Żelatyna

Łyżeczka żelatyny waży 4 g.

  100g na zdjęciu (4 g)
Energia 343 kcal 14 kcal
Białko 84,2 g 3,4 g
Tłuszcz 0,1 g 0,0 g
Węglowodany 0,0 g 0,0 g
Błonnik 0,0 g 0,0 g

Żelatyna kalorie w 100g: 343kcal

Zobacz więcej: 4g łyżeczka żelatynya

Ostatnia aktualizacja: 2013.04.04

Ważenie dodano: 2010.12.21 w kategorii Produkty gotowe

Dzienne zapotrzebowanie

Porcja ze zdjęcia dla 2000 kcal
pokaż dla mojego zapotrzebowania


Mamy 6 opinii na temat ważenia - napisz własną

  • Zazwyczaj spotyka się z danymi o kaloryczności żelatyny wynoszącej 365 kcal i wtedy rzeczywiści np dla 4 łyżeczek (16g) wynosi jej wartość odżywcza 55 kcal. Natomiast tutaj podane jest 343 na 100g więc dla 16g nie może być również 55 kcal (błąd w obliczeniu proporcji).
  • Błąd nastąpił po mojej stronie proszę (liczyłem dla 15g zamiast 16g) wykasować.
    Natomiast skąd te dane o kaloryczności? Jaki producent? Zazwyczaj wynosi ona 365 kcal.
  • mam pytanie. Na woreczku żelatyny cykoria pisze że produkt po przyrządzeniu ma w 100g 365 kcal i 85 białka itd. To znaczy że taka jest kaloryczność po dodaniu wody czy to błąd? Taka chyba powinna być kaloryczność suchego produktu
  • niestety na opakowaniu żelatyny nie znalazłam żadnych danych o tym co zawiera. Po podsumowaniu lekko zmodyfikowanego przepisu na galaretki warzywne, wychodzi mi jakieś 260kcal (licząc oczywiście, że 3 łyżki żelatyny to ~90kcal i nie zmieniają tej wartości w wywarze) A jak jest naprawdę to nie mam bladego pojęcia
  • Izabela[autor ilewazy.pl] 2012/07/24 22:30
    @bronek: "skąd te dane o kaloryczności? Jaki producent?" Producent "Cykoria". Dane również znajdują się w tabeli wartości odżywczych autorstwa Kunachowicz i inni.
    @amebes: to jest opakowanie żelatyny "Cykoria": http://www.multipino.pl/offer582479.html.
    Tak, dane dotyczą wyrobu suchego, przed przyrządzeniem; zawartość wody ok. 14 g / 100 g.
    Można nawet zrobić krótką analizę:
    producent zadeklarował, że wartości dotyczą wyrobu po przyrządzeniu. Według jego zaleceń rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny o masie 4 g każda w 1 litrze wody.
    Woda nie wnosi kcal, czyli "rozrzedzi" wartości dla 100 g. Po przeliczeniach wyjdzie, że po przyrządzeniu wartość wyniesie około 7 kcal / 100 g.
  • Czy to białko jest łatwo przyswajalne? wiem, że jest kiepskie i są jego lepsze źródła, ale chciałabym wiedzieć...

Dodaj komentarz na temat ważenia

Oceń smak i właściwości produktu. Podziel się ciekawym przepisem, napisz jak wykorzystujesz go w kuchni. Jeśli produkt jest dla Ciebie nowością nie krępuj się pytać o sposób przyrządzania czy dostępność.

Możesz dodać komentarz jako niezalogowany lub zaloguj się albo zarejestuj aby w pełni korzystać z ileważy.pl

Zobacz jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu

Jakie są zalety rejestracji przy komentowaniu?

  • powiąż komentarze z Twoim kontem użytkownika
  • nie czekaj na moderację komentarzy
  • zarezerwuj swój podpis / pseudonim
  • podstawowe konto jest darmowe a rejestracja trwa ok. minutę