Łyżeczka margaryny Benevita

Margaryna Benevita

Łyżeczka margaryny z dodatkiem oleju z wiesiołka dwuletniego waży 5 g.

  100g na zdjęciu (5 g)
Energia 540 kcal 27 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 60,0 g 3,0 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Margaryna Benevita kalorie w 100g: 540kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 5g margaryna wiesiołek dwuletni benevita

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2010.10.11 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: rafinowany olej roślinny, tłuszcz roślinny, woda, olej z nasion wiesiołka 2,4 %, emulgatory (mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym), sól kuchenna 0,2 %, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat maślany (otrzymany z mleka), barwnik (annato, kurkumina), przeciwutleniacz (naturalne tokoferole), substancja wzbogacająca (witaminy A i D3)
Producent: Zakłady Przemysłu Tłuszczowego Sp. z o.o. Szczecinek

Mamy 2 opinie na temat ważenia - napisz własną

  • atrociraptor_marshalli 2011/09/15 16:08
    Produkcja margaryny:
    1. Producenci zaczynają od wytworzenia najtańszych olei roślinnych wytworzonych przy użyciu wysokich temperatur i ciśnienia. W ten sposób powstają takie oleje jak rzepakowy, kukurydziany, bawełniany, krokoszowy, sojowy.
    2. Resztę tłuszczu wydobywa się z roślin przy użyciu rakotwórczego rozpuszczalnika heksanu.
    3. Zjełczały podczas ekstrakcji olej jest oczyszczany przy użyciu pary. Niszczy to przeciwutleniacze i witaminy, pozostawia zaś pestecydy i rozpuszczalniki.
    4. Oleje są mieszane z drobno zmielonym niklem służącym jako katalizator reakcji chemicznej.
    5. Oleje są umieszczane w reaktorze, gdzie w wysokiej temperaturze i ciśnieniu są mieszane z lotnym wodorem. Dochodzi do zmiany ich molekularnej struktury, w wyniku której oleje stają się śmierdzącą, grudkowatą, półstałą, szarą masą.
    6. Dodaje się emulgatory by usunąć bryłki powstałe w poprzednim etapie produkcji.
    7. Olej ponownie oczyszcza się za pomocą pary, by usunąć zapach chemikaliów.
    8. Oleje chemicznie się wybiela w celu pozbycia się szarego zabarwienia.
    9. Dodaje się syntetyczne witaminy oraz substancje smakowe.
    10. Dodaje się żółte (na szczęście naturalne, bo dodawanie sztucznych jest zabranione) barwniki.
    12. Margarynę dzieli się na porcje i sprzedaje jako zdrowe, sprzyjające sercu produkty.

    Tekst fundacji Westona Price, przetlumaczony przeze mnie na Polski.
  • basza1977 2011/10/28 14:54
    to prawda. Oczywiście na moje praktyki, nie mogło mnie zabraknąć w zakładzie produkującym margarynę. Tłuszcze roślinne w przyrodzie występują w stanie płynnym, dlatego zostają utwardzone aby wyprodukować margarynę. Znaczy to, że są wysokoprzetworzone, oraz sztucznie wzbogacone w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy A, D, E, K występują naturalnie w maśle.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę