Łyżeczka sproszkowanego suszonego czerwonego buraka

Sproszkowany suszony czerwony burak

Łyżeczka sproszkowanego suszonego czerwonego buraka waży 5 g.

  100g na zdjęciu (5 g)
Energia 298 kcal 15 kcal
Białko 25,0 g 1,3 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 50,0 g 2,5 g
Cukry proste 50,0 g 2,5 g
Błonnik 25,0 g 1,3 g
Sól 0,2 g 0,0 g

Sproszkowany suszony czerwony burak kalorie w 100g: 298kcal

Zobacz więcej: łyżeczka sproszkowany czerwony burak suszony 5g

Ostatnia aktualizacja: 2017.02.05

Ważenie dodano: 2017.01.24 w kategorii Warzywa i ich przetwory

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: 100% sproszkowanego, suszonego polskiego czerwonego buraka.
Informacje: Ze względu na miejsce pakowanie może zawierać: soję, gluten, mleko, jaja. 200 g produktu powstaje z około 2 kg świeżych warzyw.
Producent: Joyfood
Marka: Zdrowe Pola

Mamy 10 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • mia123456 2017/01/24 20:59
    i po co to komu?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/25 11:59
    @mia123456: Na przykład, żeby sporządzić koktajl.
    Jeżeli najdzie w danej chwili nieodparta ochota na koktajl z dodatkiem tego warzywa, nie trzeba się "bawić" w obieranie, krojenie i co tu ukrywać w przypadku tego surowca - w brudzenie się.
    Zamierzam sporządzić oba koktajle polecane przez producenta (słodki i wytrawny). Oczywiście podzielę się swoimi spostrzeżeniami z użytkownikami :)
  • Myślę że świetnie się przyda jak barszcz wyjdzie nam za blady.Ja tak często mam z barszczem ukraińskim jak reszta warzyw zabarwi się od buraka a zupa wychodzi różowa.
  • Nie tak dawno temu robiłam wegański sernik z kaszy jaglanej i dodałam właśnie sproszkowanego buraka dla koloru :) taka ilość nie zmienia smaku, ale dodaje aromat buraczka. To w ogóle wspaniały barwnik do owsianki / acai bowl (taki polski zamiennik :D), zamiast koszenili.
  • Jeżeli to taki dobry barwnik to można by go dodać do smalcu miałby ciekawy kolor ! .
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/01/26 09:22
    Ja robię sos do sałatki na bazie jogurtu, sproszkowanego buraka, szczypiorku, soli i pieprzu. Smaczny!
  • Można również zrobić różowe latte: http://healthyandpsyched.com/recipes/homemade-beetroot-latte/
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/27 18:21
    Dzisiaj wykorzystałam sproszkowanego buraka jako dodatek do koktajlu. Składniki i proporcje zaczerpnęłam z etykiety opakowania produktu:
    - jabłko: 1 sztuka:
    - marchew: 1 sztuka
    - sok z pomarańczy 250 ml (użyłam świeżego soku nie z koncentratu)
    - sok z cytryny: łyżeczka
    - sproszkowany burak: 3 łyżeczki
    Uzyskałam koktajl o pięknym, różowo - czerwonym zabarwieniu. Ja uwielbiam buraki, więc z góry wiedziałam, że dzisiejsza część podwieczorku będzie mi smakować, ale miło zaskoczona byłam reakcją Macieja, który za burakami nie przepada...
    Nalałam mu więc tylko połowę szklanki do degustacji, a on wypił całą zawartość i stwierdził, że jest to najlepszy wyrób z dodatkiem buraków, który konsumował :)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/01/29 09:09
    @nasse: Dziękuję za inspirację !
    Wczoraj podczas sporządzania cappuccino z ekspresu, Maciej dodał na moją prośbę sproszkowanego buraka :)
    Na 1 espresso i około 150 g spienianego mleka, dodał łyżeczkę sproszkowanego buraka. Kawa uzyskała różowo - łososiowy kolor. Wbrew pozorom nie zmieniła diametralnie smaku kawy, wręcz tylko bardzo subtelnie nadała słodki smak z ledwo wyczuwalnym posmakiem buraka :)
    Z pewnością nie omieszkam się zaproponować takiego wariantu kawy swoim gościom ;)
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/02/05 09:18
    Wczoraj sproszkowanego buraka wykorzystałam do sporządzenia koktajlu zaproponowanego przez producenta:
    - sok marchwiowy (dałam jednodniowy i zamiast 300 ml - 250 ml)
    - seler naciowy: 1 łodyga
    - sproszkowany burak: 4 łyżeczki

    Koktajl uzyskał piękny kolor. Był bardzo smaczny. Zachwycała się nim również nasza 7 miesięczna córeczka :)
    Uważam, że byłby jeszcze smaczniejszy po dodaniu imbiru bądź limonki, a jeszcze lepiej obu surowców jednocześnie ;)

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę