Łyżeczka substancji słodzącej ksylitol

Substancja słodząca ksylitol

Łyżeczka substancji słodzącej ksylitol waży 7 g.

  100g na zdjęciu (7 g)
Energia 240 kcal 17 kcal
Białko 0,0 g 0,0 g
Tłuszcz 0,0 g 0,0 g
Węglowodany 100,0 g 7,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Substancja słodząca ksylitol kalorie w 100g: 240kcal

Zobacz więcej: łyżeczka 7g ksylitol substancja słodząca słodzik

Ostatnia aktualizacja: 2024.08.19

Ważenie dodano: 2012.02.13 w kategorii Słodycze i przekąski

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: Substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z kory brzozy. 100 % ksylitol. Węglowodany 100 g, w tym: 100 g alkohole wielowodorotlenowe (poliole).
Producent: Oleofarm

Mamy 125 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Bebetter 2012/02/13 23:31
    Hmn, nigdy wcześniej się z tym nie spotkałam.
  • nareszcie :_) mój ksylitol!
  • wole inne slodziki, ten ma duzo kcal :P
  • n-neutrino 2012/02/14 08:21
    Ale ten jest jedynym naturalnym (poza maltitolem). Zdrowie ważniejsze niż kalorie -.-
  • lenuskaaa21 2012/02/14 08:28
    a pro pos słodzików, ostatnio używam Stewii. Jes naturalnym słodzikiem i podobno bardzo zdrowym. Bez kalorii i zbędnych ulepszaczy :)
  • A jak w smaku? Czuć taki specyficzny posmak słodzików? Czy jest bardziej "naturalny"?
  • ksylitol jest jak cukier, ciut może bardziej?... a może nie? stewia już bardziej jest słodko-mdła, ale wg mnie najlepsza i tak :D zdrowa i 0 kcal. Xylitol jest dobry na zęby btw
  • lenuskaaa21 2012/02/14 10:41
    co ważne, stewia nie powoduje próchnicy zębów :) sami taką roślinkę możemy sobie wyhodować
  • Też używam stewii, ale w formie tabletek, nie mam roślinki :) Jak dla mnie pomiędzy białym cukrem a stewią w smaku nie ma wyraźnej różnicy
  • 'bez kalorii' jest tylko woda...
    kalorycznością niewiele różni się od zwykłego cukru, jaki jest w smaku? bo jeśli bardziej słodki niż cukier, to wtedy zrozumiem.
  • @Tanya: cukier ma 405 kcal/100 g, a ksylitol 240. To niewielka różnica?
    Tu się potrafią "bić" o 10 kcal ;)
    Moim zdaniem smakuje prawie jak cukier. W deserach w ogóle nie wyczuwam różnicy.
    Jem bardzo mało słodyczy i możliwe, że mam słabą wrażliwość na słodkie. :)
  • Oczywiście, że lepiej używać ksylitolu niż każdego innego syntetycznego słodziku. Ba, nawet w smaku jest ok, w przeciwieństwie do innych substancji słodzących.
  • Aspartam tez smakuje jak normalny cukier i nie ma kcal :P stawia jest ok, ale lepiej kupować w płynie, ta w tabletkach moim zdaniem zostawia posmak a w płynie nie. Chociaż ktoś inny może go nie wyczuwac, lepiej samemu spróbować :)
  • Ksylitol fajna rzecz. JEDYNYM minusem jest cena, jedynym.
  • Ania1105 2012/02/14 19:27
    ja w ogóle nie słodzę niczego (ewentualnie miód, ale bardzo rzadko), jednak mój tata od dwóch lat używa tylko ksylitolu i bardzo sobie chwali.
  • gdzie ta stewie mozna kupic? ja od ponad roku uzywam slodziku, mi odpowiada smak, choc mama mowi ze powinnam go nie uzywac bo to syf
  • Haruka, aspartam jest rakotwórczy i napędza apetyt, no i nie można robić z nim nic na ciepło, bo traci słodkość powyżej 100 stopni Celsjusza. A ten do pieczenia jest niewydajny.
    Edyta, na allegro i mama ma racje :)
  • @haruka: aspartam bardzo szkodzi, i nie wiem czemu go polecasz. To, że zawartość tłuszczu w twoim ciele jest ważniejsza niż zdrowie.. współczuję Ci.

    moim zdaniem najlepiej słodzić owocami. Taki banan np. 150-200g wystarczy spokojnie aby 400g serka homo natu zmienić w serek bananowy, i zdrowy, wtedy jest to świetne nadzienie do naleśników pełnoz. :)

    Używałem ksylitolu kilka razy do ciast, drogi jest dosyć. Osobiście nic innego nie słodzę żadnymi słodzikami/cukrem. Następnym razem po spożyciu go zmierzę z ciekawości poziom glukozy we krwi. Ponoć komórki tłuszczu po przekroczeniu pewnej wartości mogą tylko pobierać tłuszcz, a nie go oddawać.
  • aspartam jest RAKOTWÓRCZY i szkodzi a trzeba podkreślić, że jest substancją PSYCHOAKTYWNĄ. Jego słodki smak nie jest wynikiem działania kubków smakowych, tylko neuroprzekaźników. Po prostu mózg zostaje oszukany w taki sposób, że mu się wydaje że odczuwa słodki smak - w rzeczywistości jest to działanie neurotoksyny jaką jest właśnie aspartam. UNIKAJCIE JAK NARKOTYKÓW - bo sposób działania jest symilarny.
  • Hmmm ja tam używam słodzików ze względu na brak kalorii, a moje wyniki badań są rewelacyjne... Nie widzę więc póki co powodu, by go odstawić ;)
  • Ponieważ skutki używania aspartamu nie są od razu widoczne. Jeżeli chcesz zatruwać się powoli, wierząc, że to zdrowiej bo zaoszczędzisz kalorii, to powodzenia :)
  • Mój ojczym używa slodziku od 16 lat i żyje. Można żyć super zdrowo i umrzeć na raka taka prawda.
    Aspartamu używam bo slodzi, nie ma posmaku i nie ma kalorii. Odstawić slodzikow nie zamierzam, a swoja droga to ser z samym bananem jest zdecydowanie za mało słodki dla mnie.
    Ostatnio kupiłam wspomniana stewie w płynie i odpowiada mi jej slodkosc więc prawdopodobnie sie na nią przerzuce. Kupić ja można na Allegro lub np. w delikatesach T&J.
  • ja banana nie lubię, więc odpada słodzenie bananem ;) też używam słodzików, badania mam bardzo dobre, nie narzekam na swój stan psychiczny (chyba, że zaspokojenie jogurtem posłodzonym słodzikiem to znak do niepokoju), żyję, a jak mam umrzeć z powodu raka to umrę chociażby dlatego, że u mnie w rodzinie były rakie przypadki ;) I nie wiem, moje słodziki do pieczenia są wydajne, lubimy się i około miesiąc opakowanie 75 g u mnie wytrzymuje.
    Co do ksylitolu, drogie to ustrojstwo, a i kcal specjalnie mniej nie ma. Ale jeśli ktoś nie jest osobą, która musi mieć coś słodkiego 24/7, a i kalorie ma w nosie, to fajna alternatywa, to prawda.
  • Mam pytanie do wszystkich na forum: czy ktoś odwiedzający tę CUDOWNĄ stronę jest po CHLO lub przygotowuje się do takiej operacji??? Interesuje mnie jak zmodyfikować dietę przed zabiegiem, by był bezpieczniejszy i jak po - by spadek wagi postępował a jednocześnie by nie wystąpiły skutki uboczne? Może Pani Izunia mogłaby mi coś jako dietetyk podpowiedzieć, bo lekarze są dość enigmatyczni...
  • I'm fine 2012/02/16 01:51
    Z jednej strony haruka nadmiernie zachwala aspartam (no je i żyje- w czasach starożytnych nie wiedzieli o szkodliwości ołowiu, więc woda z akweduktów była nim skażona, i też jakoś żyli, ale ja się nie skuszę na wodę z ołowiem). Z drugiej strony całe to gadanie o rakotwórczości aspartamu to niepotwierdzone informacje, żadnego badania na ten temat nie przeprowadzono prawidłowo- a to o narkotycznym działaniu tej substancji to pseudonaukowy bełkot.
    Jeżeli chodzi o ksylitol, nie używałam go np. do wypieków, więc nie mam zdania. Strasznie drogi jest :P Jadłam niedawno cukierki z ksylitolem, były dobre, nie do odróżnienia w smaku od takich z cukrem.
    Jeżeli chodzi o kaloryczność, niektórzy tutaj przesadzają. Poza tym nie wiem jak jest z jego słodyczą ksylitolu w porównaniu ze słodyczą cukru- jeżeli jest bardziej słodki, to sypie się go mniej, i kalorii też jest mniej.
    Ciekawi mnie jedna sprawa. Zauważyliście, że jak się je coś słodzonego cukrem, np. czekoladę, i potem łyknie się np. coli zero, to nie czuje się jej słodkiego smaku? Ciekawi mnie, czy w przypadku ksylitolu i stewii też występuje ten przykry efekt?
    PS. Próbowałam jogurtu danone light słodzonego stewią, ananasowego- niedobry, gorszy niż "aspartamowych" jogobelli light.
  • @I'm fine: nie żebym zachwalała, bo używam bardzo sporadycznie, ale 40% mniej kalorii to dużo, nawet gdyby ksylitol nie był słodszy niż cukier.
    Muszę sprawdzić, jak to jest z tą colą i czekoladą... Dla mnie ten napój jest tak słodki, że musiałabym rozcieńczać go wodą pół na pół, gdybym chciała ugasić nim pragnienie ;)
  • lenuskaaa21 2012/02/16 09:48
    I'm fine : ja używałam dość długo aspartamu, do każdego możliwego pożywienia na słodko. Pojawiły się problemy z koncentracją, nastrojem , a przede wszystkim z pamięcią. Odstawiłam go, i czuję się o wiele lepiej. To wniosek z moich doswiadczeń, dlatego aspartamu nigdy wiecej nie wezmę do ust . ;-)
  • @I'm fine ja tu juz kilka razy pisalam, ze wlasnie nie ma naprawde wiarygodnych badan na ludziach potwierdzajacych szkodliwosc aspartamu. Zreszta uslyszalam to od babki od biochemii na awf, wiec info nie jest z kolorowej gazetki. tylko, ze tu i tak nikogo do tego nie przekonam, wiec powiedzmy, ze "truje sie" na wlasna odpowiedzialnosc ;)
    Co do coli light i jej braku slodkosci, to mnie zaskoczylas :O nie zauwazylam tego. Zdazylo mi sie zapic jakies ciastka cola zero i wciaz byla dla mnie slodka. Hmmm zrobie test z czekolada ;)
  • lenuskaaa21 - Snułam podejrzenia że moje problemy z pamięcią są spowodowane właśnie słodzikiem , teraz mnie w tym utwierdziłaś , mam to samo
  • Polecam obejrzeć film:
    http://www.youtube.com/watch?v=hh0h9rCZiSw
  • I'm fine posłuchaj słów mądrości od lenuskaaa21. To o czym pisze to właśnie te zmiany neurologiczne które powoduje aspartam. A swoją drogą proszę na drugi raz czytaj ze zrozumieniem zamiast torpedować czyjąś wypowiedź w sposób cytuję: "a to o narkotycznym działaniu tej substancji to pseudonaukowy bełkot". Bo nie było mowy o narkotycznym działaniu jak zarzucasz, tylko, że sposób działania aspartamu na mózg jest symilarny (a to znaczy podobny, przebiegający w podobny sposób) do działania na mózg używek takich jak narkotyki, ale też np. nikotyna czy alkohol. Innymi słowy aspartam to szkodliwa neurotoksyna, taka jak wymienione powyżej substancje. A NIE JAK PISZESZ NARKOTYCZNA! Litości! Czytać i rozumieć to nie takie trudne... A tak wogóle na marginesie aspartam po przemianach metabolicznych w organizmie rozkłada się m.in. na alkohol metylowy (wikipedia: alkohol metylowy lub metanol, znany także pod nazwami zwyczajowymi spirytus drzewny i karbinol – najprostszy, silnie trujący dla człowieka, związek organiczny z grupy alkoholi o wzorze CH3OH.). To nie jak nazywasz "pseudonaukowy bełkot", tylko chemia organiczna. a nazwa "aspartam", to tylko handlowe miano związku chemicznego zwanego ester metylowy N-[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalaniny) – organiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym: C14H18O5N2. Należy do grupy estrów peptydowych. Chemicznie aspartam jest estrem metylowym dipeptydu zbudowanego z dwóch reszt aminokwasowych – fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. W organizmie człowieka rozkłada się on na te dwa aminokwasy. Poza ww. aminokwasami podczas hydrolizy aspartamu powstaje też śmiertelnie trujący metanol. Oczywiście w niewielkich ilościach. Ale po latach przyjmowania aspartamu szkody spowodowane przez metanol będą już nieodwracalne. Polecam za forumowiczem o ksywce crx obejrzeć filmik o aspartamie z linku http://www.youtube.com/watch?v=hh0h9rCZiSw
  • No po prostu nie wzięłabym do ust "substancji słodzącej", żadnej, choćby mi gwarantowali, że jest tak naturalna, że rośnie na trawie.
  • @totam: a cukier trzcinowy albo z buraka jesz? polecam ten z brzozy też ;)
  • @pop: podobno stevia też dobra, zamierzam wypróbować
  • stewia jest ze mną od pół roku, świetna do chłodnych napojów, zimnych deserów. extra odkrycie. do pieczenia się nie nadaje, bo traci słodycz. (używam suszu)
  • @pop: niektórzy mówią że stevia ma jakiś posmak. Faktycznie coś takiego stwierdzasz?
  • I'm fine 2012/02/17 20:46
    Z tym działaniem bezpośrednio na synapsy to właśnie pseudonaukowy bełkot. Słodziki działają na receptory (kubki smakowe) znajdujące się na języku, tak samo jak cukier. Problem pojawia się dopiero później, bo ten słodki smak może być bodźcem do wydzielania insuliny, która obniża poziom cukru we krwi- i po zjedzeniu czegoś zawierającego słodzik możemy być bardziej głodni, niż gdybyśmy nie zjedli nic. (u psów słodziki mogą powodować groźną dla życia hipoglikemię) Aspartam jest dodawany do wielu niskokalorycznych produktów, ale też... do mieszanek paszowych, przeznaczonych do tuczenia świń. Dzięki niemu świnie są bardziej głodne, zjadają więcej, i szybciej tyją. Udowodniono, że aspartam ułatwia tuczenie świń, ale nikt nie udowodnił, że ułatwia odchudzanie :P
  • Jak dla mnie stewia nie zostawia posmaku.
  • Choć zalezy w jakiej jest formie. Susz faktycznie może zostawiać jakiś posmak.
  • @pop:czyli stevia w proszku czy tabletkach to po prostu słodycz bez grzechu ;-) Fajnie. A wyczytałam, że ma tonę prozdrowotnych zalet. Tym bardziej się skuszę!
  • I'm fine 2012/02/25 01:16
    Z tymi prozdrowotnymi zaletami to podchodziłabym ostrożnie. Niedawno okazało się, że badania na temat rzekomego korzystnego działania czerwonego wina były fałszowane, i nie były to jednostkowe przypadki. Coś podobnego może się okazać z innym "zdrowym" produktem, jak zielona herbata, gorzka czekolada, cokolwiek innego, co zachwalają nam jako "zdrowe". Często wmawia nam się, że zdrowe odżywianie jest proste, wystarczy masło zastąpić margaryną, wybierać kawę bezkofeinową, cukier słodzikiem itd. itp. Za tym wszystkim stoi kasa producentów tych niby zdrowszych zamienników. Nie nakłaniam do tego, by szukać wszędzie spisków, ale zdrowy rozsądek powinien przeważać nad doniesieniami z rubryki o dietach w kolorowym pisemku :P Przyznaję otwarcie: wolę białe wino od czerwonego, i mleczną czekoladę od gorzkiej :) To bardziej używki niż jedzenie, nie muszą być zdrowe. Jem czasem produkty ze słodzikami, a czasami takie z cukrem. Jeżeli ktoś ma wyrzuty sumienia po słodyczach, nie powinien jeść słodyczy- albo jeszcze lepiej uporządkować swój system wartości, i zająć swoje sumienie czymś innym ;)
  • martinka 2012/03/11 20:14
    Ja używam czasami ksylitolu, stewii miałam jedną paczkę (biały proszek) i raczej jej nie kupię ponownie. Stewia ma dziwny smak, kawa ze stewią absolutnie mi nie smakowała. Może jakieś ciasta czekoladowe czy desery o intensywnym smaku by stłumiły ten posmak...
    Ksylitol to klasa, słodycz bez żadnych zastrzeżeń. Słodzi podobnie do cukru jeśli chodzi o stężenie. Z tego co wiem, roztwór ksylitolu ma odczyn alkaliczny - efektem tego może być np. zabicie drożdży w cieście :)
    No to chyba dobrze dla naszego układu pokarmowego :) Gorzej dla ciasta
  • Ksylitol powoduje utratę zainteresowania słodyczami. Zanim używałem ksylitolu musiałem jeść słodycze. A teraz przechodzę obojętnie obok cukierni, wręcz odczuwam niechęć do cukru. Do kawy 0.25 jedna lekko czubata łyżeczka, do herbaty 0.5l czubata, ale też nie całkiem. Bardzo dobra słodycz i nie zostawia tego kwaśnego posmaku , jak cukier. Woda z cukrem to ohyda, nie daje się pić. a z ksylitolem jest bardzo dobra.
    Naprawdę, 3 łyżeczki dziennie to aż nadto. Wyobrażacie sobie, ile człowiek cukru dziennie zjada?
    Na pewno więcej, niż 3 łyżeczki.

    Wg mnie każda zdrowa substancja jest samoregulująca. Tak, jak nie da się zjeść zbyt dużo orzechów, ksylitolu, chleba (normalnego), mięsa, warzyw, owoców, wypić soków, wody, tak te chore substancje typu: cukier, papierosy, alkohol, czekolada(niby jest zdrowa, ale ta gorzka), pizza(ale ta z fabryki), makaron (też ten z fabryki), syrop glukozowo - fruktozowy, piwo - trzeba bardzo mocno ograniczać, bo one nami rządzą, naszym życiem.
  • niesamowita sprawa z tym cukrem brzozowym. jakiś czas temu kupiłam, bo nie było w sklepie mojego aspartamu, i proszę - niemal same zalety. zdawałam sobie sprawę z niebezpieczeństw wynikających ze stosowania aspartamu, ale i tak słodziłam nim co tylko miałam pod ręką, zużywając go naprawdę dużo. ksylitolu wystarczą mi dwie łyżeczki ze 3-4 razy w tygodniu, do galaretki czy kogla-mogla. jest dokładnie jak pisze @qba, przechodzi ochota na słodkie (nawet przed okresem nie miałam napadu). używam go mniej, bo tyle wystarczy, no i cukier nie jest już tak "bezkarny" jak słodzik. cena też nie czyni ręki lekką przy sypaniu ;) ale warto!
    a stewia jest paskudna, kupiłam opakowanie 250 tabletek pół roku temu i mam ich jeszcze 249...
  • Czy którakolwiek z osób, które krzyczą o szkodliwości aspartamu mogłaby podać choć jedno NAUKOWE opracowanie, w którym opisane jest, że aspartam Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ szkodzi?
    I niech to będzie jakiś wiarygodny naukowiec, a nie zatrudniony przez Stevię ;)
    A tak na temat: może warto pomyśleć o ksylitolu. Jak kupię go na allegro to dostanę ksylitol, czy wyślą mi aspartam? :D Kupował ktoś na allegro?
  • http://www.youtube.com/watch?v=qiT7VwYZ8Sc aspartam jest rakotworczy oto filmik nie kupuj na allegro bo moze byc podroba najlepiej w orginalnych sklepach np ziolowych uwazaj ksilitol trzeba zaczac dozowac mniej bo organizm musi sie przyzwyczaic.Ksilitol pewnie jak wiesz jest bardzo zdrowy.Polecam.http://www.youtube.com/watch?v=S2ZaB9llVD0
  • nie kupuj ksilitolu na allegro tylko w orginalnych sklepach np zielarskich
  • @ann jeśli masz na myśli czy jest kancerogenny? niby szczurom na których przeprowadzano te (pierwsze) badania aspartam podawany był w nienaturalnie wielkich ilościach i dlatego to o niczym nie świadczy.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671
    tutaj wnioskują, że aspartam jest w porządku, nie powoduje ani raka ani nie wpływa w żaden sposób na funkcjonowanie układu nerwowego.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17805418
    natomiast z tego badania wynika, że aspartam może być rakotwórczy "at a dose level close to the acceptable daily intake for humans".

    dla mnie jego szkodliwość wynika głównie z faktu, że silnie zakwasza i buja apetytem, słyszałam też pogłoski o zdolności niektórych organizmów do przyswajania kalorii ze sztucznych słodzików. więc nawet jeżeli nie dostanie się od niego raka, to raczej nie można nazwać go zdrową substancją ;]
  • swistak332 2012/11/12 22:25
    Może na 100 gram jest wielka różnica ,ale na łyżeczkę malutka 3 kcl ?? to prawie nic jeśli chodzi o to czym posłodzimy herbatę to bez sensu jeśli robimy ciasto czy coś tego typu to można by się zastanowić ,ale też nie zjemy całej blachy ,a bomba pozostanie bombą ;)/
  • Swistak332, j/w, nie zawsze chodzi tylko o kalorie.
  • witam prosze o szybka odpowiedz czy od slodzika mozna wpasc w cukrzyce???ostatnio slodzilem po 8 tabletek do herbaty a na dworze zrobilo mi sie slabo,czy to moze byc cukrzyca??prosze o pomoc
  • n-neutrino 2012/12/09 19:19
    @epileptyk: wyciągasz daleko posunięte wnioski. Po Twoich zwyczajowych wpisach twierdziłabym raczej, że przyswajasz za mało kalorii i stąd takie problemy.
  • krystyna 2013/02/09 11:16
    uwaga do aspersamu!! jest rakotworczy w zSzwecji gdaie mieszkam informuja o tym bardzo glosno!!
  • Kupiłem tabletki stevia na pl.Szembeka w sklepie zielarskim 500 tabletek za 29 zł i nie wiem co z nimi zrobić bo są obrzydliwe w smaku. Poza tym nie rozpuszczają się w kawie, trzeba je ucierać. Spróbuję słodzić ksylitolem. Do tej pory używałem aspartamu bardzo dobry w smaku ale mówią że powoduje choroby nowotworowe.
  • Jorge, a sprawdziłeś czy to jest czysta stweia a nie ze słodzikiem? Też taką kupiłam, obrzydliwa była i niestety okazało się, że była z jakimiś innymi substancjami słodzącymi. Chociaż jak słodziłeś aspartamem to nie wiem czemu to Ci nie smakuje
  • kucharzz 2013/11/23 01:43
    Witam, podana jest błędna wartość. Skoro 100 g ksylitolu ma 240 kcal, to w 100 gramach jest 240/4 = 60g węglowodanów a nie 100g. Pozdrawiam i gratuluję odniesienia sukcesu w prowadzeniu strony ilewazy.pl .
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2013/11/28 11:25
    @kucharzz: Nie, nie ma błędu. Ksylitol należy do polioli - wielowodorotlenowych alkoholi cukrowych. 1 g polioli dostarcza 2,4 kcal, a nie 4 kcal.
    "Pozdrawiam i gratuluję odniesienia sukcesu w prowadzeniu strony ilewazy.pl" Dziękujemy za miłe słowa i również pozdrawiamy :)
  • co do kłótni między ksylitolem a cukrem i tego, że jedna pani tu wspomniała, iż ksylitol ma 40% mniej kcal. ksylitolu raczej nikt do pieczenia używał nie będzie tylko do kawy czy herbaty i przeliczał go będzie na łyżeczki. 1 łyżeczka ksylitolu ma 7g i 17kcal, a 1 łyżeczka cukru 5g i 20kcal. opłaca się dla 3 kcal robić takie zamieszanie? gdzie tu 40% mniejsza kaloryczność?
  • Ryszarde 2014/11/21 18:26
    Jak to możliwe, że ksylitol ma na 100g - 240kcal i 100 gramów węgli skoro 1g węglowodanów = 4 kcal ? Więc albo ma (240/4) = 60g węglowodanów albo ma (100*4)= 400 kcal.
  • Wednesday 2014/11/21 19:37
    Dwa komentarze wyżej jest wyjaśnienie. :]
  • Poranna kawa z ksylitolem ma o wiele łagodniejszy smak
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/02/22 20:52
    @Ryszarde: Wytłumaczę tę kwestię w następujący sposób: 100 g białego cukru (sacharozy) zawiera 99,8 g węglowodanów: http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-cukru. Sacharoza składa się z glukozy i fruktozy. Zarówno 1 g glukozy, jak i 1 g fruktozy dostarcza około 4 kcal. Stąd 100 g cukru dostarcza ok. 400 kcal.
    W przypadku ksylitolu kształtuje się to następująco: 100 g ksylitolu zawiera 100 g węglowodanów, ALE te węglowodany to alkohole wielowodorotlenowe (nazywane również: alkoholami cukrowymi, uwodornionymi węglowodanami, poliolami, alditolami, polialkoholami, półsyntetycznymi wypełniaczami).
    1 g alkoholi wielowodorotlenowych dostarcza 2,4 kcal czyli 100 g ksylitolu dostarczy 240 kcal.
  • Pani Izabelo...czy może się Pani wypowiedzieć na temat "erytrolu-najzdrowszego cukru świata"(cytat z pewnej strony internetowej)? czy faktycznie taki zdrowy,naturalny i cudowny?
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2015/08/14 16:41
    Myślę, że najbardziej "uspokajającą" i rzetelną informacją dla Ciebie (oraz innych użytkowników) będzie następująca treść:
    Polskie Towarzystwo Diabetologiczne
    Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2015
    Aneks 5 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących
    "Na obszarze Unii Europejskiej, na podstawie badań nad bezpieczeństwem i pozytywnych opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Zespołu ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych, do stosowania dopuszczono jedenaście niskokalorycznych substancji słodzących: acesulfam-K (E950), aspartam (E951), sól aspartam–acesulfam (E962), cyklaminian (E952), neohesperydynę DC (E959), sacharynę (E954), sukralozę (E955), taumatynę (E957), neotam (E961), erytrytol (E968) oraz glikozydy stewiolowe (E960)."

    Dodatkowo:
    Przemysł Spożywczy, czerwiec 2011 l tom 65.
    Katarzyna Świąder; Bożena Waszkiewicz -Robak; Franciszek Świderski
    Półsyntetyczne wypełniacze w żywności: "Badania kliniczne nie wykazały toksycznych lub patologicznych zmian związanych z konsumpcją erytrytolu. Próby z wykorzystaniem ochotników wykazały, że 60-90% erytrytolu spożytego z żywnością jest szybko wchłaniane w jelicie cienkim i wydalane z moczem, a tylko niewielka część jest wydalana z kałem. Erytrytol, który przedostaje się do jelita grubego jest metabolizowany przez mikroflorę jelitową, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i ostatecznie ditlenek węgla oraz wodę. Dlatego jego wkład energetyczny jest nieznaczny. "

    "erytrolu-najzdrowszego cukru świata". To zdanie może wprowadzać ludzi w błąd. Erytrytol to nie cukier. To związek, który stosowany jest między innymi jako substancja słodząca. Należy do alkoholi wielowodorotlenowych (nazywanymi również: alkoholami cukrowymi, uwodornionymi węglowodanami, poliolami, alditolami, polialkoholami, półsyntetycznymi wypełniaczami).
  • Pani Izo, czy ksylitol faktycznie ma taki niski indeks glikemiczny i może go używać diabetyk? Moja mama choruje na cukrzycę, próbowała stewii, ale jej nie smakowała i chciałaby wypróbować ksylitol :).
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2016/09/14 08:18
    @Sybi: Tak, ksylitol posiada niski indeks glikemiczny.
    Mając na uwadze substancje słodzące, ksylitol jest wręcz zalecanym surowcem dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany bez udziału insuliny.
    Poniżej link do bardzo ciekawego, krótkiego ale konkretnego artykułu (i świeżego - z 2015 roku) na temat ksylitolu:
    http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%203/Bromatologia%203_2015%20art%2021%20s%20340-343.pdf
    (Małgorzata Grembecka KSYLITOL – ROLA W DIECIE ORAZ PROFILAKTYCE I TERAPII CHORÓB CZŁOWIEKA).
  • Dziękuję bardzo, pani Izo :)
  • Miętusek 2017/08/15 10:36
    Ile ksylitolu można bezpiecznie dziennie zjeść?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/08/16 09:04
    @Miętusek do 3 łyżeczek dziennie.
  • Miętusek 2017/08/16 21:29
    O matko, to ja chyba przesadzam, czasem potrafie zjeść nawet 40g dzienne
    Ale jak narazie nic nie jest, więc chyba nie mam się co martwić
    A dlaczego zaleca się tylko 3 łyżeczki?
  • Barbara[autor ilewazy.pl] 2017/08/17 07:54
    @Miętusek ze względu na możliwe działanie przeczyszczające.
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2017/08/19 10:01
    @Miętusek: Jak widać, Twój przewód pokarmowy przyzwyczaił się do stosowanych przez Ciebie ilości ;)
  • 555
  • 555
  • 555
  • 5555NPq3MhK
  • 555
  • -1 OR 2+66-66-1=0+0+0+1 --
  • -1 OR 2+27-27-1=0+0+0+1
  • -1' OR 2+278-278-1=0+0+0+1 --
  • -1' OR 2+74-74-1=0+0+0+1 or '9xVzqR2P'='
  • -1" OR 2+363-363-1=0+0+0+1 --
  • 555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
  • 5550'XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
  • 5550"XOR(555*if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
  • (select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
  • 555-1; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1); waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 waitfor delay '0:0:15' --
  • 555jMPK6Zli'; waitfor delay '0:0:15' --
  • 555-1 OR 52=(SELECT 52 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1) OR 305=(SELECT 305 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555-1)) OR 403=(SELECT 403 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555URwYic1q' OR 296=(SELECT 296 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555J2vJgcyy') OR 590=(SELECT 590 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555bFj3FaLl')) OR 783=(SELECT 783 FROM PG_SLEEP(15))--
  • 555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
  • 555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
  • 555
  • 555'"
  • 555%2527%2522'"
  • @@ZfNX7
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555
  • 555

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę