Łyżeczka przecieru z pestek dyni

Przecier z pestek dyni

Łyżeczka przecieru z pestek dyni waży 8 g.

  100g na zdjęciu (8 g)
Energia 617 kcal 49 kcal
Białko 35,5 g 2,8 g
Tłuszcz 51,0 g 4,1 g
Węglowodany 6,8 g 0,5 g
Błonnik 5,3 g 0,4 g

Przecier z pestek dyni kalorie w 100g: 617kcal

Zobacz więcej: 8g łyżeczka Nasiona pestki przecier dyni

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2013.02.21 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: prażone pestki dyni. Niesłodzone.

Mamy 10 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/21 20:48
    Dzisiaj produkt z kategorii nietuzinkowych i oryginalnych. Smakuje jak.. zmielone nasiona dyni (nie wiem czego innego się spodziewałem, ale trochę mnie to zaskoczyło, nie ma żadnych przypraw, innych nut smakowych, itp.) Ma konsystencje mocno płynną (widać jak spływa nam z łyżeczki) i oleistą.

    Zastanawiam się nad jego zastosowaniem, ma ktoś pomysł do czego najlepiej go dodawać? (mamy tego cały słoik, fajnie by było jakoś go zużyć ;). Pierwsza moja myśl to jako dodatek do pesto, gdzie wydaje mi się pasować smakowo, być może do kanapek (np. z serem), ale może macie jakieś inne inspiracje, używaliście tego kiedyś?
  • w google napisali "Przecier z pestek dyni można smarować na pieczywie, tostach, dodawać do ciasta, jogurtu, deseru, można również po prostu zjeść trochę łyżeczką i delektować się tym, jak rozpływa się w ustach." lub " daje wiele możliwości zastosowań kulinarnych: od składnika wypieków, kremów, deserów, surówek, sałatek lub sosów przez dodatek do chrupiących grzanek, skończywszy na marynatach jogurtowych lub marynatach do mięs."
  • O kurcze. Jakby smakował jak zmielone nasiona dyni prosto od mojej babci to byłby wyśmienity! Ale jak smakuje jak zmielone nasiona dyni, które dzisiaj kupiłam w paczuszce to podziękuję :P
  • Ale bajer! Nie spotkałam się jeszcze z takim produktem... Ale gdybym - w pierwszej kolejności dodałabym go do serka wiejskiego. Potem zastanowiłabym się, co dalej ;p
  • sprawia wrażenie jednego z tych produktów, bez których totalnie można się obejść ;)
  • Czy węglowodany zawarte w dyni, a także w innych pestkach i orzechach, to węglowodany proste czy złożone?
  • hm, myślę, że może mieć zastosowanie jak każde 'masło' z pestek, orzechów (np. migdałowe, słonecznikowe). ja takimi polewam owsianki, kasze, kładę na kanapki, gofry, placki, polewam ugotowaną brukselkę czy fasolkę szparagową do obiadu, dodaję do jogurtu, smoothie, używam jako składnik sosu do makaronu, składnik ciasteczek, nadzienia do wypieków, i tak dalej
  • A ja myślę, że sprawdziłoby się jako dodatek do hummusu, w zamian za tahini. Wpadł mi jeszcze do głowy pomysł na kanapki - chleb + przecier z pestek dyni + dużo rzeżuchy. Proste, ale może być super pyszne. Szkoda, że raczej nie wypróbuję - nigdy nie widziałam czegoś takiego w żadnym sklepie.
  • Maciej[autor ilewazy.pl] 2013/02/24 00:28
    Dziękuję za propozycje, wygląda na to, że muszę po prostu poeksperymentować w jakim wariancie mi smakuje, bo jak widać po Waszych komentarzach zastosowania mogą być przeróżne.
  • Gdzie można dostać taki mus?

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę