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, zioła i przyprawy. (kraj pochodzenia: *Turcja)
Informacje: Produkt zawiera sezam.
Producent: Epikuchnia
Marka: whomus

Mamy 31 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/05 19:10
    Dzisiaj prezentujemy długo wyczekiwany przez wielu z Was hummus. Przyznam szczerze, że jeszcze nie miałam okazji nigdy go próbować (przynajmniej osobiście tego faktu nie pamiętam). O smaku przekonam się już niebawem, ponieważ planuję wykorzystać te trzy zważone smaki jako dodatek do kolacji.
    Dipy zakupiłam w Almie. Jeżeli posiadacie jakieś sprawdzone przepisy na smaczny hummus, to proszę o ich wpisywanie bądź podanie linka prowadzącego do przepisu.
    Osobiście chciałabym sporządzić samodzielnie taki "domowy" wariant i porównać pod względem smaku do "sklepowego".
  • Tak właściwie hummus robi się bardzo prosto:) Wystarczy puszka ciecierzycy (chociaż połowa puszki to i tak dużo, więc na spróbowanie radzę trochę wykorzystać) I potem do blendera dodajemy: sól, pieprz, dużą łyżkę pasty tahini, troche z soku cytryny i gotowe;) Jak będzie za gęste można dodać trochę zalewy z puszki lub oliwy (ale ja raczej nie daje) Można też dodać ząbek czosnku:)
    Taka domowa jest najlepsza,ale z sklepu (tej firmy) też jest bardzo smaczna.
  • łaaa ale super ważenie- dziękuję bardzo :D
  • uaauu, wielkie dzięki za hummus! 2 dni temu jadłam wrapa z hummusem właśnie i nie mogłam tu na ileważy.pl znaleźć, i myślałam sobie że pewnie w Polsce za mało popularny... (mieszkam w UK - tutaj hummus jest bardzo tani i powszechnie dostępny - za tydzień wracam na stałe do Polski i pora będzie własny hummus kręcić!). Ja robię go 'na oko', czyli - ciecierzyca (wolę sama namoczyć i dobrze ugotować, ale konserwowa też się nada), oliwa z oliwek/olej (zazwyczaj mix obu), tahini, sok z cytryny, sól, pieprz, czasem -szczypta kminu, kolendra, dowolne dodatki jak suszone pomidory, grillowana papryka, karmelizowana cebula (chyba mój ulubiony smak). pysznie i zdrowo, na kanapki, do wrapów, jako dip do domowych nachos...zastosowań mnóstwo :)
  • Uwielbiam hummus, ale nigdy nie kupowałam sklepowego - jem albo w knajpach, albo domowy. Ten domowy zawsze odtłuszczam, dodając oliwy tylko do smaku, a konsystencję reguluję wodą. Najczęściej robię hummus klasyczny (ugotowana ciecierzyca + czosnek + cytryna + tahini + sól i pieprz, posypany natką pietruszki), ale zdarzają mi się różne "szaleństwa": hummus z innych strączków (pyszny z białej fasoli), z dodatkiem suszonych pomidorów lub oliwek, cebuli, duszonego szpinaku lub pieczarek.
  • Justynka 2012/06/05 22:05
    Nieeee wierzę hummus! świetnie!:)
    Polecam domowy, bo jest prosty w wykonaniu i pyszny, przepis dostałam kilka lat temu od znajomego Żyda, do ciepłego chlebka pity palce lizać!
    dziękuję Państwu za to ważenie:)
  • martinka 2012/06/05 22:16
    Super! Dziękuję za to ważenie :)
    Tłuściutki ten kupny hummus. Mój domowy zazwyczaj nie jest taki pełnotłusty, choć odbija się to na smaku (bardziej wodnistym). Im więcej tahini i oliwy tym pasta lepsza :) Om nom nom...
  • Ja robię wg przepisu Asi: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecierzyca/hummus/przepis.html
    Polecam, nie trzeba nawet pasty tahini kupować, wszystko jest robione samodzielnie. Dodatki można rzecz jasna modyfikować, ale proporcje podstawowych składników są doskonałe.
  • A gdzie można kupić pastę tahini i w jakiej cenie?
  • @emma: w internetowych sklepach z orientalną żywnością kupisz bez problemu, ale Ty z pewnością poradzisz sobie z jej produkcją sama, o ile masz malakser z małym pojemniczkiem. Zerknij na mój powyższy link do Kwestii Smaku, przepis jest prosty, problem może jedynie stanowić sprzęt, nie ma sensu robić tej pasty na zapas z większej ilości składników :)
  • martinka 2012/06/05 23:55
    Ja robię hummus na zapas :) Mrożę i sukcesywnie zjadam. Nie czuję różnicy między tym świeżym a tym po rozmrożeniu.
  • lenuskaaa21 2012/06/06 08:51
    Jadałam hummus z bakłażanem tej firmy, jest przepyszny. Smarowałam nim wafle ryżowe :)
  • carolotta 2012/06/06 10:42
    emma w sklepie Piotr i Paweł jest ta pasta za jakieś 10-15zł, jest tam też gotowy hummus. Ja jadłam kiedyś w żydowskiej knajpce, bardzo mi smakował, pasta polana oliwą z kilkoma oliwkami a do tego chrupiące pieczywo.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/06/06 18:45
    Dziękuję Wam wszystkim za przepisy. Niebawem któryś z nich wykorzystam. Jeżeli chodzi o naszą wczorajszą degustację hummusu, to oboje z Maciejem stwierdzamy, że wszystkie warianty smakowe były smaczne. Najciekawiej prezentował się dip z kolendrą i cytryną. Ale numer jeden stawiam naturalnemu, ponieważ można sobie do niego dobrać dowolne dodatki smakowe :)
  • Ja robię hummus bez normalnego tahini, bo nie mam, ale tak to po prostu miksuję ciecierzycę z puszki i dodaję sok z cytryny, sezam, sól i oliwę w zależności od tego jak mi smakuje. :D
  • @Lotokot: dobrze mówisz, tahini to nic innego, jak lekko uprażony sezam zmiksowany z oliwą na gładką masę, zatem nie ma co sobie życia zatruwać sztucznymi produktami :)
  • akanenai 2012/07/08 02:58
    Mam alergię na sezam, ale zero kłopotu z orzechami i fistaszkami, więc czasem jem domowy "hummus" z ciecierzycy zmiksowanej ze zwykłym masłem orzechiwym (plus czosnek, cytryna, sól). Matka, która nie ma alergii na sezam, mówi że jej bardziej smakuje z masłem orzechowym niż z pastą sezamową- ma łagodniejszy smak. Chociaż chałwę i sezamki matka lubi, hummus jej bardziej smakuje jako ta podróbka bez sezamu ;)
  • do domowego hummusa zamiast oliwy warto dać łyżkę pesto. można wtedy dodać do ciecierzycy jeszcze tylko sezam i ominąć inne przyprawy, a wychodzi bardzo aromatyczna pasta. fajny pomysł z tym masłem orzechowym, muszę wypróbować!
  • pepparkakor 2013/01/15 12:01
    pasta tahina to 100% sezamu, bez oliwy
  • próbowłam hummus tej firmy i nie smakowal mi :( ja kupuje zawsze świeży w takim sklepiku w warszawie ( nazwy nie podam bo nie chce robic reklamy :) ) , oni robia co 1-2 dni hummus na miejscu i pakują w pudelka :) jak dla mnie idealnie sie sprawdz jako przekaska w pracy zawsze u nich kupuje!Kosztuje grosze bo jakieś 6 zł duze pudelko i jedyne czego dodają to ciecierzyca ( nie z puszki tylko samo robią) tahine, oliwe z oliwek, cytryne,przyprawy i kilka oliwek dla dekoracji :D
  • Agnieszka23 2014/03/23 09:07
    Ja robię humus tak:
    -szklanka ciecierzycy (moczę na noc a potem gotuje 40 minut z łyżeczką sody oczyszczonej, wtedy jest bardzo mięciutka)
    -1/3 szklanki pasty tahini
    -2 łyżki soku z cytryny
    -2 ząbki czosnku
    wszystko miksujemy na gładką mase ;)
  • Tak wszyscy zachwalają ten hummus, to kupiłam na próbę; firmy Sante, bo tylko taki był u mnie w sklepie. Skosztowałam - totalna porażka ;) Tłuste, maźlate i jak dla mnie, prawie bez smaku. No ale, przecież nie wyrzucę całego opakowania. Przełożyłam do miseczki, dodałam duuużo przypraw i utarłam na gładką pastę. Użyłam ok. 1/4 łyżeczki czosnku i po ok. pół łyżeczki: pieprzu ziołowego, cynamonu oraz mielonej słodkiej papryki. W smaku wyszło dość odjazdowe; nie każdemu takie połączenie przypadnie do gustu, ale jak dla mnie, rewelacja! Już sobie wyobrażam, jutro na śniadanie grzanki z taką pastą ;)
  • Nie wiem skąd te liczby, hummus ma przeważnie ok 180 Kcal na 100g :/
  • Asia.123 2015/06/01 16:39
    Polecam hummus z przepisu jadłonomii, najlepszy na świecie :)
  • w Biedrze jest teraz [Część komentarza usunięta. Proszę nie używać wulgaryzmów. Izabela] hummus, 3-smakowy, ma 255 kcal w 100g
  • Bardzo dziękuję za to ważenie, zawsze miałam problem z obliczeniem tego dokładnie i trochę byłoby roboty z liczeniem łyżeczek.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/09 06:57
    @BR...: Po przeczytaniu Twojego komentarza, weszłam na stronę producenta i zauważyłam zmiany w składzie i wartościach odżywczych (pierwsze zostały wprowadzone do systemu w 2012). Uaktualniłam je.
    Obecnie producent zmniejszył ilość ciecierzycy i tahini. A cena zapewne taka sama albo jeszcze wyższa - zauważam tę zależność z wieloma produktami aktualizując dane w ważeniach :(
    Wcześniejszy skład: gotowana ciecierzyca (60 %), olej roślinny, pasta sezamowa tahini (16 %), sól, kwasek cytrynowy, czosnek, przyprawy, substancje konserwujące: kwas sorbowy, kwas benzoesowy.
  • Coś słaby ten hummus, zwłaszcza po zmianie składu. 64% hummusu, reszta wypełniona wodą i olejem ;/ Lepiej zrobić w domu - taniej i porządniej
  • Magda z Magii domu 2017/05/31 13:36
    Jestem absolutną fanką hummusu. Mój sprawdzony przepis tutaj: http://blog.magiadomu.com/uczta-magdy-hummus-kawior-z-baklazana-i-pieczone-papryki/
  • Jakiś czas temu pokochaliśmy hummus wraz z facetem :). Jemy na kanapkach. Schodzi niesamowicie, w sumie zrezygnowaliśmy z kupna wędlin na pieczywo, bo hummus + pomidor jest smaczniejszy ;-).
    Moja wersja klasyczna: ciecierzyca z puszki/słoika plus zalewa (zawsze zapominam o namoczeniu suchej cieciorki), sok z połówki cytryny, solidna łyżka lub dwie tahini, kawałek czosnku, sól, kolorowy, świeżo zmielony pieprz, trochę oleju dla konsystencji.
    Czasem podmieniam sól na czarną sól (dodaje trochę jajeczny posmak, dziwne ale smaczne) albo miksuję wszystko wraz z papryczką chili.

    Taki miks trzyma się kilka dni w lodówce. Od wczoraj siedzi tam wersja z papryczką chili. Za kilka dni chyba spróbuję wersję z bardziej "orientalnymi" przyprawami, może garam masala?
    Przy okazji: jak pierwszy raz robiłam hummus, po raz pierwszy próbowałam też pasty tahini - jedna z bardziej paskudnych rzeczy jakie jadłam, ale odważyłam się dodać do ciecierzycy i tam mi odpowiada ten posmak.
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/09/12 08:49
    @stand z garam masalą wyjdzie pyszny.
    Moje wersje to, do tego co napisałaś:
    z suszonymi pomidorami dodatkowo
    z oliwkami dodatkowo
    i faworyt z pestkami granatu, ale to już bezpośredni na kanapkę! Uwielbiam!
    Często zamiast cytryny daję sok z limonki, smak jest wyraźniejszy.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę