Łyżeczka majonezu Lekkiego

Majonez Lekki

Łyżeczka majonezu Lekkiego waży 15 g.

  100g na zdjęciu (15 g)
Energia 280 kcal 42 kcal
Białko 0,6 g 0,1 g
Tłuszcz 27,0 g 4,1 g
Węglowodany 9,0 g 1,4 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Majonez Lekki kalorie w 100g: 280kcal

Zobacz więcej: łyżeczka majonez lekki 15g Hellmann's

Ostatnia aktualizacja: 2018.04.14

Ważenie dodano: 2014.12.28 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, olej roślinny, cukier, skrobia modyfikowana, ocet, żółtko jaja kurzego (2,8%)**, musztarda (woda, gorczyca, ocet, cukier, sól), sól, aromat, błonnik, koncentrat soku z cytryny, regulator kwasowości (kwas mlekowy), substancja konserwująca (kwas sorbowy), stabilizatory (guma guar, guma ksantanowa), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (beta-karoten).
Informacje: **jaja z chowu ściółkowego. Zawiera 60% mniej tłuszczu niż standardowy majonez.
Producent: Unilever
Marka: Hellmann's

Mamy 13 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Zieloni Wielkopolska 2014/12/29 17:56
    Oooo... jak miło!!! Uwielbiam majonez. Tego jeszcze nie próbowałam, ale na pewno kupię i posmakuję. To zawsze 60 kcalorii mniej niz w tradycyjnym.
  • Polecam, jest przepyszny i jedyny majonez light który smakuje jak prawdziwy majonez:) ma też mniej kalorii niż inne tego typu produkty
  • Wielki Muffin 2016/08/30 19:33
    Czy dobrze rozumuję, że w przypadku tego majonezu jego 1ml waży 1g? Bo za opakowaniu kaloryczność podana jest wyłącznie w jednostce objętości...Pozdrawiam Autorów serwisu :-)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/08 17:41
    @Wielki Muffin: Z tego co pamiętam, w przypadku tego majonezu rzeczywiście 100 ml = ok. 100 g.
  • Angela_88 2018/04/13 12:01
    Szczerze mogę wszystkim polecić ten majonez, kaloryczność o wiele niższa niż klasyczny i to o jakieś 429 kcal w 100ml !!
    Smak praktycznie identyczny. Aaa, i jak w domu serwuję jakieś potrawy z majonezem to każdy chwali, że jakieś takie lekkie te potrawy ;)
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/13 15:58
    @Angela_88 smak i kilokalorie to nie wszystko. Zwróć uwagę na skład, który odrzuca.
  • ja robie swój majonez z serka wiejskiego zółtek i mam fit i zdrowo ;]
  • Próbując taki " majonez " od razu wyczłbym że coś jest nie tak i lotem bliżej wylądowałby w śmietniku . Miłośnicy produktów niskotłuszczowych uświadomcie sobie że taki choćby ważony na tej stronie ser żółty niskotłuszczowy bardzo różni się w smaku od pełnotłustego . Sam jestem smakoszem wszelakich serów , i jadlem takowy i to nie to samo :-( .
  • MalyKsiaze
    Wiesz w prawdziwym majonezie potrzebny jest jeszcze kwas octowy , ktòry jest takim katalizatorem emulgowania tłuszczu i jajek , dlatego dodaje się do niego musztardę . U ciebie są tylko żółtka , także nie wiem co za breja tobie wychodzi :-) . Sam próbowałbym użyć doprowadzonego do stanu płynności ( lekko podgrzewając ) bezzapachowy olej kokosowy i następnie tak jak się robi majonez , na jedną szklankę oleju jedno całe jajo , łyżeczka musztardy np u mnie sarepskiej i o czywiście sól . Następnie zapraszamy pana blendera do akcji i majonez gotowy ( uważam że powinien się udać) . Osobiście jeszcze takiego nie robiłem , kiedy będę miał czas to poeksperymentuję :-) .
  • Ha i tu pojawia się zagadnienie którego sednem jest to że majonez zawiera jajko i musi stać w lodówce . To oznacza że olej kokosowy się zestali i otrzymamy coś w rodzaju masła które można nabierać nożem :-) .
    Dzięki czemu możemy nim niczym masłem posmarować kromkę chleba , co pozwala zmniejszyć ilość majonezu na chlebie ( łatwiej kontrolować jego ilość) , następnie można położyć na nim ugotowane jajka doprawić i kanapka gotowa .
  • lijon przepraszam nie napisałam wszystkich składników:
    serek wiejski +łyżka musztardy+cukier+sól+ocet+zółtka
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2018/04/14 09:33
    @ljon ja nie jestem zwolenniczką majonezu, ale u nas w domu dodaje się po prostu soku z cytryny. Ole j+ jajka + sól + pieprz + sok z cytryny i już.
  • Barbara
    Od czasu do czasu jadamy majonez , najczęściej z jajkami i w sałatce jarzynowej .
    Majonez jest skutecznym " mordercą " smaku innych potraw , stąd używamy go tylko do wyżej wymienionych produktów . Pomyśleć że kiedyś w szalonych latach dziewęćdziesiątych , wracając z przjaciółmi póżną nocną porą z pubu będąc pięknie podchmielony ;-) , kupowalem na Teatralce wielkiego hot-doga z e smażoną cebulką zalanego majonezem i ketchupem , zgroza :-( .

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę