Łyżeczka oleju z czerwonej palmy

Olej z czerwonej palmy

Łyżeczka oleju z czerwonej palmy waży 8 g.

  100g na zdjęciu (8 g)
Energia 900 kcal 72 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 100,0 g 8,0 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Olej z czerwonej palmy kalorie w 100g: 900kcal

Zobacz więcej: 8g łyżeczka olej z palmy tłoczony na zimno palma

Ostatnia aktualizacja: 2017.07.30

Ważenie dodano: 2012.02.16 w kategorii Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: 100% olej z czerwonej palmy z pierwszego tłoczenia, z biologicznie kontrolowanych upraw. Naturalnie pozyskiwany, nie rafinowany, nie utwardzany. Tłoczony na zimno.
Producent: Ölmühle Solling

Mamy 16 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • a co to za cudo? do czego można go używać?
  • TO jest ten sławny, niezdrowy olej palmowy?
  • lenuskaaa21 2012/02/17 09:00
    można na nim smażyć? o.0
  • wow! a czto eto za ustrojstwo??
  • cena zachęca^^
  • velomody 2012/02/17 12:40
    może mi ktoś powiedzieć PO CO dajecie takie mało znane i nieużyteczne 99% Polaków? zamiast dać np ciasto francuskie albo produkty które są na codzień w lodówkach a nie jakieś cuda techniki.
  • @velomody: zawsze to fajnie się dowiedzieć, że te cuda istnieją i może wykorzystam jak znajdę
  • a ja popieram velomody, w pierwszej kolejności powinny być ważone rzeczy najczęściej używane przez 99% Polaków :P
  • @velomody: nie pomyślałaś, że jesteś właśnie w tym 1% Polaków? Poczytaj, co decyduje o tym, że ważone są te, a nie inne produkty :)
    @Izabela: Jak wygląda ten tłuszcz po podgrzaniu?
    Mój olej palmowy jest jasny (pewnie zupełnie inny rodzaj), gdy go przechowuję w lodówce, przypomina wtedy smalec. W temperaturze pokojowej wygląda zupełnie jak olej, ma słomkowy kolor i jest rzadki.
  • http://www.sklep.nelwit.pl/oleje-z-czerwonej-palmy/5-bio-olej-z-czerwonej-palmy-tloczony-na-zimno-250ml.html
    Z tej strony można wyczytać, że olej ten ma głównie właściwości zdrowotne.
    I dalej - do smarowania pieczywa, do barwienia produktów, może być poddawany obróbce termicznej.
    Znacznie więcej można znaleźć w internecie o jego zastosowaniu kosmetycznym (które przetestowałam), ale tutaj zajmujemy się jedzeniem.
  • kathleene 2012/06/13 14:11
    Niezdrowy robi się chyba dopiero wtedy jak go utwardzają, tak?
  • kathleene 2012/06/13 14:15
    Strona Wiery mi się nie otwiera ale poczytałam tutaj: http://ekotarg.pl/artykul/olej_palmowy_nie_dziekuje.,276 i wszystko jasne ;] Ten jest pewnie w stanie stałym bo z lodówki?
  • to on jest w koncu zdrowy czy nie?
  • Elżbieta 2013/07/17 15:29
    Ja od ponad roku używam oleju z czerownej palmy do smażenia najlepiej w połączniu z olejem kokosowym. Dania mają swietny, intensywny kolor i wspaniały aromat. Raczej ciężko czym innym taki uzyskać ;) Mój mąż bardzo lubi jajka sadzone na czerownej palmie, albo jako smarowidło do pieczywa. Kupuję tutaj: http://nomak.pl/opis/2383385/bio-olej-z-miazszu-czerwonej-palmy-na-zimno-tloczony-1000-ml.html. Mają olej jakosciowo bardzo dobry no i jest certyfikat.
    Z tego co wiem olej palmowy robi się szkodliwy dopiero po rafinacji.
  • Czy produkt ten powoduje taką samą dewastację istot żywych jak produkcja normalnego oleju palmowego?
  • Brain Scientist 2017/07/29 16:09
    Ludzie, nierafinowany olej palmowy (tak jak kokosowy) to jedne z najzdrowszych olejów.
    Złą reputację wyrobiły sobie poprzez to, że ich rafinowane, utwardzone wersje są bardzo popularne w wielu fast-foodach/słodyczach. Takie wersje posiadają mnóstwo tłuszczów trans (podobnie jak przeciętny olej lniany, który kupujecie z marketu, gdzie stoi przez nie wiadomo ile dni w cieple i świetle, podobnie z oliwą, tylko ta utlenia się wolniej od oleju lnianego).
    Czytajcie poważne opracowania naukowe. Same tłuszcze nasycone, nierafinowane, z właściwych źródeł, są jak najbardziej zdrowe.
    Tylko oleju palmowego należy szukać z certyfikowanego źródła. Wszystkie inne są produkowane kosztem życia orangutanów w ostatnim obszarze który zamieszkują, czyli na Sumatrze/Borneo.
    W moim domu nierafinowany rzepak, nierafinowany kokos, nierafinowana palma, nierafinowany len, oliwa extra virgin i tran stanowią podstawę zdrowego spożycia tłuszczów. Do tego tłuste ryby (łosoś, makrela, szprot, śledź, sardynka itp.) i ewentualnie organiczny smalec, najlepiej z kaczki/gęsi, które nie są hodowane tak przemysłowymi metodami jak inne zwierzęta.

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę