Łyżeczka topionego sera Emmentaler

Ser topiony Emmentaler

Łyżeczka topionego sera Emmentaler waży 10 g.

  100g na zdjęciu (10 g)
Energia 227 kcal 23 kcal
Białko 9,4 g 0,9 g
Tłuszcz 20,0 g 2,0 g
Węglowodany 2,3 g 0,2 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Ser topiony Emmentaler kalorie w 100g: 227kcal

Zobacz więcej: łyżeczka topiony ser emmentaler 10g

Ostatnia aktualizacja: 2013.06.18

Ważenie dodano: 2013.06.17 w kategorii Nabiał i jaja

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Skład: woda, sery 30 % (15 % sera Emmentaler), masło, odtłuszczone mleko w proszku, sole emulgujące (E 339, E 450, E 452), stabilizator E 1422, sól, barwnik beta - karoten.
Producent: Lactima

Mamy 12 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Czy można ten ser włączyć do diety zamiast masła/margaryny? Czy jest to zdrowe? czy lepiej zostać przy maśle/margarynie?
  • Ja stosuję takie serki zamiast masła - zwyczajnie go nie lubię. :) Dobre, ale ostatnio przestawiłam się na serki Turka.
  • @kotka23 ale przecież tu tez masz w składzie masło, więc po co dodatkowo do niego sobie jeszcze więcej kalorii dorzucać w postaci sera?
  • @Niccoe - porównaj sobie proszę jedną rzecz. Tutaj masz 10g serka=23kcal, a tu http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-masla-light-40-tl 5g masła na dodatek light ma 19kcal. Róznica i to wielka ;)
  • @Nataalia wiesz, ja w ogóle nie stosuję masła, więc nawet nie patrzyłam na jego kaloryczność, po prostu dziwiłam się, że masło masłem chcą zastąpić :)) Swoją drogą wciąż uważam, że zdrowiej wyjdzie samo masło niż taki serek. Bo 5g masła nie nałożysz na pewno, przecież rozcierasz i potrzebujesz stosunkowo niewiele, plus jak jeszcze roślinne to i bez wszelkich E się obędzie, a takiego serka zjesz więcej.
  • Natalia, biorac pod uwage to ze maslo sie spozywa na kanapce w tak malutkiej ilosci, to raczej ta roznica miedzy jakims serem topionym a maslem nie jest jak Ty to napisalas \" taka wielka\", roznica wielka natomiast jest w skladzie, na niekorzysc oczywiscie tego sera topionego. Ja nie jestem zwolenniczka tego typu produktow, nie lubie tak przetworzonych rzeczy i troche nie rozumiem po do wrzucac w siebie chemie ( ilosc E mowi sama za siebie) tylko po to zeby zastapic \"wielkie\" 20 kalorii.
    jesli ktos nie lubi masla a szuka alternatywy do smarowania chleba to ja polecam osobiscie- pasta z awokado, pasta sezamowa,maslo orzechowe domowe, hummus :)
  • stokrota 2013/06/18 08:31
    No niedługo to się pozagryzamy na tym portalu... Dawno nie było ważenia pod którym nie znalazłoby się krytyki skierowanej do jednego z komentujących...

    Jak rozumiem tutaj ktoś chce zastąpić masło serkiem, bo masła NIE LUBI, nie ze względu kaloryczności obu produktów. Poza tym domyślam się, że wersja "serek" z jakichś względów jest tej osobie najwygodniejsza, najprostsza...
    No i jak rozumiem to nie tak, że codziennie kanapki z dużą warstwą serka, ale serek cieniutko (jak masło) a do tego szynka, pomidor itede...
  • Mam pytanie odnośnie smaku. Kiedyś spróbowałam serka topionego chyba z kawałkami szynki(czy o smaku "szynkowym") i był dla mnie niesmaczny. Teraz używam tylko sporadycznie serków topionych śmietankowych jak robię sos serowy. Czy ten ser rzeczywiście smakuje pododbnie jak emmentaler?
  • niccoe : rzeczywiście nie zauważyłam ;)
  • kiedyś jakaś pani dietetyk poradziła mi zamienić masło na kanapkach na serek topiony- konkretnie taki w trójkącikach, light. W smaku nawet mi to pasowało, ale tak szczerze mówiąc, czy to aż taka rewolucja jedzeniowo- dietetyczna, to już nie jestem pewna ;)
    Teraz mi te serki nie smakują, a ich skład też mnie nie przekonuje.. za to masełko? lubię, używam, smaruję- na każdej kanapce musi się znaleźć (no prawie każdej- wyjątkiem są opcje typowo włoskie lub hiszpańskie, gdzie używam oliwy).
    Biorąc pod uwagę, że zjadam max 2 kanapki dziennie, a czasami przez kilka dni ani jednej.. to chyba nie ma co się takimi drobiazgami przejmować ;)
  • exiables 2013/06/18 19:32
    zdecydowanie zdrowiej wyjdzie masło, a nie serek, ale dla urozmaicenia diety, można raz na jakiś czas włączyć serek, choć jak dla mnie to tylko puste kalorie..
  • nie jadam bo nie lubie cghoc dziwczyny w pokoju w akademiku sie zajadaja

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę